Šta je novo?

Bitcoin [BTC] (SHA-256)

Ljudi, nemojte da bacate pare na ovu prevaru, iz dva razloga. Prvo, cim se za par nedelja pojave ASIC masine, diff. ide gore barem za 10-15x, dakle vase kopanje ce vredeti 10-15x manje nego sada. Sa obzirom da je vise od 50% bitcoin-ova vec iskopano, ni vlasnici ASIC masina se nece dugo smejati. Drugo, trenutna vrednost bitcoin-a je prenaduvana zahvaljujuci MtGox, koji najverovatnije i stoji iza bitcoina. Ne moze jedan bitcoin, koji se jos uvek maltene nigde i ne koristi, da vredi $144, to nikako. Dakle pravu i jedinu zaradu imaju menjaci poput MtGox, a rudari ima da puknu za par nedelja...

A sta ako ne puknu ? Sta ako btc nastavi da raste ? Sta ako se ljudi super opare a ti ostanes praznih saka gledajuci kako oni za te pare sto su zaradili uzimaju najbesnije konfiguracije jer su u mogucnosti ( da ne spominjem kola i stanove, mada ima i takvih igraca u ovoj igri svakako ) ?

Poslednja izmena:
cim se za par nedelja pojave ASIC masine
Hm... kao da je isto ovo neko rekao i u decembru... a od tada... ju ju ju

Ne moze jedan bitcoin, koji se jos uvek maltene nigde i ne koristi, da vredi $144, to nikako.
Kako nikako kad imas ljude koji su voljni toliko da plate za BTC? Da li ce ih biti i ubuduce, pitanje je. Ali trenutno je takva situacija.
btw, u koju to prodavnicu mozes da odes i platis zlatom? ili zlato nikako ne moze da vredi koliko sada vredi?

A bre što ste odmah napali čoveka. Pa nije ništa zlonamerno rekao, već samo izneo svoje mišljenje. Donekle je i u pravu. Kad je stigla prva tura avalona (300 uređaja) dif je skočio za 50% sa 4,6 na 6,5, miliona. Sredinom aprila, neka bude i krajem treba da stigne druga tura od 600 uređaja, a posle toga u roku od mesec dva i treća od još 600 uređaja. Kad i oni krenu sa radom dif ima da ode na nekih 20-30 miliona. Ako bitkoin ne skoči nikom sa grafičkim karticama neće da se isplati da rudari btc. Dosta kockica se sklopilo pa je btc odskočio ovoliko, ali moje mišljenje je da neće još mnogo na gore da ide, možda čak i krene da pada (ali to je samo moje mišljenje). Trenutno je za nas rudare zlatna groznica, ali uglavnom za one koji su već ušli u tu priču. Svako dalje ulaganje je čisto kockanje uz nadu da će sve da bude kako treba. E sad će neko da kaže pa uvek imamo ltc za grafičke. Imamo ali kad svi pređemo na ltc šta mislite da će da se desi, koliko će da mu poraste dif. Ja sam rešio da više ništa ne ulažem i guram s ovim dokle mogu. Za sada sam otplatio grafe i još toliko zaradio, tako da sve nadalje što zaradim mi je poklon :D

PS: Što se tiče MSI 7850 one prve ture što su stigle svaka treća nije radila. Moguće da još uvek nisu sve rasprodate, pa po neko dobije i danas lošu.

Btc-148$ ... ma sto da pukne, u njemu je sada svega nekih 1.5 milijardi$ vrednosti, sto kad se pogleda celokupno globalno trziste nije neka suma...

Bice msi 7950 za neki dan ;) ne preterano velika kolicina.. aki bice :)

@gaco
Sta na onoj slici vodenog bloka vredi 50e?

Za te parice imas da pazaris vrh blokove renomiranih proizvodjaca.. ja sam u fazonu da napravim kolicinu blokova za svoje potrebe.. gde blok ne sme biti skuplji od 25e.. takvu cenu cu da ponudim i ostalim kolegama.. znaci uz minimalni profit meni za cimanje, a s druge strane vrhunsko resenje za tople letnje dane..

Blok koji ja pravim nece biti sminka prica.. ali ce biti izuzetno efikasan za malo parica.. za modele grafika koje ja imam, pokrivace sve na stampanoj ploci (gpu, mem i vrm)..

Ja sam upravo "isprekombinovao" sta koja grafika kopa na kojoj masini :)

Neke jednostavno daju vise za LTC dok su druge za BTC zakon... Recimo 7870LE sa Tahiti chipom BTC kopa nesto tipa 410MHs, a LTC samo 310kHs. Dakle em je za LTC 30% sporija em LTC poolovi non stop zezaju pa se izgubi bar jos 30%, tako da ne treba mnogo lomiti glavu oko toga sta treba da nastavi da kopa ;)

A ova MSI 7850 1GB se pokazala stvarno kao fenomenalna kartica. Lako se dodatno hladi a klokovi kao da mogu unedogled.

Sta koristis za LTC...to sam i ja zakljucio :)

Recimo moje 7970 uopste nisu za ltc po 600khs daju
s...dok za btc izvlacim 700mhs

Gde pise ta oznaka? Nakon tristotog restarta uspeo sam da podignem sistem sa njom i da pustim da kopa, ne vadim je sad iz kompa dok ne stigne zamena.

moze li sa gui minerom scrypt alpha da se kopa btc? pokazuje mi u Kh?

Sta koristis za LTC...to sam i ja zakljucio :)

Recimo moje 7970 uopste nisu za ltc po 600khs daju
s...dok za btc izvlacim 700mhs

ovo ti nisi nesto dobro podesio , kod mene 7950-ce daju po 570Kh/s na kloku od 1050 Mhz... morate se malo potruditi i pronaci adekvatna podesavanja a iz svog iskustva mogu dakazem da je svaka kartica persona i da je treba posebno podesiti, nema bas univerzalnih podesavanja kao za BTC... meni juce stigla jena 7950 i ja potrosio 5-6 sati dok je naterao da kopa LTC kako treba ...

Poslednja izmena:
ovo ti nisi nesto dobro podesio , kod mene 7950-ce daju po 570Kh/s na kloku od 1050 Mhz... morate se malo potruditi i pronaci adekvatna podesavanja a iz svog iskustva mogu dakazem da je svaka kartica persona i da je treba posebno podesiti, nema bas univerzalnih podesavanja kao za BTC... meni juce stigla jena 7950 i ja potrosio 5-6 sati dok je naterao da kopa LTC kako treba ...

E Bojane zar mislis da sam je samo ubo u plocu i poceo da kopam...ti potrosio 5,6sati ...a ja 3,4dana :D

Sva sam moguce kombinacije gpu/mem odnosa pokusao i jednostavno to je to max 620khs ...tj moze 660 ali je gpu na 1150 mem na 1650..sto po meni nije optimum za 24/7 mining

Koji driver koristis..kod mene je 13.1

Kako svi imate srece sa tom MSI 7850. Meni je stigla juce, na jednom kompu nakon pola sata prestala da daje sliku, na drugom daje, ali ne ocitava senzore, na trecem se neke strafte javljaju. Vracam je momentalno.

Ja sam uzeo dve pre desetak dana i obe rade. Razlika je sto je jednoj def napon 1.210V a drugoj 1.138V. Razmisljam da reklamiram ovu sa velikim naponom, ali mi se ne ostaje bez kartice tako da za sada ostaje da radi. Obe su stabilne, imaju identicne temperature i isto MH/s daju. Trenutno obe rade na 1135MHz/340MH/s.
Da li jos neko ima karticu sa velikim def napon, mislim na MSI7850?

idemooooo
http://auto.blog.rs/blog/auto/zanimljivosti/2013/04/06/kupio-porsche-cayman-za-900-evra

UOupCEr.jpg

pa vi kupite opet golfa polovnjaka :D

i kod mene je isti drajver , bitan ti je thread concurrency kao i intensyty koji treba da povecavas sve dok karta ne pocne da pravi HW greska, kolicina slobodnog rama u racunaru treba da bude bar 50% od zbirne vrednosti rama na grafickim kartama, thread concurrency obavezno mora da bude deljiv sa 64... pa onda imas odnosi izmedju kloka gpu-a i rama koji treba da bude 0.7-0.8 od vrednosti rama na kartici ... kazem ja da nije bas tako prosto kao BTC

