Šta je novo?

Pad cene hard diskova

Učlanjen(a)
14.04.2010
Poena
170
Dali se uskoro ocekuje pad cene hard diskova?? na priblizne vrednosti pre poplava na tajvanu, ima li iko kakvih informacija?

Dali se uskoro ocekuje pad cene hard diskova?? na priblizne vrednosti pre poplava na tajvanu, ima li iko kakvih informacija?

Mozemo samo da nagadjamo, posto cisto sumnjam da insajderi iz WD-a i Seagate-a posecuju ovaj forum 😀

Zaista je 2TB bila bagatela za 60€ i normalno je da ce proizvodjaci maximalno da koriste novonastalu situaciju kako bi izvukli sto veci profit, tj. da se cene nece u skorije vreme vratiti na stari nivo :S:

Bilo bi lepo kad bi cene pale onoliko brzo koliko su i skocile, ali mislim da to nije realno 🙁

Mozemo samo da nagadjamo, posto cisto sumnjam da insajderi iz WD-a i Seagate-a posecuju ovaj forum 😀

Zaista je 2TB bila bagatela za 60€ i normalno je da ce proizvodjaci maximalno da koriste novonastalu situaciju kako bi izvukli sto veci profit, tj. da se cene nece u skorije vreme vratiti na stari nivo :S:

Bilo bi lepo kad bi cene pale onoliko brzo koliko su i skocile, ali mislim da to nije realno 🙁

Morace da se vrate cene na stare (ili barem priblizno) jer su i druge grane industrije pogodjene. Intel kuka da ima pad drasticni prometa procesora u poslednjem kvartalu 2011, sigurno i drugi proizvodjaci. Ako nista, barem pod njihovim pritiskom.
Ono sto me vise brine je kvalitet proizvoda, jer ce na necemu morati da stede da bi nadoknadili gubitke. WD i Seagate su vec najavili skracenje garancije.

Skracena garancija je logican korak... Kad vec nesto mora da se prodaje sa minimalnom zaradom, nije uopste logicno da narednih 5 godina brines o njemu. A proizvodjaci hard diskova i memorija bas to rade, nekad je zarada minimalna, a nekad je i minus...

Morace da se vrate cene na stare (ili barem priblizno) jer su i druge grane industrije pogodjene. Intel kuka da ima pad drasticni prometa procesora u poslednjem kvartalu 2011, sigurno i drugi proizvodjaci. Ako nista, barem pod njihovim pritiskom.
Ono sto me vise brine je kvalitet proizvoda, jer ce na necemu morati da stede da bi nadoknadili gubitke. WD i Seagate su vec najavili skracenje garancije.

Jeste, ali s obzirom da je zvanicno predvidjeno da ce ponuda novih diskova na trzistu biti 25-28% manja od potraznje, malo je verovatno da ce cene u skorije vreme pasti tako naglo kao sto su i skocile.

koliko sam citao u ovom textu, da ce ovu novonastalu situaciju pokuasti da iskoriste proizvodjaci ssd diskova, koji je vec dosao do 1tb, da bi preuzeli trizste HDDa padom cena na neki razumni nivo. tu jos pise da se ocekuje da ce se cene vratiti na nivo pre poplava za oko 2 godine!

http://www.sk.rs/2012/01/sktz01.html

Ici ce to mnogo brze, racunam od leta da ce biti dosta nize cene. Ja sam odlozio sklapanje vise racunara bas zbog cene hard diskova. Nema sanse da neki obican jeftin office dual core racunar koji sam platio 15 000 sada platim 20 000. A verujem da je mnogo takvih.. sredice se trziste samo po sebi - akcija/reakcija.

Mislim da se cene nece uskoro vratit na staro, kao sto i pise u ovim tekstovima. Ako se vrate to ce tek biti za godinu dana.

A sto ce proizvodjaci SSD-a pokusati da iskoriste ovu situaciju podrzavam totalno. Samo da jos malo porade na pouzdanosti (trajnosti) uredjaja, i postace prava konkurencija HDDu (naravno, uz spustanje cene). Jer zasad SSD ipak nije toliko pouzdan kao HDD za neku ozbiljniju upotrebu, pogotovo kad se gleda odnos cena/kvalitet.

Ja svakako za par meseci moram da uzmem nov disk, nadam se da ce bar delimicno opasti cene za 6 meseci.
E taj delimicni pad mislim da svakako treba ocekivati. Znaci ne bas za 60€ 2TB, pre za nekih 80€, sto opet nije toliko strasno.

Po meni, SSD je mnogo skuplja varijanta da bi se tao lako usaltali umesto HDDa. A proizvodjaci HDDa, ako pokrenu svoju proizvodnju u junu, to ne znaci da ce u julu nestati nestasice istih. Trebace vreme, da se trziste dopuni robom. Po meni ne pre sledece godine.

Ja svakako za par meseci moram da uzmem nov disk, nadam se da ce bar delimicno opasti cene za 6 meseci.
E taj delimicni pad mislim da svakako treba ocekivati. Znaci ne bas za 60€ 2TB, pre za nekih 80€, sto opet nije toliko strasno.

