Šta je novo?

PTT adsl

Sa tim parametrima on ako potpise 6mbit-a nek peva.

Zvao ih jutros za prijavu,kazu posle praznika???

Edit: malo pre sam zvao i ove cene za brzinu ce vaziti samo 12 meseci a kasnije ide puna cena tako da ce za brzinu do 6 Mbps biti oko 2100 din dok za ostale brzine jos nije definisana cena. To je glupo ja onda moram kao neki nomad sa svojim MIK-om da trazim opet neku bolju ponudu za ADSL. Mislim stvarno :trust: Izgleda da u ovoj zemlji nista nemoze normalno da bude.

I ti posle isteka 12 meseci kazes da neces da koristis vise tu brzinu i da te spuste na paket koji ti hoces da placas a u medjuvremnu gledas gde ima neka nova promocija koju mozes da iskoristis i kada je nadjes lepo MIK u dzep i ides tamo gde tebi odgovara.

A sto se tice EUneta bezi kod Ptt-a kada vec imas mogucnost da za 1900 dinara dobijes 20/1 mb paket na 12 meseci dok kod tog istog euneta ti nude koliko 5/1 mb po ceni od 1890 dinara ili vec koliko su ti rekli? Pa ti sada vidi sta ti se vise isplati 5 Mb ili 20 Mb?

Poslednja izmena:
da li meni moze da radi ovih 20/1 na ove parametre
njet.png

Ne

da li meni moze da radi ovih 20/1 na ove parametre

Ako je kod PTT-a kao kod Telekoma da puste DO 20 Mb na linku a tvoja parica koliko moze da propusti toliko ces imati ali generalno trebalo bi da imas tu oko 16-17 Mb ali to pod uslovom da je ono sto sam na pocetku naveo.

Vazi, hvala vam. Kontao sam da bih imao makar 8mb, pa mi je i to ok, jer razlika je smesna, 200din ("do 10mb" je 1600din, a "do 6mb" 1400din) Kontam uzecu prvi mesec taj "do 10" pa videti kako radi, pa se spustiti na 6 ako ne valja. Posto pise da moze da se menja brzina u ugovoru.

Vazi, hvala vam. Kontao sam da bih imao makar 8mb, pa mi je i to ok, jer razlika je smesna, 200din ("do 10mb" je 1600din, a "do 6mb" 1400din) Kontam uzecu prvi mesec taj "do 10" pa videti kako radi, pa se spustiti na 6 ako ne valja. Posto pise da moze da se menja brzina u ugovoru.

Samo procitaj ti taj ugovor jos jednom, jer koliko znam ako podpises brzinu na 10 mb onda ne mozes da se spustas na nizi paket ali zato mozes da povecas svoj paket na vecu brzinu. Zato bolje jos jednom to procitaj za tvoje dobro. A kada procitas onda jos ih nazovi pa pitaj jer ako mozes da setas sa veceg na manji onda je to ok ali koliko znam mislim da to nije moguce i da moze da se vratis jedino na brzinu koju si podpisao u ugovoru a da spustis brzinu mozes tek posle isteka ugovora.

Ne brini - ti lepo potpises na DO20 (ako zelis), pa kad nemas DO 20 vec 6, onda itekako mozes da trasis ili da ti srede paricu, ili da ti promene paket koji koristis ;) Ako ne budu hteli da spuste paket, samo spomeni inspekciju, jer je definitivno da u tom slucaju ne mogu tehnicki da ti ni teoretski omoguce tu brzinu... A nece se ni oni buniti veruj mi... ili ce ti srediti Telekom paricu, ili ce ti promeniti paket...

Ma dozvoliće sigurno da smanjiš paket ako onaj koji si hteo ne može linija da izgura. Prošle godine kad je bila ona akcija 16/1 za 1400 je moglo bez problema, meni nije trebalo ali pitao sam i potvrdili su mi

Ne brini - ti lepo potpises na DO20 (ako zelis), pa kad nemas DO 20 vec 6, onda itekako mozes da trasis ili da ti srede paricu, ili da ti promene paket koji koristis ;) Ako ne budu hteli da spuste paket, samo spomeni inspekciju, jer je definitivno da u tom slucaju ne mogu tehnicki da ti ni teoretski omoguce tu brzinu... A nece se ni oni buniti veruj mi... ili ce ti srediti Telekom paricu, ili ce ti promeniti paket...
Mislim da nisi u pravu. Ako ti piše da je brzina DO 20, to znači da ti garantuju da nije veća od 20, a donju granicu ne garantuju. Možeš da zoveš sve moguće inspekcije, ali oni nigde ne krše ugovor koji je potpisan. To što ti je loša parica, možeš da se ganjaš sa Telekomom, ali ne i sa internet provajderom.

Mislim da nisi u pravu :)

Eto, imamo i prethodni post, al iskreno - ja nisam imao tih problema, pa ne znam iz licnog iskustva. Znajuci njih, po tom pitanju su OK, al moze da se desi da naleti na neku "tetu" koja nema pojma, al kad se to sve lepo pojasni, ubedjen sam da nece biti problema... A to DO, ne znaci da kupis "do 20" a daju ti 1 i sve je OK.... :) Zato postoji vise paketa - pa placas u zavisnosti koliko ti treba ili kolike su ti tehnicke mogucnosti ;)

Naprotiv lepo ti u ugovoru sve stoji, ovo pricanje napamet je bezveze tako da je najbolje da neko ko ima novi ugovor podpisan nedavno da okaci ovaj deo oko brzine da se razrese dileme.

Je koliko znam kod Telekoam je sledece, briznu koju podpises to i koristis i mozes uvek da predjes na veci paket ako zelis ali ne mozes da se vratis na nizi paket od onoga sto si popisao u ugovoru.

@ Dragan.P: uzecu ovaj od 10 :)

to all: da li ptt pri raskidu ugovora ostavlja modem sve dok se ne odradi MIK kod nekog drugog?

Na sajtu im pise:

Sve je to lepo ali ti ako uzmes paket DO 20 MB ne verujem da ce te puste da se vratis na 6 MB paket. To je pitanje, jer ako se uzme u ugovoru 6MB paket onda mozes da menjas brzine kako hoces gore dole ali ako uzmes DO 20 MB brzinu ne verujem da ce da dozvole da ides na nizi paket. Osim ako kod PTT ugovor nije drugacije definisan a to je ono sto nigde na sajtu ne pise pa zato sam pitao ako neko ima skorasnji ugovor da pogleda pa da slika pa okaci ovde ili neko ko sada podpise novi ugovor pa nebilo mu tesko da slika taj deo pa okaci ovde, jer ako je kod PTT-a dozvoljeno i tako da menajs pakete onda je to vise nego odlicno ali sa paketom DO 20 MB za 1900 dinara ne vidim da iko ima bolju ponudu.

@ Dragan.P: uzecu ovaj od 10 :)

to all: da li ptt pri raskidu ugovora ostavlja modem sve dok se ne odradi MIK kod nekog drugog?

Nece ti menjati ruter nego odes u poslovnicu podpises novi ugovor i za njihovo odredjeno vreme ti puste novu brzinu a to moze da bude za par sati do 24 casa.

Poslednja izmena:
na telekomu sam ja nisam na ptt.. ma videcu vec opusteno.

na telekomu sam ja nisam na ptt.. ma videcu vec opusteno.

Onda ti dodje na isto, odes u poslovnicu koja ti je najbliza poneses licnu kartu ako se adsl vodi na tebe ako ne onda odes sa osobom na koga se vodi adsl i sve sto treba je da kazes koji paket zelis ispodpisivas papircine i u roku 24 casa imas novu brzinu, moze da se desi da ako nisu u guzvi da ti vec tog istog dana puste novu brzinu pa cak i da dok ti dodjes kuci da zateknes novu brzinu. Sve u svemu neces pozaliti jer tih 10 mb radi odlicno.

