Šta je novo?

Haswell

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@HW_user
Sto se tice BLCK kloka tacno je da bi po svemu sudecem OC bio moguc na svim procesorima putem njega, ako intel dozvoli
Na K modelima ce OC putem BLCK-a i mnozioca 100% biti moguc, samo ostaje pitanje koliko ce fleksibilni biti sa celeronom, i3 i ostalim modelima koji nisu iz K serije.... i u kojim koracima ce se BLCK menjati

@HW_user
Sto se tice BLCK kloka tacno je da bi po svemu sudecem OC bio moguc na svim procesorima putem njega, ako intel dozvoli
Na K modelima ce OC putem BLCK-a i mnozioca 100% biti moguc, samo ostaje pitanje koliko ce fleksibilni biti sa celeronom, i3 i ostalim modelima koji nisu iz K serije.... i u kojim koracima ce se BLCK menjati

realno, ako dozvole oc preko bclk-a na svim modelima, pogotovo na slabijim procevima, tek tada ce da sahrane amd, a mozda i ugroze prodaju svojih K i skupljih modela.

Ali evo mene koji kupujem jake komponente. Mene baš briga za integrisanu grafiku, a verovatno i za BLCK OC, jer ću uvek uzeti brži K procesor.
Zašto?
Pa lepo, već se većina i5 ne klokuju dobro kao i7 - za isti klok i7 sa HT ide na istoj V, a bez HT i sa mnogo manje V od i5; te o i3 OC dometu (a plus je osakaćen) da ne govorim. Prošla su stara dobra vremena kada su dva procesora različite različite kategorije bili skoro istog OC dometa i slične arhitekture, a ne kao danas i3-i7 nebo i zemlja. Jedino kada bi se to promenilo, pa da i3 ide do OC margine i7 sa istom V, ali to teško...

Neznam na osnovu cega si zakljucio da se i7 klokuje na manjoj voltazi, gresis u to sam siguran, jednostavno klokera i7 ima vise i onda su kao neki top rezultati sa manje voltaze izrazeniji al sve je to isto

Pa ova prezentacija izgleda odlično, samo sada čekamo još dodatnih informacija o Haswell-u. :)

Ne verujem da će Intel tek tako da dozvoli BCLK overklokovanje na svim procesorima, nema šanse.

Ali evo mene koji kupujem jake komponente. Mene baš briga za integrisanu grafiku, a verovatno i za BLCK OC, jer ću uvek uzeti brži K procesor.
OK za tebe, ali vecinom entuzijaste su ogranicheni budjetom, pa performance/price je odluchujuchi faktor. Pa tako umesto da plachaju ekstra za OC privilegije na nekoliko K modela dobiche je besplatno za svaki jedan Haswell bazirani CPU.

Pa lepo, već se većina i5 ne klokuju dobro kao i7 - za isti klok i7 sa HT ide na istoj V, a bez HT i sa mnogo manje V od i5; te o i3 OC dometu (a plus je osakaćen) da ne govorim.
Ne slazhem se da i7 se klokuju bolje od i5. Svaki primerak je individualan. U binning procese, jedan CPU je i5 ako ima defektna HT logika koja se fizichki iskljuchava. Pri tome smanjuje se grejanje i potroshnje elektricne energije, a ovo je osobeno bitno za OC na Ivy Bridge jer temperatura mu je najvechi neprijatelj. Klokerske moguchnosti definiraju model pri chemu ogranichan broj najbolje klokere su K modeli.

Prošla su stara dobra vremena kada su dva procesora različite različite kategorije bili skoro istog OC dometa
Ne slazhem se.
1) Vidi AMD varijante
2) K modeli i5 i i7 su istog OC dometa.

i slične arhitekture, a ne kao danas i3-i7 nebo i zemlja.
Arhitektura im je zapravo identichna, a i proizvodstveni proces.

Jedino kada bi se to promenilo, pa da i3 ide do OC margine i7 sa istom V, ali to teško...
i3? Ne postoji K model na i3 procesor pa tako neznamo njihove OC margine.

Poslednja izmena:
@mdm
pa dobro, ti pucash an najbolje, ne mislimo svi tako.
ja lichno bih uzeo najjeftiniji cpu sa fizichki 4 jezgra (npr neki i5) i ocovao ga preko blck-a.
teshko da bih zarad 100-200mhz npr razlike bacao 30 ili i vishe evrica na K model.

danas je situacija interesantna, ako hocesh bilo kakav oc jednostavno si ogranichen na neki K procesor, koji je pri tome samo nije mnogo skuplji od prvog (pa i ostalih) non k procesora.
logichnije bi mi bilo sa ovim cenama da ima bclk kloka, u suprotnom, ja bih lichno napravio vecu razliku izmedju k i non k procesora :)

Ma i i5 je luksuz za prosecni balkanac. Vecinom ce kupiti neki Celeron/Pentium na 2.xGHz i cu ga klokuju na 4.xGHz. A to ce biti CPU sa seriozne performanse za bilo shta.

Na osnovu ličnog iskustva sa par i7 i i5, jednostavno i5 traži istu V kao i7 a čak često i više i sve to bet HT, ja i ne govorim o nekim biranim primercima. To mi je praksa pokazala, a ne teorija... A ovde i ne pominjem AMD.

Upravo sam i mislio da će otključan BCLK imati smisla samo ako to ne bude važilo samo na K modelima, već svim, te stoga i jesam pominjao i3 u smislu "jedino kada bi se to promenilo". Ja se tome nadam, da upravo ne moramo kupovati K modele, već obične i OC ih do neba! :-devil-:

Dobro pogrešno sam se izrazio, jesu zasnovani na istoj arhitekturi ali nisu isti. i7 i i5 jesu bliski, ali i3 ima dva jezgra, još razlike u cache-u... A ne kao ranije bio je tipa Barton, Pentium i svi su bili isti, samo binovani.

A najsmešnije mi je što se stalno ponavlja grafika i potrošnja a svima ovde je to na kraju nebitno! :p

OK recimo da i7 se bolje klokaju od i5, razlike u maksimalne stabilne klokovi su ipak marginalne, a razlike u cene su velike. Tako da za vecinom entuzijasti koji su ogranichene budjetom 3-5% manji overclock je sasvim prihvatljiv za 33% manja cena.

Ne vidim razlog zasto Intel bi zakljuchio BCLK i kako bi to regulirao sa porizvoditelja maticne ploche jer matichna plocha ja faktor koji mozhe da zakljuci BCLK.

Graifika i potroshnja na desktop su nebtni za entuzijaste, ali na notebook i te kako su bitne. A zapravo BCLK OC ce biti moguci samo zbog integrisane grafike i potroshnje. ;)

Po meni je jako pozitivna stvar sto se polako smanjuje potrosnja GPU i CPU imam 3570k i jako sam zadovoljan klokom i temperaturama istog. Hladniji mi je od 750 podosta a i manje struje vuce za sada veoma zadovoljan sa 3570k :)

Onda ga nisi mnogo OC, gurni ga na 4.5 pa ćeš videti C :-devil-:

4.5 ali nisam na boxu uzeo sam T2 hladnjak lepo ga hladi na 4.5 opet manje temp nego na 750 :-D s tim sto nisam smeo da olupam 750 preko 3.5 :-D ali sada radi na fabrickom boostu jer realno ne osecam razliku u radu :-D zna li neko sto mi RAM puca u kloku jer je KHX1600C10 radi na 1333 kada dignem na 1600 bios se resetuje?

Poslednja izmena:
@mdm

Nemoj ga savetovati, riknuće mu još nešto! :d

Odosmo u off off OFFF! :d

MDM daj help ovo za RAM pls pa da se vratmo na Haswell :-D

^jednom recju, nasi lokalni "analitichari trzista i novih tehnologija", koji se uglavnom bave pretpostavljanjem i pisanjem pojedinih reci VELIKIM slovima, opet su omanuli. :d
Dakle, nastavljamo sa SB do daljnjeg, nema razloga da se menja ista a to smo vala znali jos odavno!
Tehnomasturbatori, nastavite... :d

^jednom recju, nasi lokalni "analitichari trzista i novih tehnologija", koji se uglavnom bave pretpostavljanjem i pisanjem pojedinih reci VELIKIM slovima, opet su omanuli. :d
Dakle, nastavljamo sa SB do daljnjeg, nema razloga da se menja ista a to smo vala znali jos odavno!
Tehnomasturbatori, nastavite... :d

+1

Na cemu ste vi?
Sta lupate..... nema jos ni jedan test u principu se nista konkretno nezna osim zvanicnih informacija, vama nije lako definitivno

Upravo kao što kaže zeljko, a i ovo što je PCBeast okačio je isto što je i danilo989 okačio ovde sa OC RU. A i da je tačno, zar je to bitan pokazatelj realnog rada?! :d

Realno kome treba jaca igp ?Mislim i to sto se pominje isto sa AMD strane sluzi samo u svrsi marketinga ali ajde da kazem da nije bas ni tako
jer nekad moze da posluzi za prvu pomoc ali od realnog (pravog) gaminga nema tu neke vajde.
Ovde se trazi CPU power,ako razlike budu minimalne tipa Ivy/Sandy cemu onda sve to?
Pa korisnici uopste nisu prinudjeni da menjaju platforme,tim bolje zapravo,nece bacati pare.
Ja sam mislio da ce Haswell doneti neke promene kako se o tome pricalo.
Nista cekam zvanicne testove ali koliko mogu da naslutim ja sam miran sa mojom platformom narednih par godina sto mi je realno i drago!

Poslednja izmena:
Polako ljudi. Nema zvanicna potfrda da su testove tacne, a i da su to nije finalni silikon.

Haswell donosi dosta velike promene u arhitekturi i tesko da se moze ocekivati da ce uticati mnogo na cisti super Pi...

u principu najvece promene:
- nakon niza godina (core 2 duo je imao 6 jedinica) povecanja izvrsnih jedinica sa 6 na 8 (sigurno nisu iz cista mira povecavali)
- AVX2 nema razloga da se ne koristi za masu stvari kao sto su fizika, multimedija, itd
- TSX dosta unapredjeni rad sa vise jezgara (ovo treba da se primetu i multitread upotrebi)
- povecan interni protok i rad sa kesom i sve ostale sitne optimizacije
- manja potrosnja

Znace po meni nesto veci IPC ali isto tako dramaticne promene i odredjenim stvarima koje definitivno super Pi i slicni programi nemogu pokazati

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno