Šta je novo?

ACHIEVA Shimian QH270

phantomr

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2003
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel 13600KF - DeepCool AK620
Matična ploča
Biostar B660GTA
RAM
64GB DDR4 3600
GPU
RTX 2060 Super
Storage
2TB+3TB+3TB+500GB SSD
Zvuk
Logitech Z5500
PSU
Seasonic s12ii-620
Kućište
Chieftec Dragon
Monitor
27+2*19
Miš & tastatura
Logitech g600
Mobilni telefon
87925984799
Steam
mgEdikeGD
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
  3. ADSL
  4. Mobilni internet
  5. Wireless provajder
  6. ISDN
  7. Modemska 56k veza
Da li je neko imao priliku da isproba ovo, vidim na it svetu da ga prodaju i kod nas po ceni od 530e,
da li je moguce igrati igre na njemu, nisam neki pro gamer da mi smeta svaka dlaka.

http://www.youtube.com/watch?v=mjJvb22dnmA

Poslednja izmena:
U pitanju je jedan od azijskih modela koji su prilicno popularni na trzistu 1440p monitora, kao sto su i Catleap Q270 i Crossover 27q.

Na Ebay-u mogu da se nadju sa shippingom za oko 300+EUR (zavisi od modela). Naravno, na to treba dodati carinu, porez i naknadu kurirskoj sluzbi. Ekrani su glossy (bez AG sloja), sa niskim input lagom (bez scalera), tako da su skroz ok za igranje. Mislim doduse da ima i AG modela, kao i onih sa scalerom.

Najveca negativna strana je ogranicena garancija. Ako dodje neispravan, vecina prodavaca ce prihvatiti da zameni, ali ces imati pratece troskove prilikom zamene (papirologija, troskovi speditera/kurira...).

Takodje, kada se u obzir uzmu carina/porez i ostali troskovi, odnosno ta cena koju navodis od 500+ EUR, nisam siguran da su i dalje bolji izbor u odnosu na DELL/HP/Samsung itd monitor u toj rezoluciji, koji je mozda nekoliko desetina ili sto EUR skuplji, ali barem imas postenu garanciju koju ne ostvarujes na drugom kraju planete. :)

PS: da rezimiram, da ga je kod nas moguce nabaviti po ebay ceni (300-400 EUR) bili bi odlican izbor.

Poslednja izmena:
Pozdrav, evo da odgovorim na par pitanja na ovu temu jer nudimo ovaj monitor kod nas

http://www.shimian.rs/

Elem, moze da se nabavi kod nas za 400 EUR, ali trenutno mozemo da ponudimo monitor samo direktno firmama. Probali smo da uspostavimo kontakt sa maloprodajnim objektima ovde da probamo da poguramo pricu ali nismo naisli na preterano dobar odziv.

Radimo na tome da ponudimo i direktnu prodaju fizickim licima (po istoj ceni) i to ce uskoro biti moguce. Inace nudimo standardnu 2-godisnju garanciju kao i svi ostali brandovi.

Sto se samog monitora tice, ja ga koristim vec par nedelja i stvarno je odlican. Ukoliko neko ima dodatnih pitanja vezano za ove monitore, slobodno me kontaktirajte.

Pa da je odlicna i nije bas, al ocekivana gde zivimo jeste.
U austriji je iso do 300.

Pa dobro, odlicna u odnosu na zemlju u kojoj zivimo, kao i cenu ostalih 1440p monitora na nasem trzistu. :)

EDIT: takodje, mislim da je prilicno dobra cena i u odnosu na porucivanje direktno sa Ebay-a u Srbiju, uz bonus da imas i lokalnu garanciju.

Poslednja izmena:
Opet ja da se kratko nadovezem :)

Obratite paznju samo kada gledate postove na eBay-u i drugim forumima da je prva verzija ovog monitora imala samo jedan DVI ulaz. Ti monitori imaju mnogo nizu nabavnu cenu od ovoga sto se danas nudi sa HDMI ulazom, zvucnicima, OSD podesavanjima i sl. Posle transporta, carine i PDV-a, cena je najniza moguca da pokrije osnovne troskove.

