Šta je novo?

ipad ili android

• Začetnik teme Začetnik teme Laki.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Laki.

Poštovan
Učlanjen(a)
14.10.2012
Poena
66
Vudim da svi ovde dosta pricate o ipad-u, ali ja ne znam nista o njima pa mi trebaju odgovori na neka pitanja :
1. Po cemu je ios bolji od androida i obrnuto....
2. Sta je od ovoga bolje uzeti ali bez "gledanja" na cenu :
Asus prime bez docka
Asus tf300 sa dockom
iPad 3 , a drugo poredjenje isto sve samo iPad 2...
Hvala unapred i molio bih vas da o ipad-u ne pisete ono sto sam i sam nasao u specifikacijama(retina displej, 9.7"...

ios, ipad i win8 su jako kvalitetni operativni sistemi. Svi imaju istu funkciju i na svima ces naci skoro iste programe. Jedina razlika je u koriscenju. Android i ios su slicni, dok win8 bas razlikuje. Sve u svemu, moraces sam da probas i da vidis sta ti se doapada. IOS je jeako populara, ali je i bas skup. Imas kvalitetne androide isto, sto jaci i bolji hardver naravno da ce bolje i raditi i lepse. Apple ne dozvoljava da se njihov operativni sistem instarila na losem harveru, sve mora da bude onako kako oni hazu. Ipad je malo glamurozan, ima lepsi ekran, boje su jasnije i uredjaj deluje mocno, nije ni on bas savrsen, ali jeste kvalitetan. Android ima veliku paletu uredjaja, tako da imas od jeftinih kineskih do naravno toh asusa kog si spomenuo. Asus se sa tim transformerom bas proslavio i pokazao se kvalitetno. Funkcionalno Ipad i Android TF300 imaju istu funkciju i sve skoro, sve radi i na jednom i na drugom. Malo je koriscenje drugacije, ali brzo se navike. Sve je stvar ukusa.

Ako ti nije bas hitno, cuvaj taj novac i sacekaj da se pojavi android nexus 10 koj ce imati najnoviju tehnologiju i super ekran. Ako zelis nesto manje kupuj nexus 7. Ovi android uredjaji ce kostati mnogo manje nego IPad 3. Ovo su moje preporuke, ali ne bi se ja zalio ni za apple. Idi do neke radnje i probaj i videces.

Ne bi ti preporucio win 8 da uzimas sada. Ti tableti su novi i tek treba da se pokazu. Neka prodje neko vreme da se malo usavrse pa ce vreme pokazati kako stoje stvari.

lično mrzim apple proizvode tako da bih vas molio da njih zaobiđete u ovoj temi.

Mislim da si u prethodnoj poruci sam sebi odgovorio na pitanje i ne vidim cemu uopste otvaranje ovakvog topic-a osim ako ne zelis flame fest (a i nije mi jasno da mrzis apple proizvode a pritom ne znas koje su njihove vrline a koje mane). android je definitivno jedini izbor za tebe.

Poslednja izmena:
Mislim da si u prethodnoj poruci sam sebi odgovorio na pitanje i ne vidim cemu uopste otvaranje ovakvog topic-a osim ako ne zelis flame fest (a i nije mi jasno da mrzis apple proizvode a pritom ne znas koje su njihove vrline a koje mane). android je definitivno jedini izbor za tebe.

Da, to je zbog ostalih apple uredjaja koje sam do tada imao, i oni su uzrok toga sto mrzim apple, ali onda sam shvatio da je iPad na dobrom glasu i svi ga hvale pa me zanima zasto i da li su bolji od nekih android tableta... Priznajem, pogresio sam sto sam to napisao...

Da, to je zbog ostalih apple uredjaja koje sam do tada imao, i oni su uzrok toga sto mrzim apple, ali onda sam shvatio da je iPad na dobrom glasu i svi ga hvale pa me zanima zasto i da li su bolji od nekih android tableta... Priznajem, pogresio sam sto sam to napisao...

Koje konkretno uredjaje i sta si na njima "mrzeo"? iOS je iOS i ako si "mrzeo" iOS na drugim uredjajima "mrzeces" ga i na iPad-u (pa je samim tim Android jedina opcija jer njega, iz ostalih tvojih postova zakljucujem, nikako ne "mrzis"). a ako na Mac-ove mislis zaista ne znam zbog cega bi ih "mrzeo" jer su u pitanju odlicni kompjuteri.

