Šta je novo?

Amiga 500 - vraćanje floppy drive-a u funkciju

Nergal2000

Cenjen
Učlanjen(a)
23.08.2012
Poena
159
Pozdrav svima na forumu.

Nedavno sam za smešno male pare uzeo svoj neostvareni san iz detinjstva - Amigu 500. Računar je generalno odličnom stanju, sa proširenjem memorije, Kickstart 1.3 itd. a lako sam došao i do gomile disketa. Izuzetak od ovog "generalno" je ugrađeni floppy drive. Čovek koji ga je prodao je rekao da u poslednje vreme čita sve teže i da je stigao do granice upotrebljivog. Kada sam ga isprobao, zaključio sam da je ta granica pređena. :D Neke diskete drajv uopšte ne primećuje, druge primeti pa ih malo čita pa stane, pa krene iz početka, ruka koja drži disketu se čas vidi, čas ne vidi...

Elem da živim u Zapadnoj Evropi ili Americi lako bih preko e-bay-a došao do drugog drive-a, internog ili eksternog. Moje pitanje je: u čemu je problem i šta bih mogao da učinim da uređaj proradi? Da li se je problem samo u čistoću (disketa za čišćenje nije pomogla)? Koliko je pipav posao otvoriti Amigu, rasklopiti drajv i očistiti ga i na šta bih trebao da pripazim? Da li bi spoljno čišenje (kroz vrata drajva) pomoglo?

Pretražujući malo po Mreži sam video da ljudi ili čiste ove stare drajvove ili ih zamenjuju (adaptiranim) PC čitačima ali mi ta adaptacija ne deluje baš najjednostavnije. Na jednom mestu je neko pominjao nekakve male "detektore" (možda sam odabrao glup izraz) na ulazu u drajv koji proveravaju da li je disketa prisutna i da bi njih trebalo očistiti. Gde se oni tačno nalaze i da li bi to mogao biti problem?

Zahvalan unapred na svakoj pomoći! :)

Ja sam imao delimicno slican problem http://forum.benchmark.rs/showthread.php?253897-Amiga-500-kick-1-3 s otezanim citanjem a meni je bila neophodna ta jedna disketa pa sam na polovini tema prikazao kako sam ja odradio 2 flopy drajva.
Orginalni izvor prepravki http://www.pitsch.de/stuff/amiga/floppy.htm na nemackom je ali nebi trebalo da predstavlja problem. Moj savet ti je da ako kreces u prepravku ipak nabavis neki polovan ,ispravan flopy drajv (npr iz neke brand masine) buduci da su ovi noviji flopiji cista kozmetika.

Amiga floppy je poprilicno "sirova mehanika", relativno se lako rasklapa i potrebno je ocistiti kontakte na taster prekidacima unutar samog uredjaja i glave koje citaju disk. Nije nesto teska rabota, ali treba biti pazljiv. Drugi nacin je modifikovanje PC drajvova.

I uvek ima nekog na forumu koji će ti pomoći da poručiš nešto preko EBAy ....

Mene duša boli što sam prodao moju A500+ , a novu sam je kupio ...

Floppy diskovi za amigu su jos zasticen autorskim pravima i ne smeju se prepravljati drugi modeli da bi radili na Amigi. Informisite se prvo!

Ma da i sada ce vlasninci autorskih prava da jure nergal2000 da naplate odstetu. Inace mislim da gresis u vezi autorskih prava za amiga flopy diskove. Mozda je nacin zapisa podataka na disk (fajl sistem) zasticen autorskim pravima. Inace amiga radi standardno s flopy diskovima po Shugar standardima koje ne postuje PC kontroler pa je potrebna prerada koja se opisuje. U samim amigama je bilo razlicitih brendova flopy diskova ali je najcesce bilo chinona.
Inace vredi pogledati http://en.wikipedia.org/wiki/Floppy_disk skoro sve sto ses tice disketa i drajvova.
Jer ako ovakve sitne prepravke krse autorska prava sta mislis onda o ovome http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/.
Mozda se covek nije informisao ?!

Don__t_feed_the_Troll1.jpg

;)

ako ciscenje ne pomogne, najverovatnije treba kalibracija glave. to je jako pipav posao, ali ja sam uspeo na jednom drajvu. prvo vidi nekako dal je gornja ili donja glava problem. to mozes sa XCopy-jem ako uspes nekako da ga ucitas. (verovatno je gornja)
ti 'detektori' se nalaze u uglovima, tamo gde dodje rupa na disketi. na Amigi se koristi samo detektor za WriteEnable, onaj drugi je za HD/DD i ne radi. detektor bi mogao biti problem ako Amiga ni ne 'zavrti' disketu (ne pokusa da cita). odnosno kao da nije stavljena.

Poslednja izmena:
Sada ja nisam nesto bas analizirao i proucavao kako radi amiga flopy do detalja ali zar onaj cuveni amiga klik iz flopi drajva nije u stvari provera ima li diskete u drajvu?
U sustini deluje sigurnije prekantati neki od pc drajvova da radi s amigom,Jedino je potrebno onesposobiti detektor za hd disketu inace drajv nece da snima hd disketu u dd format.

mislim da je glavna provera detektor u uglu. ne mora da se hd detektor dira, jer nema funkciju u DD drajvovima, jedino u HD.

Da potpuno tacno za DD drajv.Nisam siguran da kod dd drajva taj detektor uopste i ima nekakvu namenu.Kod najstarijih drajvova mislim da i ne postoji taj detektor.
Trebao sam naglasiti da mislim na HD drajv koji se prepravlja posto hd nece finim putem da snimi dd format na hd disketu .
Meni je padalo na pamet da u A500 ubacim 2 alps drajva mesto orginalnog chinona.Posto su duplo tanji ,taman bih imao interne DF0: i DF1: jedino fali elektronika za DF1: ali sam pronasao neke seme koje bi trebalo da rade. Pa ako se nekada resim......

Hvala svima na savetima i predlozima.

Računar i drajv sam otvorio za vikend. Očistio sam i glave i detektore, ali se ponaša isto. Dakle, neke diskete ne primećuje, druge počinje da čita pa prestane ili iznova pokušava pa prestaju. NI JEDNU disketu, staru ili novu, piratsku ili original ne uspeva da pročita. Ako ne uspem da preko Kupinda/Limunda/Benchmark oglasa nađem neki Amiga drajv (interni, eksterni) onda ću ići na varijantu prepravke PC drajva. Mada, nemam mnogo iskustva sa lemilicom pa oklevam da se upustim u tom.

@Nergal
ucitaj X-Copy, pa vidi gde se javlja greska. ako disketu koju formatira procita bez greske, treba kalibracija. ja bi pre to popravio nego budzio PC floppy.

@Nergal
ucitaj X-Copy, pa vidi gde se javlja greska. ako disketu koju formatira procita bez greske, treba kalibracija. ja bi pre to popravio nego budzio PC floppy.

Problem je upravo u tome što ne može da učita NIŠTA. Ama baš ništa, ni jednu jedinu disketu, probao sam veći broj.

a nemas eksterni flopi i KS2? ja bih mogao da probam to da popravim, ako budes dolazio u Bg.

Dok se budete zezali s tom opravkom izgubicete dosta vremena. Samsungov flopy drajv preradis za 5 minuta . Lemilica iz kineske radnje,pijaca, zagrejes tacku ds1 i pokupis kalaj vakum pumpicom (isto kineska radnja) prespojis tacku ds0 kalajem. zalemis jednu zicu na DC tacku i spojis na konektor pin 2.
Jedino sto samsung drajvovi koje sam ja probao nisu bas nesto posebno. Alps drajv s druge strane puno bolje i cita i snima disketu.
Sad opet ti polovni flopy drajvovi kostaju saku pirinca samo treba naci odgovarajuce za prepravku.

a nemas eksterni flopi i KS2? ja bih mogao da probam to da popravim, ako budes dolazio u Bg.

Nemam, nažalost. Ovde se ne nalazi baš lako, ali tražim. U Beogradu radim, pa sam tu svaki dan. Ako želiš da probaš da popraviš floppy, nema problema, ja sam zahvalan za svaku pomoć. Imam punu kutiju Amiga disketa koje samo čekaju da budu isprobane a ne mogu, zbog problema sa drajvom.

Dok se budete zezali s tom opravkom izgubicete dosta vremena. Samsungov flopy drajv preradis za 5 minuta . Lemilica iz kineske radnje,pijaca, zagrejes tacku ds1 i pokupis kalaj vakum pumpicom (isto kineska radnja) prespojis tacku ds0 kalajem. zalemis jednu zicu na DC tacku i spojis na konektor pin 2.
Jedino sto samsung drajvovi koje sam ja probao nisu bas nesto posebno. Alps drajv s druge strane puno bolje i cita i snima disketu.
Sad opet ti polovni flopy drajvovi kostaju saku pirinca samo treba naci odgovarajuce za prepravku.

Naravno da sve to nije teško za onog ko to zna. Ja sa modovanjem hardvera nemam nikakvog iskustva, pa se plašim da ću spaliti elektroniku. Ali svejedno ću pokušati čim budem imao vremena, bar su polovini PC floppy drajvovi jeftina roba.

Problem je rešen zahvaljujući kolegi orange47!!! :banana: :guitar: :cigar: Očigledno da ja nisam dobro očistio drajv, koji je i dalje imao problema sa detekcijom disketa.

Orange47 je ljubazno uzeo drajv za vikend i doveo ga u red. Sada čita i piše bez problema. Hvala puno za pomoć i trud! :)

Verovatno ću pokušati da modujem i neki PC floppy ali sada ću tome pristupiti mnogo opuštenije. Hvala svima na predlozima i komentarima.

p.s. Ispostavilo se da je Workbench 1.3 disketa koju sam dobio nije najispravnija (read/write error). Da li bih mogao nekom (od iskusnih Amigista) da dam disketu da mi nasnimi kopiju? Ili da mi pozajmi svoju da sam kopiram?

Poslednja izmena:
Svaka cast i cestitke na uspesnoj opravci drajva.
Pa sto se ne seti odmah da das par disketi orangeu da ti nasnimi to odmah.Najbolje je da imas par kopija diskete i nisu danas nesto pouzdane,cak su starije sigurnije..
Ja imam dms(adf) tih disketa ali sam ti malko daleko,a nisam jos sve uredio oko svoje a600 ali mi pristize slobodno vreme pa cu se igrati s time.

Poslednja izmena:
Svaka cast i cestitke na uspesnoj opravci drajva.
Pa sto se ne seti odmah da das par disketi orangeu da ti nasnimi to odmah.Najbolje je da imas par kopija diskete i nisu danas nesto pouzdane,cak su starije sigurnije...

Pa tada nisam znao da li Workbench disketa radi ili ne radi. Ali, naravno, u pravu si, trebalo je da pretpostavim najgore.

Problem sam rešio pre pola sata... Na jednoj od disketa je bio neki copy program sa dosta opcija (White Lightning 1.1). Dao sam mu da prekopira Workbench disk preskačući loša mesta (u ovom slučaju, peti cilindar). Dobio sam disketu koja može da bootuje i kojoj na prvi pogled ništa ne fali. Mislim da ću kupiti null modem kabl i ostatak potrebnog software-a dovući s Interneta. :)

Orange, upisao sam te u tefter da znas!

Pa tada nisam znao da li Workbench disketa radi ili ne radi. Ali, naravno, u pravu si, trebalo je da pretpostavim najgore.

Problem sam rešio pre pola sata... Na jednoj od disketa je bio neki copy program sa dosta opcija (White Lightning 1.1). Dao sam mu da prekopira Workbench disk preskačući loša mesta (u ovom slučaju, peti cilindar). Dobio sam disketu koja može da bootuje i kojoj na prvi pogled ništa ne fali. Mislim da ću kupiti null modem kabl i ostatak potrebnog software-a dovući s Interneta. :)

Ako ti zapne za adf diskete slobodno me iscimaj na pm da ti posaljem na mail. Za vise kopija WB disketa mislio sam za ubuduce da imas :)
Pozdrav

:)
nema na cemu, samo sam ocistio drajv kao sto milanbb rece.
ja sam u BG, pa ako treba neki takav manji kvar resiti, mogu da probam.

@orange za sada je sve ok, mada nisam dugo palio amigu, imam 1200 sa hd-om, pa sam slabo koristio flopy.
Diskete koje sam najvise voleo(demoi) su mi nestale, pozajmio sam i naravno nikada dobio nazad :S
Vecina se moze naci na netu, ali neke nemogu, jer se ne secam tacnog naslova nego samo nekih delova.... jedan od njih je valjda north star neki music disk, meni drag jer mi je jedan od prvih demoa koji sam video na mojoj amigi 500.

Vrh Dno