Šta je novo?
Reklo bi se da jesu, dodali su još jedan optical in, izbacili displej (meni je displej uvek lepši od LED)...

Nema sta "reklo bi se" - ti su vala :p

Evo danas su me smorili moji zvucnici, nece vise da pevaju, mada su i pre godinu poceli da zezaju i morao sam da hladim onu upravljacku kutiju i tako su radili normalno, ali vise nece. Ima li neko savet obzirom da od Logitech podrske koliko vidim preko neta, mrka kapa.

Poslednja izmena:
Gde mogu da nosim kontrolnu jedinicu ne radi mi centralni zvuchnik ima izlaz iz vufera al nema iz kontrolne jedinice, kad bih nashao kontrolnu jediniicu da kupim posebno to bi bio posao.? :)

Niko nishta da odgovori :D Ako neko zna gde bih mogao odneti da mi namesti izlaz iz kontrolne jedinice neka me uputi kod nekog mastora ili nekog servisa

Sećam se da su se kontrolne jedinice za Z-5500, pojavljivale na limundu, solo.

Da li je neko produzio kabel sto ide iz kontrolnog centra do vufera? Pronjuskao sam po netu i vidim da moze jedino sa kabelom "VGA" 15 pinskim m/z konektorima.

Ljudi ko hoce nek pozuri, ima na k/p 5500 za tricavih 800E! i to sa ponosom predstavljen! Sto se tice ovih edifier sistema, dali postoji sansa da neko od uvoznika obrati paznju na to?

Cuo sam z5500 i mogu reci da je prava zal sto altec lansing nikad nije napravio 5.1 varijantu 641 zvucnika, u wuferu su dva 6,5" longthrow-a koja spajaju nebo i zemlju, mislim da je kvalitet izrade neuporediv sa 5500, kod mog prijatelja sviraju od 2003 (17 decembar) u kaficu, otpanjuju se, pusta se svakako djubre, za 9 godina su se otplatili 3000 puta, mislim da z5500 nebi izdrzao par nedelja u tim uslovima! Sateliti su drasticno bolji, derivat mdf-a kao materijal, ipak se vidi ko pravi zvucnike a ko miseve...

Sto se tice wow efekta kod 5500, sve to dolazi iz basa, ako slusate elektronsku muziku onda je dobro, ako pustite bilo sta sa prirodnim instrumentima bole usi, pustali dire straits kompilaciju lossless flac, opsta kakofonija koloracije iz basa, knopler ko da peva u buretu, instrumenti smesani, nema trunke definicije...

Sto se tice filmova i igara tu su na svom terenu ali sa muzikom ih jedino povezuje cinjenica da je zvucnik sredstvo za reprodukciju zvuka...

Sve je to lepo.... ali daj mi predlog sta da se kupi. Ne treba licno meni ali sam zamoljen da pronadjem nesto i ne mogu....
To sto taj Altec nije napravio 5.1 isto kao da zalimo sto nije izasao Turbo GT Stojadin sa 650KS.

Samo da javim da sam popravio moju upravljacku kutiju i sada opet z 5500 radi normalno :)

Ne znam, ja sam prezadovoljan sa 5500, imam ga dugo od kada se pojavio kod nas - prve serije. Imao sam taj bug sa upravljackokm kutijom posle nekoliko godina, a video sam da nisam jedini, Drago mi je sto sam uspeo da popravim ovde , bez zamene kutije, pa se nadam ako se problem ponovi,da cu opet moci da ga sredim. takodje su mi jednom crkli jer je napon u kuci bio prevelik, i to sam popravio.
Za mene je to jedna od boljih kupovina, obzirom da je kod nas skoro nikakav izbor u tom cenovnom rangu 5.1 sistema.

Dobar dan svima :) imam jedno pitanje za sve vlasnike ovog sistema. Imam ove zvucnike vec 5-6 godina i nikada do sada nisam imao problema sa njima ( doduse nemam ni sada pupu daleko bilo :) ). na zvucnoj mi je podeseno i u postavkama provereno da rade svih 6 kanala, naime slusao sam muziku (direct music ) i izvadio zeleni kabelcic na kontrolnoj jedinici i odjednom su svi zvucnici prestali da rade? da li to znaci da on muziku pusta samo iz tog jednog kabela i baca na sve ostale zvucnike, kada je na 6ch direct oped ista prica!!! da posedujem neku 5.1 pesmu i da je pustim na 6ch onda bi trebalo da svi kablovi imaju svoju svrhu ili ja gresim ? da li je to kod svakoga tako ili samo kod mene? kada je spojeno coax i gledam neki film koji ima dts sve radi u fullu i sve je ok.

Jedino ako si uključio neki od Dolby Prologic modova (Music ili Movie ako se ne varam) pa on od dvokanalnog signala pravi 6-kanalni, onda je to sasvim normalno ponašanje.
Meni recimo nikako ne odgovaraju ti PL modovi za pravljenje višekanalnog zvuka, jedino što koristim je plugin u foobar-u "2ch stereo to 4ch stereo" koji zvuk sa prednjih satelita pušta identično i na zadnjim.

Ljudi ko hoce nek pozuri, ima na k/p 5500 za tricavih 800E! i to sa ponosom predstavljen! Sto se tice ovih edifier sistema, dali postoji sansa da neko od uvoznika obrati paznju na to?

