Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

f6I7H.jpg

Halo 4: Forward Unto Dawn (HD)

Wikipedia

IMDb

Mini web serija iza koje stoji M$ kao zagrevanje za dolazeći H4. Sastoji se od 5 petnaestominutnih epizoda (prvi link, četiri su izašle do sada, peta i poslednja izlazi sledećeg petka), koštala je $10 miliona, najskuplji projekat te vrste.

Utisak... sasvim dobro odrađeno, prve dve epizoda pomalo dosadnjikave, od treće kreće prava stvar... :)

Fanovi franšize obavezno da pogledaju, preporuka i ostalima.

Poslednja izmena:
Alt+F4 je napisao(la):

Mini web serija iza koje stoji M$ kao zagrevanje za dolazeći H4. Sastoji se od 5 petnaestominutnih epizoda (prvi link, četiri su izašle do sada, peta i poslednja izlazi sledećeg petka), koštala je $10 miliona, najskuplji projekat te vrste.

Utisak... sasvim dobro odrađeno, prve dve epizoda pomalo dosadnjikave, od treće kreće prava stvar... :)

Ovo odlicno izgleda.

Voleo bih jedan SF gde Igoritza/Garancija itd nije banovan sa ovog foruma... :D mada i to prelazi granice fantazije...

Brate, uz ekskluzivna pravila gde ja jedini ne smem da pisem o odredjenim temama, zaista jeste SF :)

Elem, sa zakasnjenjem sam odgledao ubedljivo najbolje SF ostvarenje ove a i prethodnih 5 godina - Chronicle.

Veoma veliki protivnik sam Found Footage filmova, ali ovaj film ne da je dobar, nego je i u tom FF formatu objasnio kako se rezira jedan film! Bukvalno je kao SF tematika realniji nego 95% filmova koji se trude da budu realni, kao da se momcima sve to stvarno desilo. Pritom, prica, gluma i apsolutno SVE u filmu je besprekorno. Ko nije gledao, pravac "u bioskope"!!!

Mnogo bih voleo i drugi deo, iako se obicno SF filmovi upropaste nastavcima, ali otac i sin koji su radili prvi deo imaju vise nego dobru ideju za dvojku, koju Fox sada pokusava da spreci jer "nije po njihovim zamislima", pa se sve plasim da ce da ga upropaste kao sto se i Matrix-u desilo, iz istog razloga (Vohovski su teli nesto drugo eventualno od onog sto je nastalo sa reloaded i revolution)

ja sam gledao chronicle ali još kad je stvarno bio u bioskopu i nije bio toliko loš. btw ja sam u sali, baš je bio doživljaj

f6I7H.jpg

Wikipedia

IMDb

ODLICNO, moglo je biti malo vise akcije "face to face" sa Covenant likovima, sem one jedne sa crvima, a toliko rasa imaju, ali sve u svemu sam zadovoljan, steta sto nije jos snimljen film, ovde ima materijala za 1/4 istog...

Bred Pit i zombiji...vise njih nego u L4D igrama. :)

[YOUTUBE]HcwTxRuq-uk[/YOUTUBE]

Dokle vise ova pulsirajuca muzika u trailerima ?

po onome što sam ranije čitao ova zombie invazija bi trebala biti samo uvod u priču, jer se radnja filma odvija nakon što je taj world war z završen. ali verovatno je to stavljeno kao mamac da se ljudi upecaju