To ima da pukne kao mehur od sapunice. Coin sada "vredi" 148$, pre samo mesec dana je to bilo 46$, a pre 2 meseca 20$. Od aprila 2012 do kraja januara 2013 je relativno stabilno i postepeno rastao sa 5 na 15$ (3x za 9 meseci), da bi onda u februaru poceo show i exponencijalni rast sa 20$ na skoro pa 150$ (7.5x za 2 meseca). Kome se ovo ne cini sumnjivim samo neka rula, za 2-3 dana ima da tresne na 30-40$ gde mu i jeste mesto. Zasto? Zato sto SVI sada prodaju po skoro 150$. Neko tu mulja opasno. pamet u glavu svima koji imaju coine, nemojte posle da se kajete sto niste unovcili na vreme. kao vodila za odluku moze posluziti "margina zarade" koja se nekako uvek kretala oko 30%. Sada je 75%, a to je neprirodno, isto kao sto je bilo neprirodno -20% u decembru i sto je ukazivalo na neminovni rast vrednosti BTC. http://blockchain.info/charts/miners-operating-profit-margin

To ima da pukne kao mehur od sapunice. Coin sada "vredi" 148$, pre samo mesec dana je to bilo 46$, a pre 2 meseca 20$. Od aprila 2012 do kraja januara 2013 je relativno stabilno i postepeno rastao sa 5 na 15$ (3x za 9 meseci), da bi onda u februaru poceo show i exponencijalni rast sa 20$ na skoro pa 150$ (7.5x za 2 meseca). Kome se ovo ne cini sumnjivim samo neka rula, za 2-3 dana ima da tresne na 30-40$ gde mu i jeste mesto. Zasto? Zato sto SVI sada prodaju po skoro 150$. Neko tu mulja opasno. pamet u glavu svima koji imaju coine, nemojte posle da se kajete sto niste unovcili na vreme. kao vodila za odluku moze posluziti "margina zarade" koja se nekako uvek kretala oko 30%. Sada je 75%, a to je neprirodno, isto kao sto je bilo neprirodno -20% u decembru i sto je ukazivalo na neminovni rast vrednosti BTC. http://blockchain.info/charts/miners-operating-profit-margin

Ja sam ovo isto pricao i kada je novcic vredeo oko 40-ak evra, i debelo nisam bio u pravu.
Sto je najgore, ovaj tvoj tekst cemo mozda isto citati za 4 meseca, kada novcic bude vredeo oko 300 evra...

Cisto sumnjam, bas zbog ovog stepena profita, to mi je nekako merilo koliko to mora da kosta. Sada ce svi da majnuju i svi da prodaju, a velika ponuda novcica znaci manju cenu. Ta cena od 40$ je cak i bila logicnija spram isplativosti kopanja, a sada ova od 150% prosto vristi kako je nerealna. 75% isplativost, za 3 meseca da se otplati 7950 nema logike....

da se razumemo, treba kopati, ali isto tako treba i prodati novcice dok nije puklo, sada je skoro 150, na 200 nema sanse da ode... nikakve.

Poslednja izmena:
@goran m

ja sam bio vodjen tvojom logikom i logikom ostalih paranoicara pa sam samo u martu zbog toga izgubio oko 500E...
da ne sponimjem tu gomilu likova poji su na 17-19USD prodali gomilu novcica (25-500BTC-a) a kad su videli za mesec dana da je stigo u 60 USD-a ponovo kupovali a matematika im je jasna ....

Poslednja izmena:
Cisto sumnjam, bas zbog ovog stepena profita, to mi je nekako merilo koliko to mora da kosta. Sada ce svi da majnuju i svi da prodaju, a velika ponuda novcica znaci manju cenu. Ta cena od 40$ je cak i bila logicnija spram isplativosti kopanja, a sada ova od 150% prosto vristi kako je nerealna. 75% isplativost, za 3 meseca da se otplati 7950 nema logike....

Voren Bafet je kazao kada svi kupuju ti prodaj, i obrnuto, kada svi prodaju ti kupuj. Meni se cini da sada svi kupuju, ali opet taj osecaj sam imao i na 72$ a on ode na 150$, svakako je ekonomski mehur u pitanju.

Meni je zanimljivije da li ce visoka cena znaciti kraj Bitcoin-a, ukoliko ona privuce dovoljnu paznju hakera da razbiju zastitu i kloniraju ga te dobiju jeftiniji supstitut. "Jeftiniji" supstitut znaci krah Bitcoin-a.

Kako god bilo, toliki rast nemoze biti logican niti dobar, mirise na ostar pad, zdrava logika to nalaze. Da je 60-70$ pa da se niko preterano ne zabrine, ovako, ovako je opasno visoka cena...

da se razumemo, treba kopati, ali isto tako treba i prodati novcice dok nije puklo, sada je skoro 150, na 200 nema sanse da ode... nikakve.

Naravno, ovo je balon bez ikakve sumnje, ja bih najvise voleo da je diff isti i da je novcic 50 evra, ali da je tako do sudnjeg dana :D pa imas nekih 12% mesecne zarade, sto je opet zelenaska zarada... ovo sad jednostavno mora da pukne uskoro, nerealno je za sve pare :)

Edit: ne mora da pukne u smislu da coin padne na 40$, moze diff da skoci za 200%, pa da umesto 3 novcica mesecno, pravis 1... a stek ti ostaje uvek 'aktuelan'.

Poslednja izmena:
Meni je zanimljivije da li ce visoka cena znaciti kraj Bitcoin-a, ukoliko ona privuce dovoljnu paznju hakera da razbiju zastitu i kloniraju ga te dobiju jeftiniji supstitut. "Jeftiniji" supstitut znaci krah Bitcoin-a.

Hakeri ne razbijaju kripto zaštitu. :smoke:

Naravno, ovo je balon bez ikakve sumnje, ja bih najvise voleo da je diff isti i da je novcic 50 evra, ali da je tako do sudnjeg dana :D pa imas nekih 12% mesecne zarade, sto je opet zelenaska zarada... ovo sad jednostavno mora da pukne uskoro, nerealno je za sve pare :)

Edit: ne mora da pukne u smislu da coin padne na 40$, moze diff da skoci za 200%, pa da umesto 3 novcica mesecno, pravis 1... a stek ti ostaje uvek 'aktuelan'.

mozda je balon , a mozda je i zakon ponude i potraznje..
aktuelna prica je da sad uz pomoc BTC-a vlasnici velikih kolicina novca na Kipru izvlace novac. sad ako znamo da je proizvedeno negde po trenutnom kursu od 110e oko 1,1 miljardu E a na kipru se procenjuje da ima 5-20 milijardi E onda mozemo zamisliti ako ta blokada na Kipru bude potrajala da btc krajem sledeceg kvartala bude i 500-2000% skuplji .. naravno ovo su samo neke od spekulacija ...

Poslednja izmena:
@goranm i slicni

nigde ne procitah dal sad prodajete ili kupujete btc ?
ja smatram da je rizik najminimalniji kad prebacis zaradjen btc na berzu i odmah prodas.. posle par dana mozes da kazes super sam prosao jer je sad cena pala.. a isto tako mozes da kazes mogao sam uzeti duplo vise :)

ja, licno, sam pre neko vece listao neke svoje evidencije.. i nasao da sam 430 btc prodao, u tom momentu (pre 5-6 meseci) za 4650$.. tada je to bilo vrh zarada za kratak period.. i sad bih trebao da se jedem sto je btc 150$ :D

to sto vi pricate je verovatno tacno (bubble efekat), ali ko moze da zna kad ce se urusiti cena.. tj. da li ce se uopste urusiti?

da mi je neko za novu godinu rekao da ce btc biti 100$ u aprilu.. smejao bih mu se u lice :) par drugara koji imaju stotine grafika u pogonu, su u bas tom periodu, oko nove godine, razmisljali o rasprodaji hardvera.. i uz dosta price i razmatranja odustali su od toga :) cak naprotiv.. pojacani su kapaciteti i samo pun gas :d

ko je bio pametan, nakopao je jeftinih TRC (teracoina).. i ovih dana ih zavaljao za 50x vecu cenu od momenta kad ih je kopao (oktobar/novembar 2012) :D

Poslednja izmena:
nego vidim ovde jakih igraca pa jedno pitanjce

napajanje za 4x 7950????

Bice realna kad asic miner uleti sa jos 50ths i avalon izbaci jos 36ths ali to tek maj-jun, hoce li onda btc od 140$ biti nerealan za mogucnosti jedne 7950? nece to ce biti nekih 60$ mesecno sa ovom cenom, e sad balon ili ne, kako bude bice :p...

Vidim da se stvar pojavila u dnevnoj štampi ... šablona je ista ko i pred krah fondova unazad kojih 5 godina :). Sretno bilo svakom ko je uletio u tu shemu.

Vrh Dno