Pozdrav

A koji tačno model ima u ponudi kod nas? ACHIEVA Shimian QH270 IPS... i trebalo bi da bude MS na kraju, je li tako? Je li to Achieva Shimian QH270-IPSMS model koji imate u ponudi ili imate u ponudi o druge modele, kao što je onaj sa samo jednim dvi-d portom?

Isto tako me zanima da li model sa hdmi portom ima scaler i na hdmi portu i na dvi-d portu ili samo na hdmi. Voleo bih da imam mogućnost da koristim scaler na hdmi, a da ga ne koristim na dvi-d portu, ponajviše zbog manjeg input laga kad nema scalera.

I da li ovaj model ima staklo ili ne, pošto postoje i takve varijante, samo što se nekima uvlači prašina ispod stakla.

I kakav je OSD i da li monitor ima mogućnost za neku ozbiljniju kalibraciju?

Hvala unapred na odgovorima.

Poslednja izmena:
Pridruzujem se Kobayashiu, bio bih zahvalan na nekoliko odgovora na ista pitanja.

Iskopah dosta informacija na jednom mestu.

http://www.swiftworld.net/2012/04/14/budget-korean-27-ips-monitor-information-and-comparison-of-the-different-brands-and-models/

Dakle, ovo što se nudi kod nas bi trebalo da bude IPSMS model. E sad, mene zanima da li na tom modelu može da se isključi scaler ako se koristi maksimalna rezolucija i tako smanji input lag. Lite model koji nema scaler ima neki 4-6 ms input laga, dok bi IPSMS multi input model trebalo da sa scalerom daje nekih 16-20ms input laga.

+1 ^^, da li moze monitor da se pogleda negde uzivo, ono sto ne razumem a to je da li samo sa skalerom moze da ostvari punu rezoluciju ili to radi i bez njega?

Ako koristiš monitor za PC, scaler ti ne treba uopšte, samo dvi-d (dual link) kabl, da bi poterao tu rezoluciju. Ali ako hoćeš da prikačiš neku konzolu preko hdmi, tu je neophodan scaler, jer inače ne bi prihvatio signal. Lite verzija bez scalera ne prihvata signal uopšte ako nije 1440p sa kompa, čak neće ni da radi na nekim starijim grafičkim karticama koje nemaju dual link dvi output.

Evo i još dobrih vesti. Izgleda da će dbosanac uspeti da napravi neki dil sa altijem... http://www.winwin.rs/monitor-27-achieva-shimian-qh270-ipsms-led-ips-2560x1440-6ms-dvi-hdmi-speaker.html

...tako da će verovatno i fizička lica moći da ga kupe preko njihovih radnji.

Pretpostavljam da za sada može samo da se pogleda u Sensaticu, u Supilovoj 15... http://www.itsvet.com/proizvod/achieva-shimian-qh270/comp_comp_monitor/1159/3742

Ja bih svakako uzeo monitor preko firme pa ne moram da brinem ako alti zalupi cenu. Svakako ću kontaktirati g. Bosanca sutra (pošto mi nije odgovorio na PM) i pitati da li može da se tamo pogleda monitor. Voleo bih da prelomim pre novaka, zbog one akcije putem koje možete u roku od 48 sati vratiti monitor ukoliko ima neposlušnih piksela.

Mislim da je ovaj monitor sjajan za ovu cenu, ali jedina mačka u džaku je dugotrajnost ostalih komponenti unutar monitora. Te kukaju da crkava neka plava pcb ploča, te preterani bleeding, te ovo te ono. Treba imati sreću i ubosti dobar primerak, jer sam po forumima čitao kako u ove monitore ulaze paneli koje apple odbije, pošto apple ručno bira panele za cinema display monitore, pa onda ovi ostali završe u ovim "Koreancima". To uopšte nije loše, s obzirom da za više nego duplo manje para dobijate monitor koji je u rangu cinema display-a, a nema anti glare coating kao dell-ovi monitori na koje mnogi kukaju, plus i sa scalerom bi trebalo da ima dosta manji input lag od dell-ovih 27-mica. Ono što mi se takođe sviđa je što ima eksterno napajanje, pa neće biti problema sa zujanjem monitora, samo turite ciglicu negde daleko ispod stola i nema brige, a i lakše se zameni eksterno napajanje ako crkne, nego da se otvara monitor itd, pogotovo posle isteka garancije. Čitao sam takođe da su elektronske komponente unutar monitora "osetljivije" od ovih od brendiranih monitora, tako da bi valjalo da čučne tu i neki ups ili nešto drugo što ima voltage regulator... trebalo bi da mu to produži radni vek.

Stvarno ima mnogo veoma dugih tema po stranim forumima, ne može čovek sve da iščita za tako kratko vreme.

Sve u svemu, dobra podrška po pitanju eventualnih reklamacija i servisa će svakako u mom slučaju prelomiti kada je u pitanju kupovina ovog monitora. Baš sam se zagrejao za njega, ali ne bih da mi posle isteka garancije crkne nešto, pa da posle mogu da se slikam ukoliko nema rezervnih delova kod nas ili ukoliko eventualne popravke budu preskupe i neisplative.

Ukoliko uspem da pogledam monitor uživo kod g. Bosanca, javljam utiske.

Poslednja izmena:
Pozdrav,

prvo da zahvalim Kobayashiu (sa kim sam se upravo cuo) za dosta odgovora koji su se od mene ocekivali. Monitor moze da se pogleda u nasim kancelarijama kao sto je i receno (adresa je Supilova 15 u Beogradu). Inace poceli smo da vrsimo i direktnu prodaju fizickim licima u medjuvremenu.

Samo još kad bi uvozili i shimian lite model (onaj sa samo dvi-d portom), pošto ovaj ipsms model izgleda ima solidan input lag http://www.squidoo.com/2560x1440-monitor-shimian-qh270-27-inch-monitor

Evo ga i izvorni sajt sa testom.

http://www.prad.de/new/monitore/test/2012/test-shimian-qh270-teil6.html

Mislim da ga je neko sa hard foruma testirao i dobio input lag od oko 16-17, ali ga je upoređivao sa dell 2311, koji po tft centralu ima neverovatnih 0.6ms input laga, zašta neki govore po netu da i nije baš moguće.

Ovi sa prad.de dobiše nekih 23-24ms, što i nije baš za pohvalu, ali mi deluje kao realniji test u odnosu na ovog tipa sa foruma.

Lite model ima nekih 4-6ms input laga, što je sjajno, ali zato nema osd niti mogućnost kalibrisanja van drajvera.

Lite model mi se čini idealnim za gaming upotrebu, dok je ipsms neka multimedia varijanta koja može da prođe za gaming, ali možda ne i kod zahtevnih korisnika, da ne pričam o onima što se kunu u 120Hz za FPS igre.

Brine me malo toliki input lag, 16-17ms i nije toliko strašno, ali 24ms je već nešto, a nisam siguran da li bi mi ta razlika toliko smetala.

Kad se sve sabere, bio bih najsrećniji kad bih mogao pre kupovine da se poigram s monitorom bar par dana, ali se nadam da će i "kraći obilazak po mogućnostima monitora" u kancelarijama g. Bosanca biti dovoljan.

Već danima šaltam po netu kao lud i nikako da saznam da li se scaler ikako može isključiti na ipsms modelu i tako dobiti 1:1 pixel mapping i mali input lag... ali sve mi se čini da to nije moguće, a to bi bilo savršeno za sve moje potrebe vezane za ovaj monitor, jer mi je bitan i mali input lag.

