Šta je novo?

Panasonic ST50 serija

Probaću kad smognem vremena za detaljnije slušanje.

Čini mi se da sam negde pročitao da podržava samo stereo preko digi out-a, ali probaću s nekim dd i dts mkv-om svakako.

Када већ свако свога коња хвали 😀, да се и ја похвалим како сам управо ћапио ову мрцину (Panasonic p50st50). Такође преко Нептуна, стим да сам у тих 120К добио Panasonic 3Д наочаре, уместо оне Wifi зезалице. Јесте да је 150јура више него преко КП, али нисам мога да се више натежем са њима и чекам када ће донети... Барем сам могао да проверим ТВ у радњи, рекламирам и вратим у наредне две недеље (ако нешто не дај боже неради). И надасве гаранција ми је 2 године и то овде у Нишу. Да се мало среди па га палим и правим проекцију. Таман ми је Кум 1 од ивице до ивице (без црних линија).
Него питао бих пар ствари:
1. Да ли се одмах може гледати 3Д снимак или је потребно да се ипак мало разради плазма (100-300 сати) пре него се крене у ову авантуру? Приметио сам да ми је Avatar 3D SBS 1080p таман од ивице до ивице.
2. Који мод боја користите? Тачније онај динамички мод ми делује одвратно, Биоскопски и Прави биоскопски делују много природније.
3. Док се разрађује плазма да ли држати у Стандардном моду (Normal) или може у Биоскопском (Cinema / True cinema)?
4. Калибрација? Да ли је то неко радио и колико то кошта? Питао сам раднике у Нептуну, али они нису чули да је то неко радио. Углавном се своди на преписивање подешавања са интернета. Један је лик ваљда радио и прича да га је до коштало око 200јура (што ми делује болесно много).
5. Ако HDMI-јем повежем канту са ТВ-ом, да ли ће и звук ићи, или он може преко звучне на звучнике?
6. Колико је проблематично гледање тениса на плазми (барем док се људски не разради)? Питам јер током меча обично у доњем левом углу увек стоји резлтат и то прилно јаком белом бојом...

Поздрав и хвала свима на коментарима

Poslednja izmena:
meni bi vise znacile te jedne cvike nego taj wifi adapter.... da li to cudo radi i sa necim drugim osim Panasonic TVa?
TY-WL20E - google ne pomaze...

Dok ne razradiš panel stavi na true cinema i ne povećavaj kontrast dok ne razradiš panel. Ukoliko gledaš nešto sa baš kontrasnim logotipima i natpisima, ne bi škodilo da još smanjiš kontrast, što niže pa koliko ti je podnošljivo za gledanje.

Ne znam kakav setup imaš za zvuk, ali možeš i preko zvučne da teraš direktno na zvučnike, pa vidi šta ti više odgovara. Ne možeš da očekuješ mnogo od zvučnika ugrađenih u televizor svakako.

Nije mi jasno samo čemu služi taj wi fi adapter kad tv već ima ugrađen wi fi u sebi, vidi se čak pozadi dole.

S obzirom da naočare koštaju oko 50-60 evra kod Mađara (kod nas ne smem ni da pogledam cenu), to i nije tako loš dil.

Televizori kupljeni u HU imaju pan evropsku garanciju koja važi i kod nas, ali ukoliko posle reklamacije treba da dobiješ nov tv, moraš da se cimaš do HU ili da cimaš lika od kojeg je uzet tv preko KP pa šalji tamo vamo, kuku lele...

Da sam imao neke čekove i sl, uzeo bih i ja u neptunu na rate za 120 ljada sa 3d cvikama na keca. Eto... sve ima svoju cenu. Ko ne plati na Drini, verovatno će morati na Ćupriji.

ukoliko posle reklamacije treba da dobiješ nov tv, moraš da se cimaš do HU ili da cimaš lika od kojeg je uzet tv preko KP pa šalji tamo vamo, kuku lele...

Pan European garancija sasvim regularno funkcioniše kod nas - Ja sam za reklamirani prošlogodišnji, dobio ovogodišnji jači model direktno od uvoznika (uz potvrdu ovlašćenog servisa).

Čekaj, čekaj, čekaj... znači li to da iako sam kupio TV u Mađarskoj, ukoliko mi servis odobri zamenu, dobijam novi tv od uvoznika za Srbiju?

Ne moram da se cimam za Segedin i šta sve još?

Ako je tako, da imam sestru (a pogotovo da je dobra riba), iznajmio bih ti je za dž na mesec dana "no questions asked". :Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Čekaj, čekaj, čekaj... znači li to da iako sam kupio TV u Mađarskoj, ukoliko mi servis odobri zamenu, dobijam novi tv od uvoznika za Srbiju?

Ne moram da se cimam za Segedin i šta sve još?

Upravo tako.