Poslednja izmena:
da na to nisam obratio paznji. Jednostavno sebi si dao odgovor, sta zelis da pazaris. Asus pravi kvalitetne android tablete, preporucio bi ti da ih pazaris. Koj model zavisi od tvog novcanika. Kao sto sam i reko sacekaj sada ce nova godina, izlazi nexus 7 32giga + 3g, a tu je i nexus 10. Sa njima ces uvak imati najnovija azuriranja i sve ces prvi da dobijas. Ne forsiram nexus, ali kao sto i apple radi, najbolje se pokazalo na onom hardveru koj je sam proizvodjac operativnog sistema zamislio. Imam sony arc s sa androidom 2.3.7 radi savrseno, ali kako je izaso update na ICS blagi uzas, malo memorije, koci, blokira, aplikacije se same gase. Sve u svemu ne radi kako treba.

Kao graficki dizajner koristio sam mac i mogu da kazem da su stvarno super, ali i oni umeju da blokiraju i da pucaju tokom rada.

Kreni u neki trzni centar pa pogledaj sta nude, malo procackaj i to je to.

Poslednja izmena:
A za sta ti konkretno kupujes tablet?

Ukoliko ga uzimas za kucanje i surf onda uzmi neki sa dockom tf300 npr, sam si naveo..

Ukoliko uzimas samo za surf i igre onda uzmi prime ili po meni mozda bolja kupovina Nexus 10, zbog mng bitne stvari koju ti je kolega metalpirat naveo gore..

Ako hoces dosta da se igras, plus imas platnu karticu i nije ti frka da placas app, uzmi Ipad3 bez razmisljanja.. ukoliko na to nisi spreman, ne uzimaj ga, jer ces zazaliti, zbog toga sto ne mozes da iskoristis sav njegov potencijal..

Moja supruga ima Android, ja imam ipad ( promenio sam i dosta android uredjaja).Moje prvo zapazanje je da mi Ipad nikada alii bas nikada nije zabagovao, zamrzo...sta god.Dok se to kod androida desava.Ostalo je sve stvar ukusa, android izgleda lepse( gomila widgeta koji opet znaju da baguju🙁 ).Prvo treba da vidis zasta ti treba Tablet, sta ces sa njim da radis, koliko ces cesto da ga nosis sa sobom.Onda odlucis o velicini ekrana.Onda tek mogu ljudi da ti daju savete za koji model ili softver da se odlucis.

Ok, oko velicine tableta sam 100% siguran, kupujem 10'', iz ovoga sto je napisao promaster ja vidim da ipad nije za mene, jer napisao si ako hoces da se igras, ne necu da se igram toliko mnogo, hocu da tablet sto vise lici na komp, otprilike kao ono sto si naveo za prime, surf i igre, tako da mi je prime favorit, kod tog nexusa 10 mi se sve svidja pa i cena, ali ovo mi je malo sumnjivo, na engadgetu sam nasao da mu je baterija pri video reprodukciji trajala 7:26 sto je kada uporedjujem sa drugim tabletima (samsung, asus svi transformeri, ipad) jako malo po meni... I jos jedna stvar, zasto si napisao Tf300 surf, a prime surf i igre, tf300 nije dobar za igre ili ?I hvala na odgovoru iz iskustva drdekzar... I ja se nadam da ako uzmem neki dobar tab kao sto je asus transformer valjda nece bagovati ?

Pa moze i Transformer da zabaguje, ali verujem izuzetno retko i pod ekstremnim opterecenjem ili usled neoptimizovane aplikacije (to je do programera). Meni je i Samsung P1000 cesto zakucavao pa kad sam kupovao od Promastera Samsung 7 Plus, pitao sam ga koliko cesto se njemu Plus zakucavao, a on u fazonu "Nikad". Ja mislio da me lozi kad ono, medjutim. Za skoro dva meseca, nijednom! Jak hardver, memorija, optimizovan softver, i to je to. Mislim i da su transformeri u tom fazonu.

Dobar je, ali si ti naveo da bi uzeo tf300 sa tast, pa kapiram da bi ga manje koristio za igre, a vise za npr kucanje ili tako nesto, nzm da li tvoje postove citao nmg da pohvatam sve, valjda hoces da ga koristis za beleske, ili sam pomesao..