Zivi bili pa videli, ali ne verujem da ce za 6 meseci cena biti manja od 100€ :type:

Po meni, SSD je mnogo skuplja varijanta da bi se tao lako usaltali umesto HDDa.

Naravno - te price kako ce proizvodjaci SSD-ova da "iskoriste priliku" i preuzmu deo trzista su budalastine. Sve i da cena za 2TB ostane 150€, to je opet mnoooooogo jeftinije nego 2TB SSD :trust:

Info od uvoznika wd-a i seagate-a je da ove godine nece biti pojeftinjenja...

Naravno, njima ni ne pada na pamet da snize cenu robe na kojoj mogu debelo zaraditi.

Kupovace ko mora...

Info od uvoznika wd-a i seagate-a je da ove godine nece biti pojeftinjenja...

Samo ako su imali hiljade diskova na lageru kada je poceo cirkus, a znajuci nase uvoznije, za njih je i 200 diskova na lageru cifra. Tako da tu nema neke velike zarade, iz razloga sto i oni dobijaju diskove po novim cenama, a marza je procentualno ista kao i kad je 2Tb bio 6600 din u nabavci. Tako da ce verovatno zaraditi manje, zato sto diskove kupuje samo onaj ko mora, sto znaci da je prodaja hardova otprilike pala na pola.

Pojeftinjenja su vec koliko vidim pocela (blaga) i ona ce koliko vidim i dalje biti takva - sramezljiva. E sad koliko ce trajati stabilizacija (naravno nece uskoro na stare cijene, ali barem na 20% od istih), to niko ne moze predvidjeti sa tacnostcu. Uzmite samo jednu stvar u obzir: ipak su to mali zuti, a oni se veoma brzo oparavljaju (da se mi kojim slucajem pitamo, i dalje bi radili na ceru i galaksiji).

Poslednja izmena:
^ ja vam rekoh , ko je kupio - kupio je , od sad samo SSD se kupuje za sistemski. :>

Ja sam imao sreće. Kupim komp sa hdd-om od terabjata, posle par dana poskupi. Samo sam u tih par dana prodao dva sa starog kompa, sad mi fali jedan za neku konfiguraciju. Back on topic, mislim da pojetinjenja neće biti u skorije vreme, pogotovu nekog ekspresnog. :/

Pa valjda ce jos neko da uleti sa strane, da pomuti racune ... nadam se

Nema ništa od toga...pisao je neko negde da će se baš zbog brzog napredovanja tehnologije SSD diskova polako prestati da proizvode HDDovi..i Samsung i Toshiba i Hitachi i svi ostali su prešli na dalji razvoj SSD tehnologije.. Zato su i prodali svoja odeljenja za HDDove..

Da ali ce jako dugo jos hdd-ovi da rade u nasim masinama, kao i to da ce se kupovati jos prilicno dugo a tako i proizvoditi.....nije taj prelazak na ovako dzabaluk i velike sa kapacitetom ssd-ove tako brz 😉 .

Da ce neko da uleti sa strane, tesko. 😉

Proslo godinu dana od poplava,ima li nekih naznaka kada ce doci do normalizacije cena,tj. vracanja na stare cene? :S:

Al iskopa temu 🙂
Valjalo bi da cene malo popuste.

pa terabajt pre god dana bio 10k, sad je 7k, 500giga bilo 8500din, sad je 5000din...valjda ce nastaviti pad cena...

cene su pale i skroz su korektne, ja cu uskoro kupiti 3TB Seagate. za 14k din ispadne manje od 5k din po 1TB sto je cena pre poplava za 1TB, medjutim sada je evro solidno jaci tako da sto se mene tice uopste nije los trenutak za kupovinu, cak.

Pre poplave je 2Tb bio izmedju 5 i 6k,znam posto sam kupio,tako da jos uvek cena dodje duplo veca nego sto je bila,a evro i nije bas toliko jaci...tako da za cenu tih 3Tb si tada mogao da uzmes skoro 6Tb :S:
Zafalilo prostora,pa u trazenju naznaka pada cena slucajno naleteh na ovu temu,a taman je i prigodno s obzirom da je oko godinu dana proslo.
Pitanje je da li ce se cene vratiti kakve su bile i kada se to ocekuje?

Nazalost cene se nece vratiti a evo i razloga to je interni dogovor izmedju WS i Seagate. Poplave su samo bile izgovor jer je proizvodnja davno stabilizivona cak i za neki procenat uvecana. Nazalost pre poplave smo imali cetiri igraca na HDD trzistu ali je van ociju javnosti se radilo na kupovini nekih kompanija tako je Seagate kupio Samsung a WD Hitachi. Kako menadzer WD kaze sad su cene HDD na pravom mestu pre su bile neralno niske na samoj granici isplastivosti proizvodnje. Mozda je ovako i bolje jer period drasticnog obaranja cena mogao je samo da nam donese pad kvaliteta hardova. Setite se Seagate gresaka koje su ga dobro prodrmale. Ostaje pitanje kada ce cena GB kod SSD pasti (na razumnu meru) jer na tom trzistu je mnogo vise proizvodjaca

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno