Stigoh malo da se poigram sa internim media plejerom i još nekim stvarčicama.
Upoređivao sam sliku s istim mkv-om na media plejeru i kombinaciji potplayer-lav-madvr i iako se na prvi pogled (onako ovlaš) čini da je slika skoro pa ista, to nije baš slučaj. Pošto sam malo upoređivao iste scene iznova i iznova, primetio sam da postoji relativno solidna razlika u korist pp-lav-madvr kombinacije, naravno. Na media plejeru su ivice solidno iskrzane kad se priđe na nekih 2 do metar i po od TV-a, ali razlika nije drastična i većina korisnika verovatno ne bi primetila neku razliku.
Potvrdio sam da digi out može da izbaci i dd i dts signale do avr-a bez problema, kod mkv-ova mogu da se biraju različiti audio stream-ovi ukoliko ih ima, a isto važi i za titlove.
Prepoznaje i externe srt titlove ukoliko imaju isti naziv kao i sam fajl, ali (kao što sam i očekivao) ne prepoznaje central european char encoding, pa mora da se konvertuje srt u unicode da bi se dobila naša slova.
Titlovi su inače žešće ružni i sitni i ne može se tu ništa menjati, tako da mi je za filmove media plejer neupotrebljiv potpuno, pogotovo što outputuje video u 24p modu, gde je prisutno daleko više posterizacije nego kad se 24p sadržaj tera s kompa pri 60Hz.
Meni lično bolje rezultate daje 60Hz i daleko manje problema u odnosu na 24p mod, a pošto s kompa mogu da furam i jedno i drugo, bilo kakav bd ili napredni media plejer mi zaista neće biti potreban.
S obzirom da definitivno može da izbaci dd i dts putem optičkog kabla (iako sam negde pročitao da može samo stereo), interni plejer bih mogao da koristim bar za držanje mkv dd i dts koncerata na nekom externom hardu (kao što sad s fleša furam slajdove i neke 16:9 materijale za razrađivanje panela). ti koncerti bi mogli da mi piče u pozadini, tako da mi komp bude slobodan...
Dakle, okej je za neku sekundarnu upotrebu (gde prisustvo titlova i najbolje moguće slike nije nužno), ali za neko ozbiljnije gledanje nije, to nikako.
Samo još da vidim da li bi taj externi hard posle formatiranja od strane TV-a mogao da se vidi i na kompu. Idealno rešenje bi mi bilo da turim neki 1tb diskić u njega, gde bih mogao da snimam neki program za kasnije gledanje, a da na njemu mogu da držim mkv dd i dts koncerte i još neke tako zezancije za puštanje u pozadini. Ukoliko to bude moguće, biću zadovoljan.
Probao sam i da Ikomov digitalni tjuner povežem s avr-om da vidim da li ću tako možda dobiti bolju sliku, ali mrka kapa. Pošto Ikom nema ni hd pakete, ovaj jedan jedini digitalni tjuner koji imaju u ponudi je očajan, ima samo skartove i kompozitni izlaz, preko kojeg sam povezao tjuner s avr-om, a sliku izbacio s avr-a do TV-a HDMI-jem. Bez video procesiranja preko avr-a slika je bila lošija u odnosu na interni tjuner (a inače kada diektno povežem tjuner s TV-om, slika je bolja preko scarta nego preko kompozitnog, ali i dalje lošija u odnosu na interni tjuner, da ni ne pričam o interfejsu koji je na ikomovom tjuneru očajan). Kada sam upalio video procesiranje na avr-u, dobio sam gomilu 3:2 pulldown artefakata bilo da teram upscaling u 720p, 1080i ili 1080p, tako da sam sve ponovo izbacio i zadržao se na internom tjuneru, koji je za sada daleko najbolje rešenje.
Ne znam da li bi bila bolja situacija s nekim sbb hd capable tjunerima s hdmi outputom (sa ili bez procesiranja preko avr-a), pošto sam zaglavljen sa smrdljivim ikomom.
Sve u svemu, ostaje mi samo da se nadam da ću vremenom oguglati na povremeni phosphor lag i posterizaciju, kao i da će se vremenom quick onset IR smanjiti, jer mu je sada potrebno jedno 5 sekundi na desktopu da se u momentu isti ureže u panel. Naravno, isti se za dva minuta scroll bara izbriše, ali neka bojazan je još uvek stalno prisutna po tom pitanju. Skoro pa ću da pređem 250 sati, a nimalo se nije popravila situacija po tom pitanju.
S obzirom da se nadam da ću dobiti zamenu zbog problema sa dse ili vertical bandingom na mom primerku, ne znam da li je i ovo s ovim quick onset IR-om i posle 250 sati generalni problem ili je do mog primerka samo.
Ponavljam, zaista se nadam, jer je inače slika toliko dobra... fenomenalna crna daje celokupnom prikazu takvu dubinu da je to neverovatno.
Da sam umesto ovoga uzeo neki samsung e6500, možda ne bih imao toliko probema s posterizacijom i line bleedom, ali kontam da bi me mnogo više nervirali brightness pop's i floating blacks problemi nego ovo. Ko će ga sad znati, kad nemam gde samsunga da vidim. A Samsung je još i daleko skuplji u istoj dijagonali, gde takođe nema tako dobru crnu kao st50 (tek u verzijama od 60 i više inča samsung se približava panasonicu po pitanju dubine crne boje), tako da nešto ni nemam želju da kukam što nisam uzeo samsung na primer.
Što se tiče input laga, i tu sam se malo poigrao. Isprobavao sam sve varijante koje imam. Kad idem preko avr-a i koristim true cinema preset, lag je primetan, pogotovo kako palim sve veće nivoe IFC-a, ali kad idem direktno iz gpu u TV i upalim TV, razlika između viewsonica vx2739 (za koji tft central kaže da ima 9.4ms input laga), je skoro pa neprimetna i slaže se po meni s onim prvim merenjem od 16ms, što je sjajno.
Provalio sam da je ovo solidan način da steknem bar neku kakvu takvu sliku u vezi laga. TV i monitor mi stoje jedan do drugog, uzmem neki prozor na desktopu i mišem ga brzo cimam po dijagonali, iz gornjeg desnog u donji levi ugao.
Pri svim ostalim presetima prilikom pomeranja po dijagonali dok mije na viewsonicu prozor bio skroz gore desno, na Tv-u je bio dole levo i sve je bilo naopako koliko je TV ustvari kasnio s prikazom.
Dok pri game modu i direktnom izlazu iz gpu u TV, oba prozora su se u istom trenutku nalazila na istom delu ekrana, razlika je skoro pa jedva primetna, da ne kažem skoro neprimetna i to me je zaista veoma prijatno iznenadilo, s obzirom na nedavna saznanja da TV možda ima 40 i kusur a ne 16ms laga (po onom Bodmanovom aparatu).
Pokušaću da nabavim negde kamkorder pa da snimim lepo to, jer nisam siguran da sam lepo objasnio, ali ko proba, skapiraće sigurno tada... a možda se nateram i da prihvatim shin-bojan-ovu ponudu za licencu za smtt pa da ufotkamo i neke brojke, ali jedva sam smogao slobodnog vremena i ovako da isprobam... rovac mi ne da mira.
Sve u svemu, veoma sam zadovoljan s input lagom na ovom TV-u, zaista.