I da.. za ipad nisam mislio bukvalno igranje, na njemu je surf super, kao i igre, ima ih mozda i vise, i kvalitetnije su nego iste za android, ALI evo ja npr poludeo onaj dan, vidim ortak igra na htc-u one prasice, i ja se nalozim i krenem da ih trazim na mom ipodu i sta se desi PRC OVOLIKI, placa se, nesto sitno, ali ***, ne mogu da uparim visa virtuon karticu sa apple acc i ne mogu da kupim.. Jer se mnoooogo vise app i igara placa za ios nego za android, tako da dok god zivimo u 21. veku bez PP moramo da se suocavamo sa tim ogranicenjima..

Pazi ovako za nexus 10, mozda baterija traji pri video reprodukciji 60,90 min manje, alii taj tablet ce sigurno jos 2,3 god imati sigurno azuriranje soft, dok ce svi ovi ostali na androidu, dobiti jos eventualno ovaj update na 4.2 i tu je kraj, a nexus dolazi sa tim 4.2 i zasigurno ima joooos dugo zagarantovao azuriranje.. I da, ako npr koristis tablet u toku dana, na faxu (poslu, nzm da li si student ili radis), mozda u gradu dok sedis negde u kaficu ili tako nesto, nema sanse da osetis tu razliku u trajanju baterije.. A dobijas najjacu rezoluciju trenutno, azuriranje u min, i hardware prilagodjen androidu.. Dosta ce se prodavati sigurno, samim tim ce imati i puno dodatne opreme, dok za ove Asuse nema toliko, ili ima a skupo je sacuvaj Boze..

Zekaisapa

Sumnjao si u mene?? 😡 hehehe 😛

Poslednja izmena:
Sumnjao si u mene?? 😡 hehehe 😛

Ej, jesam malo, priznajem, posle svih onih tableta sto prodjose kroz moje ruke, bio sam u fazonu "Ima li boljih kola od Moskvica?". Ozbiljno, odustao sam i od Nexusa 7/10, ovaj radi extra, dok ne rikne moj je. Samsung ce kad-tad izbaciti JB a bice i kastoma, hvala Bogu, samo kad ona fleka ispod stakla nestade😀 Kakav off, uglavnom, Laki, ja sam za Android i za neki bolji uredjaj, zivci nemaju cenu!

iPad stoji neuporedivo bolje kad su aplikacije u pitanju, imas ogroman izbor kvalitetnih aplikacija napravljenih za tablet uredjaja, kvalitetnu izradu i stabilan i pouzdan OS sa redovnim apdejtom. Za pirateriju, kastomizaciju, file management, treba ti jailbreak.
Android stoji bolje sa cenom, otvoren je OS ali koristi uglavnom aplikacije napravljene za mobilne telefone koje ne iskoriscavaju prednost velikog tablet ekrana.
Sve zavisi od onoga za sta ti treba tablet.

Evo za sta mi treba tablet i zasto, prvo treba mi 10'' zato sto smatram da je bolje gledati video sadrzaj na vecem ekranu, takodje mislim da je bolje zato sto cu pri web surfovanju manje zumirati nego na 7''. Tablet planiram da koristim minimum 2 godine, tako da gledam tablete sa kvalitetnom izradom, i ono za mene donekle najbitnije, sa dobrom baterijom. Evo otprilike za sta cu ga i koliko koristiti :
- Surfovanje (40%)
- Igre (25%)
- Office, beleske (15%)
- Video (u proseku 5% dnevno...)
- Muzika (10%)
- Kamera i ostalo (5%)....

Eto sada na osnovu ovoga sto sam napisao, za budzet 50000, ako bas mora moze neka hiljada gore, sta bih mogao da uzmem da mi najvise odgovara ?

Evo za sta mi treba tablet i zasto, prvo treba mi 10'' zato sto smatram da je bolje gledati video sadrzaj na vecem ekranu, takodje mislim da je bolje zato sto cu pri web surfovanju manje zumirati nego na 7''. Tablet planiram da koristim minimum 2 godine, tako da gledam tablete sa kvalitetnom izradom, i ono za mene donekle najbitnije, sa dobrom baterijom. Evo otprilike za sta cu ga i koliko koristiti :
- Surfovanje (40%)
- Igre (25%)
- Office, beleske (15%)
- Muzika (10%)

Eto sada na osnovu ovoga sto sam napisao, za budzet 50000, ako bas mora moze neka hiljada gore, sta bih mogao da uzmem da mi najvise odgovara ?
Nexus 10.

Win je zelen, a sa IOS i Androidom nećeš pogrešiti. Imam Samsung 10.1 tablet sa 3G i moram priznati da mi se pokazao mnogo korisniji nego u prvi mah. Nisam ga kupio nego dobio na korišćenje, tako da nisam mogao da biram. Zahtevao je ubacivanje kuvanog ROM-a da bi zasijao u punoj snazi, plus sam se navikao, tako da sve manje koristim računar službeno, a privatno skoro uopšte.

Da kupujem sebi tablet, verovatno bih se okušao sa Ipad 3/4. Za razliku od telefona mislim da je još uvek sam u svojoj klasi. Izbor dobrih igrica je veći na IOS, mada se pojavilo par 3D naslova za Tegra platformu (Android) da se smrzneš! U mom slučaju je plus Androida jer sam navikao na njega, ali uvek je dobro probati nešto novo.

Sve najbolje u izboru.

- Surfovanje (40%)
- Igre (25%)
- Office, beleske (15%)
- Muzika (10%)

iPad za stvari koje si naveo.

- Surfovanje (40%)
- Igre (25%)
- Office, beleske (15%)
- Muzika (10%)

Nexus 10 ako ga nekako mozes nabaviti. Ako je nemoguce, onda ti preostaje Ipad.

Najbolje će da ti funkcioniše iPad. Bolji je nego Android na tabletima, generalno bolja autonomija i kvalitetnije aplikacije, a i nećeš se baš naigrati na Androidu.

Kao sto rekoh na pocetku, videlo si da si od starta zacrtao pa ne vidim koja je poenta bila otvaranja topic-a..

Od stvari koje si naveo ne vidim zbog cega bi se pre odlucio za tf300 nego za iPad koji ce ti navedene stvari obaviti na bolji nacin. razumem da imas neke druge preference, da ti je vazan otvoren FS a da ne zelis da JB-ujes iPad, da iz odredjenih razloga preferiras Android ali ako ti tablet treba za stvari koje si naveo iPad je definitivno bolji izbor.

Od stvari koje si naveo ne vidim zbog cega bi se pre odlucio za tf300 nego za iPad koji ce ti navedene stvari obaviti na bolji nacin. razumem da imas neke druge preference, da ti je vazan otvoren FS a da ne zelis da JB-ujes iPad, da iz odredjenih razloga preferiras Android ali ako ti tablet treba za stvari koje si naveo iPad je definitivno bolji izbor.
Kako moze da bude bolji izbor ? Prvo tf300 ima tastaturu za kuckanje, na njoj bateriju uz koju ce mi trajati duze nego ipad, ima polaris office preinstaliran sto meni treba dosta, ima veci ekran za 0.4''xD i koliko sam ja video svi ovi premium android tableti su ispod 600 do 605g, ipad je preko 650g...
I drugo, moja sestra je imala priliku da proba iPad kod svoje drugarice kod koje je spavala ja misilm 2 dana i kaze mi da je iPad za decu kojima je do igranja perfektan... Meni nije toliko do igranja, 25% dnevno sam mozda malo i preterao, 15-20% ce najverovatnije biti... Jedino sto ja vidim kod tog ipad-a je rezolucija ekrana koja meni ne treba toliko, ja sam na laptopu imao rezolucija 1366x ne znam koliko i bilo mi je sasvim dovoljno, mislim da je 1280x800 na tabletima slicna gustina piksela kao na laptopu... To je ono sto sam ja uspeo da saznam o ipad-u u poslednje vreme, ajde sad jabuke napadnite me...

Niko te nece napadati (izgleda da si zbog toga i otvorio temu 🙂 ), kao sto i sam vidis, ti vec znas sta ti treba pa to kupi jer su tvoje pare u pitanju. 🙂

Poslednja izmena:
Niko neće da te napada, ne znam zašto se braniš. 🙂 Evo, priest zna da sam osvedočeni android fan, ali da mi je iPad bolji tablet od bilo kog Androida. Pogotovo što je 4:3 odnos, 16:9 nema smisla za tablete, nezgrapan je.

Čekajte malo, što stalno forsirate priču o 16:9, kad je većina Androida 16:10? @trenje, ako si andoid fan to bi trebalo da znaš 🙂

Nexus 7 1280x800 -16:10
Nexus 10 2560x1600 - 16:10
Kindle Fire HD 8.9 1920x1200 -16:10
Galaxy Note 10.1 1280x800 -16:10
Galaxy Tab 10.1 1280x800 -16:10
Galaxy Tab 7.7 1280x800 -16:10
Transformer TF300 1280x800 -16:10
Transformer TF700 1920x1200 - 16:10
Motorola XOOM 1280x800 -16:10
....

16:10 nije uzano kao 16:9 u portait modu i uošte nije loše. Ne znam da li se namerno forsira priča da su Android tableti u 16:9 formatu i da nisu dobri za portrait mod.

10.1 16:10 naspram 9.7 4:3 -baš je ogroooooooomna razlika, 10.1 android je od iPad-a duži za 10% a uži za 8%.

10,1-inch-16x10-vs-9,7-inch-4x3.png

Kod sam imao 5097 koji je bio 9,7 4:3 nikakve prevelike razlike mi tu nije bilo u odnosu na kolegin GT 10.1. Kako se o tome priča, da ne vidi uživo mislio bi čovek da je razlika u portait modu bar 50%, a ne 8%.

Ako baš tražite 16:9 tablet to je MS Surface 1366 x 768 - 16:9 10.6" ekran - on je očigledno predviđen za landscape.

Poslednja izmena:
Kako moze da bude bolji izbor ? Prvo tf300 ima tastaturu za kuckanje, na njoj bateriju uz koju ce mi trajati duze nego ipad, ima polaris office preinstaliran sto meni treba dosta, ima veci ekran za 0.4''xD i koliko sam ja video svi ovi premium android tableti su ispod 600 do 605g, ipad je preko 650g...
I drugo, moja sestra je imala priliku da proba iPad kod svoje drugarice kod koje je spavala ja misilm 2 dana i kaze mi da je iPad za decu kojima je do igranja perfektan... Meni nije toliko do igranja, 25% dnevno sam mozda malo i preterao, 15-20% ce najverovatnije biti... Jedino sto ja vidim kod tog ipad-a je rezolucija ekrana koja meni ne treba toliko, ja sam na laptopu imao rezolucija 1366x ne znam koliko i bilo mi je sasvim dovoljno, mislim da je 1280x800 na tabletima slicna gustina piksela kao na laptopu... To je ono sto sam ja uspeo da saznam o ipad-u u poslednje vreme, ajde sad jabuke napadnite me...

Niko te ne napada ovde su svi, ukljucujuci i mene, pokusali da ti pomognu ali deluje kao da nisi uopste zeleo pomoc vec neku vrstu flame wars-a (ja ne mogu drugacije da protumacim tvoj post da apple uredjaje "mrzis" i da nakon sto ti 90% ljudi kaze da ti za potrebe koje si naveo posao najbolje zavrsava iPad ti pitas da li da uzmes TF300 ili Prime). jos jednom cu ponoviti, za potrebe koje si naveo iPad ti najbolje zavrsava posao, ako imas preferencije ka drugim platformama to uopste nije sramota i sa svojim parama naravno da ces uzeti ono sto ti se najvise svidja.

- Surfovanje (40%) (najbolji ugodjaj na iPad-u zbog odlicno optimizovanog browsera i vrhunskog ekrana, ne samo zbog PPI vec i zbog ostalih karakteristika)
- Igre (25%) (krajnji domet igranja mi je scrabble tako da o ovome ne mogu da sudim ali po misljenju ostalih iPad ima daleko kvalitetnije naslove)
- Office, beleske (15%) (najbolji office paket imas na iPad-u a imas i odlicnih free paketa)
- Video (u proseku 5% dnevno...) (jos jednom bolji displej daje prevagu)
- Muzika (10%) (ovde nema razlike maltene nikakve)
- Kamera i ostalo (5%).... (takodje kamera nece dati prevagu nijednom uredjaju, mislim da je bitniji kvalitet izrade, bogat ekosistem, veci broj aplikacija optimizovanih za tablet uredjaje...)

i TF300 nema .4 inca vecu povrsinu ekrana.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno