Šta je novo?

Crysis 3

Nije odelo problem, nego sto osim njega nema nista zanimljivo u igri. Imas specijalne moci i u Deus Ex pa igra nije truba kao Crysis. A one conveniently placed kutije sa municijom su posebna prica. To pije vodu u Borderlandsu koji je Diablo style FPS, u cistokrvnoj pucacini to je smesno.

Definitivno najslabija izvedba aliena u igrama, rame uz rame sa District 9 gluposcu.

Jeste to problem zbog health regeneracije, nevidljivosti i sl.

Ovakav koncept trazi jako dobar AI, jer inace igra postaje lagana. A napraviti dobar AI je veliki problem. Mada malo ko se i trudi oko ovog najbitnijeg elementa za ovakve vrstu igara.

Loše sam se izrazio. Ne pravi problem samo postojanje vanzemaljaca, već način na koji su ih realizovali. Kec je bio sjajan, tačno kako treba, suspens, jasno ti je da ima nekih vanzemunaca ali nije baš jasno ko su i šta su, niti je tako neozbiljno postavljeno njihovo samo postojanje. Sama igra se zasniva na borbi sa ljudima koji imaju odličan AI i ogromnoj slobodi u odluci kako dalje i šta i na koji način čistiti.

Onda u igri par godina kasnije polako fokus ide samo na odelo, a sve postaje samo izgovor da se promeni okruženje na čemu im je verovatno u PR istraživanjima u nekoj fokus grupi najviše zamerano, samo da se sve premesti u Njujork. I eto...dobije se miš-meš i papazjanija nalik na onome što smo imali u HL2 i epizodama. Jeste, to je sve nekim nitima povezano, ali to prosto nije to...

Pa sad to da prva Kriza ima odlican AI je zapitljivo. Vojnici izlaze na otvoren prostor trazeci nesto nevidljivo, i tako postaju laka meta. To se tako ne radi.
Kada te neko napadne, ili tvoju grupu, prvo sto trazis je zaklon. Uvijek se moze otprilike locirati pozicija napadaca, i prema toj poziciji se kreces vodeci racuna da si i dalje zaklonjen. Prebacujes se iz zaklona u zaklon.
Takav AI ce natjerati igraca da stvarno koristi mogucnosti nano-odijela.

Kada te neko napadne, ili tvoju grupu, prvo sto trazis je zaklon. Uvijek se moze otprilike locirati pozicija napadaca, i prema toj poziciji se kreces vodeci racuna da si i dalje zaklonjen. Prebacujes se iz zaklona u zaklon.
Takav AI ce natjerati igraca da stvarno koristi mogucnosti nano-odijela.

tacno tako, kao u prvom FEAR-u, upadnes u prostoriju a botovi prvo sto urade pobegnu iza kutija i stubova pa tek onda pucaju i kotrljaju se izmedju zaklona cak i ne trce izmedju...

Ja igram. A zato i hejtujem Crysis-e i CoD-ove, bas zbog toga sto svi igraju i svima su dobre igre. Ko McDonalnds, samo u Srbiji postoji shvatanje da je to neka vrh hrana, tako i ove popularne igre. Ledji Gaga, Beyonce, Crysis, Call of Duty, McDonalds, Burger King... razlicite industrije, isti (ne)kvalitet proizvoda koji je svima vrh jer ima jaku reklamu. A ta reklama se jace prima u Srbiji nego li u USA. Ja mleko i dalje pijem, a vi?

Hejtam i ja CoD, poslednaj dva nisam ni SP odigrao, bilo mi je dovoljno na osnovu prethodnih iskustava i gameplay snimaka da ide ka sve gorem i gorem, zato tu temu na ovom forumu nisam ni otvarao, jednostavno me ne zanima. Sa druge strane ne bih Crysis stavljao u isti koš, pre svega zbog toga što mi igra omogućava da je prelazim onako kako ja želim, tj. ne nameće mi svoja ograničenja kako da je igram. Jeste da ta ograničenja postavljaju ne najbolji AI i slično, ali ni ne govorim da je ovo najbolja igra ikada ili slično. Već samo da u nedostatku kvalitetnih old school pucačina i dalje drži neki nivo.

Mozda je obrt u dizajnu nastao zbog promene platforme, a to onda povuklo i promenu u razvoju price iako nije moralo biti tako.

Cak i da jeste tako, sta mislis ko je dosao i Cevatu rekao "e, dobar ti je ovaj Crysis, evo ga ugovor za nastavke ali portuj ti to na konzole", "ali, nisam siguran da ce to bas moci sa ovolikom mapom, znas.. memoriska ogranicenja.", "ne zanima me."

Nije trebalo iko da to sugeriše Cevatu, pošto je sam bio izrazito ljut što mu se prvi Crysis prodao u malom broju primeraka u prvih 6 meseci i što niko nije uzeo da pravi igre u njegovom engine-u, to je bilo sasvim jasno iz njegovih intervjua počevši od samo izlaska prvog Crysisa pa sve do portovanja na konzole :)

A još što je stalno potencirao priču da hoće da stigne CoD po broju prodatih primeraka, što isto pokazuje u kom smeru je ciljao.

Poslednja izmena:
Ti zivis u nekom lala land-u ocigledno ...
Ne znam cime se bavis u zivotu ali shvati da izdavac velicine EA nikad nije SAMO izdavac vec entitet koji diktira mnogo toga.

I znam sve vezano za skandal vezan za Marince... vuces analogiju samo da bi ispao upravu oko teme na koju gledas samo povrsno citajuci clanke i misleci da je sve crno/belo.

Zivim izgleda, jer ocigledno nemam iskustva sa saradnjom sa EA kao ti ocigledno, koji znas sta, kome i koliko su oni izdiktirali samo zato sto si odigrao sva 3 Crysisa. :D Ako je to dovoljno da znas "udeo" EA u Crytek igri, alal vera onda, sa zakljucnim komentarom da je ocigledno da nemas pojma o cemu pises i da nemam zelju da se prepucavam. Sta god. :)

Inace, igrom slucaja znam firsthand komentare ljudi koji su radili za EA proizvod i nisu bili pod prismotrom i puskama i finalni proizvod je definitivno zavisio od njih jer nikada ni za jednu stvar koja nije stimala nisu prebacivali krivicu na EA, a mogli su debelo, dok su naravno ostali neupuceni uvek krivili EA za svu propast u svetu.

Stvarno? Wow! Ti si bas obavesten onda :)
Sta je u pitanju? Tetris za iOS? ...

Nemam direktnog iskustva sa EA ali sa gigantima kao sto su oni, imam. Posto nisam retard i vidim kako se SVAKA igra izdata pod okriljem EA, koja je dozivela svoj drugi i treci deo promenila, nije tesko skontati ko tu takve promene trazi. Neko je spomenuo Dead Space? Pa samo uporedi prvi deo sa nastavcima. Od survival horora dobili smo akcionu igru iz treceg lica.

Jer moze nekako da se iskljuci ono zamucivanje prilikom kretanja-blur ili sta vec
Fps ide 30-40 ali nekako mutno pri kretanju,ebem li ga sta je
Posle 40 minuta igranja,poprilicno razocaravajuce,neverovatno da je dobio bolje ocene od Dead Space 3 koji me odusevio
Jer igra neko Tomba na kutiji,gledo sam malo waltroughte i oni ubacili ove lukove i strele

^ To "zamucivanje" imas da iskljucis ili smanjis, naci ces ga u advanced setovanjima, "MOTION BLUR AMOUNT".

GTX670 ( najnoviji drajveri ) / 2500k / 8GB DDR3 - nevezano od podesavanja na prvom nivou u vecini slucajeva ne mogu da imam ni preko 40 frejmova. Da li igram na low ili very high grafickim podesavanjima fps mi je apsolutno isti. Cak mi je bilo par situacija da imam bolji frejm rejt na visim nego na nizim podesavanjima.

Uopste mi nije jasno kako neki sa gorim konfiguracijama od moje teraju ovu igru na high/very high uz komentar da igra prosto ''klizi'' ( sto se tice perfomansi ).

To su oni sa magicnim konfiguracijama :D

Konacno nadjoh komandu za weapon model FOV. Sad vise lici na C1. \o/

crysis320130227181126830.png

crysis320130227181140860.png

Ko hoce da se zeza sa tim neka kuca u konzolu sledece:

r_DrawNearFOV -- the field of view for nearby objects (held weapon, etc)

Postoji naravno i FOV za okolinu:

cl_FOV -- The main field of view
pl_movement.power_sprint_targetFOV -- The field of view while power sprinting

Umesto crtica ide zeljena vrednost. Max je 80.

