Šta je novo?

Novi žutać - Nikon D5200

s16

Slavan
Učlanjen(a)
02.10.2008
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D
Matična ploča
Gigabyte B650I AX
RAM
Kingstone 2x32gb 6400 FURY
GPU
Asus RTX4080 Super ProArt
Storage
4tb Samsung 990 Pro
Zvuk
Logi G Pro X2 Lightspeed
PSU
CM 850w SFF
Kućište
CM nCore 100 Max
Monitor
Alienware aw2723df
Miš & tastatura
Logi G915X & Logi G Pro Superlight
Laptop
Asus Zephyrus G14 GA403
Tablet
Apple iPad Air M2 Wi-Fi 128GB - Space Gray
Mobilni telefon
Xiaomi 14
Pristup internetu
  1. Optički internet
Stize nama novi Nikon D5200, opet hibrid izmedju D7000 i ovog puta novijeg D3200. AF sistem od prvog, malo sredjeniji senzor od drugog, i zadrzao pokretni ekran zakacen sa strane i iste rezolucije kao na D5100.

DPreview.com - D5200

Nikonrumors - D5200 fotke

Bice ga u tri boje, standardna mat crna sa flekicama, i 2 glosi boje, crvena i bronza...
Nikon-D5200-bronze.pngNikon-D5200-red.png

Poslednja izmena:
Mene čudi da Nikon ne farba svoje DSLRove u Maize Yellow (#FBEC5D) :p

Interesantno...
Mislio sam upravo da kupim Canon EOS 6D, ali mi se ovaj čini kao bolji izbor.
Jeftiniji, a daje bolje fotke...

Bas sam mislio da ga kupim ali nema ga u boji koju ja zelim. Odustajem :d

I dalje nista o bojama nisu naucili :d

Da, Nikon oduvek ima problem sa bojama.

:p

'bali ih megapixeli u pedu

Bas to, al navodno su nesto cackali senzor pa bi trebao da bude bolji nego na D3200...

nikon.jpg

Šalu na stranu, dok nam drajver nije demonstrirao žutilo fotografija onu subotu nikada nisam ni obratio pažnju na to. A što se megapixela tiče, mislim da je u pitanju odgovor na SONYev napad velikim ciframa...

Kakav crni odgovor na Sony kad je to Sony-jev senzor od 24mp :p

... mislio sam da u D3x00 i D5x00 nisu sonijevi senzori...

taj senzor od 24mp je Sony, a koliko se ja secam i ovaj u D5100 i D7000 je takodje Sony. A secam se da je Kai nesto prokomentarisao i za jos par Nikon aparata da je Sony unutra...

Znam za D7000 i još neke jače, nisam znao za D5100 i D5200

D7000 i D5100 imaju identican senzor :)

Mogao bi preći na ovo čeljade, biće lepa stok mašina

Bitno da se zanimamo :)

Da, Nikon oduvek ima problem sa bojama.

Otkad su presli na CMOS imaju problem, pogledaj bilo koju fotku prirode i videcesh kako su sve boje kao sa druge planete, nebo, trava, zuto lisce, sve je poremeceno, kao vec obradjeno, sto naravno i jeste na nivou senzora. Svako je svoje boje nastelovao kako misli da treba, ali Canon je u tome majstor i zato su najbolji u svemu sto ima veze sa bojama...

Najbolje je što Nikon dobije takve boje sa SONYevim senzorima koji u alfama daju savršene boje :D

Ma ima nekad belog, nije fazon samo u tome da su oni dodali zutu na celu fotku, vec je kompletan spektar boja cudan i nerealan. Isto ima i Panasonic, samo je jos gori po tom pitanju, kod njega je nebo upadljivo tirkizno, a ljudi izgledaju ko Simpsonovi, i to je tako oslednjih 15 godina kod svih redom Panasonic uredjaja, sto pokazuje da oni misle kako je to verno i rokaju ista podeshavanja za sve kamere i fotoaparate :d Na kraju, Sony vuce u magentu pa je sve kao zombiland, i on je po meni posle Canona najbolji po reprodukciji boja. Ne racunam srednje formate i ta cuda :)

Poslednja izmena:
Sad sam nacuo cenu... 720 funti \ ~950 eur - body only. Prodavace se uporedo sa D5100, znaci D5200 nije izasao da zameni D5100 (vise da zameni D7000) vec ce ga ugurati izmedju uskoro ocekivanog D7100 (koji bi trebalo da ima skroz novi senzor i AF sistem) i starog D5100.

D5200 je dobio stereo mikrofon, vise izbora oko snimanja videa, 39 AF tacaka (ne bas preterano razbacanih) sa 9 cross-type tacaka, i mogucnost kacenje WiFi modula. Kao i metereing sistem sa D7000.

Na senzoru je poboljsan DR i ISO (u odnosu na D3200, jer to je taj senzor).

Hvala Bogu pa je Nikon skontao nesto sto Canon nikad nece, da ne vole svi kao Driver aparate koji su kao zgrada, te je zadrzao mali aparat i za malkice visu klasu :d

Poslednja izmena:
A nisi cuo za 60D ? :)

I ti pricas kao da je to razlika 2 i 3x u velicini :) Dvocifreni canoni i Nikoni iste klase su 20% veci i zato imaju 200% bolju ergonomiju :) D7000 kad sam video izgledao mi je kao onaj neki fake aparat sto sluzi da stoji na vitrini :) Mali plastikaner, nista bolji u ruci od najjeftinijih Canona i Nikona, i to je neko poredio sa 7D, samo zato sto ima ovaj AF broj tacaka i onaj broj megapixela, i toliki broj opcija u meniju :d

Poslednja izmena:
Sad ces tek da popizdis kad budu krenuli da porede D5200 sa nekim Canonom samo zato sto ovaj ima ovaj AF broj tacaka i onaj broj megapixela :d

Ma samo nek kaplje lova od Canona i japanske vlade, zabole me :d

Otkad su presli na CMOS imaju problem, pogledaj bilo koju fotku prirode i videcesh kako su sve boje kao sa druge planete, nebo, trava, zuto lisce, sve je poremeceno, kao vec obradjeno, sto naravno i jeste na nivou senzora. Svako je svoje boje nastelovao kako misli da treba, ali Canon je u tome majstor i zato su najbolji u svemu sto ima veze sa bojama...

Ma mislio sam na boje kućišta...

Vrh Dno