Šta je novo?

Rumor: Intel to stop offering socketed desktop CPUs !!!

• Začetnik teme Začetnik teme GoranM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam da li je to prirodna evolucija ili je Apple, ali ako je evolucija onda ju je Apple drasticno ubrzao

Da ne pisem sad elaborate...samo vratite film 4 godine unazad, zamislite svet bez ove kompanije. Apsolutno, ali apsolutno je ova kompanija sve promenila. Zelje, navike, pristup materiji...sahranila PC, pola proizvodjaca zatvorila, promenila koncepte i filozofije. Strpala sebi 300 miljardi u dzep a druge dovela do ruba propasti. Kako? Pa samo dobrom idejom...

Pre dva meseca sam bio na Tajvanu, u cuvenoj ulici gde se prodaju racunari, komponente, itd...nisam preveliki fan Apple-a ali znate kako izgledaju sve te prodavnice? Ne licce ni na sta...sve je isto, jednolicno, onda naletis na Apple store izmedju 20 takvih prodavnica i kao da si video ferrari medju jugicima. Da sam pao sa Marsa, da se ni u sta ne razumem i da sam isao tom ulicom, nemam dilemu u koju bih radnju usao

Svi znamo ko je i sta je recimo Intel...da firma kojoj pre 6 meseci cipovi za mobilne uredjaje nisu bili ni na kraj pameti sada grcevito trazi nacin da uspe i na tom delu trzista...aposlutno se ne radujem ovakvom razvoju situacije, samo primecujem sta se desava i kako se desilo

Auu Apple fanboy label incoming, hteo ti to ili ne... 😀

Apple je stosta promenio u mobile sferi, ali na kraju ce da se svede na closed ecosystem vs open ecosystem gde ce close izgubiti (vec gubi itekako, Android je odrao iOS u pogledu market share-a na smartphone-ima, na tabletu se vec isto desava uveliko.

Ako tih 130 milijardi ne iskoriste kako treba njih nece biti na trzistu kroz par godina, takva je realnost, za Apple dolaze samo gora vremena, morace da se ozbiljno potrude i stosta da izmene u poslovanju kako bi izgubili i ovo sto danas imaju.

Da ne pisem sad elaborate...samo vratite film 4 godine unazad, zamislite svet bez ove kompanije. Apsolutno, ali apsolutno je ova kompanija sve promenila. Zelje, navike, pristup materiji...sahranila PC, pola proizvodjaca zatvorila, promenila koncepte i filozofije. Strpala sebi 300 miljardi u dzep a druge dovela do ruba propasti. Kako? Pa samo dobrom idejom...

Apsolutno netačno. PC računari se po broju prodatih jedinica danas zapravo bolje prodaju nego pre četiri godine. Problem je u tome što više nema nikakve zarade u njima, prevelika ponuda je uništila profit. Velika imena iz prošlosti su ili zbrisali ili se još uvek bave prodajom PC-a samo da bi mogli uz njih da uvaljuju i štampače, ali se štampa sve manje, tako da i tu lova presušuje. Apple-ov uticaj na celu priču je sasvim mali, bez obzira šta Mardokovi mediji pričaju.

Imam kuci Tim 040, racunar koji je bio ponos Jugoslavije krajem osamdesetih. Iako se verovatno danas niko ne seca toga, stalno su se vrtele reklame po novinama (imam lom starih "Galaksija") kako je to racunar domace proizvodnje, cudo tehnike itd isl. Ako se ne varam, u sebi je imao intelov 286 procesor. Kada sam pronasao to kuciste na tavanu pre par godina, i otvorio ga, nisam mogao da se nacudim, procesor je isao na neku karticu koja se poput graficke ubacivala u slot na maticnoj. Jedva sam uspeo da ga odvojim od te kartice, a vise nikad nisam uspeo da ga sastavim. Izgleda da se intel vraca korenima, i da zeli da napravi nesto slicno 🙂

Broj proizvođača 286 i 386 procesora je bio nenormalan i svako ga je pakovao drugačije. Imao sam 3 286 ploče, na jednoj je bio bukvalno zalemljen, na jednoj je imao zatvoreno ležište za koje di je trebao poseban alat da izvadiš čip dok je na trećem pcesor ispadao sam praktično pa je držan na mestu ušrafljenom klapnom sa malim hladnjakom. Nije bilo nekog standarda kojeg du se svi držali.

Inače, ovo se, nažalost, moralo desiti jer je profit postao beznačajan. Ploče koje su donosile pare su činile mizeran procenat prodaje. Ja lično nikada nikada nisam mogao da opravdam kupovinu vrhunskih ploča, kada jeftine rade sve što meni treba a na njima praktično nema zarade. Ovako će guraju šta žele.

Znaci ipak je ovaj trac istina 🙂
Dakle kada nam rikne procesor ima da menjamo i plocu...

Znaci ipak je ovaj trac istina 🙂
Dakle kada nam rikne procesor ima da menjamo i plocu...

Pre je problem sto ne mozes da unapredis procesor. Ili sto ako crkne ploca, menjas procesor. Na preko 10 konfiguracija koje sam imao i desetinama na kojima sam radio na poslu, nikada nije crkao procesor.

