Šta je novo?

Prikazivanje demoa

zzarko

Čuven
Učlanjen(a)
13.10.2003
Poena
695
Kao što je Milan već pomenuo u jednoj od poruka, razgovarali smo o tome da bi možda bilo interesantno napraviti prikazivanje demoa (po mogućstvu na velikom platnu, sa dobrim ozvučenjem). Pričali smo i o organizaciji demo takmičenja, ali mislim da je za to još uvek rano. Ono što bi za početak moglo biti interesantno je da se napravi prikazivanje najznačajnijij/najboljih demoa za pojedine platforme (koje - videli bi), kao i demoa koji su nastali na prostoru bivše Jugoslavije.

S tim na umu, ako znate nekoga ko je kod nas pravio demoe u to vreme ili ih još uvek pravi, okačite link na sajt grupe (ili na pouet.net) ili šta već imate. Ja se npr. sećam da je bio neki lik sa ovih prostora koji je pravio dobru techno muziku na Amigi, koja se na kraju puštala i po radio stanicama, ali nemam pojma ko je to bio. Mislim da imam par njegovih stvari nasnimljeno sa radija na kasetu, samo bi i to trebalo iskopati...

Takođe, zanima me koliko ljudi bi bilo zainteresovano da dođu na nešto ovakvo, čisto da znam da li se vredi upuštati u organizaciju. LUGoNS ima neke preliminarne razgovore za sledeći BarCamp, koji možda bude i za nekoliko meseci, pa bi se možda mogli nadovezati...

Zzarko: "Ja se npr. sećam da je bio neki lik sa ovih prostora koji je pravio dobru techno muziku na Amigi, koja se na kraju puštala i po radio stanicama, ali nemam pojma ko je to bio."

Sve mi nekako deluje da mislis na DJ Nick-a
http://www.youtube.com/watch?v=K_Qxkw5cxMc
http://www.youtube.com/watch?v=6bNnEb1-POI
http://www.youtube.com/watch?v=gO0qms818Cw

Najbolja tabacina na amigi je dobila zvuk takodje iz njegove produkcije. Po nekim glasinama je cak i veci deo igre uradjen kod nas?

http://www.youtube.com/watch?v=RqA2JBTICJQ

Nadam se da sam ti bar malo pomogao.

Poslednja izmena:
Prosledio sam ljudima koji su se pocetkom 90-tih bavili kreiranje demoa, introa i muzike mahom na amiga racunarima, pa cu javiti ako bude odziva.

definitivno dolazim :)

a od grupa se secam corrosiona, pas maters, nevermind i indus3...

od demo partyja krajem 90tih u beogradu su bili Scene Strike (u bioskopu rex) i YALP.

dj nick je i ovde na forumu... btw ceo Capital Punishment je uradjen od strane nasih ljudi.
a tu je i jailbird/indus3...

bilo bi mozda najbolje da se nadovezemo na BarCamp ako je moguce.

ja mogu da pripremim demoe za atari 130XE/ST/F030...

a eastgate se ne secas? Uzeli smo par partyja..ccc..
https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_volturex.Amiga
(treba ti android za ovo)

Ja imam sve eg8 demoe, ali su radjeni za DOS i malo je nezgodno da ih prepakujem za Win. Trebalo bi da sastavim neki retro pc (celeron na 300 oc na 450, neka vesa video karta sa tv izlazom i gravis ultrasound) pa da nekako snimim demoe Anger, Dvojka, ssBomb, Trip, ...
Ako neko ima retro pc (ja imam gravisa, valjda jos uvek radi), pa da sklopimo spravu i probamo da li nesto mozemo da snimimo... btw, koliko danasnje video karte podzavaju VESA 2 standard pod DOS-om?

Poslednja izmena:
@yooyo

zar ne bi radilo pod DosBox-om npr. ?

A sto ne sa Amige direktno ?

a eastgate se ne secas? Uzeli smo par partyja..ccc..
https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_volturex.Amiga
(treba ti android za ovo)

iskreno: ne secam se eastgate-a... ko je to organizovao kad i gde?

btw imam SGS 2, sluzbeni.
a uostalom Atari demo database radi ok i kroz browser na iPhoneu ;) http://dhs.nu/dhs-demos.php?sd=1992-01-01&ed=1992-12-31

Ja imam sve eg8 demoe, ali su radjeni za DOS i malo je nezgodno da ih prepakujem za Win. Trebalo bi da sastavim neki retro pc (celeron na 300 oc na 450, neka vesa video karta sa tv izlazom i gravis ultrasound) pa da nekako snimim demoe Anger, Dvojka, ssBomb, Trip, ...
Ako neko ima retro pc (ja imam gravisa, valjda jos uvek radi), pa da sklopimo spravu i probamo da li nesto mozemo da snimimo... btw, koliko danasnje video karte podzavaju VESA 2 standard pod DOS-om?