Takođe sam čuo da na ipsms modelu nema brightness podešavanja, tj moguće je samo ili 100 ili 0 posto. Čini mi se da je to pomalo nenormalno, ali saznaću i nešto više u vezi toga kad odem da pogledam monitor uživo.

G. Bosanac, da li planirate da uvozite i druge modele ovog (lite model, koji ima samo dvi-d port), ali i modele drugih korejskih proizvođača, kao što su Yamakashi catleap, Crossover itd?

Danas nisam stigao da odem lično da pogledam monitor, ali se nadam da ću sutra moći.

Ako mogu da ga otvorim i probam pre kupovine (mrtvi pikseli), kupujem najmanje jedan. Nasao sam na netu da se dosta ljudi zalilo upravo na to.

@Kobayashi Maru - sve zavisi od potraznje, do sada nije bilo potraznje za lite modelom. Ono sto smo pre mislili da ponudimo u nekom trenutku je 30" verzija

@MegaSkot - moguce je reklamirati mrtve piksele u roku od 48h od kupovine (u promotivnom periodu). Do sada nije bilo problema sa pikselima ni na jednom primerku

Ako mogu da ga otvorim i probam pre kupovine (mrtvi pikseli), kupujem najmanje jedan. Nasao sam na netu da se dosta ljudi zalilo upravo na to.

Ma žale se na sve živo. Prvo, mnogima crkava externi adapter, pa se onda žale na crkavanje pcb-a, a mrtvi pikseli su i za očekivati, jer su ovo ipak A ili A- paneli, koje je apple odbacio.

Ali ovde imamo garanciju i adapter je mnogo lakše zameniti i posle isteka garancije nego da ti u servisu drndaju po iznutricama.

Što se tiče pcb-a, uhvatio sam negde u temi na hard forumu da se sada monitori šalju sa novim pcb-om koji ne crkava.

Mnogi su imali i probleme sa backlight bleedingom, ali to se proverava isto kad i pikseli, pre kupovine.

Ima mnogih koji su imali razne probleme, a ima i mnogo zadovoljnih korisnika po netu, a svi oni maltene nemaju nikakvu garanciju i jedino im preostaje da veruju prodavcima sa ebay-ja da će ih ispoštovati ili da sami šalju monitor za Koreju i to samo u prvih godinu dana... tako da ako ovde servis bude bio kakav treba, 2 godine smo mirni. Sami monitori nisu toliko dugo u prodaji da bi mogao da se komentariše celokupni vek trajanja, ali kapiram da ako se izabere dobar panel pri kupovini (apple je neverovatno strog i odbija panele iako su za nijansu ispod njihovih specifikacija, što nimalo ne znači da su paneli koji idu u ove koreance loši, već samo da nisu 100 posto apple cinema 1000 eura display, već za nijansu ispod toga), kapiram da ostali kvarovi nisu preterano skupi. Externi adapter je 23 dolara na ebay-ju, dok se cene pcb-ova kreću tu negde koliko sam video. Ostalo može da se svodi na gubljenje kontakta unutar samog monitora ili nekih sitnijih kvarova. Mnogi su rešavali probleme s backlight bleedingom menjanjem nekih rezistora, ali ne mogu sad da iskopam gde sam tu informaciju ulovio na netu, čak je bio okačen i guide kako to da se izvede.

Svakako mislim da najveći potencijalni problem kod ovih monitora leži pre u elektronici nego u samom panelu, jer panel je isti kao i kod apple-a, dell-a, hp-a, a na svemu ostalom se štedilo da bi se došlo do ove cene.

Mislim da ovaj monitor svakako vredi utaknuti u neki ups ili drugi uređaj koji ima auto voltage regulaciju, što bi sigurno pomoglo pri dugovečnosti elektronike i napajanja.

Da li je istina da ovaj model nema podešavanje za brightness, već je moguće birati samo 100 ili nula posto... :trust:

http://hardforum.com/showthread.php?p=1038700783

Izgleda da nije, a našao sam još nešto zanimljivo ovde... "I've also tried pressing combinations of buttons. The only thing that worked is when I pressed the power button and the last (arrow down) button at the same time, the screen started to cycle through red, green, blue, white and black screens, spending a few seconds at each color and on a repeating cycle. I guess this is to check for pixel problems? I had to push the power button to turn off the monitor and then turn it back on in order to stop the cycling."

Za one kojima lagom nije pri ruci.

Iskopah još nešto u vezi input laga...

"Cross Post:

Got my replacement adapter in the morning- damn green light turned off as I plugged it in. Turns out for some reason the power port on the monitor is backwards so you gotta turn the jack 180 degrees for it to go in.

Now here are my problems with the monitor- because of the weird way the 4 pin power jack connects to the monitor it's not fully in- but thanks to the wire routing on my monitor arm it's not gonna be an issue as slightly wobbling it means the difference between the monitor being on and off (also it made crazy sounds whenever I tried to plug it in like it was gonna blow up).

Finally it loaded and OH MY WORD The backlight is maybe a touch strong- but I'm certain that's because my Viewsonic's one was pretty poor.

So I connected the 2 monitors side by side (Old Viewsonic vx2260wm in portrait mode) and the difference in quality is RIDICULOUS. This Shimian is nothing short of devine, and cos the seller tested for dead pixels I can confirm I double checked it has NO dead pixels right now.

So yeah, the quality difference is so big it actually pained me to see my good ol vx2260wm that I've grown to love over the past few years. Even the extra 1080x1920 real estate wasn't worth it because the 2560x1440 panel can fit 2 windows side by side without compromise (and at a better scaling than the portrait monitor).

Eventually, I gave up my Viewsonic to my bros so they're using it right now 2 TN panels and I've decided to stick with just the 1 Shimian monitor.

I've also checked to see if the difference in input lag made any difference on games like Street Fighter 3: 3rd Strike, SF4 Arcade Edition 2012 and Marvel vs Capcom 3 and I can confirm there's next to no difference. It's definitely 1F or less of lag.

The scaling on the 360 + Shimian is VERY good, you really can't fault it picture looks better than ever could not pick up on any stretched pixels.

Of course I have no data to prove this but when you've played as long as I have you can definitely tell the difference between ~1 and 1.5f of input lag.

I'm honestly really damn happy with this monitor I dunno what else to say. I genuinely can never go back to using a TN panel again- no matter how good it is."

A evo i linka: http://hardforum.com/showthread.php?p=1038716630#post1038716630

Ako je tako i ako zaista input lag ne prelazi 1 frejm, onda je to skroz ok.

A da li će se taj promotivni period možda produžiti i za neko vreme posle nove godine?

Jao, samo da sutra smognem malo vremena da skoknem do kancelarije da ga pogledam uživo...

Kobayashi opici i neku fotku uzivo, ako mozes/stignes :p.

E sad me naložio Kobayashi... A htedoh novo napajanje da uzmem sebi za novaka. :smash:

No, ako i dalje budete korektni i dozvolili nam da vidimo monitore kao i većina prodavaca u radnjama kontam da imate pravu stvar u rukama!

Pozdrav svima, drago mi je da ima ovoliko interesovanja, jer zaista mislim da to ovi monitori i zasluzuju.

@Kobayashi - Produzicemo ovaj promotivni period u kome je moguce reklamirati mrtve piksele zbog praznika do kraja Januara. Tako da ne moras da zuris, ali bi ipak bilo bolje ako stignes ove nedelje, jer je sledeca problematicna zbog praznika

@nessa78 - da to je taj model QH300, mada stvarno nisam siguran kada cemo ih ponuditi

@fr0wn3r - ponuda stoji do daljnjeg, svi zainteresovani mogu da dodju da pogledaju monitor. Samo bi bilo dobro da se najavite pre toga (idealno na 063 334 937) i samo malo razumevanja za radno vreme oko praznika :)

@dbosanac, zasto recimo ne ponudite bench redakciji jedan model na testiranje :) To bi Vam sigurno bio veliki plus kod svih :)

Poslednja izmena:
@MIB ponuda stoji, medjutim redakcija je prezauzeta u ovom trenutku da bi prihvatala nove proizvode na test. Nadam se da ce se to promeniti uskoro i da cemo dobiti test. Takodje, radimo na tome da se monitor testira od strane drugih relevantnih IT medija. Svaka ideja/kontakt na ovu temu je vise nego dobrodosla.

Bio danas da pogledam monitor i mogu vam reći da sam prijatno iznenađen viđenim... toliko da ću ga sutra i pazariti.

Za početak, pogledajte kakvi su uglovi gledanja, kao i kakva je površina ekrana. Lepo je rekao jedan korisnik hard foruma, nije ni skroz glossy, a definitivno nije mat, već je negde u zlatnoj sredini. Složio bih se sa njim, mada je pre glossy nego mat, ali zaista nema previše glare-a. Kada ste ispred monitora, odsjaj se uopšte ni ne vidi, dok se malko vidi sa strane, ali to mi mnogo manje smeta nego color shift kod tn panela od kojeg mi se povraća. Ovo je i više nego prihvatljivo, jer sam očekivao da će mi refleksije mnogo više smetati.

Boje, kontrast, sve pršti na sve strane koliko je dobro. Napominjem da je monitor bio prikačen na d-sub port, gde je bila win 7 mašina, a preko dvi porta je bio nakačen mac gde je skalirana slika sa 1080p rezolucijom, dok je ovo sa slika sa d-sub porta i 1440p rezolucija, tako da ima malo flickera i ostalih neželjenih efekata koje analogni signal pri toj rezoluciji izbacuje. Još nije nabavio onaj dvi to dp adapter da bi dobio 1440p na mac-u, pa zato nisam mogao da vidim kvalitet slike u punom sjaju, ali verujem da će i ovo za sada biti korisna informacija.

Dakle, sve ovo je analogni signal, a ja se pride još izvinjavam na kvalitetu slika, jer nemam ništa bolje od matorog canona a620 kome stabilizacija slike i nije najjača strana, a ni svetlo nije bilo idelano, pa bolje od ovoga u tom trenutku nisam mogao da uslikam.

Dakle, mene je i ovo impresioniralo, a glossy finiš mi nije nimalo smetao, mogu da zamislim samo kako je oštra slika preko dvi-a. Reprodukcija boja je super i ovako out of the box, samo u color settings-ima treba staviti user defined režim, jer monitor dolazi sa "bluish" presetom. O tome nešto više reči kasnije...

IMG_0850.JPG

IMG_0845.JPG

IMG_0847.JPG

IMG_0848.JPG

IMG_0862.JPG

Ove slike zaista "don't do justice to this monitor", jer uživo i preko d-sub-a 1440p izgleda sjajno i boje su odlične. Protrčao sam kroz lagom sajt i imao svašta nešto da vidim.

Što se tiče kontrasta, sve su se nijanse lepo videle, samo nije mogla da se razazna najsvetlija nijansa od ove do nje, ali to se sigurno da rešiti kalibracijom, zašta nisam imao vremena.

Gamu nisam imao vremena da proveravam.

Crna raspoznaje sve nijanse, dok na saturaciji bele boje treba malo poraditi, pošto sam uspeo da primetim nijanse samo u prvom redu, ista priča kao i sa kontrastom.

Gradient banding je na mestu, kao i response time, koliko sam uspeo da vidim na brzaka na lagomu.

Sve u svemu, ništa nije kalibrisano na monitoru, brightness i kontrast su bili na 80, dok su sve boje bile na 81, čini mi se.

Ja zadovoljan.

IMG_0852.JPG

Na ovoj slici dole vidite gde su vam ugrađeni zvučnici i dugmići za upravljanje OSD menijem, uključivanje i menjanje inputa. Pošto su dugmići pozadi, malo je zeznuto upravljati, ali vće posle par minuta sam počeo da se navikavam, tako da verujem da neće biti problema. Dobro je što je dugme za uključivanje-isključivanje monitora okruglo, pa može lako da se napipa. Napred u donjem desnom uglu postoji on-off dugme sa plavom diodom, ali ono ne radi, to je lažno dugme, dok je ono pravo belo okruglo pozadi.

IMG_0853.JPG

Ovde se vide audio in i out, hdmi, dvi-d i d-sub portovi. Sjajno je što napajanje nije unutar samog monitora već je eksterno, pa se lako da zameniti ako kojim slučajem crkne. Oduševio sam se jer nisam čuo nikakvo zujanje ni od monitora ni od eksternog napajanja, koje je bilo solidno mlako na dodir, ali ne i vrelo. Teško je i odaje utisak da je kvalitetno odrađeno.

IMG_0855.JPG

Mrtve piksele nisam proveravao, a nisam ih ni primetio ovako od oka, nisam hteo da se toliko zadržim da se domaćinu ohladi večera... :d

Pribojavao sam se problema sa backlight bleedingom, ali sam se takođe veoma prijatno iznenadio.

IMG_0860.JPG

Koliko sam uspeo da primetim, na ovom primerku je jedva primetno malo i blago probijanje po donjim ćoškovima, ali se to toliko jedva vidi i kad je na monitoru samo crna pozadina, a kamoli da se vidi u realnom radu. Sve u svemu, oduševio sam se, jer sam očekivao probleme, a na kraju je ispalo da se ne sećam kad sam video monitor sa toliko malo probijanja. Svaka čast na ovome. I uniformnost panela mi deluje ok. Možda bih mogao da kažem da se da primetiti da se nešto dešava u donjem levom ćošku (kao da malko vuče na crvenu, ali ne mogu baš sada da se setim da sam to video i uživo, možda je i do fotoaparata, da ne grešim dušu), ali čovek stvarno treba da traži i traži nešto neobično po crnom ekranu da bi nešto primetio. U realnom radu sve izgleda perfektno i ništa neobično se ne primećuje. Moj sadašnji viewsonic solidno probija po donjoj i gornjoj ivici (probijanje se lepo vidi pri cinemascope filmovima, čak i na 16-9 filmovima u tamnijim scenama npr)... tako da je koreanac tata za njega po ovom pitanju. Stvarno odličan rezultat po mom mišljenju.

Na red je došao i OSD meni.

Ništa fensi i preterano, ali bar ga ima.

IMG_0864.JPG

Positioning i image settings su stavke namenjene isključivo analognom signalu i preko dvi-d ili hfmi, one neće biti aktivne.

IMG_0865.jpg

Iako sam čitao po netu kako na ovom modelu ne postoji brightness podešavanje, već da je smao moguće 100 ili 0 posto, to na sreću, nije tačno. Kao što vidite podešavanje postoji i radi kao i na svakom drugom normalnom monitoru i ide od super bright do super black, tako da će svako naći svoju omiljenu sredinu.

IMG_0867.JPG

Od podešavanja boja postoji normal, "rediš", "bluiš" i user podešavanje, gde možete podešavati crvenu, zelenu i plavu kako vi želite (monitor dolazi s "bluiš" presetom out of the box, pa je svakako prva stvar koju treba uraditi ta da se prebaci na normal ili user, a svakako je greota ne dati po neku crvenu nekom od kolega forumaša koji bi to utegao s profi kalibratorom).

IMG_0868.JPG

I za kraj, imamo "initialize" za vraćanje sve na default podešavanja, kao i mogućnost wide ili 4:3 prikaza slike, a tu je i digitalni kontrast, koji nisam baš detaljno istestirao, ali radi. Naravno treba to malo detaljnije istestirati kako bi se videlo koliko je upotrebljiv. Ja lično svakako nisam ljubitelj digitalnog kontrasta i nikad ga ne uključujem, ali dobro je da postoji i ta opcija.

Nazad
Vrh Dno