Ruku na srce, ja se nesto i ne secam kad sam uopste i menjao CPU zbog pravog ozbiljnog upgrejda?
Na istoj MB? Uglavnom sam menjao i CPU i MB, e jedino sto sad neces moci da kupis jeftin CPU i dobru MB, nego sve izjedna...
Samo na P4P800SE je bio i Northwood i D805

Pre je problem sto ne mozes da unapredis procesor. Ili sto ako crkne ploca, menjas procesor. Na preko 10 konfiguracija koje sam imao i desetinama na kojima sam radio na poslu, nikada nije crkao procesor.

kako god da okrenes, oc da bidne nec da valja 🙂

Pa realno, veoma malom broju korisnika treba X jezgara, sa podrskom za virtuelizaciju i raznoraznim cudima. Ja sam pre 4-5 godina kupio Q6600 i p5k-se i u medjuvermenu sam zamenio grafiku koja je crkla i dodao jos memorije. Ne treba mi nista jace za sada.
Mobilni segment ima ciklus od 6-9 meseci, dok je PC trziste daleko sporije. Veoma je tesko ubediti kupce da svaki cas menjaju komp pogotovu danas kada i starije sprave odlicno odradjuju posao.

Pa realno, veoma malom broju korisnika treba X jezgara, sa podrskom za virtuelizaciju i raznoraznim cudima. Ja sam pre 4-5 godina kupio Q6600 i p5k-se i u medjuvermenu sam zamenio grafiku koja je crkla i dodao jos memorije. Ne treba mi nista jace za sada.
Mobilni segment ima ciklus od 6-9 meseci, dok je PC trziste daleko sporije. Veoma je tesko ubediti kupce da svaki cas menjaju komp pogotovu danas kada i starije sprave odlicno odradjuju posao.

Ali zato u telefonu uskoro mozemo da ocekujemo i 6 jezgra.

Samsung je jedini najavio vise od cetiri jezgra, tacnije osam.

istina je to al bitno je da se daje na znacaju multitaskingu i multithreadingu ... negde procitah da intel pravi proceosr sa 50 i kusur jezgara (arm)

pa ok za plocu,ali ja bas pitam da li je neko cuo da se nekome pokvario procesor? (tako sam od sebe,ne racunam neka spaljivanja,preterana dizanja voltaze itd i ostala neadekvatna koriscenja istog)

inace,i sada riknjavaju ploce,a mozda ce i one buduce......samo pitanje je koliko ce da kostaju te ploce sa procesorom?.....da li ce otprilike koliko i danas kostaju zajedno ploca i procesor kao odvojene komponente?

ako budu nize cene od danasnjih,nece biti prevelike razlike za obicne korisnike racunara(ne za entuzijaste i zaljubljenike u hardwer klokovanje itd)........npr danas nekome crkne ploca,on mora da kupi novu a koristi stari procesor....dok ubuduce ako nekome crkne ploca(i mora da menja procesor),on po nizoj ceni kupi novu plocu i procesor......tako da mu dodje na isto ili slicno...

Ne mogu se porediti ARM i x86 jezgra.
POZ

Point taken 🙂 . Ali opet, nekako mi se ne svidja trend zaglupljivanja desktop racunara kako bi mobilni izgledali pametnije.

@maxx79
Reci to nekome ko bude kupio neki babaroga i7 "komplet" jednog dana i verovatno bude morao da menja sve to i placa nesto sto mu ne efektivno ne treba jer se nesto desilo na ploci? Ili shvati da mu fali DDR slotova. A garancija tek istekla.

Druga stvar, imacemo mnogo manju fleksibilnost kod uparivanja ploce i procesora. Na primer Intel ce odluciti da uz i7 mora da idu najskuplje moguce ploce i to ti je. Slicno kao sa automobilima danas, ako bas ne zelis motor od 180 konja moras da se odreknes i grejanih retrovizora, sedista, xenon farova i drugih udobnosti. Mogu da se ugrade i u vozilo sa 1.0 motorom, ali ne zele.

Razlika u P4P800SE i P5P800SE je poprilična a u potonju teško da može da se ugura Northwood analogno ni u prvu Smithfiled D805. 😉

Poslednja izmena:
ne kolega arh. tako projektovanje ostavlja posledice na nas koji ovde zivimo i radimo. 😉

.... bas tako!

Ja pozdravljam ovaj potez Intela kao fenomenalnunikadbolju ideju. (Letos sam kupio predgrejac, duvaljku, stegu i sablone za kuglanje 😀 )

A sad malo ozbiljno, mislim da je Intel ovu vest pustio kao probu, da vidi kakve reakcije ce da budu, bunice se svi koji znaju da sklope PC dok ce oni koji kupuju komp da im se slaze uz zavese da ignorisu ovo. I verovatno ce da bude nekog odlaganja ali ce na kraju da bude sve zalemljeno na ploci, verovatno i memorija ...
Za intel ce biti i lakse da sracuna koliko procesora a koliko chipsetova da napravi.

Niko danas ne može predvideti kako će se razvijati kućna i poslovna IT industrija. Paz'te, danas imate za 50-80eur Android računar koji se kači na TV i koji radi posao koji je dovoljan za 2/3 konsumer Facebook/Mail/YouTube/Surf/Multimedija korisnika. Android jeste kao samo za mobilne telefone, ali tablet sa tastaturom (Asus Transformer npr.) je pre laptop, dakle kompletan računar.... Čačkao sam ga, ***, pa radi SVE za šta cela moja familija koristi Win laptop. Ne rade Acad ni neke druge specijalne aplikacija za mene, ali za ljude oko mene, radi sve. Uz pravilno usmeravanje i razvoj, neverovatno, ali čak bi i Android mogao da zameni kućni računar za veliki deo populacije. Ne kažem da hoće, ali to je rizik koji kompanije moraju da razmotre, i za koji moraju imati spreman odgovor.

Kompanije to vide kao veoma veliki rizik u sledećih nekoliko dekada. Zbog toga moraju razmatrati sve moguće i nemoguće opcije, jer im niko ne može garantovati šta će biti mainstream na tržištu u sledećih par godina. Ako neko spominje neku novu varijantu, koliko god nama zvučala blesavo, veliki igrači moraju biti spremni i za nju.

Nazad
Vrh Dno