Zasto bi bilo sta snimao? Lepo donesemo PC sa demoima, zakacimo ga na projektor i to je to :) (samo pre partyja treba testirati da li sve radi ok)

isto tako i za sve ostale recunare: donese se racunar i pusta se sa njega (pogotovo je lako sad sa spectruma kad je orange kupio onaj SPECNET :D)

za kacenje na projektor imamo Video-digitajzere ("konvertere"). ja imam GBS8200, a i zeljko ima neka dva ;)

eastgate je grupa, bas kao indus3, crsr, pas maters, nevermind.. bila je ekipa iz Vrsca i ja iz bgd.
Hocu da snimimm demoe da mogu da ih okacim na YT jednog dana. Probao sam sa DOS boxom.. i nije to to.. nece da radi punom brzinom. Npr.. nas prvi demo Anger, uvodna scena ide 1-2fps u DOSbox-u, dok posle toga ide prebrzo. Problem je sto nisu svi efekti radjeni da budu nezavisni od brzine CPU, vec su neke stvari izmesane pa nesto ide brze, a nesto radi istom brzinom ako stavis brzi CPU. ***.. kada sklapas demo za 48h, svakakvi propusti se desavaju.

Možda da se na jednoj mašini pušta demo, a VGA izlaz te mašine preko nekog genlock-a / scan converter-a spoji na tv karticu koja je u drugoj mašini i tako snimi? To je jedino rešenje koje mi pada na pamet trenutno... Doduše, gubitak u kvalitetu je neminovan, što zbog konverzije 60/50 Hz, što zbog analogne putanje signala, što zbog skaliranja rezolucije...
Ili ista ta varijanta, samo sa TV Out-om na grafičkoj kartici...

Imam pci trident providia 9685 sa tv izlazom,ali nemam pojma da li još mrda....ako radi,doniram!
245_trident_providia9685_top_hq.jpg

eastgate je grupa, bas kao indus3, crsr, pas maters, nevermind.. bila je ekipa iz Vrsca i ja iz bgd.
Hocu da snimimm demoe da mogu da ih okacim na YT jednog dana. Probao sam sa DOS boxom.. i nije to to.. nece da radi punom brzinom. Npr.. nas prvi demo Anger, uvodna scena ide 1-2fps u DOSbox-u, dok posle toga ide prebrzo. Problem je sto nisu svi efekti radjeni da budu nezavisni od brzine CPU, vec su neke stvari izmesane pa nesto ide brze, a nesto radi istom brzinom ako stavis brzi CPU. ***.. kada sklapas demo za 48h, svakakvi propusti se desavaju.

sad se secam... :)
jesi li pisao u Pascalu? i jesi li mozda imao uradjen "env. mapping" efekat (3D model sa pozadinom i dobro uklopljenom teksturom - pitao sam se kako racunate refleksiju na 3D objektu... :D)

btw ako nemas old school PC, bice jedan na partyju pa mozemo tamo snimiti sve demoe... ako sto rekos msolajic i joc ;)

Taj demo je uradjen u c + asm. Pascal suxx za te stvari :)
Pisao sam svoj rasterizator sa z-bufferom + 2x texture i radio je true color modu. Env mapping je u stvari tetura koja ima belu tufnu na crnoj poazdini pa se posle u procesu resterizacije mapira na objekat. Mapiranje (i mapping koordinate) sam racunao pomocu vertex normala. Bilo je malo fejkovanja kod proracuna tih mapping koordinata.

Secam se da je jedan prilicno jeftin particle efekat oduvao gledaoce.. Formirao sam dot-matix greetings/credits deo demoa, gde neko ime/rec dodje iz daljine i polako se priblizava i preleti preko "kamere". Rec je formirana od tufnica koje se povecavaju kako prilaze posmatracu. Pri tome ostavljaju trag za sobom + bio je neki efekat preko koji je koristio prethodni frejm da ga nekako iskrivljeno iscrta.

https://dl.dropbox.com/u/5671006/EG8-DEMOS.ZIP

Ovde su skoro svi nasi demoi. Probaj da vidis da li i kako rade. Mozda neki bude trazio dos4wg ili pmode extender. Javi pa da vidim da li megu nesto da iskopam.

Onda sam pricao sa nekim drugim PCjasima na SS-u... :) oni su radili u Pascalu.

kuci imam samo 386DX maticnu i to bez memorije a inace trazim da kupim celu 286/386/486 (do DX2) konfiguraciju. skinuo sam demo i bas me interesuje da ih pogledam... sad cu potraziti neki PC/DOS emulator za OS X.

---

jel mozemo da pricamo konkretnije o nekim datumima, mestima gde bi mogli da odrzimo ovaj skup, kao i ko bi dosao i sta bi doneo od racunara/periferija?

Prvo da skrpimo konfiguraciju i da je mazimo i pazimo ko oci u glavi. Sto vreme vise odmice, teze je sastaviti masinu.
Ja probao danas u dosboxu i rade demoi, ali nije to to. Zvuk secka, animacija zastajkuje...

Upravo sam pogledao Anger u DOSBOXu na OS X i demo je super! :) (mada su neki delovi prebrzi i sigurno nisu onakvi kakvi bi trebalo budu)...
a i sad mi je jasno zasto ste EastGate ;)

btw vidim da je ovo za Pentium 166/200MHz demo...

Bas je i radjen na takvoj spravi.. ne secam se da li je bio cyrix ili pravi intel unutra.

Vrh Dno