Šta je novo?

Cepanica umesto laptopa

Btw, poslednji put kada sam prodao svoj bivši telefon AKS-om iz NS u Šabac, nisu dozvoljavali pregled pošiljki tj. otpakivanje pre nego što kupac plati. Nisu hteli da upišu napomenu da je otpakivanje dozvoljeno. To je veoma začudilo kupca kojem su to ranije dozvoljavali, a meni je to bila prva saradnja sa AKS-om. I tako do prodaje nije ni došlo, a ja morao da platim dostavu i vraćanje.

A sto bi kurirska sluzba dozvoljavala pre nego sto se plati da se otvara paket. Plati pa ga otvaraj. Ovako mozes da ga otvoris i kazes nije to to ili ti se nesvidja i da vratis. A kurir sto je dosao do tebe i potrosio gorivo, nikom nista. Sad nevezano za temu, mislim da ako moze da se napravi da bench oglasi ne bi trebalo da vide clanovi sa manje od 100 postova, jer mislim da ce barem ti clanovi znati kako se obavlja kupovina na benchmarku.

Naravuvenije...dok bude ovaca bice i vune...

A sto bi kurirska sluzba dozvoljavala pre nego sto se plati da se otvara paket. Plati pa ga otvaraj. Ovako mozes da ga otvoris i kazes nije to to ili ti se nesvidja i da vratis. A kurir sto je dosao do tebe i potrosio gorivo, nikom nista. Sad nevezano za temu, mislim da ako moze da se napravi da bench oglasi ne bi trebalo da vide clanovi sa manje od 100 postova, jer mislim da ce barem ti clanovi znati kako se obavlja kupovina na benchmarku.

Pa jedino ako od pocetka krenes sa misljenjem da ce ljudi namerno trolovati i narucivati pakete koje nece da kupe, ne treba dozvoliti otvaranje.
Potroseno gorivo? Eh stvarno, taj jedan put je sitnica u odnosu na kolicinu goriva koje oni dnevno potrose, iako je tacno da kompletnu uslugu preuzimanja i prenosa paketa neko mora da plati. U slucaju kada kupac odbije da uzme robu, to je prodavac i to je potpuno normalno. Uostalom, prodavac i treba da ispasta ako je poslao robu koja ne odgovara opisu. Postoji mali rizik da ce kupac ispaliti jer je nasao drugde ili vec iz nekog razloga, ali isto kao sto kupac preuzima rizik prilikom kupovine polovne robe, tako i prodavac to radi.

Kakvo crno gorivo...
Pa posliljku placa posiljalac kada mu se vrati (u slucaju da kupac otvori i vidi da ne odgovara opisu). I to se placa od 250 dinara pa navise, tako da im je placeno i gorivo i sve ostalo. Tesko da ce primalac da troluje i to kurirsku sluzbu (a da pritom zeza i prodavca i time rizikuje, samo da bi "za**** kurira). E sad, ako se posiljka vrati prodavcu, a njega nema, ili ne moze da se nadje (zbog podataka koje sami kuriri NISU uzeli) onda i treba da plati kurirska sluzba! Jer upravo to neuzimanje tacnih (ili bilo kakvih) podataka od strane kurira i jeste osnova za prevare tipa "cepanica".

Zato je postexpres najbolji, isplatu novca vrse samo uz zapisivanje broja licne karte, dok sa aksom novac mozes da preuzmes gde hoces bez ikakvog dokumenta.. A desava se da kupci troluju, da li nemaju para a misle da ce skupiti ili sta vec ne znam, meni su se desila 2-3 trola

Zato je postexpres najbolji, isplatu novca vrse samo uz zapisivanje broja licne karte, dok sa aksom novac mozes da preuzmes gde hoces bez ikakvog dokumenta.. A desava se da kupci troluju, da li nemaju para a misle da ce skupiti ili sta vec ne znam, meni su se desila 2-3 trola

Upravo, dešavalo se da ti vrate predmet jer je kupac bio neozbiljan, i onda ti nije baš svejedno jer moraš da platiš a nisi ništa zaradio. A cene su ionako minimalne jer je previše robe a sve manje kupaca. Najgore je kad ti vrate predmet koji košta nešto sitno, npr do 1000 rsd, i onda ti moraš da platiš slanje plus povraćaj skoro 600 din.

Ukoliko šaljete postexpress-om a pošiljaoc plati poštarinu, naravno da tu poštarinu doda na otkup, onda se ne plaća ništa ako se paket vrati.

Ukoliko šaljete postexpress-om a pošiljaoc plati poštarinu, naravno da tu poštarinu doda na otkup, onda se ne plaća ništa ako se paket vrati.

Kako ne placa, ako je vec platio postarinu?

Nisam se dobo izrazio, manja je poštarina nego da plaća povrat.

Zašto se ne može napraviti sajt, da sajt zadržava uplatu dok ne kažeš da je pošiljka ok i da sve funkcioniše i onda da prosledi novce prodavcu, a ako nije ok da ti vrati novac. Zar je to toliko komplikovano ili ne postoji pravna regulativa u Srbiji za takvu vrstu sajta?

To je samo dodatan posao koji je usput veeeeoma veliki, ne isplati im se, srpsko trziste nije spremno na njega, i suvise su glupi da ovako nesto komplikovano implementiraju.

I taj sistem ne bi valjao.
Npr: ti meni posaljes laptop, ja ga uplatim, i kad mi stigne ja kazem da nije stigao/ne odgovara opisu/ pokvaren je... (ili ga jednostavno ja ili neko u transportu ostetimo). I onda prodavac ili ne dobije novac, a dao je laptop, ili (ako dokaze da ga je dao, a ja pokazem da je pokvaren) on snosi troskove slanja i vracanja paketa :(

Zašto se ne može napraviti sajt, da sajt zadržava uplatu dok ne kažeš da je pošiljka ok i da sve funkcioniše i onda da prosledi novce prodavcu, a ako nije ok da ti vrati novac. Zar je to toliko komplikovano ili ne postoji pravna regulativa u Srbiji za takvu vrstu sajta?

To postoji na limundu (zove se limundo keš).

A što se cepanice tiče to je pravi odraz našeg društva. Takvih slučajeva sa cepanicama i ciglama ima već par godina unazad. Najluđe što smo kao što rekoh takav narod, većina kulira, a neki prosto ne veruju da je tako nešto moguće. Evo i na ovoj temi je par prokomentarisalo kako su se to njih dvojica namerno dogovorili:laugh:

Vrh Dno