Šta je novo?

Problem sa Grafickom!!!Pomoc

Graficka je iz 2009 tako da nije u garanciji,a verovatno da cu u utorak odneti u servis,s tim sto cu im napomenuti da su ploca i procesor u garanciji.A javicu ti se,ti sto sve znas,sta je bilo.I dalje mislim da je graficka,i da je covek u pravu,jer kad startuje,graficka ne pokrece ventove na 100% ,nego na 40 i onda vent zastajkuje,i ubrzava,.Kad se komp upali,barem moja graficka,krece da vrti sa 100%,i onda stane.Ovog puta to nijeslucaj,sto me vise baca u sumnju da je graficka otisla,iz kog razloga?Pa nismo mi baba vange pa da znamo sta se desava,kvar se ne moze videti golim okom,mozda je napajanje sjebalo sve,mozda je ploca,ko zna sta je..U utorak cu kupiti ram od 1 gb cisto da probam da startujem,ako ni tad nece pravac servis,da ustanove kvar..Da budem siguran,sledi slanje za Bg i zamena ploce uz moju doplatu..A onda i kupovina kartice.A lik koga ti nazivas amaterom je spec.voc.ing.geod
I saradjuje sa dosta kompjuterskih firmi u Nisu..Ipak i moja je greska,jer sam trebao prvo odneti u servis..Tu si apsolutno u pravu.

Poslednja izmena:
Ventilatori zastajkuju i ubrzavaju obično kada su za menjanje, obično dok ne zakuju skroz neko vreme tako rade, a onda prestanu i tako da rade(napajanje im izgubi snagu :) ) - što bi rekao tvoj majstor. ako spojiš drugi neki (npr nov ventilator na taj konetor od tog ventilatora verovatno će raditi sa 100%)

kada tako rade vetilatori to obično zvuči kao da se nešto dere prvih 5 -10 minuta a onda prestane (stabilizuje se rotacija ventilatora)

e, problem nastaje kada jednog dana upališ komp, a te buke više nema
to najčešće znači da je ventilator potuno prestao da se okreće, onda kreće crkavanje komponenti

a to da znam sve...
pa voleo bi da znam sve, ali ,nažalost, nisam ni blizu toga
:)

Verovatno nisam dobro preneo kako je on rekao,da su promene na procesoru graficke vidljive,i da je promenila boju na jednom mestu.
E sad ovo''potamnelo sam verovatno ja izmislio'',jer lik prica 200 na sat gde cu ja kao laik da pohvatam sta je sve napricao o_O

U deset godina koliko vec koristim kompjutere,promenio sam ih samo 3 do sad,i nijedan nikada nije crkao,niti je ikada neka komponenta crkla,osim jednog dvd rezaca..Tako da ***a,malo cudna situacija za mene.

Ne prigovaram tebi ništa.
Ti si uradio što treba, zvao nekom ko tvrdi da se razume.

Smejem se njemu.

A što se tiče toga da je na nekom mestu potamnilo to znači da je tu jako grejalo, ne mora da bude da je crklo.
Svi uređaji koji su veći potrošači, na njihovim pločama se vidi na nekom mestu da je potamnelo čak i kada su ispravni uređaji.
Najčešće ispravan i neispravan deo izgledaju identično, retko se vidi baš da je nešto spaljeno. (Prema mom iskustvu manje od 10%)

Ok a zasto mi je ploca ili memorija izbacila 3 plava ekrana za redom,pre nego sto je potpuno stao komp.Da li je moguce da je memorija crkla?Primetio sam da aida64 nije htela da mi ocitava na koliko radi memorija
..To sam primetio pre nego sto mi se javio problem sa memorijom.Da li imas ideju sta bi moglo da bude?
Ne prigovaram tebi ništa.
Ti si uradio što treba, zvao nekom ko tvrdi da se razume.

Smejem se njemu.

A što se tiče toga da je na nekom mestu potamnilo to znači da je tu jako grejalo, ne mora da bude da je crklo.
Svi uređaji koji su veći potrošači, na njihovim pločama se vidi na nekom mestu da je potamnelo čak i kada su ispravni uređaji.
Najčešće ispravan i neispravan deo izgledaju identično, retko se vidi baš da je nešto spaljeno. (Prema mom iskustvu manje od 10%)

A da i pitanje,kako se ponasa ploca kada nesto nije u redu sa njom?Ova moja daje plave diode(4komada)znaci kao da sve radi.Dal je moguce da je samo ram memorija otisla?On kad je ubacivao ram bez 1 pina juce,kaze da nema veze sto ne nedostaje taj 1.

Obično kada matična ploča daje error bipove onda je OK.
Mrtva obično nema bipova.

Prvi pin na ramu je VrefDQ: Reference Voltage for Data signalsVrefCA, e sad njegov uticaj na to kako će se ram ponašati ne znam .
Neki napon, onda verovatno bez toga neće raditi ram.
Moguće da ti je crkao samo ram. Ali treba proveriti.

Ne kažem ni da je grafička ispravna, ali bez da je nakači na ispravan računar, odokativnom metodom (ili rašljama) neće se ustanoviti ništa.
Pretpostavljam da nije ni stavio novu pastu ili nešto prilikom vraćanja hladnjaka na grafičku grafičke.
(ako je skidao hladnjak, a ako se ustanovi da je grafička ispravna obavezno treba neka pasta da se stavi inače neće dugo raditi bez problema).

E ovako,malopre sam se cuo ponovo sa njim,sve mi je objasnio,lik se stvarno razume u hardwer.Necu da prenosim sta je rekao,al sam ga bas pitao za graficku,kaze da mozda nije ona..ali da je savet da zamenim,posto graficka ako jedan tranzistor crkne ili oslabi,on automatski greje sve oko sebe,i moze da napravi problem ploci,tako sto vraca struju.
A za napajanje,kaze da se prvo radi ono sto je vidljivo,jer ako napajanje slabo,i ako kondenzatori ili nesto tako,ono pisti i ispusta zvuke..Tako da sam siguran,jer se stvarno razume i vidi se da godinama radi sa tim.
Hladnjak je skinuo,ali nije stavio pastu..Videcu u utorak kad kupim memoriju..Mozda je samo memorija napravila problem.

Poslednja izmena:
Sad sam pogledao na memoriji,kupljena je pre 2 nedelje,predzadnja linija je siva dok su ostale zute,da li je mozda to uzrok,mozda sam je nekoliko puto malo jace ubacio ili ubacio na pogresny stranu o_O
I zeznuo taj predzadnji pipak koji je sad siv a ostali zuti:(
Zvacu sytra momka iz Nisa,koji radi sve oko kompjutera,600 din naplacuje

Da li neko zna neki ubrzan kursa za molera, keramicara, parketara ?

p.s. zasto nisi odneo u neki servis ili kod nekog "servisera" koji poseduje potrebne komponente i za 10 min verovatno utvrdio sta ti je ispravano-neispravno, jer sta god da ti neko isprica dok god se to u praksi ne pokaze tacno...
Za servis ipak moras da posedujes i rezervne ispravne delove, ovako i sa iskustvom od 20 godina uopste nemogu da kazem 100% je ovo ili 100% je ono, sve je u fazonu verovatno je ovo, najvise sanse da je ono, dok ne proveris sa ispravnim komponentama (nekada to traje 2 min a nekada danima), neces biti siguran da si u pravu.

Mozda taj tvoj serviser ima iskustva i nije laik, ali mi nije jasno odakle mu hrabrost da se uputi na teren sa licnom u ruci i pokusa da resi problem mustrije kojoj se ne pali komp, a pritom musterija spominje spzrene module, grafiku, plocu, plave ekrane, kulere koji se cudno vrte...

Mozda je tih 600 dinara koje si spomenuo u stvari konsalting, odnosno negov savet a ne resenje, jer ti on i nije resio problem.
Ako je to naplatio 600 din, onda je ok. Dosao je, pogledao , dao ti neku ideju sta dalje, koju si ovde na forumi inace dobio za dz :S

Poslednja izmena:
Ljudi meni je nesto sprzilo memoriju,verovatno ploca,e sad kako je doslo to toga i zbog cega,dal je napajanje to uradilo stvarno neznam..Mogu samo da pretpostavim,elem danas sam zvao servis i pitao sam ih da li se popravlja pin memorije,i kada sam rekao da je bio siv,on mi kaze da je to ploca uradila i da ne stavljam u isti slot.Znaci ploca u pakovanje i natrag u Bg gde je kupljena,razocrali su me,mislim da nikada vise necu kupiti ovako preko neta.Samo da nije napajanje,to cu proveriti u servisu.

,mislim da nikada vise necu kupiti ovako preko neta.Samo da nije napajanje,to cu proveriti u servisu.

Nemoj da se tripuješ. Ja sam kupio golmilu stvari preko neta. Dešavalo mi se da mi pošalju stvarno novo (neispravno napajnje) Chiftek, novu neispravnu grafiku Gigabyte, matičnu MSI .... uz malo strpljenja i čekanja sve sam to vratio i poslali su mi adekvatne zamene. Ruku na srce, sve mi se to desilo sa jednom renomiranom online firmom. Nisam imao tu (ne)sreću da se bakćem sa nekim pilićarskim firmama.

Ploca je bila problem,e sad sta je napravilo kurslus,danas ili sutra nosim napajanje i graficku u servis,na proveru,jer su mi zamenili plocu za Gigabyte Ga990xa-ud3,tako da kada stigne necu stavljati komponente bez provere

Samo da se javim da mi je stigla ploca GA990XA jos pre 20-tak dana ,i da ne ureknem sve radi odlicno,izgleda da je bila ploca problem,ali cu u dogledno vreme zameniti i napajanje i graficku:beer:Aj Srecna Nova 13-ta Svima!!

Nazad
Vrh Dno