Dakle, nesto manje od 500 godina potrebno da se izvrsi teraformiranje Marsa, uz preduslov da ovde ide sve po planu...sto skoro nikada nije slucaj...ja bih rekao verovatno daleko vise...nekoliko hiljada verovatnije pod ovim tempom...Ne radi se samo tu o tehnologiji vec i o kvantitetu, kolicini transportovane materije i postupcima koji ne mogu da traju kratko i da hoces...da ne pricam o kolicini potrebne energije za sve to...U smislu inovacija na energetskom planu covecanstvo stagnira vec duzi period a ona je kljucna za ovakav projekat. Jos uvek gorimo fosilna goriva samo nesto efikasnije i sa manje zagadjenja u odnosu na 100 godina ranije. Jos uvek trosimo nuklearnu energiju po istoj tehnologiji od pre 50 godina i malo sta se tu pomerilo. Sa ovakvim tempom trebace nam 1000 godina smao da razvijemo tehnologiju za primenljivu i manipulativnu proizvodnju velikih kolicina enrgije...mislim stvarno veliku kolicinu energije a nesto slicno nuklearnom reaktoru koji btw treba vodu da bi radio. Osnovni principi propulzije fluida, koje je jos Tesla opisao prilikom razvijanja modela hidroelektrane, funkcionisu ne promenjeno do dan danas. Tu se nismo makli vise od 100 godina. Cak i nuklearni rekatori rade po istom principu parne turbine..gas pod pritiskom i lopatica i vozi misko...Jedini novi pomak je sunceva nergija ali njen kapacitet u fotocelijama danasnje tehnologije je prilicno neupotrebljiv za ozbiljnije projekte koji trebaju vece kolicine energije...Helijum 3 bi mogao biti resenje obzirom da ga navodno na Mesecu ima jako puno ili neka cudesna hladna fuzija za koju verujem da nece ugledati svetlost dana nikada ukoliko se ne pronadje potpuno novi element koji bi mogao da bude pogonsko gorivo...Na kraju ostaje i cinjenica da dalje od magnetog polja zemlje organska bica tesko mogu da prezive duzi priod pa makar koristila i najnoviju danasnju tehnologiu. Za to treba potpuno novi materijali ili koncept zastitte ali ako bi smo se docepali velikog izvora energije dostupnog na dnevnom nivou onda bi imali i dovoljno snazno magnetno polje da se krecemo kroz duboki svemir i boravimo tamo neograniceno.

Prilozi

• mars_teraformiranje.jpg
    mars_teraformiranje.jpg
    133.9 KB · Pregleda: 114
Poslednja izmena:
Pa to je samo 11 godina ali nisam primetio da je ista napravljeno od toga osim ovog gore sajta...nece to skoro...;), svakako ne pre nego prvi covek uopste ode do Marsa a NASA navodno ima misiju u glavi za period oko 2030 (mozete procitati o planovima NASE u vezi sa novim izborom Obame na mesto predsednika). Prvo ce svakako da ode grupa ljudi pa tek posle nekoliko godina najranije moze poceti ovakav projekat za stalnu stanicu i sl. tome, jer prva grupa tek treba da prezivi i donese ono najvaznije..iskustvo. Za ovakvu stanicu vreme dolazi tek 10-20 godina posle prvog odlaska na MArs...u najboljem slucaju 2050-2060 ako ova prva bude po planu i ispuni sva ocekivanja.;) Opet to je i dalje od sustinskog problema teraformiranja. Ljudi su bili na mesecu pre 43 godine i nakon toga nista, ni baza, ni rudarstvo... nista...ustvari tehnologija je manje vise ostala ista i nije se pomerila za tih 43 godine osim sto su im sada kompjuteri jaci...cak su im i rakete iste. Trenutni vrh u raketnoj industriji je i dalje ruska raketa sa motorom od pre 50 godina...

Poslednja izmena:
Ovo je fantastično!

Google's latest Experiment project that visualizes the precise location of at least 100,000 stars in our Milky Way galaxy, using various imagery and data pulled from NASA and the European Space Agency (ESA). For your frame of reference, there are approximately 200 to 400 billion stars in the Milky Way galaxy.

Oduzima dah :) Bar meni :)

Ovo je fantastično!

Google's latest Experiment project that visualizes the precise location of at least 100,000 stars in our Milky Way galaxy, using various imagery and data pulled from NASA and the European Space Agency (ESA). For your frame of reference, there are approximately 200 to 400 billion stars in the Milky Way galaxy.

Oduzima dah :) Bar meni :)

Super je.

Mada imas i ovu "igricu" sto sam vec kacio u PC Igre podforumu ali NIKO nije obratio paznju...

http://spaceengine.ucoz.ru/

Nije *******cija, ruski astronom naucio programiranje da bi ovo mogao da napise. Koristi OpenGL pa ti mozda bude rusilo igru sa ATIjem ponekad, ali ako imas 1gb video memorije trebalo bi da radi okej.

Koliko vidim ovo Gugletovo cudo ima samo zvezde, space engine prikazuje sve.

Edit: Ovaj zoom feature u gugletovom cudu ne moze da prikaze warp bas najbolje... smor.

Poslednja izmena:
Hvala :)
Mislim da ovo guglovo radi kako treba jedino na Hromom:) Na FF je ok, al nije zum ok dok na IE tek ode do đavola sve:)

Će probamo Space Engine:)

Valjda ce wikipediji da kapne koji dinar od ovog guglovog projekta, kada vec koriste njihove podatke.

Nekad se islo u planetarijum, deca zanimala za svemir a danas... moraju da im donose planetarijum u sobu.

A nikad vece potrebe za svemirskim istrazivanjima i obrazovanju populacije o tome sta se nalazi van nase planete.

Svaka im cast, uspeli su ljude za zatupe. Mission accomplished.

Drugi sinovi postaju lekari i advokati a moj sin samo zvizdi:D

Upravo pogledao Cloud Atlas, 3 sata proslo kao 10 minuta. Moram da saberem utiske, ali mogu samo da kazem da je bruka film. Pogledati obavezno.

Dakle, nesto manje od 500 godina potrebno da se izvrsi teraformiranje Marsa, uz preduslov da ovde ide sve po planu...sto skoro nikada nije slucaj...ja bih rekao verovatno daleko vise...nekoliko hiljada verovatnije pod ovim tempom
Covecanstvo bi veoma malo profitiralo od teraformiranja i kolonizacije Marsa, a najveci deo 'profita' bi bio upravo u know-how kako se radi teraformiranje na planetarnoj skali. Problem sa ovom idejom je u tome sto postoji realna mogucnost da je na Marsu postojao (a mozda jos uvek postoji*) zhivot. Poslati ljude na Mars je odlican recept da se Mars zagadi zemaljskim vidovima zhivota, i ozbiljan rizik da u slucaju da tamo josh uvek nesto postoji* to nadje put da dospe na Zemlju u nekontrolisanim uslovima... :trust:

* Curiosity's SAM analyzis rumours... ,)

U smislu inovacija na energetskom planu covecanstvo stagnira vec duzi period
Netacno. Broj inovacija i u ovom domenu prati eksponencijalni progres nauke. Problem je struktura i organizacija ljudskog drustva (sve sa sistemom donosenja odluka) koja je potpuno nepromenjena vec hiljadama godina... :trust:

Npr, koriscenje superprovodnika za prenos energije je ekonomski gledano vec par godina isplativije od klasicnog sistema dalekovoda...
Inovacije su tu, samo 'odgovornima' treba vremena da im nesto dodje od dupeta do glave... :trust:

Na kraju ostaje i cinjenica da dalje od magnetog polja zemlje organska bica tesko mogu da prezive duzi priod pa makar koristila i najnoviju danasnju tehnologiu. Za to treba potpuno novi materijali ili koncept zastitte ali ako bi smo se docepali velikog izvora energije dostupnog na dnevnom nivou onda bi imali i dovoljno snazno magnetno polje da se krecemo kroz duboki svemir i boravimo tamo neograniceno.
Nije dovoljno samo magnetno polje; potrebna je i odgovarajuca gravitacija, a pozeljno je da ipak ne budesh na dnu gravitacionog bunara...

Summa summarum, mnogo bolje resenje za osvajanje svemira su svemirski habitati...

Ljudi su bili na mesecu pre 43 godine i nakon toga nista, ni baza, ni rudarstvo... nista...ustvari tehnologija je manje vise ostala ista i nije se pomerila za tih 43 godine osim sto su im sada kompjuteri jaci...cak su im i rakete iste.
Kao da si rekao da su kola ostala ista zadnjih 43 godina... Da, koncept je isti, ali mnogo sto sta se promenilo u tehnologijama, kako kod kola, tako i kod raketa... Problem kod raketa je sto njihov koncept ne vodi nigde, jer previshe kosta da se pomocu njih bilo sta lansira sa povrsine Zemlje u njenu orbitu i dalje...

Cisto tehnoloski posmatrano, verujem da bismo 'danas' bili sposobni da poshaljemo automatsku sondu do najblizhih zvezda sa vremenom preleta oko 1 veka za Proximu Kentaura ('danas' u znacenju 10-15-tak godina projektovanja i gradnje). Sve bitne tehnologije su tu negde u stepanu razvoja:
- AI
- laser beamed sailing
- VASIMR
- voltaic cells
- superconductiv materials for energy storage & electrostatic fuel scooping
- self-healing materials
- power lasers
- 3D printing

Covecanstvo bi veoma malo profitiralo od teraformiranja i kolonizacije Marsa, a najveci deo 'profita' bi bio upravo u know-how kako se radi teraformiranje na planetarnoj skali. Problem sa ovom idejom je u tome sto postoji realna mogucnost da je na Marsu postojao (a mozda jos uvek postoji*) zhivot. Poslati ljude na Mars je odlican recept da se Mars zagadi zemaljskim vidovima zhivota, i ozbiljan rizik da u slucaju da tamo josh uvek nesto postoji* to nadje put da dospe na Zemlju u nekontrolisanim uslovima... :trust:

* Curiosity's SAM analyzis rumours... ,)

Ocigledno je da je Mars jedini pogodan za naseljenje...pa i bakterijama bez kojih ni mi ne mozemo...mikrobi ce svakako pre nas tamo da bi stvorili sredinu u kojoj mozemo da obitvamo, zbog biljaka i svega ostalog...to je potencijalni zovotni prostor i treba ga iskoristiti ako je moguce...mada u medjuvremenu mnogo sta moze da se desi...ja ovde pricam o konceptu i Mars je sigurno sledeca destinacija.

Netacno. Broj inovacija i u ovom domenu prati eksponencijalni progres nauke. Problem je struktura i organizacija ljudskog drustva (sve sa sistemom donosenja odluka) koja je potpuno nepromenjena vec hiljadama godina... :trust:

Npr, koriscenje superprovodnika za prenos energije je ekonomski gledano vec par godina isplativije od klasicnog sistema dalekovoda...
Inovacije su tu, samo 'odgovornima' treba vremena da im nesto dodje od dupeta do glave... :trust:

Netacno. Na ovom polju nema primenljivih inovacija koje su izasle iz laboratorija i koje imaju potencijal za takvu upotrebu. Evo imas solarne panele sve ok ali njihov udeo je simbolican, povecava se to stoji ali tempom koji je jako spor...vekovima spor. Nisam mislio na naucne hipoteze i ekperimente. Sve ok za superprovodnike ali njihova primena je u najmanju ruku dekadama daleko. I zbog cinjenice da nema jos resenja na sobnoj temperaturi koje bi bilo upotrebljivo a i zbog razloga koje navodis...ljudi...svejedno...nema.

Nije dovoljno samo magnetno polje; potrebna je i odgovarajuca gravitacija, a pozeljno je da ipak ne budesh na dnu gravitacionog bunara...

Summa summarum, mnogo bolje resenje za osvajanje svemira su svemirski habitati...

Potrebno je i jos mnogo sta osim gravitacije i magnetnog polja ali sam pomenu onaj dominantni razlog...gravitacija sisa kalcijum, po malo rastura srce i krvotok, izaziva promene u metabolizmu i manje vise nije problem uz veci ili manji trud astronauta za takav put na mArs ali zracenje...to je ozbiljan problem u odnosu na gravitaciju i zahteva puno vise da bi bio resen...sreca...moze se resiti ali pitanje je cene i vremena...

Kao da si rekao da su kola ostala ista zadnjih 43 godina... Da, koncept je isti, ali mnogo sto sta se promenilo u tehnologijama, kako kod kola, tako i kod raketa... Problem kod raketa je sto njihov koncept ne vodi nigde, jer previshe kosta da se pomocu njih bilo sta lansira sa povrsine Zemlje u njenu orbitu i dalje...

super ovde se slazemo :d

Cisto tehnoloski posmatrano, verujem da bismo 'danas' bili sposobni da poshaljemo automatsku sondu do najblizhih zvezda sa vremenom preleta oko 1 veka za Proximu Kentaura ('danas' u znacenju 10-15-tak godina projektovanja i gradnje). Sve bitne tehnologije su tu negde u stepanu razvoja:
- AI
- laser beamed sailing
- VASIMR
- voltaic cells
- superconductiv materials for energy storage & electrostatic fuel scooping
- self-healing materials
- power lasers
- 3D printing

ovo sto si naveo je tu negde...u glavama i po nekom ekperimentu i simplificirranoj primeni ali njihova prakticna primena da omoguce let u duboki svemir je...daleko...koliko...ko zna...sam si pomenuo...

I za kraj zapitaj se samo sta si o svemirskim istrazivanjima mislio 1985 godine npr...ako si tada bio rodjen...ja sam bio srednoskolac tada i skoro 30 godina nakon toga moj svet izgleda skoro isto osim informacionih tehologija...u mnogim poljima smo nazadovali...a mnogi stariji ce ti reci da se "nekada bolj zivelo" a ja mogu da ti posvedocim o tome...u tom smislu narednih 30 godina moze proci u nastavku pada...tom progresijom necemo skoro a od naucnih hipoteza nema nista...zato i jesu hipoteze.

Poslednja izmena:
Ocigledno je da je Mars jedini pogodan za naseljenje....ja ovde pricam o konceptu i Mars je sigurno sledeca destinacija.
Netacno. Pre svega, i na samoj Zemlji covek naseljava vrlo mali procenat povrsine; uglavnom je najveci procenat populacije zguran na malom prostoru u gradovima, a i to je uradjeno na krajnje neracionalan nacin... Naseljavanje vode je tek u eksperimantalnim pokusajima... Sto se tiche svemira i njegove kolonizacije, tu je po meni najbolje reshenje svemirski habitat. Mozhes da ga napravish kakvim ga zhelish, imash gravitaciju a ipak nisi na dnu gravitacionog bunara (tj ne morash da troshish mnogo energije na izlaz u svemir), u zavisnosti od debljine 'zidova' i materijala od koga je izgradjen mogao bi chak biti bolje zastichen od radijacije nego na povrshini Zemlje, potencijalno je mobilan (ako uochish neki asteroid kako ide u pravcu tebe samo mu se sklonish sa puta; ako uochish neki GRB sklonish habitat u 'senku' neke planete, itd), ali pre svega ostalog, svemirski habitat je u okvirima nasheg danashnjeg tehnoloskog domashaja... :trust:

Netacno. Na ovom polju nema primenljivih inovacija koje su izasle iz laboratorija i koje imaju potencijal za takvu upotrebu. Evo imas solarne panele sve ok ali njihov udeo je simbolican, povecava se to stoji ali tempom koji je jako spor...
Izgleda da razlicito definishemo sta je to sto nazivamo inovacijom. Necheg fundamentalno novog nema, i nece ga ni biti. S druge strane, tehnologija materijala i njihove proizvodnje napreduje eksponencijalno. Solarni paneli tipicno imaju josh uvek efikasnost od 10-15%, ali se danas proizvode jeftinije, i duzhe traju (manja im je degradacija efikasnosti). U laboratorjama imash panele koje imaju efikasnost od 68%, na jednoj strani, i one koji imaju efikasnost koliko i danasnji komercijalni (10%), ali su 10 puta jeftiniji za proizvodnju...

Germany sets new solar power record

The red squares represent the area that would be enough for solar power plants to produce a quantity of electricity consumed by the world today (Welt), in Europe (EU-25) and Germany (D). (Data provided by the German Aerospace Centre (DLR), 2005). DESERTEC. Neka se sprovede ovo, i ne trebaju ti nikakve fundamentalno nove stvari za veoma dugi period vremena.
340px-Fullneed.jpg

Sve ok za superprovodnike ali njihova primena je u najmanju ruku dekadama daleko. I zbog cinjenice da nema jos resenja na sobnoj temperaturi koje bi bilo upotrebljivo a i zbog razloga koje navodis...ljudi...svejedno...nema.
Imash superprovodnike za koje je dovoljna temperatura tecnog azota, sto ih i cini ekonomski konkurentnim. Bilo bi naravno idealno da se otkrije neki superprovodnik koji bi to bio na sobnoj temperaturi, ali je moguce da se to nece desiti josh dugo vremena, ako i ikada. Ali i za ono pro, potrebno je promeniti svest ljudi...

ovo sto si naveo je tu negde...u glavama i po nekom ekperimentu i simplificirranoj primeni ali njihova prakticna primena da omoguce let u duboki svemir je...daleko...koliko...ko zna...sam si pomenuo...
Sve stvari koje sam pomenuo ce da budu tu 20-tih godina ovog veka. Pricham o komercijalnoj upotrebi. Razlika je, ako bi danas krenuli sa realizacijom medjuzvezdane sonde, sto bi to poguralo razvoje svih pomenutih tehnologija... Npr, prvu brute force AI cemo imati krajem ove decenije (u smislu da ce ljudi koji rade na ovom polju moci kroz 10 godina sebi da priushte hardware koji ce biti sposoban da tera jednu brute force AI; verovatno bi vec danas mogli da imamo brute force AI ako bismo u to upregli sve kompjutacione resurse na Zemlji). Trebace verovatno josh 5 godina posle toga, i primenu iste te brute force AI, da se njeni gabariti svedu u 'prihvatljive' okvire... ,)

I za kraj zapitaj se samo sta si o svemirskim istrazivanjima mislio 1985 godine npr
Isto sto i danas. Prvi mass driver je testiran 1976, i vec tada je bilo jasno da je to put kojim treba ici. Sve sto se u 'svemirskim istrazhivanjima' deshava ('razvoj' raketne industrije: space shuttle projekti, tada, komercijalizacija raketne industrije, danas), nema potecijal potreban za pravu kolonizaciju svemira, i samo je sredstvo da pojedinci strpaju sebi gomile para u dzepove... :trust:
Pre ili posle, morace se pristupiti gradnji mass drivera. Ja bih voleo pre...

Poslednja izmena:
V, lepo je sto pratis popularnu nauku i znas po malo od svega ali realno nema rezona za takav optimizam...Habitati su neka nova tema o kojoj mozemo da raspravljamo ali nedosledan si...za tebe je skrenuti habitata u senku planete tek onako zahvat...ako to mozemo u dogledno vreme onda ce put na Mars verovatno biti kao let do Tivta ali to je potebi u isto vreme neizvodljivo...Isto tako pominjes superprovodnike na temperaturi tecnog azota kao da je u pitanju rumenko iz zamrzivaca, nesto normalno i upotrebljivo a to je upravo i problem zasto stvar ne funkcionise...tecni azot je skup ne praktican i cela tehologija neupotrebljiva na bazi tecnog azot za komercijalnu primenu.... iskoristen je samo za laboratorijske uslove da bi se stvar dokazala i odatle jos uvek nije ni izasla...Sto se tice radijacije ne bi vise o tome...imas ovde jedan clanak popularne nauke koji govori sve o tome a i daje neke procene o vremenu Kosmička radijacija – veliki neprijatelj osvajača Marsa
Brute force AI, mass driver i warp speed...ne ide to tako V...Vidis po kvantnoj fizici mozda ja ovo pisem a mozda i ne....isto tako ti ces procitati ovo a mozda i neces jer nece biti napisano a i ako bude niko ti ne garantuje da nece biti o cvecu i ljubicicama umesto o habitatima...Jedno je realnost a drugo su mogucnosti...

realno nema rezona za takav optimizam
Postoji distinkcija kad se kazhe da je nesto tehnoloski moguce, i kad se kazhe samo da je nesto moguce... Nisam optimista; trudim se da maksimalno realno sagledam stanje stvari.

...Habitati su neka nova tema o kojoj mozemo da raspravljamo ali nedosledan si...za tebe je skrenuti habitata u senku planete tek onako zahvat...ako to mozemo u dogledno vreme onda ce put na Mars verovatno biti kao let do Tivta ali to je potebi u isto vreme neizvodljivo...
Nista od toga nisam rekao.

Ako imash dovoljno energije, habitat mozhe da se pokrece sa dovoljnim brojem VASIMR motora, samo bi ubrzanje bilo veoma malo. Drugim rechima, mogao bi da pomerish habitat ako imash za to dovoljno vremena. Sto se tiche zastite od GRB-a, oni su tipicno kratkotrajni, i imao bi vremena verovatno samo da prebacish sto vishe vode na spoljnu stranu jednog pola habitata, gde bi se ona zaledila, i da odrzhavash orijentaciju celog habitata tako da sloj leda bude izmedju habitata i izvora GRB-a...

Sto se tiche puta na Mars, nisam rekao da je neizvodljiv, vec da ne bi trebali da shaljemo ljude tamo dokle god ne budemo sigurni da tamo nema nicheg zhivog...

Isto tako pominjes superprovodnike na temperaturi tecnog azota kao da je u pitanju rumenko iz zamrzivaca, nesto normalno i upotrebljivo a to je upravo i problem zasto stvar ne funkcionise...tecni azot je skup ne praktican i cela tehologija neupotrebljiva na bazi tecnog azot za komercijalnu primenu.... iskoristen je samo za laboratorijske uslove da bi se stvar dokazala i odatle jos uvek nije ni izasla
Izashlo je iz laboratorija, i komercijalno je dostupno.

2008: Holbrook Superconductor Project
2012-2014: Tres Amigas SuperStation
2012-2013: American Superconductor Sells Millions of Meters of Wire to Power South Korea
Hocesh josh ? ;)

Brute force AI, mass driver i warp speed...ne ide to tako V...
...Jedno je realnost a drugo su mogucnosti...
Brute force AI ce postati realnost tu negde oko 2020, +- par godina.
Mass driver je apsolutno tehnoloski izvodljiv (bio je to josh pre 20 god); potrebo je 100-300 milijardi $ (u zavisnosti od varijante) na oko 10-tak godina i volja da se sprovede u stvarnost, i to je ono sto nedostaje.
warp speed... :sceptic:

Jedno je realnost a drugo su mogucnosti...

Realnost je, da danas u 2012. godini ljudi vrse ozbiljna, poprilicno poodmakla istrazivanja necega sto je i poslednjih godina bila jedna od glavnih tema u pisanim delima naucne fantastike. Ne pricam o putovanju u svemir i na druge planete vec o primeni nanotehnologija u medicini.

Znas ono, malecni sitni roboti koji putuju krvotokom i opravljaju ljudski organizam. Naravno medicina kaze da se to razvija da bi lakse i efikasnije dostavljali razne lekove ali tome nema granica. Deus Ex uzivo, za par decenija ako ne i manje :)

Nazad
Vrh Dno