Šta je novo?

MTS Telekom ADSL

Kod ADSL-a, frekventni opseg se deli na voice i data. Voice je sve ispod 4khz, a data je sve preko. Spliter posle telefonske uticice razdvaja signal na voice i data.
Data opseg se deli na upload i download. Upload opseg ide od 4.x Khz pa do 134.Khz a download opseg ide od 134Khz, pa navise. Oba opsega se dele na kanale (bins) i prilikom uspostavljanja veze, svaki kanal se testira. Upload opseg je najosteljiviji na sum i cesto se desava da nije moguce iskoristiti sve upload kanale. Modem, pravi listu najboljih upload kanala i njih vise opterecuje, dok ostale manje opterecuje ili ih uopste ne koristi ako je sum preveliki.

Koliko ce modem uspeti da izvuce zavisi od udaljenosti od centrale i kvaliteta parice. Ukoliko je veza ostecena usled zica koje su u vodi sum ce biti veci. SNR margina daje ocenu signal-to-noise. Ukoliko je taj broj mali (6 i manje), onda su signl i sum skoro isti pa modem ne moze da izoluje podatke iz signala, te dolazi do prekida veze. Minimum za SNR je 6. 6-9 je donja granica, 9-12 je ok, a preko 12 je perfektno.

Istekao mi je ugovor za adsl pre vise od 2 meseca kod telekoma i kod mts-a imam prvadroid mini paket vec 10 meseci. E sad jel postoji bilo koja mogucnost da uzmem box paket ali bez mobilnog ,odnosno da mi se samo produzi ugovor na vec postojeci kod mts-a? Predpostavljam da ne moze ,ali cisto da pitam.

Istekao mi je ugovor za adsl pre vise od 2 meseca kod telekoma i kod mts-a imam prvadroid mini paket vec 10 meseci. E sad jel postoji bilo koja mogucnost da uzmem box paket ali bez mobilnog ,odnosno da mi se samo produzi ugovor na vec postojeci kod mts-a? Predpostavljam da ne moze ,ali cisto da pitam.

Nisam u toku za ovaj paket, jesi li uzimao neki telefon kod mts-a uz ovaj paket?

Ako jesi ne mozes, mocices da ubacis taj broj u box 3 meseca pre isteka ugovorne obaveze.

*** zaleteo sam se tada i uzeo ovaj paket sa bednih 100min 500sms i 500mb uz huawei u8500 za 1 din za 750din / mesec. U tom periodu nisam imao wifi pa mi je odgovaralo, a sad 500mb skoro netaknuti svakog meseca ...dok minuti odu za cas...osudjen sam na jos 11 meseci.

Poslednja izmena:
Ma bez VDSL-a ili FTTH-a nema brzeg upload-a.

Preko ADSL-a vam niko nece ponuditi upload veci od 1 Mb/s. Jer teorija i praksa nisu isto!
Ako vam i ponude veci upload ADSL, to ce biti samo marketing i sigurno ce pisati ispred brzine upload-a rec 'do'.

Ajde.... Nismo to znali sad si nam svima na forumu otvorio oci, pa nisi brate na forumu koji se bavi automobilima pa je sad kao neka tema otvorena za adsl, vec si na forumu gde ljudi dosta znaju sta moze sa adsl-om, vdsl-om i ftth.
A ja te uveravam da ukoliko postoji kratka i dobra parica i ako je sve podeseno kako treba i ako puste na max UL sigurno bi neko sa extra paricom(kojih je BTW mozda najvise 1% u Srbiji)mogao da dostigne 2.5Mbit UL, ali oni znaju u kavom su stanju i parice a i njihova duzina tako da bi takvu uslugu moglo da koristi samo 1% ljudi pa zamisli da to urade onda bi onih 99% koji koriste adsl napalo da srede i urede, A TO SE NJIMA NE RADI!!
I to ti je prava istina o vecem UL, ali oni pripremaju za ovu godinu vdsl pa videcemo ali opet ih koci duzina parica i moraju da porade na tome, u Svedskoj nemas paricu duzu od 300 m.
Mora mnogo da se ulozi ako se zeli kvalitetna i dobra infrastruktura, ali ne znam koliko je TS spreman da isfinansira to, dok god nema jaku konkurenciju koja im oduzima veliki deo profita nece to uraditi, btw ja mislim da ce nasi odmah preci na VDSL2, jer besmisleno je ici na standard koji je prevazicen u ovom trenutku bar u svetu-razvijenom.

Poslednja izmena:
Zaiebi ti te tvoje teorije. Meni je parica kraca od 50 m, bukvalno lezim na centrali. Attenuation mi je 0, a SNR margin mi je 30. Na ruteru pise da je maksimum koji moze da izvuce 25 Mbps download i 995 kbps upload.

Nemojte da mastate o VDSL kao resenju bilo cega. Dace mozda u downloadu u idealnim uslovima 50-80Mbps.
Upload ce biti 2Mbps, sa ovim mozete da se slikate. Ploce su postavljene u centralama, problem je oprema koje nema. Ovo sam saznao juce daveci inzinjera dok su mi resavali nesto na linku. Meni stvarno ne resava nista u zivotu veliki download bez uploada.

Nemojte da mastate o VDSL kao resenju bilo cega. Dace mozda u downloadu u idealnim uslovima 50-80Mbps.
Upload ce biti 2Mbps, sa ovim mozete da se slikate. Ploce su postavljene u centralama, problem je oprema koje nema. Ovo sam saznao juce daveci inzinjera dok su mi resavali nesto na linku. Meni stvarno ne resava nista u zivotu veliki download bez uploada.

Pa ko kaze da cemo ceo zivot biti na adsl-u? Verovatno ako ne u skorije vreme ali za 10 godina sigurno ce cela Srbija biti pokrivena optikom, e sada hoces to biti za godinu dana ili dve to vec niko ne moze da zna kada je nasa drzava takva da pokusava svakoga ko imalo ima para da prvo iskoristi za svoje probleme tipa pdv, takse i sve druge gluposti koje mu natovare da mora da plati pre ikakvog pocetka radova ali da nasa drzava razmislja malo racionalnije pa da kaze ok ti polozi optiku za 6 meseci i pokri celu Srbiju i imas ugovor na 10 godina da uzmas pare od toga a posle toga optika prelazi u nase vlasnistvo i delimo profit ili tako nesto vec da se dogovore gde ce obe starne biti zadovoljne a ne firmu koja je resila da ulozi pare u Srbiju odmah na samom startu oterati u minus od par desetina miliona dinara i onda jos ocekivati da ce u rekordnom roku poloziti optiku i krenuti u rad a kako da krenu u rad kada im nasa drzava u samom startu pokupi deo kapitala koji su hteli da uloze u opremu i radnu snagu.

Cudna je nasa drzava i reko sam kod nas u drzavi sve moze sto ni u jednoj drugoj drzavi ne moze da se uradi e to je kod nas moguce. Moramo mi non stop da pisamo uz vetra ne e kao ceo svet niz vetar i onda se cudimo sto smo upisani i ceo nas svet zaobilazi.

Poslednja izmena:
Onaj koji bude imao paket 20/1 moći će da koristi opciju da poveća upload na sa 1 na 5 za nekih 250 din. mesečno ( upload buster ili nešto slično ) a oni sa većim paketima će moći ići i do 10 za upload. Sutra bi trebalo da krene akcija.

daj boze! :D jel ovo sala neka? pa bilo bi red svi su jeftiniji od njih ili bar manji ugovor a i vece brzine

A ja samo sto sam pobegao od Telekoma u u uzeo 10m u PTT.

:(

A ja samo sto sam pobegao od Telekoma u u uzeo 10m u PTT.

:(

ma ko zna sta je to ako i bude verovatno je samo za bg jer to nisu koliko kapiram novi paketi adsl nego nesto drugo... ja sreca jos nisam poslao mik ptt-u D:

Zanimljivo na tviteru sam ih pitao ima li sta novo za vdsl dobio odgovor sutra...

vidim da su povecali ovaj prvi paket za 50 din u uveli bez ugovorne obaveze na sta mogu samo da se nasmejem -.- oce li biti sutra ti povoljni paketi ili o cemu je rec?

vidim da su povecali ovaj prvi paket za 50 din u uveli bez ugovorne obaveze na sta mogu samo da se nasmejem -.- oce li biti sutra ti povoljni paketi ili o cemu je rec?

Pa to su novi paketi samo sto mozes da ih uzmes sada bez ugovora za 500 din vise hahahaha

Jadna i bedna ponuda Lelekoma, pogledajte samo cene znacajno su vece u odnosu na kablovske i druge operatere a dodatni upload ce papreno naplacivati. A brzine su i dalje sa onim jadnim DO sto znaci da i na VDSL nema nista od punog protoka. Sta reci sem govnari ostaju to sto jesu i uvek ce to i biti...

ja se ne zalim na njihovu uslugu sem sto su preskupi, a kapiram da i kod drugih provajdera isto radi bez greske kao i kod njih, (sto bi mi onaj lik u poslovnici rekaoo sve sem nas ti je druga ruka) boze oslobodi me sutra saljem mik za ptt.

Haha, a ja brinuo da li sam pogrešio što sam potpisao ugovor kod ptt-a. Smešni su.

O SpeedUp-u za VDSL nema nista napisano!? Mislim na doplatu za veci upload.
Paketi i nisu tako skupi koliko su lose brzine paketa, odnos download-a i upload-a u paketima je bezsmislen!

A i vrlo tesko ce neko na nasoj losoj infrastrukturi imati paket vece brzine od 50 Mb/s u download-u osim ako nema centralu u zgradi ili je na udaljenosti od centrale do 500 metara.

Prilozi

• sinhronizacijske-vrednosti-VDLS.jpg
    sinhronizacijske-vrednosti-VDLS.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena od urednika:
Slabljenje signala VDSL / VDSL2 u odnosu na udaljenost od centrale, testiranje je vršeno u Sloveniji:

sinhronizacijske-vrednosti-VDLS.jpg

Da nije upoznat neko, jel mogu ja koji sam u akciji 4 po ceni 1, da uzmem ovaj paket od 20mb Vdsl? Mrzi me da ih zovem i da idem u poslovnicu, samo cu da se iznerviram..

Da nije upoznat neko, jel mogu ja koji sam u akciji 4 po ceni 1, da uzmem ovaj paket od 20mb Vdsl? Mrzi me da ih zovem i da idem u poslovnicu, samo cu da se iznerviram..

Prvo je pitanje jel ima oprema u tvojoj centrali, to moras da proveris. Drugo pitanje je koliko si daleko od centrale i da li je uopste moguce da ostvaris tu brzinu, trece moras da odradis postojeci ugovor.

Jedina dobra vest iz Telekoma konačno ukinuli dvojne cene i može se preći sa Clic paketa na Net paket.Svi postojeći korisnici Click brzina i dalje mogu da ih koriste, s tim što u svakom trenutku mogu da odaberu neku od novih Net brzina.(preuzeto sa Telekom sajta)

^ daj pojasni malo :)

Da, i mene zanima objasnjenje. Takodje me zanima jel postoji neka varijanta da se promeni brzina u box paketu. Sada imam 6mbit-a adsl.

Vrh Dno