Mislim da su sledeći modemi u opticaju
Za obične linije POTS:
TP-LINK TD 854W
Za ISDN linije:
TP-LINK TD W895NB

Да ли ми је паметно да мењам провајдера ако нисам на баш великој централи? Тренутно сам код Телекома, централа је у Крњачи. Каква је уопште процедура када се мења провајдер, могу ли да сачувам порт приликом трансфера, да то не траје све предуго? Или ми је можда боље да останем код Телекома, двоумим се да потпишем код ПТТ-а за 20/1(12 месеци уговор) наспрам 10/1(24 месеци уговор). Пејстоваћу вам резултате из рутера, па ми реците могу ли ја уопште да изгурам велике брзине, 10/1 ће ваљда моћи, али већ 20/1 видим да не могу сви:

Mode ADSL2+
Annex Mode
Type Fast
Line Coding Trellis on
Status No defect
Link Power State L0
Download SNR Margin 30.4 dB
Upload SNR Margin 24.8 dB
Download Attenuation 26.5 dB
Upload Attenuation 18.5 dB
Download Output Power 19.5 dBm
Upload Output Power 13.7 dBm
Download Attainable Rate 11424 kbps
Upload Attainable Rate 940 kbps

Ако нисам ископирао праву ствар, реците ми шта треба тачно(Пирелијев рутер).

@Corey:
двоумим се да потпишем код ПТТ-а за 20/1(12 месеци уговор) наспрам 10/1(24 месеци уговор)

Ja se ne bih dvoumio :) Procedura: zatrazis MIK (Migracioni kod), vazi mesec dana (ne demontiraju ti adsl prikljucak), a posto ides sa Telekoma, verovatno ce ti praviti problem tipa: moras da se prvo razduzis, pa onda sa tim MIK-om kod PTT-a, a onda prodje neki dan dok Telekom ne obavesti PTT da si prebacen kod njih.... Ako ne bude velike sabotaze kod Telekoma, u najgorem slucaju mozes da budes bez net-a par dana, a oni koji su imali srece ni jedan dan, jer su opremu vracali tek nakon sto se prebace kod drugog provajdera.

Raspitaj se i sam oko procedure, pa ces i sam videti kako ces proci, ali da vredi - vredi! Prvo ugovor je na 12 meseci, a o ceni i brzini da ne govorim....

Interesantna akcija . Verovatno bih se opet vratio njima(posle one akcije upola nize cene), da nemam trenutno 10Mb/s(SBB) za dzabe . Hvatam od brata preko AP :).

evo par kalkulatora pa izracunajte sami
najbitnija stavka je Downstream Attenuation iz nje se racuna duzina voda i max brzina
Линија на којој ми је тренутно ADSL је преко ISDN-а, а ако бих пријавио преко ПТТ-а то ће бити на другу чисту линију. Тестирањем преко тих линкова сам добио као максимум ~17 мегабита, какве су ми шансе да резултат буде бољи на линији која не иде преко ISDN-а?

ja sam kod telekoma hocu da predjem na ovaj ptt 20mb e sad trazim mig kod znam da u orionu se dobija odmah oprema kad se potpise ugovor jeli to i kod ptt-a ? i gde se potpisuje ugovor kod ptt-a jel ima neka posebna posta ili moze bilo gde u pitanju je lokacija beograd ? ne smem da osatne bez neta 2-3 dana jel radim na berzi skupo ce me kostati i taj jedan dan :smash:

Poslednja izmena:
Fora je u tome da oni na osnovu podataja koje prikaze tvoj modem a ti ih uneces u kalkulator oni procene kolika je efektivna duzina parica (bakarne zice) od centrale do tebe, pa na osnovu tablica koje imaju daju maksimalnu ocekivanu brzinu.
Evo ovde ima graf ocekivanih brzina prema udaljenosti i objasnjenja. Telekom koristi ADSL2+ standard.
http://www.internode.on.net/residential/adsl_broadband/easy_broadband/performance/

Poslednja izmena:
Vrh Dno