Šta je novo?

Pad cene hard diskova

Mozda je ovako i bolje jer period drasticnog obaranja cena mogao je samo da nam donese pad kvaliteta hardova. Setite se Seagate gresaka koje su ga dobro prodrmale. Ostaje pitanje kada ce cena GB kod SSD pasti (na razumnu meru) jer na tom trzistu je mnogo vise proizvodjaca

Koliko ja vidim po komentarima na Internetu, prakticno postoji konsenzus da su HDD-ovi sada nepouzdaniji i losijeg kvaliteta :trust:

Sve zavisi od srece ni "zapad" nije ono sto je nekad bio nekad kad bi kupio tehniku u nemackoj, engleskoj...si bio siguran u kvalitet sad to vise nije slucaj moras guglujes da vidis komentari i iskustva drugih. od 30 tak hardova koliko ih imam u kuci samo mi je jedan crkao (u garanciji) a to je manje od 10% (fabrike HDD kazu da je 3~5% prihvatljiv rizik)

Kome ne crkne 500GB wd blue kupljen u zadnjih godinu dana...nek mi se javi da mu chestitam....
Shto se tiche cena pre poplave 1 TB F3 = 4200din, 2 TB F2 je bio 5600din ... Ne secjam se cene eura.

Znam da kad platimo nesto hocemo da to traje i traje, da ne govorim o HDD gde su nam bitne stvari. Nepisano pravilo za WD Black - Sistemski, Green za bekap, hddbox, etc..Blue comercial... Velocireptor i RED (Workstaion and NAS)

Black serija pored ssd-ova nema sta da trazi, kao i Raptori.

Nije stvar u tome da traju i traju hardovi, vec podaci na njima

2TB je 3-4 dana pre "poplave" bilo ravno 70eur, sada je 85eur sto mu dodje 20% skuplje.

Nije sada strasno kako je bilo, mada uvek je bolje kada cene idu dolje 😀

Sa vremenskog aspekta trebali smo imati bar 4 tb za 65e danas... Mur je prso 😀

Jesu barakude ok?

Za sta ti treba zavisi.

Na njemu bi drzao raw a i kompresovao/renderovao video materijale, hd i hdv.

Ako renderujes i kompresujes, onda nikako green serija. Idi na black.

čovek je pitao za Seagate....
moje iskustvo pošto imam u mašini 2TB WD Black i 3TB Seagate, što se tiče performansi, Seagate je za jedno 10-tak % bolji od WD-a, ali se i ozbiljno greje, tako da ako se odlučiš za njega obavezno mu obezbedi dobro hlađenje (naročito što ti planiraš da ga koristiš za renderovanje).

stavis jedan ventilator da duva u njega i nemas brige, ja sam namestio da vazduh lize plocu/graficku i taman bije u njega, ladan kao spricer 🙂 nekako sam skeptican sa tim grejanjem komponenti na sve stavljam ventilator

Da li je dovoljno staviti samo jedan vent onako preko hard diska, direktno na njega? 🙂

Ne preko, odozdo se stavlja, da hladi elektroniku. Ali ako ti je kuciste pristojno provetreno, nemas potrebe za dodatnim ventovima.

Kuciste je iz potpisa, ali iz nekog razloga bolje su mi temperature kad mi je otvorena stranica 🙁 Imam prednji i zadnji 120mm ali kao da nista ne rade.

Ventilator stavljas da duva normalno na bilo koju bocnu (uzu) stranu hdd-a, time u kombinaciji sa druga 2 ventilatora (jedan napred, drugi pozadi) pravis vazdusni tunel.

Jesi li ti video nekad hdd vent ?

Ja sam video ali iz mog iskustva je bolje imati 2 venta kako je aca opisao, mada ja stavim jedan ispred drugi iza konektora, tako postizem ubedljivo najnizu temperaturu. Naravno, nije ni lepo ni prakticno resenje, samo kazem.

Ja sve cekam da cene padnu, zadnjih godinu dana sam se stiso sa skidanjem interneta, ali uskoro cu i ja morati da renoviram arsenal diskova :d

Ja da mogu bih pre investirao u slobodno vreme da pogledam ovo sto sam skinuo do sada. Samim tim bih i napravio mesta na sadasnjem storadzu. 😀

Sad je novi trend da to sto si smo bekapovali internet, smestimo na cloud 😀

Nazad
Vrh Dno