Nego, jel primetio neko "AA bug" u poslednjem delu 1. nivoa? Kad iskljucim AA ili stavim na FXAA/SMAA Low/Medium... dobijem ovo u desnom gornjem uglu:
crysis320130227181659659.png
Cim stavim SMAA High/TXAA/MSAA sve je ok:
crysis320130227181718063.png

hm, ne...presao sam igru sa SMAA 2x i nisam primetio tako nesto

Btw, u vezi FoV-a, tome sluzi opcija "safe area" u meniju igre zar ne? Ja sam stelovao FoV time

Poslednja izmena:
GTX670 ( najnoviji drajveri ) / 2500k / 8GB DDR3 - nevezano od podesavanja na prvom nivou u vecini slucajeva ne mogu da imam ni preko 40 frejmova. Da li igram na low ili very high grafickim podesavanjima fps mi je apsolutno isti. Cak mi je bilo par situacija da imam bolji frejm rejt na visim nego na nizim podesavanjima.

Uopste mi nije jasno kako neki sa gorim konfiguracijama od moje teraju ovu igru na high/very high uz komentar da igra prosto ''klizi'' ( sto se tice perfomansi ).
Hajde da prodjemo kroz sve korake:
1. CPU 2500K OC na 4,5Ghz pod obavezno
2. GTX 670 OC, najsveziji drajveri, u opcijama Control Panela (NVidia drajveri) VSync na OFF, max pre render frames na 1
3. U igri reza na 1920x1080, VSync na OFF, 2xAA (onaj posle FXAA, nisam sad siguran kako se zove, drugi po redu, nemoj terati MSAA niti onasj NVidijij TXA kako se zvase), sve na very high, shadows na high.

Trebalo bi da ti je fps od minimalnih 30-32 do 60-70, imaces na jednom mestu 26-27 kda dobijes luk i strelu i gledas kroz onaj prozor. Ovako bi u sve Very High trebalo da ti ide, a sa shadows na high jos bolje.
Ako nece ni onda skini jos shading quality na high i objecst na high. Posle toga moras imati 40 fps, uz retke padove na 35-36.

Ja igram. A zato i hejtujem Crysis-e i CoD-ove, bas zbog toga sto svi igraju i svima su dobre igre. Ko McDonalnds, samo u Srbiji postoji shvatanje da je to neka vrh hrana, tako i ove popularne igre. Ledji Gaga, Beyonce, Crysis, Call of Duty, McDonalds, Burger King... razlicite industrije, isti (ne)kvalitet proizvoda koji je svima vrh jer ima jaku reklamu. A ta reklama se jace prima u Srbiji nego li u USA. Ja mleko i dalje pijem, a vi?

Zbog cega igras Crysis onda?
I sta onda trazis vise u ovoj temi uopste lol...da flejmujes jel ti dosadno?

Poslednja izmena:

Beyonce je odličan pjevač sa vrhunskim glasom.

hm, ne...presao sam igru sa SMAA 2x i nisam primetio tako nesto

Nije me mrzelo da trazim pa naleteh na ovo:

http://www.youtube.com/watch?v=tLMlZLEEO5U#t=27m

Posle 27. minuta se moze primetiti. Lik ima GTX 670.
U pitanju je samo ta mala deonica pri kraju 1. nivoa. Nisam ni ja primetio kasnije a presao sam bas dosta.

Btw, u vezi FoV-a, tome sluzi opcija "safe area" u meniju igre zar ne? Ja sam stelovao FoV time

Time smanjujes/uvecavas HUD koliko sam ja primetio, FOV ostaje isti?

Poslednja izmena:
Igra je skroz ok. Lepo i slatko upakovana. Po meni ima neki Crysis 1 shmek :) Meni se na primer svidja sto su vratili akciju u dzunglu i zelenis, tj zelenis su stavili u grad. Posmatram Crysis3 kao nesto lepo i zabavno za preci, a posle toga ce duze da sluzi kao merodavan bench za nadolazeci hardware :)

Nego da pitam ove sa oridjidji kako im se svidja MP?
Jel vredi dati 2k?

Ne znam sta da ti kazem, znam par ljudi kojima se bas svidja MP i igraju ga dosta, ja licno ne igram ni jedan FPS multi, jer mi je : 1.dosadno i 2.ima puno cheatera :)
Ako si probao betu kad je bila MP to je to, ako ti se svidja uzimaj (2k nije mnogo ako si nasao po toj ceni). Evo mozda ce ti se javiti jos neko ko ima oridjidji, a da je bar pokrenuo MP za razliku od mene :D

Ali ako gledamo kako je prosao Crysis 2 MP, onda se i ovom ne pise dobro, vec posle 2-3 meseca serveri su prazni :/

A ja bih samo voleo da preterani kritičari objasne koji je to klasičan FPS, znači klasična pucačina, poslednjih godina izašala uz izuzetak FC3, a da pri tom ne koketira previše sa rpg elementima (kupljenjem kvestova po mapi i prevelikom zavisnošću od budženja mogućnosti i statistika), a da po njihovom mišljenju vredi odigrati više od recimo C2 i C3, a da nije slučaj o igri gde je akcenat bačen ma multiplejer. A da se ta priča ne svede samo na to da je gaming propao i da ništa ne valja. Mene samo taj deo zanima :)

Isto tako kritike na priču isto mi nisu jasno, kada je prvi Crysis gotovo da nije imao priču, osim što su nabacani random amerikanci, korejanci i vanzemaljci na pustom tropksom ostrvu. Znači jedini mogući momenat koji nekome može da smeta je to što se "priča" ne odvija na ostrvu i ništa više.

Nope, uopšte se ne radi o tome. FPS može da se igra tako što te igra baci u stimulativno ili u destimulativno okruženje, tako što te baci u hodnike ili na otvoreno polje, tako što te baci u jedan ili drugi vid opšte atmosfere (jezivo, lagano, postapokaliptično...) i tako dalje i tako dalje. I glavno - može da ti da da igraš na otvorenom svetu bogatom naprijateljima i raznovrsnim misijama i lokacijama koje te zapravo stimulišu da istražuješ i pokušavaš da svaki kamp, svaku grupu, svakog protivnika eliminišeš (ako se u to ubaci faktor municije koje nema baš u izobilju još bolje); ili može da te vodi hodnicima ili kvaziotvorenim lokacijama gde je zapravo bez ikakvog stimulansa da se radi išta osim da se ide od A do B.

Ma gameplay nije los za onoga ko voli FPS. Oni kojima se igra nije svidela pre svega negoduju nacin na koji su razvili pricu i pljuju po katastrofalnim promenama dizajna prvog dela. Sta se desilo? Pa desio se ****ni EA... Ja stvarno ne mogu da shvatim da neko ko je uzivao u prvom delu moze da kaze da su 2(koliko toliko) i 3 dobre igre!? Zasto su batalili one letece aliene? Onog ogromnog koji je unistavao sve zivo... Katastrofa. Kada se Kriza pojavila nije donela mnogo novosti u odnosu na FarCry pa je opet imala toliko upecatljive momente koje drugi i treci deo jednostavno nemaju i pored bolje grafike.
Da je AI iole krsten ova igra bi ostavila bar 2x bolji utisak.

Ma alijeni manje više. Problem je što je fokus grupa neke globalne PR agencije rekla kojim smerom treba ići i to je to. Zato smo dobili to što smo dobili. A sve zbog drekavaca koji su kukali na "glupe palme na nekom tamo ostrvu". Stoga, eto vam Njujork, apokalipsa, opšta invazija iz svemira i zla megakorporacija koja je potčinila svet.

I kad si vec tu, oce li na sajtu imati sanse da dostigne skoro perfektnih 90 kao ovaj biser :d

Poslednja izmena:
Stvarno? Wow! Ti si bas obavesten onda :)
Sta je u pitanju? Tetris za iOS? ...

Jeste Tetris, zvani NFS Shift i otvoreno pricanje ljudi iz SMS-a koji su saradjivali sa EA i sumiranje utisaka.

Nemam direktnog iskustva sa EA ali sa gigantima kao sto su oni, imam. Posto nisam retard i vidim kako se SVAKA igra izdata pod okriljem EA, koja je dozivela svoj drugi i treci deo promenila, nije tesko skontati ko tu takve promene trazi. Neko je spomenuo Dead Space? Pa samo uporedi prvi deo sa nastavcima. Od survival horora dobili smo akcionu igru iz treceg lica.

