Šta je novo?

HDD za 24/7

Evo temperatura dva komada 2 TB WD Red u idle-u.
Oba su u Synology DAS212j NAS-u, RAID1 konfiguracija, uključeni 24/7.

Prilozi

• Screen Shot 2013-03-29 at 16.43.02.png
    Screen Shot 2013-03-29 at 16.43.02.png
    77.9 KB · Pregleda: 120
Ok, ok, samo diskutujemo, zato smo valjda i svi ovde. Zato sam ja MagicMaster-u rekao da baci neki screen ovde da bas vidimo temp i da uporedimo. Razumem da ima jos zainteresovanih za RED pa eto da ljudi unapred znaju sta da ocekuju.

Nije problem da se diskutuje, samo meni je ovo konfuzno. Te ovaj ovoliko topliji od WD Green, te toliko topliji od nekod Red-a iz neke druge masine.
Kolike su te temperature, to je pitanje, onda moze da se prica o nekom potencijalnom problemu. :)

Evo temperatura dva komada 2 TB WD Red u idle-u.
Oba su u Synology DAS212j NAS-u, RAID1 konfiguracija, uključeni 24/7.

Moj RED je identicne oznake kao i tvoja 2. Nema nikakvog dodatnog grejanja od neke druge komponente jer stoji aman napolju :) Jel imas ti neki ventilator u tom storage-u koji ti spusta dodatno temp HDD-ovima? Znaci uvek je topliji od tvoja 2 komada 10-12 stepeni sto nije malo niti sme toliko da varira temp od primerka do primerka, cenim da nesto nije u redu sa mojim RED-om :(

U NAS-u postoji ventilator, a podešen je da radi u režimu "Quiet Mode", gde piše upozorenje da će NAS manje da se čuje, ali diskovi mogu da budu topliji.
Ja sam čuo vent da radi samo kada sam vraćao backup na NAS i kada je radio neprekidno 2 dana, koliko mu je trebalo da sve prebaci preko mreže.
U idle-u se praktično ne čuje...

Prilozi

• Screen Shot 2013-03-29 at 18.53.02.png
    Screen Shot 2013-03-29 at 18.53.02.png
    35.3 KB · Pregleda: 69
Pazi ovo, nije da se ne greje :(

Prilozi

• bench.jpg
    bench.jpg
    408.5 KB · Pregleda: 94
Definitivno je topliji nego što bi trebalo.
Probaj da ga izvadiš iz kućišta napolje (fizički, skroz), staviš sa strane (ali da nije pored radijatora ili nekog drugog izvora toplote) i ostaviš comp uključen preko noći, pa rano ujutro proveri kolika je temperatura.
Ako ne pada ispod 40 stepeni nešto nije u redu, ali je problem da li to može da se uzme kao razlog za reklamaciju, pošto mislim da ti prodavac ovo neće uvažiti.
I proveri da li postoji neko upisivanje podataka na hard disk, pošto Win hoće da adresira podatke, pa stalno nešto drlja po disku.

Poslednja izmena:
Izvadio sam WD RED napolje tj van konfiguracije i temp je pala na 36 stepeni, dodatno sam posle otvorio prozor jer mi je jako toplo u sobi i posle 15 minuta Samsung 830 128Gb je pao za 7 stepeni dok WD RED nije reagovao na promenu temp u sobi i ostao je na 36 tepeni :(

Prilozi

• bbb.jpg
    bbb.jpg
    265.2 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Za potrebe testa sam nakacio 1Tb WD GREEN i koji sada stoji pored 2Tb WD RED-a - oba znaci napolju. Temp u sobi oko 22 stepena rekao bih - znaci nije vise ludacki toplo. Temperature su uslikane odmah posle buta sistema. WD GREEN i dalje 7 stepeni hladniji kako god da okrenes, znaci sa mojim RED-om definitivno nesto nije kako treba da bude :(

PS Kako se koristi za svaki dan moj 2Tb WD RED zna da udari i na 50 stepeni sto pokazuje i jedan od skrinova koji sam postavio a gde je leto i temp koje ce samo ici na gore, 100% nece na dole :(

Prilozi

• aaa.jpg
    aaa.jpg
    324.8 KB · Pregleda: 58
Poslednja izmena:
@Ljanmi
Diskovi su van kucista koliko sam razumeo? Dobro, to nije toliko losa situacija, ali svakako je bolje da je u kucista sa ventilatorom koji duva u njega.
Kako si izveo zakljucak da Red ne valja jer je Green hladniji 7 stepeni?
Temperature jesu vise od presecnih ali su u granicama radnih temperatura. Sve pod uslovom da je ocitavanje precizno.
Da li si probao rucnom metodom da proveris da li je Red topliji?

@garson

Jesu, van kucista su(otkacio sam Green i vratio RED na svoje mesto u open air case-u i ukljucio mu mali HDD fan da bije u njega i u SSD). Ne radi se o tome da je disk ispravan vec o tome da sam ocekivao stvarno superiornu stvar u svemu u odnosu Green seriju po onome sto sam procitao na benchmark.rs-u i u ovoj temi. Ako se neki proizvod greje vise nego inace sto se greju ostali iz serije po mom iskustvu to znaci da nesto nije u redu sa njm i da ce da zavrsi karijeru pre nego sto treba. OK ja imam garanciju 3 god, nije problem dobicu drugi ali sta ce biti sa silnim gigabajtima multimedije i glupostima koje drzim na njemu a kupio sam ga prvenstveno zbog "pouzdanosti" - mislim ironija zar ne :) Meni moj green koji jos nisam stavio u prodaju radi savrseno, health 100% serija iz januara 2011, to bi trebalo da je nova verzija posto je stara verzija pocela da riknjava i to sam dobio u zamenu. Ne kazem RED radi savrseno tj ne cuje se(kao ni Green), nikakvi problemi sa njim whatsoever, subjektivan osecaj da radi brze nego Green(ovo ne mora da bude tacno) samo kao kupac nisam 100% zadovoljan zbog povisene temperature jer sam ocekivao hladniji proizvod u odnosu na "ispljuvani" Green.

Poslednja izmena:
Maltene svima je red hladniji od greena, samo tebi nije...

Matematika je u principu jednostavna, ne bi džabe davali 2 godine garancije na green, a 3 godine na red.

Najverovatnije ti je zapao neki lošiji primerak, ne znam šta bi drugo moglo da bude.

Ja sam sa svojim redom baš zadovoljan.

Maltene svima je red hladniji od greena, samo tebi nije...

Matematika je u principu jednostavna, ne bi džabe davali 2 godine garancije na green, a 3 godine na red.

Najverovatnije ti je zapao neki lošiji primerak, ne znam šta bi drugo moglo da bude.

Ja sam sa svojim redom baš zadovoljan.

Daj ti baci neki scrin u idle-u i loadu eto ako ti nije tesko. Bas me zanima kakve su tvoje temperature.

Pitanje je da li je ocitavanje tacno. Zato sam i rekao da proveris da li je zaista topliji od Greena, a valja probati i drugi softver koji ocitava temperaturu.
Drugo, ako se pribojavas, hladi ga nekom 12icom. ;)
Trece, to sto je topliji od nekih drugih primeraka ne znaci da mu nesto fali.

P.S.
Zaboravih da odgovorim na pitanje: "Sta ce biti sa silnim gigabajtima multimedije i glupostima koje drzim na njemu a kupio sam ga prvenstveno zbog "pouzdanosti"? "
Moje pitanje je, da je on hladan kao i ostali Red primerci, ti bi bio spokojan? :)
Pravi odgovor je, sa tvojim podacima nece biti nista sve dok imas rezervnu kopiju. ;)

Poslednja izmena:
@Garson

Kada sam ga skidao prvi put bio je prilicno vruc tako da ne sumnjam da je imao preko 40 stepeni. Vec ga hladim osmicom, nije stvar sto cu da ga ohladim vec sto se on greje sa nekim razlogom. Imao sam graf kartu drzao je na def, grejala se malo po malo sve vise dok nije riknula ali ne od temp, isla je do 92 stepena tako nesto(nije prasina bila uzrok) , hocu da kazem da kada komponenta ne valja iz nekog razloga temp je jedan simptom koji pokazuje da nesto nije u redu sa njom. Od softvera imam i Sentinel i Aidu, ako ocitavaju ispravno za Samsung i Green, cenim da je ok i za RED.

Bio bih apsolutno spokojan da je kao i svi ostali primerci, mozda bih naleto bacio pogled da li je temp ok. Stvar je u tome sto kako sam ga ubo juce odmah mi je temp zapala za oko(a kako i ne bi kada je apsolutno NOV HDD dodirnuo 50 stepeni a vazi za najhladniji moguci storage HDD na trzistu).

Da imam 2 HDD-a u mirroru prevazilazi moja ulaganja u smislu multimedijalno gaming iskustva, ne koristim PC ni za kakav ozbiljan posao ali u isto vreme polazem na sigurnost podataka svoje HD movie kolekcije i igara koje nisam odigrao, muzike, slika itd...

Poslednja izmena:
Pa zato i kazem da ti treba jos jedna kopija tih podataka. ;) Ne mora da bude mirror, ja recimo bih poludeo da izgubim tako kolekciju muzike. Zato i ne mogu da budem spokojan sa jednim diskom. Ko mi garantuje da disk nece sutra riknuti?

Znam sta kazes, ja zato menjam HDD na svake 2 god opet mi je to kao neka sigurnost + sto ovaj RED mnogo obecava, tesirali ga Icy Box, Netgear, QNAP... Mozda i ne prodam moj 1Tb WD Green, samo mu iskljucim napajanje i neka ga. Ako ikada zatreba samo mu prikopcam napajanje. Koristim potpuno ispravan Corsair TX650W(Seasonic OEM, prvi vlasnik :) ) - opet mi je i to kao neka sigurnost za ostale komponente , mozda bi trebalo i njega da zamenim skorije posto vec ima 4 god.

I kod mene je "hladno".

33vkeuh.png

Stoji u kućištu, jedini je u njemu. Ne hladim ga ničim, mada nije mi trenutno baš toplo u sobi, stoga je nešto niža temperatura. Inače je oko 28-30 stepeni. Kad dodam leto na to, biće oko 40-tak i to je to.

Pazi moje temperature bez fana da duva :( I to je prosecna temperatura bolja u Sentinelu jer sam drzao fan da duva u njega ukljucenim pa sam ga iskljucio za potrebe testa.

Prilozi

• Bensh 1.jpg
    Bensh 1.jpg
    540.8 KB · Pregleda: 87
Poslednja izmena:
Kod mene temperatura WD Red-a je od 22 do 27 stepena,doduse jedan fan duva u njega.

Mozda treba ocitati ovaj problematicni hdd na drugoj plojki.

@Seizmos

Sutra cu da ocitam temperature na drugoj plojki tj na 2600K i Gigabyte P67 ploci ali sumnjam da ce biti razlike mislim daj Boze...

Isao sam na "Verify Online - Compare S.M.A.R.T. values of this device with others(of the same model) to see if attributes are better or worse than average" u Hard Disk Sentinel V4.00 PRO . Kao sto se da primetiti Sentinel se takodje zali na povisenu temperaturu, zakljucujem da ovo nije normalno stanje HDD-a ocigledno, nisam bas tolika picajzla ali meni ljudi apsolutno NOV HDD dotice 50 stepeni u toku dana po ovom hladnom vremenu, znaci u toku dana bez fana da bije u njega ide od 37 do 47 bez load-a, mislim ne radi nista idluje, nisam danas cak ni jedan torrent vukao a nabio je 47 stepeni cini mi se, to je oko 20 stepeni razlike u odnosu na regularne RED HDD-ove :(

PS Bez fana da bije u njega, kada idluje nema sanse da padne ispod 36,7 stepeni a obicno je 40-43 a moze da bude i 47 dok idluje(zavisi od temperature sobe). U loadu moze da nabije i 50 stepeni :(

Ako izuzmemo temperature HDD je savrseno ispravan i necujan u radu.

Prilozi

• Bensh 1.jpg
    Bensh 1.jpg
    354.5 KB · Pregleda: 113
Poslednja izmena:
WD Red 2tb, 27 stepeni, napred 1x14cm@5v duva u hd i ssd. Sve necujno, seek, load, whatever! ;)
Ne mogu dovoljno da nahvalim ovu Red seriju kao storage drajv...

Red mi je storage disk, load mu u mom slucaju ne traje nikada vise od par desetina sekundi, nema kad da se zagreje :d
Evo sad sam mu udario kao defragmentaciju, za kojom realno nema potrebe i t=28!

Poz,

Trebalo bi mi par saveta sta da uzmem od hardova za sistem i za storage, pa jos uvek ne planiram da uzmem SSD ali je i to u planu pa bih za pocetak uzeo dva harda od po 3 TB na jednom da bude sistem a na ovom drugom da prebacim sve ovo sto sada imam na 3x 640 GB WD i 1x Samsung EcoGreen F3 1.5 TB.

Procitao sam celu temi u koliko vidim svi hvalite ovaj WD Red ali ako sam dobro skapirao to je hard koji radi na 5400 obrtaja ili je mozda 7200? A drugi hard koji sam planirao je Seagate Barracuda ST3000DM001, prvo sto sam hteo je da uzmme dva ova Seagata ali onda sam se zapitao kako bi se taj WD Red ponasao ako bi na njega dosao Win 7 64x posto je komp ne konstantno ukljucen ali od 24 sata mozda radi neki 12-15 sati a nekada ni toliko ali uglavnom na kompu se ne radi nista specijalno po neka igrica i uglavnom torrenti ali kako u eri sve brzeg neta gledam da mi komp sto manje krlja torrente ako ne mora to jest da ne skida sve i svasta i jos za cega dosta komp koristim su hd filmovi i serije. A opet bih uzeo neki hard koji je predvidjen da moze da radi 24/7.

Koliko je sada pametno na WD Red WD30EFRX staviti sistem i na drugu particiju da sljakaju torrenti po potrebi? Jer bi napravio dve particije jednu od 300-500 gb i ono ostalo sta preostane druga. Ili mozda da budu oba Seagate pa jedan hdd da bude za sistem podeljen na particije a drugi storage u celosti. Dosta cesto igram Diablo 3 a u pozadini ogranicim torrente i tako provedem par sati u igri i mozda bih instalirao jos koju offline igru, net je 10/1 Mb/s.

Jos sto nisam reko da ovaj drugi hard ne bi bio u kompu nego bih ga stavio Chiftec BlackBox CEB-35S naravno ako bi ga to kuciste moglo procitati u celosti.

Poslednja izmena:
Sta mu to dodje IntelliPower???

Ako sam dobro skontao moze da radi na 5400 a moze da radi na 7200 RPM. Koliko je takav hard dobar za sistem, bar za pocetak dok ne uzmem neki SSD ali opet necu ni kupovati kod nas nego cekam da mi burazer javi kada dolazi iz Italije pa bih ga tamo uzeo a to moze da bude mesec dana da cekam a moze da dodje na jesen sve zavisi od njega i njegovih obaveza.

Ako dobro kontam pri manje zahtevnim operacijama hard bi radio na 5400 RPM a pri neki slozenijim operacijama bi se hard vrteo na 7200 RPM

Za takvu situaciju tj privremeno, zavrsice i Red posao kao sistemski ;)
Nemoj se toliko obazirati na brzinu tj na koliko obrtaja se vrti, generalno je u pitanju malo kvalitetniji disk (bar sudeci po garanciji) i dobar je za storage, dovoljno brz...

Vrh Dno