Šta je novo?

OPREZ !!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Definitivno veliki oprez pri kupovini na KP, i preferirajte licno preuzimanje..

Nista dok ne osmisle neki sistem zastite. Npr pri registraciji korisnik bira hoce li kupovati ili prodavati ...ako zeli da kupuje ne trazi mu se ni jedan dokument , ali ako nekada budet potrebe za tim mora da posalje skeniranu licnu,vozcku ili pasos....

Pazi, i kupac može biti prevarant. I ima ih.

Npr. kupi nešto, pošaljemo mu kuririma, on to preuzme, plati i onda tuži da je dobio cepanicu (koju je sam zamenuo za pravu robu što smo mu poslali...)

Ili, meni je kupac odbio da primi poslati telefon jer mu kurir nije dao da otpakuje pre plaćanja i potpisa, i to me je koštalo 250din jer neko mora da plati dostavu i povraćaj.

Covek se opekao pa nije hteo da reskira iako telefoncic nije bio skup ;)

Da, to je jasno. Ali hoću reći, i kupci znaju da prave probelme. Iako su generalno, u mnogo rizičnijem položaju nego prodavci.

iskreno, meni bi to odmah smrdelo na prevaru, kupujes 2x2gb za 3000din i nije ti sumjivo? ti si prosto hteo da prodjes jeftino a ko ne plati na mostu...

Zašto bi cena bila sumnjiva kad je realna, to što se kod nas ne prodaje ispod 4k je nešto drugo.
Ali može se naći 2gb 800mhz za 1500rsd.

najsmesnije je sto kod postavljanja oglasa na KP, postoji onaj disclaimer da su uneti podaci tacni, sa sve jmbg itd itd .. meni je izgledalo ozbiljno kada sam ja morao da postavljam oglas .. dosada sam narucivao nekoliko stvari, i nije bilo problema, mada po reakcijama ovde vidim da tamo ima dosta prevaranata ...

Mislim da sajt KP treba poistovetiti sa bilo kojim papirnim oglasima. Pošto sajt ne uzima nikakav procenat pa je nerealno očekivati i da štiti kupca/prodavca. Da li je neko očekivao da ga izdavač štampanih oglasa štiti u transakciji ??? Sa licitacijom i limunom je već sasvim druga priča, oni uzimaju procenat pa samimi tim treba za taj ogromni procenat da daju neku zaštitu kupcima/prodavcima.

^^ To! KP je kao da ste dali oglas u novine il' ga zalepili na banderu. Samo što se ta bandera proteže preko cele Srbije (što i nije tako mnogo, jel':p)

Ne vredi kriviti njih.

Poslednja izmena:
Ne treba nam jos jedna tema o prevarama na KP i Limundu. Vec postoji tema za to.

Ljudi nista od nasih para :( , pricali smo sa jednim prijateljem koji radi u supu reko nam je da to sto su nam rekli mozemo da okacimo macku o rep , takodje sam se cuo sa drugrarom koji radi u posti javio sam mu za slucaj , pitao sam ga da li ikako moze da proveri da li je doticni tip digao novac? Rekao mi je da jeste digao novac , da su u posti trazili prikaz licne karte , znaci tipe se 100% tako zove i preziva i definitivno nesto sa tom Belom Crkvom nije uredu .. Jedino sto mi je drugar rekao da je moguce da je neko od postara umesan u sve to pa pare prolaze bez licne karte!

Odma ovom prilikom da se izvinem moderatoru sto sam otvorio jos jednu temu a nisam trebao!

Pročitao sam sve što si napisao, Kissme1, i mogu reći da sam ostao zapanjen kolikom lakoćom ljudi postaju prevaranti u Srbiji. Ovo je samo još jedan dokaz da Srbija NIJE pravna država niti će to biti u skorije vreme, ma šta Vučić pokušavao.

Dok se ne procesuiraju i krivično gone i "sitne" prevare, dakle i od 1000 dinara nagore, nema ništa od pravde u državi Srbiji. Katastrofa !!!

Mogu samo da kažem da mi je izuzetno žao što prolaziš kroz sve to, mogu da zamislim kako tio je sada. Da sam na tvom mestu, ja bih sproveo moju ličnu pravdu, otišao bih na tu adresu u Belu Crkvu i gledao da nađem tog čoveka i da ga nateram da priča i da vrati pare. Ako neće da vrati pare, zna se kako se to rešava...

kako mozesh biti 100% siguran da si pronashao pravu osobu?
zamisli da uzmesh nekom pogreshnom, ni krivom ni duznom, da se "nachestitash nove godine" :D

shta si onda uradio?

Pa ima načina, prvo ime nije lažno, dakle zove se tako kao što i piše u oglasu. Bela Crkva je malo mesto i svako zna svakoga, pitaš nekoliko ljudi i vrlo brzo se može doći do bilo koje osobe u tom gradiću, a kamoli do ovog prevaranta.

Naravno, nasilje nije rešenje niti su batine rešenje, ali mislim da treba zauzeti VRLO STROG stav tako da se prevarant uplaši da će dobiti batine. To znam da u dosta slučajeva pomaže, bez da se nasilje zaista i primeni.

Imao sam slično iskustvo sa tom razlikom da se čovek predstavljao pod jednim imenom na kupujem prodajem iz Bele Crkve , predmet je grafika HD5570 koja mi je bila potrabna za sklapanje jedne mašine pri čemu sam bio ograničen vremenom a istu tu grafiku je prodavao pod drugim imenom sa adresom iz Babušnice na limundu . Prepoznao sam da da nešto nije u redu zbog slika koje su identične . Kad sam ga upozorio da me zavlači jer nije hteo da pošalje dok mu neprođe licitacija na limundu a za koju je negirao da je njegova počeo je da preti da će mi doći na adresu da me prevaspitava . Prosto nemam reči za ovakve osobe a takođe ko me poznaje lično zna da je ovakva pretnja u mom slučaju prilično smešna čak iako zanemarimo činjenicu da su mi komšije u zgradi pripadnici mup-a verujem da bi susret samnom bio prilično iznenađenje .

evo ja sad jurim sluske ovih par dana za pazariti, kad ono tri posta: 2 na kupujem prodajem, 1 na kupindu sve iste slike,
ne znam jel isti lik ili koja fora u pitanju, al smrdi na prevaru, tri cene tri imena tri razlicite adrese, a iste slike stavio bih linkove, al mislim da nije prikladno

Kosta, ti bas volis da preskaces kad citas...

ja sam takodje prevaren za masinicu daiwa, i otisao sam do bele crkve na adresu pomenutog!!!

adresa nije tacna, covek cije je ime i prezime je samo maska. ali posle raspitivanja o njemu, pronasao sam ga i ponadao sam se da je sve reseno. zatim posle razgovora sa njim on otkrivam je prevaren od strane drugog lica, pravo ime prevaranta je NIKOLA prezime neznamo. koji je zavrsio na sud zbog drugog krivicnog dela. tj. laznih dokumenata, i kazne koja ga je vec cekala. tako da je sad u pritvoru.
a jovan kao licnost je covek sasvim ok. nadrljao zbog kriminalca, razne optuzbe su stigle na njega. jovan ga je tuzio za kradju indentiteta.
ja ne mogu da tuzim raspitao sam se u policiji posto suma ne prelazi odredjenu granicu. tako da sam bez veze pukao i za put. uglavnom osta ja bez moje 2400din i troskova postarine. :S:

Jao,jao,izvinjavam se, izgleda da mi je taj post promakao.

Ja kupujem i prodajem. Niko nas ne tera da preko svih oglasa bilo gde kupujemo, pa čak i na ovom forumu. Postoje prodavnice nove robe. Ko je baš primoran da nešto kupi npr. neki deo opreme ili rezervni deo, a nema u prodavnici mora biti svestan rizika kupovine preko BM,KP L...
To se ne dešava samo u Srbiji nego i u celom svetu. Pojedinci misle da u evropskoj uniji (zapadna Evropa) toga nema. Na žalost toga ima i tamo. :D

Poslednja izmena:
Ja kupujem i prodajem. Niko nas ne tera da preko svih oglasa bilo gde kupujemo, pa čak i na ovom forumu. Postoje prodavnice nove robe. Ko je baš primoran da nešto kupi npr. neki deo opreme ili rezervni deo, a nema u prodavnici mora biti svestan rizika kupovine preko BM,KP L...
To se ne dešava samo u Srbiji nego i u celom svetu. Pojedinci misle da u evropskoj uniji (zapadna Evropa) toga nema. Na žalost toga ima i tamo. :D

Ma ne bre mi smo izmislili cepanice, cigle i crepove i online prevare :d
Jos nisu ni pocele online prevare u Srbistanu, tek smo mala deca u odnosu na razvijeni svet.

Jos nisu ni pocele online prevare u Srbistanu, tek smo mala deca u odnosu na razvijeni svet.
Ziva istina. Ovi nasi prevaranti su glupi. Recimo za cepanicu postoji prevara 20 godina, ali ne ovako *****ski uradjena jer za tim nije bilo ptrebe.
To se radi tako sto se lopov predstavi kao lazni postar i dodje na vrata sa pricom "stigla vam (ili nekom vasem ko nije kuci i/ili ziv) je posiljka". I trazi pare SAMO za isporuku (navodno sve ostalo je placeno). A tu trazi recimo do 1000 dinara u zavisnosti od velicine/tezine paketa. I na taj nacin izvuce novac.
-A ne ovaj seljober koji je primio pare i umesto da nista ne posalje, on se pravi frajer/mangup pa mu salje cepanicu da jos izazove bes kod prevarenog. Da li je mogao da bude gluplji...

Ne mora da bude tako...

Salju crep (ili bilo sta) sto je priblizne tezine kao i (recimo) laptop koji je trebao da bude poslat.
Prevareni primi crep, zali se policiji, a prevarant kaze da ovaj laze. Kao dokaz, ima otpremnicu da je kupcu poslao predmet te i te tezine i 99% na otpremnici pise: laptop. Ko je slao, zna da u vecini slucajeva samo pitaju sta je unutra. Poneki sluzbenik i pogleda, ali kad bi video ambalazu od laptopa - odustaje od otvaranja i pise sta mu je receno.
Prica se dalje moze razviti u hiljadu smerova, ali prevaranti ocekuju da ce prevareni odustati pod pretnjama.

Naravno da se salje bilo sta odredjene tezine. Inace klasika je cigla :)
A nisi dobro procitao, "lopov se predstavi kao postar". Znaci nema sudjenja, ovo-ono. Zezne te na kucnom pragu i vise ga u zivotu ne vidis (a samim tim i nemas koga da tuzis/bijes).
Nesto slicno su radili kod nas pre par godina kada su se predstavljali po selima kao cini mi se Pink promoteri i davali belu tehniku "povoljno", a ustvari niti je bilo povoljno a bila je i skart roba.

Onda bi postanska sluzba morala da snosi troskove, posto su oni napisali da je unutra laptop, a nisu ni proverili....

a trebalo bi kojesta da bude drugacije, al nije...

postavili real-time azuriranu JMBG bazu gde ako za tek juce promenjenu adresu napises staru neces proci proveru...

odakle njima pristup azurnoj bazi jmbg-adresa?

Cinjenica je da u Americi prevare preko kreditnih kartica iznose ~1% BDP-a, sto je negde ~150 biliona ili duplo vise nego nas kompletan BDP.:D
Tako da sve sto si napisao itekako stoji.

Naravno da se salje bilo sta odredjene tezine. Inace klasika je cigla :)
A nisi dobro procitao, "lopov se predstavi kao postar". Znaci nema sudjenja, ovo-ono. Zezne te na kucnom pragu i vise ga u zivotu ne vidis (a samim tim i nemas koga da tuzis/bijes).
Nesto slicno su radili kod nas pre par godina kada su se predstavljali po selima kao cini mi se Pink promoteri i davali belu tehniku "povoljno", a ustvari niti je bilo povoljno a bila je i skart roba.

Ne. Ja sam samo pokusao da objasnim zasto bi mu prevarant ista poslao umesto da samo uzme pare...

, i mogu reći da sam ostao zapanjen kolikom lakoćom ljudi postaju prevaranti u Srbiji. Ovo je samo još jedan dokaz da Srbija NIJE pravna država niti će to biti u skorije vreme, ma šta Vučić pokušavao.

Prijatelju, ali sto se ti javljas? Zivis u Ofenbahu na majci i zapalio si iz ove zemlje ali ti je izgleda slatko da seruckas o Srbiji i dalje. Zaobidji ovake teme i ne pravi se pametan.

Prevara je uvek bilo i bice, kako u Srbiji, tako i u Dojclandu. Ovo je vreme sirenja Interneta u najnize socijalne slojeve i u najzabacenija sela, valjda su i ti mladi stasali pa sve ovo vec mogu i sa mobilnog telefona da odrade.
Cim vidim nepismen oglas "neznam" i slicne negacije, samo preskacem, velika sansa da je prevara. Trazite kulturno opisane oglase iz vaseg kraja, pozovite telefonom, nemojte preko poruka samo da ispitujete i ocenite prodavca koliko zna o stvari koju prodaje, i velika je sansa da ce sve biti u redu.

Poslednja izmena:
Tim pre sto je otisao ima pravo da serucka, zato je i otisao? Nije kao da prica da je ovde sve bajno, a ustvari zivi negde drugde, nego sasvim suprotno. Mislim, ne razumem logiku??

Ima toga i tamo, ali razlika je sto se tamo za to odgovara, cak i za pirateriju i bacanje pikavca na ulicu, i za sta jos ne. A ovde niko ne zeli da radi svoj posao, pogotovo policija, pa i da im isporucis sve potrebne podatke i iznos je veci od zakonski propisane, tesko da ce se ista desiti. Jedino da ga tuzis u kom slucaju si izgubio i da dobijes, zbog bacenog para i vremena (taj koji krade po 70e sigurno nece imati da ti plati sudske troskove, nego ces da ga juris godinama), ili da odes i da mu polomis obe noge, u tom slucaju opet snosis troskove puta i rizikujes da sam zavrsis u pritvoru.

Da, nemate još predstavu koliko je strog sistem u Nemačkoj. I ja ne seruckam nego samo realno govorim šta ne valja u Srbiji, a to svako ko hoće da gleda i vidi istinu, zna ! Uvek ima da kritikujem Srbiju sve dok ne postane pravna država !!!

Ovde se sve kontroliše i pritajeno prati, pa ako neko i prevari nekog taj vrlo brzo bude pronađen i bude mu izrečena kazna shodno delu koje je počinio. Nema zezanja na Zapadu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno