Pratim temu... ozbillno razmisljam da krenem sa bitcoin-om
Stvari stoje ovako:
Uzeo bih 4x 7950 (koliko vidim to je optimum ako gledamo odnos ulozeno/dobit/potrosnja struje), da naglasim da imam posebno brojilo i da bi na njemu samo taj racunar radio pa bi mozda i ostao u zelenoj zoni (sto bi posebno znacilo jer sledi najavljeno poskupljenje struje).
Dok bi sve pokupova i oformio masinu i uhodao se sa svim tim sigurno bi mi trebalo 20-ak dana.
da li ima smisla pocinjati sada s' obzirom da vecina vas radi ovo bar 6meseci pa je deo HW otplatila.
Moja racunica je ovakva:
2400mhash (4x7950) 24/7/30 = ~160e mesecno
kad oduzmem struju i net (45e) ostace mi nesto jace od 100e mesecno (meni vrlo prihvatljivo s'obzirom da ne ocekujem JAKU mesecnu srpsku zaradu od 400e a da nista ne radim).
Sta je sa 8xxx serijom kartica vredi li to cekati ili ici na 7950 (to me najvise kopka)
pa to je ono shto niko ne moze da ti garantuje, ali neka to radi makar dva meseca, necesh biti na gubitku, pa i ako prodash hw po nizoj ceni malo (zavisi za koliko si ih nabavio).
nije frka daljinski da kontrloshesh sem u sluchaju da ti ne zabode ista, pa da ne mozesh nikako da joj pristupish.
za jeftinu plojku sa 4 slota...najbolje safirka hydra (polovna na oglasima ako nadjesh) i neki g540/550, ili pak neshto slabije, neka h61 i isti cpu (mislim da user arrowsat ima tako neshto na prodaju),
ili amd kombinacija....bitno da ima shto vishe pciE slotova x1 i x16.
za napajanje ja bih ishao na ultra kvalitetnih 850w (seasonic 850KM) i 4 grafe ali bez nekog velikog oc-a (sa default naponom do max 1050mhz), ili pak 1KW ili jache sa overklokom jachim sa dizanjem napona (~1150Mhz) i sl.
2gb ti je dovoljno jedan shtap memorije i za win i za bamt varijante
Verovatno bi isao na nove komponente (bar kartice)...bolje da iskesiram 280e za novu karticu i ne razmisljam nego da jurim po oglasima polovne za 250e. Kod novih imam i mogucnost da deo uzmem na rate , sto mi je isto palo na pamet i to mi je dodatna olaksavajuca okolnost.
Ploca mi je apsolutno nebitna da li je intel ili amd samo da je ~100e.
Mislis da ne moram da ispostujem minimum od x4 za pci-express, cak i ovi mali x1 slotovi vrse posao (ne umanjuju znacajno performanse prilikom mininga)?
Sto se kartica tice klokovao bih na max stabilan klok bez dizanja napona. napajanje me muci jer mi se ne daje vise od 120e.
Tvoj plan je suvše idealizovan, nećeš zarađivati toliko koliko si naveo. Bolje pretpostavi neke minimalne vrednosti pa ćeš lako ako bude bolje. Računaj na nekih 2200Mhash/s (razolozi: termalna disipacija, amortizacija, potrošnja). To je trenutno oko 150€ mesečno ali računaj da će već na prvoj korekciji diffa ići dole i da će ta zarada biti verovatno još niža naročito ako vrednost coina krene da pada obzirom da je beležila samo rast u prethodnih mesec dana i da je dostigla prilično visoku vrednost. Rudarilo se do pre mesec dana sa 40% manjom zaradom. To uzmi kao reper kad praviš cost-benefit analizu.
Što se tiče tehničkog dela, napajanje od 850W ima oko 750W kombinovane snage na 12V, što znači da te karte mogu da rade u graničnom slučaju ali nikakav overkloking ne dolazi u obzir uz obavezno osiguranje objekta u kojem se to nalazi. Ploča, procesor, memorija su trošak od oko 120-150€. Napajanje, gledaj neko kilovatno ili recimo chieftec BPS-950 minimum, što je investicija od 150€. Računaj minimum 12 meseci da otplatiš uloženo, u praksi računaj na nekih 18meseci. Da li na tom brojilu do sada postoji neka potrošnja, jer će tvoja potrošnja biti oko 400kWh, a evo ti u prilogu kalkulacija pa uključi prethodnu potrošnju u kalkulaciju. Struja poskupljuje za mesec ili dva pa i to treba uzeti u obzir.
Pa dobro...ja samo kazem "ako".
Ja sam debelo zaglibio/zalutao u IT pa sam uzeo u maloprodaji 4x7950 opet.
Da, moze ta kombinacija.
danas sam u al*iju u magacinu video na paleti 5870 kartice.
Ako budem uzimao ne gine mi ovaj saphire koji ima 2god garancije, koliko vidim sve firme ih imaju... ne vidim da ima nesto sto je priblizno iste cene...
ja ih sada ne bih uzeo pa i da su po 120e![]()
danas sam u al*iju u magacinu video na paleti 5870 kartice.
i??
kako do njih i po kojoj ceni???
ni 150e nije mnogo ako imaju garanciju makar 2 godine....
to su masine koje daju po 430Mhas/s i trose 200W/h , stabilne ko tvrdjava.
dajem 1x 7950 WF3 sa skoro 3 god. garancije za 2x 5870 lagano ....
eto kome stigle sam se javiosad ce mige da pise kako je stigao asic![]()
kao sto je Risim rekao, sada cu da pisem kako je stigao asic.
Evo da ne duzim.....
https://bitcointalk.org/index.php?topic=140099.0
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari