Šta je novo?

Cepanica umesto laptopa

batice , budi siguran da se slična priča desila gomili ljudi koje vrlo dobro znam.

Drugar prosle godine umesto laptopa dobio ciglu i CocaColu...makar smo sok popili... uzas...

Pa ja bi mu ciglom razbio glavu:mad:, a sok bi popio:-devil-:

Paaa,bese skoro slicno...sve u svemu reseno na srpski nacin,pare vracene a mi sok nismo jer smo ga vec popili...lik ostavio trag,a njegov ujak radi u DB ili žandarmerija ili kako se vec zove,sve je jasno... :D

Reci da ste ga malo "ubedjivali" da vam vrati pare? :d Jel tajna koja je suma bila u pitanju?

I sta? Pojeo vuk magarca za pokusaj prevare? Puj pike ne vazi, nije se ni desilo?

mogao je da proveri paket to daje kurirska sluzba ako se naglasi

Imaš li ti neki link ka ugovoru ili PS gde je nedvosmileno napisano da korisnik može da otvara paket i vidi šta je u njemu a da ga prethodno neplati

Ovakvi slučajevi su relativno česti kod nas. Ljudi su već dobijali daščice umesto mobilnih telefona i keramičke pločice umesto tableta.

Neke kurirske službe ne dozvoljavaju otvaranje i pregled paketa.

Ni jedna ne proverava identitet pošaljioca, a ako im sami odnesete paket na noge, ne znaju ni adresu pošiljaoca. Možete im navesti bilo koju.

Naravno, ne proveravaju ni sadržaj paketa. Kuririma je bez problema moguće slati bombe ili drogu.

Policija je (ipak) manje kriva nego naše "reformisano pravosuđe" jer policija ne može da hapsi bez naloga, a njega izdaje tamo neki sudija. Policija bi rado procesuirala ovakve, ali sudovi ih oslobađaju u roku od odmah.

...i tako... Srbija je spremno i plodno tlo za ovakve majmune.

Secam se pre par godina neki likovi su dilovali preko neke kurirske sluzbe. Posle toga mislim da je uvedena provera svakog paketa u svim sluzbama, tako da se sigurno proverava sadrzaj.

Zamislite da je dečko naručio cepanicu a dobio laptop :d

Ovakvi slučajevi su relativno česti kod nas. Ljudi su već dobijali daščice umesto mobilnih telefona i keramičke pločice umesto tableta.

Neke kurirske službe ne dozvoljavaju otvaranje i pregled paketa.

Ni jedna ne proverava identitet pošaljioca, a ako im sami odnesete paket na noge, ne znaju ni adresu pošiljaoca. Možete im navesti bilo koju.

Naravno, ne proveravaju ni sadržaj paketa. Kuririma je bez problema moguće slati bombe ili drogu.

Policija je (ipak) manje kriva nego naše "reformisano pravosuđe" jer policija ne može da hapsi bez naloga, a njega izdaje tamo neki sudija. Policija bi rado procesuirala ovakve, ali sudovi ih oslobađaju u roku od odmah.

...i tako... Srbija je spremno i plodno tlo za ovakve majmune.

Ja kad šaljem preko post expresa meni uvek u pošti traže da otvorim paket da vide šta je unutra ili da donesem pa tamo da oni zapakuju...

Ja donesem zapakovano i ne otvaraju nikad, mozda sumnjivo izgledas ili licis na drvosecu :d :)

Jes vala, kad se pojavim ovako sav u crnom i maskom preko lica moguće da posumnjaju nešto :D

I ja stalno šaljem preko PostExpressa, uvek im odnesem upakovan paket i nikad ne proveravaju šta je unutra.

Kupujemprodajem jeste divlji zapad, ali je to samo zbog raznih prevaranta koji se prodaju za par hiljada dinara. Sajt kao sajt nije loš, ja godinama kupujem i prodajem preko istog.

Koliko vidim quick-fix resenje ovih prevara je da SVI koji nesto salju ili koji bi slali naprave pritisak na sve kurirske sluzbe da:
1. Prepisu podatke sa licne karte posiljaoca
2. Uvedu mogucnost pregleda paketa pre preuzimanja i placanja.

Iskreno, kao nekom ko stalno prodaje hardver preko oglasa, meni to sa proverom paketa ne odgovara. Postoje *****i koji bi pogledali uređaj, i onda vratili isti jer im se "ne sviđa kako izgleda uživo, nije onako kako su zamišljali", a onda ja plaćam to što je paket transportovan levo-desno, plus je veći rizik da se nešto s****. A niko ti ne garantuje da će opet adekvatno zapakovati predmet. Nije problem provera, problem su pojedini kupci.

Ko hoće da gleda ili proba, uvek mu stojim na raspolaganju za lično preuzimanje.

Ima svakakvih pacijenata na ovom svetu, pre jedno mesec dana sam imao priliku da trugem sa covekom iz Kraljeva, rece mi da su njemu poslali ciglu umesto cpu hldanjaka, ali su mu na srecu vratili novac posle puno peripetija, na kraju je zapretio da ce doci kod njih na kucnu adresu... bio je spreman da ode autom 300km i da nadje tog gradjevinca sto salje cigle...

Iskreno, kao nekom ko stalno prodaje hardver preko oglasa, meni to sa proverom paketa ne odgovara...
Nije problem provera, problem su pojedini kupci.

Interesatno je da u temi u kojoj je govori o kupcu koji je dobio cepanicu umesto laptopa tebi problem kupac odnosno kupci, a nisu ti problem prodavci

Interesatno je da u temi u kojoj je govori o kupcu koji je dobio cepanicu umesto laptopa tebi problem kupac odnosno kupci, a nisu ti problem prodavci

To što govorim o problematičnim kupcima svakako ne znači da opravdavam prevare i drvnu industriju. Realno, i ja bih imao želju da izlemam tog lika, toliko da me pamti za ceo život.

Do sada nisam imao problem sa prodavcima sa kp-a, kupio sam nekih 10ak uređaja (uključujući i DSLR na slepo, post express-om) i sve je bilo ok. Treba prvenstveno biti obazriv prilikom kupovine, proveriš ocene prodavca, proveriš koliko je neka prosečna cena tog polovnog uređaja, pa ako ti nešto smrdi onda ili tražiš lično preuzimanje uz probu, ili tražiš drugog prodavca.

Pošto prvenstveno prodajem polovan hardver tamo jer mi Limundo ne odgovara, imam dosta iskustva sa tim sajtom - do sada preko 50 prodatih uređaja/komponenti. Dobrih 20% kupaca su žešći smarači koji nisu sigurni šta žele i samo ti prave problem. Dešavalo mi se i da se sve dogovorim sa kupcem, pošaljem mu komponentu, i onda se posle nekog vremena to vrati meni jer se kupac predomislio i nije hteo da uzme paket. Ili imaš likove sa previše besplatnih SMS poruka i još više slobodnog vremena.

A i realno - netbook za ~11000 dinara? Opšte je poznato da su novi preko 200e, i da su cene polovnih laptopova/netbukova uglavno veće od 50%. Meni bi taj oglas bio sumnjiv, sem ako nije bilo navedeno da netbook ima neke nedostatke pa je zbog toga cena niža.

Koliko vidim quick-fix resenje ovih prevara je da SVI koji nesto salju ili koji bi slali naprave pritisak na sve kurirske sluzbe da:
1. Prepisu podatke sa licne karte posiljaoca
2. Uvedu mogucnost pregleda paketa pre preuzimanja i placanja.
AKS dozvoljava da primalac pregleda sadrzaj pre placanja ako posaljilac to naglasi.

I sta li mu je bio cilj?Da se "nasali"?Zloba?Ako je pokusaj prevare,onda mora da je mnogo glup posto je svoje podatke dao kada se registrovao na taj sajt+racun na koji stize uplata.

Jeste bila smesna vest,ali tuzno sto su kupac i vest postali predmet sprdnje,umesto verovatno najgluplje moguce prevare koju je neko mogao da smisli i pomisli da ce mu uspeti.

I sta li mu je bio cilj?Da se "nasali"?Zloba?Ako je pokusaj prevare,onda mora da je mnogo glup posto je svoje podatke dao kada se registrovao na taj sajt+racun na koji stize uplata.

Jeste bila smesna vest,ali tuzno sto su kupac i vest postali predmet sprdnje,umesto verovatno najgluplje moguce prevare koju je neko mogao da smisli i pomisli da ce mu uspeti.

Sto se licnih podataka na sajtu tice, tu mozes da nalupas ime i prezime koje hoces, kao i random jmbg.

Ja imam random podatke na KP a nisam dosao sa namerom da prevarim nikog, a vi ako vam se daju licni podaci na izvolte onda slobodno na svakom mestu gde vam se traze dajte prave

Na ovu 'ladnocu ne saljem cepanice ni za koje pare :D

И руке и ноге изломити па нек' се спрда следећи пут из софе кад не буде могао ни да устане.

Na KP kada se registrujete, bez problema možete upisati neke izmišljene podatke jer to niko ne proverava. To jeste krivično delo lažnog predstavljanja, ali ne postoje sankcije protiv toga, a ni kupac to ne može to proveriti.

Tu se dolazi do kontraverznih stavova, jer, sa jedne strane imamo te priče oko zaštite ličnih podataka i (ponekad opravdano) paranoičnih da ikome daju svoje podatke, a sa druge strane nemamo nikakvu zaštitu protiv anonimnih "saradnika" koji se kriju iza te priče oko zaštite ličnih podataka.

Niko vas ne prisiljava da ikome date svoje lične podatke. Ali može svako svoje usluge, KOJE NISTE OBAVEZNI DA PRIHVATITE, da uslovi traženjem vaših podataka. Slobodni ste da mu okrenete leđa. Kome je teško da upiše tačne svoje podatke, ne treba ni da se bavi prodajom na internetu. Može odštampati oglas i da ga lepi po banderama. Ili da da oglas u novine.

Btw, poslednji put kada sam prodao svoj bivši telefon AKS-om iz NS u Šabac, nisu dozvoljavali pregled pošiljki tj. otpakivanje pre nego što kupac plati. Nisu hteli da upišu napomenu da je otpakivanje dozvoljeno. To je veoma začudilo kupca kojem su to ranije dozvoljavali, a meni je to bila prva saradnja sa AKS-om. I tako do prodaje nije ni došlo, a ja morao da platim dostavu i vraćanje.

Nazad
Vrh Dno