Cuo sam z5500 i mogu reci da je prava zal sto altec lansing nikad nije napravio 5.1 varijantu 641 zvucnika, u wuferu su dva 6,5" longthrow-a koja spajaju nebo i zemlju, mislim da je kvalitet izrade neuporediv sa 5500, kod mog prijatelja sviraju od 2003 (17 decembar) u kaficu, otpanjuju se, pusta se svakako djubre, za 9 godina su se otplatili 3000 puta, mislim da z5500 nebi izdrzao par nedelja u tim uslovima! Sateliti su drasticno bolji, derivat mdf-a kao materijal, ipak se vidi ko pravi zvucnike a ko miseve...

Sto se tice wow efekta kod 5500, sve to dolazi iz basa, ako slusate elektronsku muziku onda je dobro, ako pustite bilo sta sa prirodnim instrumentima bole usi, pustali dire straits kompilaciju lossless flac, opsta kakofonija koloracije iz basa, knopler ko da peva u buretu, instrumenti smesani, nema trunke definicije...

Sto se tice filmova i igara tu su na svom terenu ali sa muzikom ih jedino povezuje cinjenica da je zvucnik sredstvo za reprodukciju zvuka...

Ne znam gde si "cuo" Z-5500 ali je ocito da ih nisi SLUŠAO.
Uvek moze bolje ali za ove pare NE POSTOJI PC 5.1 koji pruza vise.
Ja ih imam par godina i jedna su od najboljih kupovina ever.

Imam Z5500 i X-Fi Titanium Fatal1ty Pro zvucnu karticu. Do sada je kontrolna jedinica spojena sa zvucnom bila klasicnio sa 3 kablica 3.5mm kroz 10m dugu kanalicu. E sad posto kroz tu kanalicu treba da provlacim jos neke kablove a fali mjesta, spojio bih zvucnu s kontrolnom jedinicom optickim kablom. Oce li se to odraziti na zvuk (bolje/losije) i koji opticki kabl treba da nabavim? Jer kad sam zvao dobavljaca naveo mi je 4-5 vrsta, te 6 vlakana te sa 12 vlakana, te multi-kanalni, te singl-kanalni i sta ti znam ja vec. Takodje mi je naveo i vise vrsta konektora, pa je moje pitanje koji opticki kabl i sa kakvim konektorima mi treba? :D

Bolje poveži coax kablom (ako taj Fatal1ty podržava coax) - jeftiniji je, manje podložan oštećenju usled savijanja (kanalice) a nećeš imati "problem" koji sam ja imao. Preko optičkog kad je povezan, dok je tišina na zvučnicima piše No digital data, što samo po sebi nije problem. Problem je što kad krene bilo kakav zvuk sa kompa, potrebno im je pola sekunde, sekund ceo da krene zvuk i na zvučnicima pa tako gubiš taj početak signala nepovratno. Kod coax veze signal je konstantan.

Moraces optickim ipak, s obzirom da nemas coax izlaz na zvucnoj.

Vidim da postoji aplikacija koja rijesava problem koji je Falcon gore opisao, e sada je pitanje oce li bolje enkodovati zvucnici ili zvucna? Tj u prevodu da li cu izgubiti na kvalitetu zvuka ako spojim optickim i pustim da Z5500 rade sav posao?

Optika na 10+ m? Ne smes uzeti bilo kakav kabl jer toslink vec na 10m sa slabijim kablom moze praviti probleme iznad 96/24. Ako je tebi samo kanalica 10m, znaci da ce kabl morati biti duzi sto mozda neces ni naci.

Duzina je oko 8m ali eto s obije strane po metar sam mislio da ostavim (tako sam i s analognim uradio)

Meni je trenutno PS3 povezan optikom, tako da mi ne pomaže nikakva aplikacija, nažalost, ali možda nekome sutra bude korisno, okači link za tu aplikaciju.

Da dignem temu iz mrtvih, kako da najbolje testiram da li 5.1, surround zvuk radi kako treba? Ponekad mi se cini dok sam gledao filmove na kucnom bioskopu (obicni neki Sony) zvuk je bio bolji. Sada imam utisak da u 99% slucajeva rade samo frontovi i srednji, surround tek cujem ponekad. Pot player koristim a zvucnici su spojeni analogno sa X-Fi Titanium karticom.

Odradis speaker test koji pusta ton ili sum na svaki od zvucnika posebno. Tako utvrdis da je sve povezano i podeseno kako treba na relaciji windows-kartica-zvucnici. Posle se igras sa podesavanjima zvuka iz plejera.

Imas na daljincu ono "test" dugme i slusaj sum koji se cuje pa ces odmah znati gde je problem, da li u podesavanjima zvucnika ili plejera.

Ako odradi test na zvučnicima neće znati da li je problem u podešavanjima zvučne karte ili plejera. Zato je najbolje uraditi test iz Creative aplikacije ili windows podešavanja, (šta već za to koristi) pa ako tu svaki kanal radi kako treba zna da su zvučna karta, podešavanja kartice i zvučnici ispravno povezani i podešeni. A to što se surround kanali slabije čuju je donekle i normalno, tj. od puštenog materijala zavisi i količina zvuka koji se preko njih reprodukuje.

Zar nije rekao da je promenio zvucnike i sad mu se slabije cuje? Sta je problem u tome da prvo proveri podesavanja zvucnika pa ostalo?

Verovatno nisi video z-5500 a kamoli koristio pa ne znas da ima opciju za pojacavanje frontova, centra kao i zadnjih zvucnika pojedinacno.

Poslednja izmena:
Vrh Dno