Ako je tako, da imam sestru (a pogotovo da je dobra riba), iznajmio bih ti je za dž na mesec dana "no questions asked". :Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Heh, sad je i meni žao što nemaš sestru 😛😛😛

I ćaletu je žao. Oduvek je hteo ćerkice, a završio sa dva soma... :d

Inače, sinoć sam poterao TV na 24 Hz preko nvidia control panela i imao sam šta da vidim. Manje phosphor trailinga (čini mi se da ga uopšte ne vidim), ali je zato pri horizontalnom pomeranju objekata, pogotovo lica, prisutan solidan posterisation-false countouring, kako ga već nazivaju. Kad vratim na 60Hz, dobijem malčice motion blura (što je i normalno kad se 24p sadržaj tera na 60Hz) i opet ponekad primetim phospohor trailing.

Sve u svemu, 60Hz mi za sada deluje prijatnije za oko, tj više me nervira posterisation nego phosphor lag, ali dobro je da mogu s kompa da poteram 24p na TV-u, gde mi se čak umesto IFC upali 24p smooth film opcija. Eksperimentisaću još malo kad stignem, možda s drugim izvorom bude drugačija situacija.

Inače, da li ste vi koji imate plazmu već duže vreme vremenom psotali manje osetljivi na phosphor lag, pogotovo vi koji još pride nosite i naočare?

Sinoć sam gledao Ted mkv i šaltao sam između 24Hz i 60Hz, dok recimo na Avengers blu ray-ju nisam na 24Hz orimetio posterisation i one brze scene pri kraju su mi delovale nekako lakše za praćenje, mada je to možda subjektivan osećaj, jer sam tada prvi put upalio 24p mod i odgledao samo 5-10 minuta filma, čisto da vidim da li ima i kakva je razlika.

Sad ću lepo svaki film koji pustim da šaltam malo na 24Hz, malo na 60Hz pa da vidim da li je jedno generalno bolje od drugog ili zavisi i od izvora, iako su mi manje više svi filmovi 24p. Ali eto, sa za sada mi se čini da je 60Hz ipak bolje, a sličan konsenzus izgleda vlada i po stranim forumima, gde je sve ovo manje više potvrđeno i kod ostalih korisnika.

Baš me zanima kako bi izgledali tv kanali ukoliko bih iz digitalnog tjunera išao prvo u avr, pa odradio upscaling na 1080p.

Inače, Ikomov digitalni tjuner kada povežem direktno na tv skartom daje malko lošiju sliku nego preko internog tjunera (čini mi se), a ako ga povežem preko compozitnog, onda je slika još lošija nego preko scarta (definitivno). Samo da nabavim neki dobar komponentni kabl pa da probam i to, prvo direktno u tv, pa onda prvo u avr, da on odradi svoje, pa da vidimo još i to...

Poslednja izmena:
Procitoh celu temu. Sta sam primetio. Neverovatno puno off topica :S:, puno trolova koje ste upseli da potisnete, cak sam poceo da verujem da postoje trolovi koji su i placeni po postovima, bilo je na trenutak i 'sahrane' plazme i Panasonika, zatim uzdizanje Panasonika gde se i zadrzao u usponu. Vecina je prezadovoljno ali ima i ne tako puno veselih zbog nekih falinki koje su ih zadesile, ima i veoma tuznih sto su na kraju ipak uzeli LCD pa posle videli sta nudi plazma. A primetio sam da vas ima veoma vestih i dobro upoznatih sa plazmama i st50 serijom. LCD je jos jednom dobio :crash: naspram kvaliteta plazmine slike (bar za ovaj cenovni rang). Prema plazmi moras da se ponasas kao i sa detetom od prvog dana i kako prolazi vreme (sati) sve ti postaje lakse oko nje :d i ako moj drugar koji je kupio u 2009 god. Lg 42PQ1000 ostao zatecen kada sam mu rekao nedavno sta sve mora da se radi oko plazme i kaze da nije nista dirao i samo vice kako je imao srece, ima samo malo IR i da obozava plazmu. Vecina se odlucuje za st50 i to 50", manje njih za 42" koji ja planiram i da nemamo alternativnu za cenu oko 650e za kolko mi se cini da je to sada najeftinije da neko donese iz HU. Zadnje sto me je obradovalo i ako ima samo servis u BG-u prihvataju zamenu i ne mora da se salje i ide u HU po novi tv u slucaju reklamacije.
Ne znam sta bi vas pitao, imam jos par tabova otvorenih koje planiram da procitam (treba i onu recenziju na hd portalu a tamo vidim i da ima jako puno postova) oko P42(50)ST50. Volim dobru sliku, gledacu najvise filmove (ali kojih imam najvise skinutih izmedju 400Mb pa do 2Gb a 10-tak ove do 9Gb pa ne znam kolko cu izvuci sa ovim kvalitetima snimaka max. iz slike plazme ako se na kraju odlucim za ovaj tv jer prepostaljam da vecina vas skida ove od oko 20Gb i vise). Probacu igre malo, kablovsku mozda i zavolim, ne planiram nikakav paket da uzimam nego ovaj po defaultu sto imam od KDS i sto kosta oko 1000din. Jedino sto je najvece zezanje oko formiranje tog ekrana i tu se ne zavrsava prica gde i posle mora da se pazi i vodi racuna.

Poslednja izmena:
Stigoh malo da se poigram sa internim media plejerom i još nekim stvarčicama.

Upoređivao sam sliku s istim mkv-om na media plejeru i kombinaciji potplayer-lav-madvr i iako se na prvi pogled (onako ovlaš) čini da je slika skoro pa ista, to nije baš slučaj. Pošto sam malo upoređivao iste scene iznova i iznova, primetio sam da postoji relativno solidna razlika u korist pp-lav-madvr kombinacije, naravno. Na media plejeru su ivice solidno iskrzane kad se priđe na nekih 2 do metar i po od TV-a, ali razlika nije drastična i većina korisnika verovatno ne bi primetila neku razliku.

Potvrdio sam da digi out može da izbaci i dd i dts signale do avr-a bez problema, kod mkv-ova mogu da se biraju različiti audio stream-ovi ukoliko ih ima, a isto važi i za titlove.

Prepoznaje i externe srt titlove ukoliko imaju isti naziv kao i sam fajl, ali (kao što sam i očekivao) ne prepoznaje central european char encoding, pa mora da se konvertuje srt u unicode da bi se dobila naša slova.

Titlovi su inače žešće ružni i sitni i ne može se tu ništa menjati, tako da mi je za filmove media plejer neupotrebljiv potpuno, pogotovo što outputuje video u 24p modu, gde je prisutno daleko više posterizacije nego kad se 24p sadržaj tera s kompa pri 60Hz.

Meni lično bolje rezultate daje 60Hz i daleko manje problema u odnosu na 24p mod, a pošto s kompa mogu da furam i jedno i drugo, bilo kakav bd ili napredni media plejer mi zaista neće biti potreban.

S obzirom da definitivno može da izbaci dd i dts putem optičkog kabla (iako sam negde pročitao da može samo stereo), interni plejer bih mogao da koristim bar za držanje mkv dd i dts koncerata na nekom externom hardu (kao što sad s fleša furam slajdove i neke 16:9 materijale za razrađivanje panela). ti koncerti bi mogli da mi piče u pozadini, tako da mi komp bude slobodan...

Dakle, okej je za neku sekundarnu upotrebu (gde prisustvo titlova i najbolje moguće slike nije nužno), ali za neko ozbiljnije gledanje nije, to nikako.

Samo još da vidim da li bi taj externi hard posle formatiranja od strane TV-a mogao da se vidi i na kompu. Idealno rešenje bi mi bilo da turim neki 1tb diskić u njega, gde bih mogao da snimam neki program za kasnije gledanje, a da na njemu mogu da držim mkv dd i dts koncerte i još neke tako zezancije za puštanje u pozadini. Ukoliko to bude moguće, biću zadovoljan.

Probao sam i da Ikomov digitalni tjuner povežem s avr-om da vidim da li ću tako možda dobiti bolju sliku, ali mrka kapa. Pošto Ikom nema ni hd pakete, ovaj jedan jedini digitalni tjuner koji imaju u ponudi je očajan, ima samo skartove i kompozitni izlaz, preko kojeg sam povezao tjuner s avr-om, a sliku izbacio s avr-a do TV-a HDMI-jem. Bez video procesiranja preko avr-a slika je bila lošija u odnosu na interni tjuner (a inače kada diektno povežem tjuner s TV-om, slika je bolja preko scarta nego preko kompozitnog, ali i dalje lošija u odnosu na interni tjuner, da ni ne pričam o interfejsu koji je na ikomovom tjuneru očajan). Kada sam upalio video procesiranje na avr-u, dobio sam gomilu 3:2 pulldown artefakata bilo da teram upscaling u 720p, 1080i ili 1080p, tako da sam sve ponovo izbacio i zadržao se na internom tjuneru, koji je za sada daleko najbolje rešenje.

Ne znam da li bi bila bolja situacija s nekim sbb hd capable tjunerima s hdmi outputom (sa ili bez procesiranja preko avr-a), pošto sam zaglavljen sa smrdljivim ikomom.

Sve u svemu, ostaje mi samo da se nadam da ću vremenom oguglati na povremeni phosphor lag i posterizaciju, kao i da će se vremenom quick onset IR smanjiti, jer mu je sada potrebno jedno 5 sekundi na desktopu da se u momentu isti ureže u panel. Naravno, isti se za dva minuta scroll bara izbriše, ali neka bojazan je još uvek stalno prisutna po tom pitanju. Skoro pa ću da pređem 250 sati, a nimalo se nije popravila situacija po tom pitanju.

S obzirom da se nadam da ću dobiti zamenu zbog problema sa dse ili vertical bandingom na mom primerku, ne znam da li je i ovo s ovim quick onset IR-om i posle 250 sati generalni problem ili je do mog primerka samo.

Ponavljam, zaista se nadam, jer je inače slika toliko dobra... fenomenalna crna daje celokupnom prikazu takvu dubinu da je to neverovatno.

Da sam umesto ovoga uzeo neki samsung e6500, možda ne bih imao toliko probema s posterizacijom i line bleedom, ali kontam da bi me mnogo više nervirali brightness pop's i floating blacks problemi nego ovo. Ko će ga sad znati, kad nemam gde samsunga da vidim. A Samsung je još i daleko skuplji u istoj dijagonali, gde takođe nema tako dobru crnu kao st50 (tek u verzijama od 60 i više inča samsung se približava panasonicu po pitanju dubine crne boje), tako da nešto ni nemam želju da kukam što nisam uzeo samsung na primer.

Što se tiče input laga, i tu sam se malo poigrao. Isprobavao sam sve varijante koje imam. Kad idem preko avr-a i koristim true cinema preset, lag je primetan, pogotovo kako palim sve veće nivoe IFC-a, ali kad idem direktno iz gpu u TV i upalim TV, razlika između viewsonica vx2739 (za koji tft central kaže da ima 9.4ms input laga), je skoro pa neprimetna i slaže se po meni s onim prvim merenjem od 16ms, što je sjajno.

Provalio sam da je ovo solidan način da steknem bar neku kakvu takvu sliku u vezi laga. TV i monitor mi stoje jedan do drugog, uzmem neki prozor na desktopu i mišem ga brzo cimam po dijagonali, iz gornjeg desnog u donji levi ugao.

Pri svim ostalim presetima prilikom pomeranja po dijagonali dok mije na viewsonicu prozor bio skroz gore desno, na Tv-u je bio dole levo i sve je bilo naopako koliko je TV ustvari kasnio s prikazom.

Dok pri game modu i direktnom izlazu iz gpu u TV, oba prozora su se u istom trenutku nalazila na istom delu ekrana, razlika je skoro pa jedva primetna, da ne kažem skoro neprimetna i to me je zaista veoma prijatno iznenadilo, s obzirom na nedavna saznanja da TV možda ima 40 i kusur a ne 16ms laga (po onom Bodmanovom aparatu).

Pokušaću da nabavim negde kamkorder pa da snimim lepo to, jer nisam siguran da sam lepo objasnio, ali ko proba, skapiraće sigurno tada... a možda se nateram i da prihvatim shin-bojan-ovu ponudu za licencu za smtt pa da ufotkamo i neke brojke, ali jedva sam smogao slobodnog vremena i ovako da isprobam... rovac mi ne da mira.

Sve u svemu, veoma sam zadovoljan s input lagom na ovom TV-u, zaista.

Noćas odgledah par filmova, koje sam prvo pustio u 24p modu (na TV-u kaže 24Hz input) i jedva da sam primetio veoma blagu posterizaciju na par mesta, a bilo je dosta brzih scena i horizontalnih švenkova gde sam očekivao probleme, ali nije ih bilo. A s obzirom da na 24Hz maltene uopšte ne primećujem phosphor lag... :banana::banana::banana:

Izgleda da dosta toga zavisi i od samog izvora materijala, iako su sve bili mkv-ovi 1080p bd-ripovi od po 10-20gb. Avengers blu ray je cepao maltene besprekorno na 24Hz. :banana:

Svakako treba isprobati baš dosta materijala da bi se doneo neki konkretniji i celovitiji zaključak, ali meni se iz dana u dan situacija sve više popravlja.

Ovo mi je prva plazma i prvi TV uopšte od 50 inča, pa mi je sve ovo nekako novo iskustvo.

Sinoć je bila prava uživancija jer me baš ništa nije ometalo u gledanju, a slika da se smrzneš.

Eto, od sada puštam filmove prvo na 24Hz, pa ako primetim dosta posterizacije koja smeta, prebacujem na 60Hz, pa gde bude bilo manje problema.

Uvek je bolje pazariti nekoliko hddova od po 2-3tba i redjati brove nego se zezati sa enkodeovima, naravno ako se filmovi pustaju na vecem ekranu.

To svakako, ali dosta raritetnih filmova ima samo u mkv-u da se nađe, neki klasici su samo hdtvrip 720p, pa kad nema ništa bolje, daj šta daš...

Prosečni filmovi za uspavljivanje i nisu toliko bitni da mora na BD-u da budu, ali sve što može da se nabavi na BD-u, a da valja, to svakako vredi, što zbog bitrate-a, što zbog hd audia.

Naravno, koliko god hardova da uzmem, uvek se svi nekako magično popune dok si rekao keks i brže se pune nego što ja stižem da brišem ili bekapujem s njih... :d

Poslednja izmena:
Doći ćeš u situaciju (u kojoj sam ja) da odgledaš i obrišeš i ne žališ zbog toga. Realno nema toliko toga (izuzimam muziku) što bi odgledao (odslušao) više od par puta, a i kad ti dođe "nabavićeš ponovo".

Pa to i radim, brišem sve što nije za čuvanje i što može uvek da se nabavi. Samo mkv kolekcija za čuvanje (klasici i rariteti koji se teško nabavljaju i kojih nema na BD-u, kao i filmovi koje još nisam stigao da pogledam) je tu negde oko 5tb...

Nego bolje da se vratimo na topic, da ne dobijem po ušima... :d

@ Kobayashi Maru

Kazes da si imao neke probleme sa plazmom koji su prosli?

Mozete mi dati ime firme iz BG-a radi servisa i garancije za Panasonic. Hocu da ih nazovem da budem 100% siguran da ako se odlucim za st50 u slucaju nekih anomalija da znam da se kod njih moze zamenuti dok je pod garancijom.

I zamolio bi nekog iz NS-a ako je video da ima neki iz serije st50 u radnji da mi kaze gde je video posto bi hteo da odem i vidim ga licno. Tehnomarket nema vise, ugasi li ga ovde pre 2 meseca, ima u BigBang-u mozda u (mrtvom) Spensu cisto sumljam da ima, mozda u Merkatoru, Rodic i eventualno Dr Techo u Park citiju,... ne mogu vise nigde da se setim gde bi moglo da bude a i pitanje da li cu zateci bilo koju plazmu.

Ne, problemi nisu prošli, pa će najverovatnije reklamacija da padne, jer je problem sa DSE efektom, o kojem je naširoko pisano u ovoj temi. Vidi slike iz mog posta od pre par stranica.

Inače, kapiram da to većini korisnika ne bi smetalo. Verujem da ima mnogih koji to nisu ni primetili (mislim na baš kežual korisnike).

Ali opet, uzeo sam nov televizor, uzeo sam plazmu zbog vrhunske slike, posebno ovaj model zbog odnosa cene i kvaliteta i ne interesuje me što panasonic zakida na kontroli kvaliteta kako bi držao niže cene. Plazma paneli ne bi smeli da imaju problem s uniformnošću ekrana zbog same tehnologije, tako da se nadam da ću dobiti zamenu.

Evo i servisa:

http://www.bgelektronik.rs/servisni-centar.asp?gn=3&pn=Servis-LED,-LCD-i-plazma-TV#usluge

Inače, nećeš moći da stekneš pravi utisak o TV-u u radnji, jer oni tamo upale tv u "torch modu" (zvanično je to store mod, a bira se pri prvom paljenju TV-a), gde je kontrast i sve ostalo napucano do maksimuma kako bi se nadoknadilo jako osvetljenje u radnji. Ne verujem da iko tamo i razrađuje panele, tako da to jednostavno nije to.

Najbolji način da vidiš kako zaista TV radi u kućnim uslovima je da nažeš nekog iz NS koji ima ovaj TV i da ga zamoliš da ga pogledaš, tako ćeš steći najispravniju sliku šta možeš da očekuješ od TV-a.

Plazma se inače može svrstati u jednu zanimljivu rečenicu: "With great PQ comes great responsibility".

U prevodu, imaćeš vrhunsku sliku, ali budi spreman na malo grublji seks što se tiče održavanja TV-a. Imaš po netu gomilu članaka o plazmama, pa ti savetujem da odradiš domaći ukoliko to već nisi krenuo da radiš.

Po celom netu ima gomila ogromnih tema za ST50 i možeš saznati maltene sve što te interesuje.

Pozdrav svima,

Trebalo bi uskoro (1-1,5 m) da kupim TV, pa je ostalo jos nekoliko nedoumica i potrebna mi je mala pomoc. Mislim da je plasma pravi izbor za mene. Na TV-u bi se gledao klasican TV program otprilike oko 1-2 h dnevno uz ceste promene kanala, tako da me burn in ne brine mnogo i bio bi zakacen neki HTPC sa koga bi se pustali uglavnom HD filmovi i pomalo youtube-a. Igrice nikada ne igram. HD filmovi bi se uglavnom gledali nocu. Tv bi se gledao sa razdaljine od 2,5 do 3 m, tako da sam zakljucio da bi nekih 55-60 " bilo OK (Verovatno bih mogao da uzmem i veci, ali finansijski to je to). U principu s obzirom da ce HTPC da bude prikacen na TV, smart mogucnosti mi nisu toliko bitne. Na 3D se ne lozim, ali ako je vec tu ili moze da se dobije za smesnu doplatu, neka bude. Ne bih voleo da dam preko 1350 E. Ako nesto znaci, imam pristup kalibratoru pa bih verovatno mogao da posle razrade panela sredim boje prilicno dobro.

U sustini, izbor se sveo na sledece modele:

Samsung PS-60E530 - Nema ga u tm, mozda moze da se poruci.
Samsung PS-60E550 - Takodje ga nema na lageru
Panasonic TX-P55ST50E - Za ovo bi bila varijanta narucivanja iz Madjarske

Pnasonic bih verovatno narucio iz Madjarske narocito ako vazi internacionalna garancija. Ono sto me malo brine u ovoj prici su moguci problemi sa TV-om, ovde mislim na probleme koji su podlozni raspravi kao sto je DSE, tj. kod kojih nije sigurno da bi mi ovdasnji servis uvazio. Nazalost imam tezak opsesivno kompulsivni poremecaj i ako bih imao najmanji problem sa TV-om (bilo kakve anomalije, pa cak i one koje se jedva i retko vide), to bi mi donelo dosta dusevne patnje. Zanima me da li je neko cuo za mogucnost odlaska kod prodavca sa kp kod koga bih mogao da pogledam TV i da ga ne kupim ako ima neku anomaliju, tj. da sacekam da ga zameni za neki bez anomalije. Koliko bi prodavac poludeo ako bih mu rekao: "Molim Vas vratite ovaj TV i donesite mi drugi, jer na ovom filmicu ovde koji sam doneo se vidi DSE ili dve vertikalne strafte tu i tu."? Ovi Samsung modeli su sigurno losiji od ovog Panasonica, ali bar postoji mogucnost da se kupe ovde i mogao bih da ih eventualno vidim u radnji, vratim posle dve nedelje itd a uz sve to su i 5" veci. S druge strane Panasonic je Panasonic.

Sta bi bila neka vasa preporuka, mnogo bi mi znacilo ako bi neko ko ima neki od ova dva Samsunga, podelio iskustva ovde.

Hvala

Panasonicove glavne boljke su dse, quick i medium onset IR, posterizacija i line bleed, dok su to kod samsunga brightness pops i floating blacks (a ima i ljudima kojima fizički odjednom samo napukne ekran sam od sebe, čitao sam negde i o tome čak), pa sad treba videti šta ti više smeta.

I ja sam picajzla i nerviram se, ali kontam inadam se da će fantastičan PQ vremenom izlečiti sve rane.

Takođe, samsung u manjim dijagonalama ne može da se meri s panasonicom po pitanju dubine crne, dok je u varijantama od 60 i više inča samsung blizu panasonica. Kapiram da bi meni lično više smetale samsungove mane, ali to je subjektivna stvar.

Nisam lično video samsung u akciji, pa prenosim samo ono što sam čitao po stranim forumima.

Plazma je pipava stvar, ali teško da ćeš naći savršen tv, bila to plazma ili led... koji takođe imaju svojkomplet problema, a pritom su generalno daleko inferiorniji od plazme po pitanju PQ.

Što se tiče panasonica i KP, ovaj moj lik od kojeg sam kupio TV (jedini traži 850 ru za model od 50 inča, lako ćeš ga naći na KP, da ne reklamiram ovde) je malo previše introvertan za prodavca, moraš ga cimati i vaditi mu reči iz usta, tako da ne znam kako bi cela akcija s zamenom tv-a u HU prošla. Ja kad sam ga ispitivao sve o tome, on sve kao ne zna, nikad nije imao takav slučaj, moraće da proveri, a ne možeš da ga dobiješ po nedelju dana na telefon (kao ne javlja se kad je u romingu), a na poruke s KP ne odgovara uopšte.

MIslim da bi možda najbolja solucija bila da pitaš nekog s KP (da li njega ili nekog drugog, nebitno) da li bi ti dozvolili da ti u radnji odmah raspakuješ i povežeš tv i istestiraš taj primerak, pa ako ti je ok, nosi, a ako ne, tražiš da probaš drugi itd. Dakle, da se nađeš s tim nekim likom s kp u radnji u Segedinu, izabereš primerak koji ti odgovara i onda svako svojim putem nazad za Srbiju, pošto tim likovima ne pada napamet da umesto tebe probaju tv-ove, barem ovaj lik, a verujem da je i kod većine slična priča.

Nategnuto je, ali neko možda pristane na to. Ali s obzirom da je sad st50 od 50 inča u neptunu skuplji nekih 200 evra u odnosu na to koliko bi prošao preko kp, ukoliko ti više odgovaraju neke rate nego da jeftinije prođeš, možda je čak i bolji izbor kupiti ovde tv.

Kako god, Radax je na prethodnoj strani pomenuo da pan evropska garancija super funkcioniše kod nas, pa ukoliko treba da posle reklamacije dobiješ novi tv, dobijaš ga direktno od uvoznika za Srbiju, samo ne znam koliko su fleksibilni po pitanju dse (koji nije problem vezan za plazma tehnologiju, već čist defekt vezan verovatno za neadekvatnu aplikaciju luvr filtera na panel u fabrici, iako je regularna pojava na svim modelima iz 2012, zbog manjka kontrole kvaliteta, zbog čega su i cene panasonica veoma povoljne).

Naravno, i kod samsunga bih očekivao takođe probleme, samo druge prirode, iako je samsung generalno skuplji u odnosu na panasonic.

Ispada da se sv najviše svodi s čim bi lakše mogao da živiš ukoliko ne uspeš da iscimaš apsolutno savršen panel (što kontam da nije uopšte lako, po straim forumima pišu kako su menjali i po nekoliko primeraka dok nisu dobili neki s kojim su zadovoljni, a koji ne mora nužno da bude savršen, već samo s toliko blagim dse npr da to nikako nije vidljivo pri realnom gledanju).

Dakle, ukoliko se odlučiš za plazmu, spremi se da postoji mogućnost da ćeš možda morati da živiš sa dse, quick onset Ir, line bleed i posterizacijom s panasonicom ili brightness pops, floating blacks i šta sve još ne sa samsungom, a i lošijom crnom u odnosu na panasonica ukoliko uzmeš tv sa manje od 60 inča.

Nadam se da sam koliko toliko pomogao i želim ti sreću da pronađeš savršen tv za tvoje potrebe.

Picajzlama je to skoro nemoguća misija, ali i Tom Kruz je uspeo u holivudu iako je poremećeni sektaš visok metar i želja da poraste... :d

Poslednja izmena:
@Milos24
Мислим да је за раздаљину од 2.5-3м и 50инча довољна величина. Заправо најбоље би било да се у кућним условима провери. У радњи ТВ не делује толико велики, тачније сам простор у радњаје огроман па се не стиче права слика колики је ТВ. Али када уђе у собу, већ је потпуно другачија слика. За месец и по до два биће доступне и нове генерације ТВ (било плазми или LED).

Наишао сам на проблем повезивање канте и ТВ-а.
Тачније пустање обичних и HD филмова иде без проблема, али никако нисам успео да пустим Half-SBS 3D филм, односно ТВ не пропознаје такав снимак као 3D. Ситуација је толико апсурдна да исти фајл када пустим директно (преко флеша) са ТВ-а, одмах се препозна да је 3D и ради без проблема. А када тај исти флеш боцнем у канту и покренем исти фајл добијам 2D слику (пошто се ради о half-SBS снимку виде се две слике једна до друге). Нема шансе да их ТВ уклопи и направи нешто гледљиво - препознаје као да се ради о обичној 2D слици и нуди само 2D-3D конверзију, што прилично очајно изгледа.
За повезивање ТВ-а и канте сам користио Intex HDMI 1.3/1.4a (30AWG, OD5.5mm) од 3m, пропусни опсег je 10.2Gbps и пуста видео од 720р, 1080p па до 1600p (значи ништа од 4K×2K 🙂)
Графичка ми је Asus EAH5670 и могуће да јој је HDMI излаз 1.3c, али требало би да може барем half-SBS 3D да може да пропусти, поготово што ми аудио не иде преко HDMI-ја него преко звучне па на звучнике.

Да ли неко има искуства са повезивањем и пустањем 3D видеа? За случај да је у питању графичка, да ли је потребно само да има HDMI 1.4 излаз или је потребно још нешто? Не играм се, те ме не интересују мамбо-џамбо варијанте. Само бих да пустим 3D видео преко канте на ТВ.

Поздрав

Da odgovorim vezano za Samsung i njegove mane i prednosti u odnosu na Panasonic.
Panasonic ima dublju crnu na manjim dijagonalama lako uočljivo dok na većim dijagonalama teže uočljivo. O čemu se radi kod Panasonica je dubina crne
konstantna u odnosu na dijagonalu, kakva je na 42'' takva je na 50 i 55''. Kod Samsunga nije tako on ima primetno nižu dubinu crne na 60'' u odnosu na 51''.
Pri tome Samsung zbog cell light opcije ima veću osvetljenost. Ovo za posledicu ima da Panasonic ima veći kontrast u totalnom mraku, dok Samsung
ima veći kontrast po danu i po ambijentalnom pozadinskom osvetljenju (vidi o ovome u temi o LED pozadinskom osvetljenju).
Ono što mogu da kažem za PS60E6500 to je da sigurno nema floating blacks i brightness pops tačnije ja ih ni jednom nisam video za ovih nekoliko meseci,
ali zato DSE postoji i on je primetan kod brzih paning scena na fudbalu na primer (tu se jedino i vidi), kod ostalih sportova (američki fudbal i sl) se DSE ne vidi.
Mnogi se žale na hokej ali ja to ne gledam pa ne mogu da kažem.
E sad kakav je taj DSE na Samsungu u odnosu na Panasonic ne mogu da kažem jer nisam video na Panasonicu.
IR na Samsungu ne postoji ni u najmanjim tragovima tako da je po tom pitanju savršen.
Pošto sam ranije imao Samsung iz C serije mogu da uporedim koja su poboljšanja napravljena:
dubina crne je sada primetno veća (doduše sada imam 60'' a pre je bio 50'' pa je možda zato)
dubina crne je sada ista za 50Hz 24Hz i 60Hz što ranije nije bio slučaj,
motion judder je sada bolji, u 50Hz i 60Hz ne postoji ni najmanje dok na 24Hz u 3D ne postoji a u 2D ima minimalnog juddera,
e sad zašto je tako to je misterija za mene, mada da budem iskren imam kući i Samsung LED pa sam baš testirao to i njemu
tamo je savršeno glatko, ali mi se čini da je neprirodno, možda sam se navikao previše na plazmu, ali ovo na LED-u mi liči kao da je svaki film
snimljen kamerom od španske serije, odnosno kako to da opišem stalno imam utisak da se likovi ubrzano kreću ne znam zašto.
I glavno poboljšanje u odnosu na C seriju IR je sada totalno neprimetan, dok je tamo bio itekako primetan.
I za kraj moja preporuka za TV iz prošlogodišnje serije po pitanju odnos cena kvalitet je:
za 50'' panasonic ST50
za 60'' Samsung 60E6500
mada ko sada planira kupovinu možda je bolje da sačeka još malo 2013 donosi finalne verzije plazmi i LCD LED-ova, od naredne godine se svi okreću OLED-u pa se ove stare tehnologije neće ni razvijati više..... video sam specifikacije nove Samsungove F8000 serije, to će biti zverina i vredi ga malo sačekati.

Ne znam kako ali moji roditelji su uspeli da zaprze broj 1 u gornjem levom uglu na samsung 60e6500, gledao sam filmove sa straftama par sati i brzo prebacio na crno belu animaciju za čišćenje ekrana i nema ni jednog ir osim fleke keca koja se vidi na sivoj pozadini. Pri normalnom gledanju se ne vidi ali eto postoji. Možda će se izgubiti vremenom.

Ostale mane ja nisam primetio, čak ni najmanji ir nisam video. (ovo što je ostalo je verovatno posledica nasviranih podešavanja u toku prvih 100h rada i nadam se da će nestati)

@ Kobayashi Maru

Zahvaljujem! Kolko vidim skoro pa nemoguce je kupiti ST50 a da nema sitnica oko slike sto je cesce i malo vecih problema sto je redje.

Kolke su sanse da padnu cene modela iz 2012 god. pri dolasku modela za 2013?
http://hdtelevizija.com/2013/01/07/...i-panasonic-plazma-televizora-za-2013-godinu/

Mada ja mislim da ce to madjari ekspresno da isprazne magacin pa da lako mogu da ostanem bez st50. Ili gresim?

Pa pre će isprazniti Mađari nego mi. Kod nas će moći st50 da se kupi i za tri godine, po sadašnjim cenama naravno... :d

Mislim da savršen tv ne postoji i da će svaki imati neki problem, pitanje je samo šta će manje da te tangira...

😀 slazem se sa ovim prvim.
I ovo drugo se slazem ali mi se ne dopada tolko tih problema. Ne mogu da prelomim. Znam da cu puno zagledati prvih nekoliko meseci pa sve sumljivo cu odma pretrazivati da znam sta je, zbog cega da li moze da se otkloni,... I ja sam picajzla 🙂

Ista priča, ali navikne se čovek posle nekog vremena. Tako mi bar moje iskustvo s drugom tehnikom govori...

Pa pre će isprazniti Mađari nego mi. Kod nas će moći st50 da se kupi i za tri godine, po sadašnjim cenama naravno... :d

Mislim da savršen tv ne postoji i da će svaki imati neki problem, pitanje je samo šta će manje da te tangira...

Prema nekom iskustvu prethodnih godina, ako je sada najbolja cena za P50ST50 850e na KP, odnosno 120k rsd u domaćim radnjama šta se može očekivati kao početna cena za P50ST60?

Narode, tv je stigao i imam problem a da ga nisam ni upalio. Ne mogu sam da ga podignem kako bi montirao postolje. 😀
Takođe, kako ste ga kačili na zid, da li se koriste one rupe sa kao šrafovima?
Pročitaću još jednom celu temu, da li ima celo uputstvo oko formiranja ekrana, planiram da ga pokrenem i okrenem ga ka zidu jedno 10 dana?

Narode, tv je stigao i imam problem a da ga nisam ni upalio. Ne mogu sam da ga podignem kako bi montirao postolje. 😀
Takođe, kako ste ga kačili na zid, da li se koriste one rupe sa kao šrafovima?
Pročitaću još jednom celu temu, da li ima celo uputstvo oko formiranja ekrana, planiram da ga pokrenem i okrenem ga ka zidu jedno 10 dana?

I mene zanima ovo sa formiranjem ekrana
Jel dovoljno gledati tv na true cinema bez duzeg zadrzavanja na kanalima ili je potrebno nesto vise ?

To iznogud:
Citao sam da ljudi poloze ekran i onda ubodu ostolje. Mada je elegantnije danekog iscimas.

A za formiranje, preporuceno mi je da preskocim slajdove jer je rec o neo ekranu koji se odlicno formira sa bilo kojim 16:9 sadrzajem bez staticnih elemenata.

Nazad
Vrh Dno