Šta je novo?

BlackBerry 10 OS [Zvanicna tema]

Pa zato sto kako je zastupljen kod nas BB, nece jos skoro. Ja sam svega video 5 ljudi za ovih 25 godina da imaju BB...

Kod nas postoji dosta BB korisnika. Iskreno govoreci i ja bih ga nastavio koristiti da su izbacili ovakav proizvod ranije.

Upravo tako. Znam dosta ljudi koji ih koriste i prezadovoljni telefonima.

Ja gledam to ovako, znaci moje misljenje...

BB je bio strahovit u biznis klasi i mnoge kompanije i preduzeca i poslovni ljudi su ih uzimali... BIS/BES usluge, instant push mail itd... To ih je krasilo. Pojavom iOS-a, kasnije i Android-a uveli su i oni push i touch screen ekrane, razvili se ekosistemi, rasirili se, BB je nestao, skoro pa propao... Sve vise kompanija uzima iOS (u svetu) ovde Android uredjaje (sve vise vidim kako ljudi govore dobio sam od firme GS2 ili GS3 ili neki drugi android), nisam cuo dugo dobio sam BB...

Nazalost po BB, a i po windows telefone, tesko da ce nesto uraditi veliko kako ocekuju... Ljudi su vec navikli da cekaju novi IP ili novi Galaxy (znate i sami kakav hype se pravi, da to postane ludilo i da se ljudi tuku, ubijaju itd. samo da bi bili medju prvima sa tim telefonom), a sad treba prelaziti na novi sistem (iako si na proslom kupio gomilu aplikacija koje bi bacio u vodu prelaskom na novi sistem) pa privikavanje, pa onda nema te aplikacije koju si svakodnevno koristio, pa nervoza...

Opet kazem moje misljenje...

Ja gledam to ovako, znaci moje misljenje...

BB je bio strahovit u biznis klasi i mnoge kompanije i preduzeca i poslovni ljudi su ih uzimali... BIS/BES usluge, instant push mail itd... To ih je krasilo. Pojavom iOS-a, kasnije i Android-a uveli su i oni push i touch screen ekrane, razvili se ekosistemi, rasirili se, BB je nestao, skoro pa propao... Sve vise kompanija uzima iOS (u svetu) ovde Android uredjaje (sve vise vidim kako ljudi govore dobio sam od firme GS2 ili GS3 ili neki drugi android), nisam cuo dugo dobio sam BB...

Nazalost po BB, a i po windows telefone, tesko da ce nesto uraditi veliko kako ocekuju... Ljudi su vec navikli da cekaju novi IP ili novi Galaxy (znate i sami kakav hype se pravi, da to postane ludilo i da se ljudi tuku, ubijaju itd. samo da bi bili medju prvima sa tim telefonom), a sad treba prelaziti na novi sistem (iako si na proslom kupio gomilu aplikacija koje bi bacio u vodu prelaskom na novi sistem) pa privikavanje, pa onda nema te aplikacije koju si svakodnevno koristio, pa nervoza...

Opet kazem moje misljenje...

Skroz upravu covek!

-Lepo je cuti da se prodaju fino u Britaniji, ali oni sami po sebi su uvek neka posebna prica.. Treba videti kako ce proci na velikim i razvijem trzistima.
I da nikako da ljudi shvate (ne iz ove teme ofc) da smo mi (Srbija, Balkan) skoro pa nezanimljivi proizvodjacima i puknem od smeha kad mi neko kaze kako `` e sta ce ovo nama, ili ovo nema za Srbiju``. To jeste lose, ali treba shvatiti neke stvari vise, po toj logici kad bi oni gledali samo nas jos nijedan proizvodjac ne bi lansirao LTE telefon..

Imaju li iGO ili neku krštenu navigaciju za 10os?

Pitanje je i da postoji da li bi mogao da instaliraš khm narodnu verziju, znam da je na starim bb bio relativno komplikovan proces, bili su neki kodovi. Ko zna više neka napiše.

Ja, koliko se secam, nisam imao problema sa "narodnim" aplikacijama na bb9700/bb9780 (skinem i instaliram). Ovo oko navigacije nemam pojma da li imaju nesto krsteno - nece ovo jos dugo kod nas pa i sada ne razmisljam

Džabe što mi se sviđa, bez nekih stvari telefon ne kupujem, čak i na symbianu garmin odradi posao.

Mozda igo bude radio u BB Androidu?

Ukoliko ne putuješ puno ili se voziš od grada do grada, navigacija je irelevantna stvar na telefonu ako se uklapaš u ovaj profil :)

Ove vesti su obećavajuće za Blackberry :)

http://www.gsmarena.com/blackberry_z10_breaks_bb_sales_records_in_the_uk_and_canada-news-5497.php

Dobar start izgleda, za razliku od WP koji se prodavao prilično mlako od samog početka - samo napred, dobro je da tržište dobije još konkurencije, a videćemo šta će da uradi i Firefox OS ;)
Blackberry ima solidan udeo na tržištu iako se konstantno srozavao zadnjih par godina - ako samo i uspeju da prebace stare korisnike na novu platformu, biće i to uspeh

Poslednja izmena:
Nekako kada se objavljuje kako ide, i kada ne kažu okvirne brojke koliko su ih prodali osećam da i nije baš sve tako bajno i sjajno, pitanje je koliko je prethodni rekord prodatih bb telefona bio.

Nekako kada se objavljuje kako ide, i kada ne kažu okvirne brojke koliko su ih prodali osećam da i nije baš sve tako bajno i sjajno, pitanje je koliko je prethodni rekord prodatih bb telefona bio.
Pa u odnosu na iOS i Android su mozda smesne cifre, ali sigurno je da im se popravlja stanje tj da su poceli da im se vracaju stari korisnici i poneki koji zeli dqa proba nesto novo, ali da im ide prodaja, ide im sto je za pohvalu...:)

Gledam ovo sto je postavio Emix.... iiii...

poklopac baterije.. N emogu da se otmem utisku da tako lako spada i odvaja se, znam reci cete plastika, pa se uvija prilikom pada i zabice iskacu, ali nije abs tako.. Meni je S2 padao par put i to mng gore nego opaj u prva 2 slucaja i poklopac nije mrdnuo.. Plasim se da BB nije ovaj put zeznuo zavrsnuo obradu jer bi stvarno bila steta.. I da, ekran je pukao jako brzo u pordjenju sa npr Lumia 920, Iphone 5, S3 ili One X . . :trust:

Danas sam bas gledao BlackBerry World i sada je mnogo pregledniji nego sto je bio, jer pre nisi mogao da se snadjes, a sada imaju i kategorije kao na Google Play, znaci mnogo bolje nego na WP, samo jos uvek i dalje ima manje aplikacija nego WP ali za par meseci ce i njih prestici, nadam se i naravno velika je glupost sto se dosta aplikacija placa, cak i aplikacija za alarm treba da se plati 0,99$ sto je preterivanje, tako da dok ne rese to, tj da bude mnogo free aplikacija, a malo manje onih koje se placaju, e onda ce se prodavati kao alva, ovako ce ga obicni ljudi zaobilaziti mislim koji vole da imaju mnogo aplikacija i igrica u telefonu... Ali za sada BB-u ide dobro sto se prodaje tice iako se trenutno prodaje u samo dve drzave :)

Free apps obicno imaju reklame. Ni Blackberry ni Microsoft nemaju klijente koji bi se reklamirali po free aplikacijama na bbw ili win storeu.

Free apps obicno imaju reklame. Ni Blackberry ni Microsoft nemaju klijente koji bi se reklamirali po free aplikacijama na bbw ili win storeu.

Tu si u pravu, ali sto se Win stora tice mozda nema reklama toliko kao na Google Play ali ih ima, jer sam se pre neki dan igrao u nekoj aplikaciji na Win8 i bila je neka reklama za Kadilak (marka auta ako neko ne zna :p) i bila je dobra, tj mogao si da je gledas kao video... Da ne pricam dalje jer u Win storu ima mnogo besplatnih apps-a, mislim mnogo vise nego na BBW
ali opet su vecina njih smece ;) A sto se tice BB Z10-ke telefon je sjajan, iskreno, ali ja jedva cekam Q10 nekako mi je bolji i navikao sam na hardversku tastaturu, jer imam BB 9000, a Q10 moze biti samo bolji, samo jos da sacekam cenu :D

ne razumem zasto svi vi konstantno izbegavate da pomenete zasto bb nema sanse da uspe i pored sjajnog hw: BIS/BES usluge.
Sta je BIS usluga: za 11 evra mesecno dobijate mogucnost da u potpunosti iskoristite svoj uredjaj! Znaci, imate primrera radi mts mix net paket, 1.5gb, i? pa nista, bacate novac, jer morate da dopaltite BIS/BES koji ce vam pruziti pristup necemu sto vec placate kroz osnovni paket.

BIS/BES pristup enkripcije mailova preko BB servera jeste do skoro bila najveca prednost uredjaja (to sto mi balkanci ne znamo sta znaci industrijska spijunaza to je nas problem), ali sistem vise ne funkcionise. Zasto?

U UK su prosle godine shvatili da se Occupy ovo ili ono organizovao putem bbm poruka i... Satro pali serveri tri dana u celom svetu.

Citiram deo izvestaja u Saudijskoj Arabiji:

Authorities in Saudi Arabia had said some BlackBerry Messenger services would be blocked from Friday, 6 August, citing security fears about the way the Canadian technology firm encrypts personal data on its devices. RIM transmits data through servers based outside of the Middle East, making government monitoring of customer content difficult.

"In light of the positive developments toward addressing some of the organisational requirements by the providers, the commission decided to allow BlackBerry Messenger service to continue," the Saudi regulator said in a statement, adding that it would "continue working with the service providers to complete the rest of the regulatory requirements".

Dakle, Saudijci su dobili pristup nadzoru poruka i onda je zakljucak sta? Ekripcija ne vazi, makar placali dodatno za nju.

Danas na trzistu imate resenja za enkripciju koja obezbedjuje koliko toliko dobru enkripciju poruka, i kosta oko 20 usd mesecno. Ali to je vasa volja da li cete to koristiti. Ovkao BIS/BES vam sece UPOTREBLJIVOST CELOG UREDJAJA.

Po meni, to je ultimativni razlog zasto BB nema sanse da prodje u 21. veku. Pre Ip, Android i ostalih, dakle u 20. veku, imao je kompetitivnu prednost, danas na moju zalost, izgubio ju je.

I jos jedan po meni nebulozni potez za koji nisam siguran da li doalzi od BB ili od mts, BIS usluga za postpaid je 1200 rsd, a skoro su pustili isti servis za prepaid korisnike za 600 rsd? I ko je ovde lud?

Cini mi se da vise nije potreban BIS za BB10 - ali je moguce koristiti BES (firme). Mada nemam pojma

Japan je ogromno trziste, veliki deo kolaca i love.

@Ivan I. tu si upravu i to ne moze da se ospori, ali ocigledno da BB nema ambicije za Japan, jer da imaju napravili bi OS10 i na Japanskom, al brate kada znaju da ne mogu tamo da se proguraju, sto trositi novac koji je njima preko potreban, tako da valjda znaju sta rade i jedva cekam da se pojave Z10 i Q10 kod nas :) Cisto da se vidi kako to izgleda uzivo :D

Uvek se cene premijum telefona kreću oko ove cifre. Pre tri godine za nexus one je bilo oko 170.

Nazad
Vrh Dno