Ovo je opet da kazem klasicno lupetanje, ili ti ne znas sta je Dead Space ili ga nisi ni igrao kada su drugi i treci delo toliko razliciti od prvog, posto je on jelte diplomatski survival horor. I necu vise ni da nastavljam, budi u pravu koliko god hoces, budi sposoban da stoprocentno znas krivca, vise me stvarno ne zanima, a inace i debeli off je. :)

I kad si vec tu, oce li na sajtu imati sanse da dostigne skoro perfektnih 90 kao ovaj biser :d

Ekskluzivno za tebe, sad baš gledam - dobio je istu ocenu :p Opis ide u ponedeljak. Ali ne odlučujem ja koliko će koja igra dobiti, to je na onome ko ocenjuje. Najbolje da ja sada uletim i kažem "ne, ne može preko 83". :smash:

Ok fair enough, necu sada da trazim 100procentno zadovoljenje i ocenu 198 zbog BlOps2 ocene, nek ide zivot:p

Pretpostavljam da je Jovy radio opis? Jel presao zadnji level:D Jel sacekao fix2:d

Poslednja izmena:
Jeste Tetris, zvani NFS Shift i otvoreno pricanje ljudi iz SMS-a koji su saradjivali sa EA i sumiranje utisaka.
Ovo je opet da kazem klasicno lupetanje, ili ti ne znas sta je Dead Space ili ga nisi ni igrao kada su drugi i treci delo toliko razliciti od prvog, posto je on jelte diplomatski survival horor. I necu vise ni da nastavljam, budi u pravu koliko god hoces, budi sposoban da stoprocentno znas krivca, vise me stvarno ne zanima, a inace i debeli off je. :)

Hahhahahahaha :D
Pa da li se ti salis? :D Procitao si nesto na pCARS forumu i sad mislis da znas kako se stvari rade u visokom biznisu/produkciji? :D Na trenutak pomislih da si ozbiljan :D
Kako ti ono kazes, LOL kako god! :D

Igrao sam sva tri dela DS-a, ne sekiraj se. Ja ne pricam napamet.

Najveca tragedija od svega je sto je tvoj jedini kontakt sa "poslovanjem" EA bio sa odigranim piratskim verzijama sve tri dela Crysisa i iz svega toga si sve zakljucio kako funkcionise. Well done, enormna kolicina gluposti, a cak ni ne znas odnos EA - Crytek u radu na ovoj fransizi. FYI ljudi su otvoreno pisali o saradnji kako je prosla i kako je isla (sto ces retko gde da saznas), dakle nesto sto nema nikakve veze sa tobom i tvojom zeljom da kao prorocica lupas gluposti o poslovanju EA, a takodje vidim i koliko znas o Ded Spejsu. Please continue sa svojim proppovedenjem o EA i poznavanju izdavastva u gejming biznisu, je sa stvarno iskljucujem iz ove besmislene price.

Poslednja izmena:
Kako uopste i polemisati sa necim sto na bazi relativno neznatno umanjenog osecaja teskobe/izolacije u DS3(u DS2 cak ni to) u odnosu na keca(realno jedina promena u odnosu na prvi deo) izvlaci zakljucak kako je nastavak ni manje ni vise nego skliznuo iz survival horora u akcionu pucacinu iz treceg lica, a da takva polemika zadrzi neki okvir ozbiljnog?! Neko ko zaista nije odigrao nijedan nastavak DS-a, ili je odigrao prvi, a "kani" se da odigra drugi i treci bi izvukao zakljucak da je situacija sa fransizom na nivou dogadjaja sa Resident Evilom pa je logicno ne bi ni odigrao.

Mislim ono, moze da se kaze svasta, cak nije nikakav problem sad uzeti i taksativno navoditi pojedinacne elemente iz igre u prilog tezi, kao i uvek kad se prvo donese zakljucak(EA unistio, u ovom slucaju DS) pa onda metodom inverzije od opsteg ka detaljima, bez ikakvih teskoca hejt se opravda kroz nalazenje u igri onoga cega nema i ne-nalazenja onog sto ima.

Tacno isto se vidi i u slucaju Krize. Jedan totalno predimenzioniran, vidljivo usiljen, ja bih rekao(istini za volju nisam zavrsio, na bazi polovine predjene igre do sad) neopravdan hejt prema nastavku uz rekao bih isto takvu predimenzioniranu glorifikaciju do beatifikacije Crysis keca(da se ovako pisalo o njemu kad se pojavio bio bi proglasen igrom ovog i narednog veka, a realnost je da su i te 2007 kad smo dobili C1 radile pljuvacne zlezde na benchu jos kako) sto je nista drugo nego groteskan pokusaj pravljenja neke kopernikanske razlike izmedju keca i nastavaka, a kako bi Crysis3 kroz to poredjenje izgledao sakato koliko god moze. Ako jos pride moze da opauci i zli EA, eto nama zurke :party:

Fix 1>alpha seth untouchable, fix2 he died. :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno