Šta je novo?

LG Nexus 4

Baterija nije bas za pohvalu ali isto je bilo i sa GN kada se pojavio, posle je to manje vise sredjeno.
Mora se uzeti u obzir i to sto su svi testirali Nexus 4 sa beta softverom:

51300.png

51301.png

Poslednja izmena:
Verovatno pitam nešto što je do sada već X puta pomenuto u ovoj temi pa se unapred izvinjavam zbog toga ali potrebno mi je par brzih i preciznih informacija o ovom telefonu.

1. Da li je uređaj na bilo koji način dostupan van Google Play-a i ako nije da li postoje bilo kakve informacije o tome da će se eventualno pojaviti u slobodnoj prodaji?

2. Da li bi uređaj nabaljen u recimo Nemačkoj mogao bez problema da se koristi kod nas? Mislim pre svega na ograničenje pristupa Google Play-u. Interesuje me pre svega opcija gde telefon ne treba da se rootuje.

3. Postoje li bilo kakva druga ograničenja za koja bi trebalo da znam kod ovog telefona (odnosi se pre svega na softverska ograničenja usled korišćenja u Srbiji)?

4. Da li je ovaj uređaj uopšte bilo gde dostupan trenutno? Pitam zato što nailazim na krajnje protivrečne informacije o njegovoj dostupnosti.

Hvala unapred.

Poslednja izmena:
1.Да, биће га свуда, не само преко playstore-a. Продаја почиње за десет дана.

2.Да. ^
3.Не, нема ограничења, сем ако не будеш узео негде напољу од неког оператера па буде закључан.
4.Не. Продаја као што сам написао почиње 13.11 преко playstore-a у неким земљама. А недоумици касније ће га бити свуда.

Једна напомена. Цена ће вам playstore-a бити знатно виша.

Poslednja izmena:
Verovatno pitam nešto što je do sada već X puta pomenuto u ovoj temi pa se unapred izvinjavam zbog toga ali potrebno mi je par brzih i preciznih informacija o ovom telefonu.

1. Da li je uređaj na bilo koji način dostupan van Google Play-a i ako nije da li postoje bilo kakve informacije o tome da će se eventualno pojaviti u slobodnoj prodaji?

2. Da li bi uređaj nabaljen u recimo Nemačkoj mogao bez problema da se koristi kod nas? Mislim pre svega na ograničenje pristupa Google Play-u. Interesuje me pre svega opcija gde telefon ne treba da se rootuje.

3. Postoje li bilo kakva druga ograničenja za koja bi trebalo da znam kod ovog telefona (odnosi se pre svega na softverska ograničenja usled korišćenja u Srbiji)?

4. Da li je ovaj uređaj uopšte bilo gde dostupan trenutno? Pitam zato što nailazim na krajnje protivrečne informacije o njegovoj dostupnosti.

Hvala unapred.

1. bice dostupan van Google Play-a ali po vecim cenama

2. svaki telefon koji kopis van ugovora mozes da koristis gde oces

3. nema ogranicenja, radice kao i bilo koji drugi android telefon koji je povezan na srpski google nalog

4. krece u prodaju 13. novembra [za 10 dana]

ogromna razlika u odnosu na Mp3 @ 192 - al za kucice i vukove i shakale) za njih nemam komentar. njima je malo i 400 terabajta sa tim rezonom.

Vuces me za jezik i iako sam do sada izbegavao offtopic sada moram da odgovorim.

Sto se tice razlike koja se CUJE ali je ZAMASKIRANA procitaj ovaj tekstic: http://productionadvice.co.uk/why-mp3-sounds-bad/

E sada, kod mene je situacija ovakva. Nisam audiofil, nisam ni sluhista ali mogu da provalim razliku izmedju flac i mp3 na svakim sluskama od 20+ evra kao i zvucnicima 40+ evra. U cemu se sastoji ta razlika? Pa kao sto si rekao ono sto kucici cuju a mi ne... zapravo to nije tako. Ne cujemo mi to ali brate osecamo sto na kraju dovodi da prosecan mp3 zvuci ravno kao ploca dok flac zvuci kako bi trebalo (mozda za nijansu losije). Dinamike zvuka nigde kod mp3 fajlova i to je ok ako slusas tup tup tup muziku. Ja kada slusam uzivam u muzici a toga kod mp3 skoro da uopste nema. Eto toliko od mene na tu temu.

***a, svet bi bio mnogo zanimljivije mesto da se ti pitas o vecini stvari.. onda bi furali presvjati Desire sa tim jadnim hardverom u 2020 godini.. bitno je da ima samo ono sto tebi treba, *** zdrav razum :d

Kad ces ukapirati da je Nokijinih feature phone 16Gb od pre 6+ god. (bez prosirenja) sramotno malo na telefonu sa xbox hardverom, 1080p kamkoderom itd?

16Gb je malo za i za aplikacije, 128kbps albume i malo duze 1080p snimanje :d

samo jos ti da ukapiras da se svi ti problemi pa makar i na 8 giga resavaju jednim kacenjem na kompjuter od 5 minuta, svako ili svako drugo vece, jer ces ga svakako kaciti na punjac ;)

To sa cloud servisima je dobra ideja po meni. Stim sto ce ljudi, barem kod nas, morati da jure wi-fi na svakom mestu, sobzirom na kolicinu neta koja se dobija od uz pakete. Inace, 16gb je ipak pristojna kolicina memorije.

@DieH@rd

Hvala na informacijama.

Što se tiče ugovora to nije problem, to znam. Međutim, po raznim informacijama koje sam do sada uspeo da nađem na netu pristup Google Play-u za Nexus uređaje se vrši identifikacijom SIM broja a ne preko IP-a pa s obzirom da nisam koristio "Nexus" uređaje do sada (preciznije uređaje nabavljene preko "Google Play"-a) ne bih da dođem u neprijatnu situaciju da uređaj nabavljen preko ne mogu da koristim za pristup Google Play-u iz Srbije.

Dakle, nabavka preko "Google Play-a" vani nije nikakav problem već da li bi tako nabavljen uređaj bio upotrebljiv u Srbiji (po mogućtvu bez prčkanja sa rootovanjem).

BTW, pitanje upućeno osobama koje komentarišu da je 16GB prostora na telefonu malo - za šta najviše koristite uređaje? Mislim, koristite li ih za recimo smeštanje filmova itd? Pitam zato što sam ja prilikom nabavke novog iPad-a u toj nekoj filozofiji oko količine memorije koja će mi trebati uzeo WiFi 64GB model i sa zaprepašćenjem konstatovao pre par dana da uz intenzivno korišćenje količina upotrebljene memorije ne prelazi 6GB. Tablet inače koristim za sve i svašta osim za snimanje filmova pošto i ako hoću da odgledam neki film na njemu to radim isključivo kući gde obično koristim VLC Streamer na kućnoj mreži.

Poslednja izmena:
Google Play N4 ce moci da se koristi u srbiji totalno regularno, isto kao da si ga kupio i ovde.

druze, za google play je jedini uslov google play account. bar ja tako znam od kako je androida. nema nikakve veze sa sim karticom niti IP adresama.

BTW, pitanje upućeno osobama koje komentarišu da je 16GB prostora na telefonu malo - za šta najviše koristite uređaje? Mislim, koristite li ih za recimo smeštanje filmova itd? Pitam zato što sam ja prilikom nabavke novog iPad-a u toj nekoj filozofiji oko količine memorije koja će mi trebati uzeo WiFi 64GB model i sa zaprepašćenjem konstatovao pre par dana da uz intenzivno korišćenje količina upotrebljene memorije ne prelazi 6GB. Tablet inače koristim za sve i svašta osim za snimanje filmova pošto i ako hoću da odgledam neki film na njemu to radim isključivo kući gde obično koristim VLC Streamer na kućnoj mreži.

Meni bi 16gb savrseno odgovaralo, ali bi se sa 8gb osecao skuceno. Pored standardne potrebe za 1 gigabajta muzike [mozda 2 max], 1gb za aplikacije i 1gb za podcastove, morao bih imati 2 giga mesta za audiobook-ove koje redovno slusam. A kada tu dodamo i moju potrebu za par filmova/serija [SD divx mi je sasvim dovoljan] koje uvek volim da imam na fonu kada idem na putovanja.... 16gb is necessity, a 32gb je luksuz koji bi mi odgovarao ali nije previse potreban.

Trenutno imam Samsung Galaxy R sa kojim sam veoma zadovoljan - 4.3" ekran, tegra 2, giga rama, par giga interne memorije na kojoj su samo programi i 32gb SD card na koga trpam sve od multimedije.... i opet imam vise od 10gb slobodnog prostora [a pravo da kazem, nisam odavno ocistio nepotrebne fajlove]. Sto se storage-a tice, i can live with 16gigs.

Poslednja izmena:
I meni je 16GB skroz ok, snalazim se bez problema na Galaxy Nexusu. Naravno, prostora nikad dosta, ne bih se bunio da imam vise ali po ovoj ceni, ne bunim se ni malo ;)

[youtube]_Up9RehSRo8[/youtube]

Joanna [ex Verge] se zali zato sto je njen godinu dana stari telefon sada prevazidjen sa boljim modelom. :D

Ima veze IP adresa sa Google play store. U Srbiji je radio deo za aplikacije na play store. Kada sam došao u UK, u roku od sat vremena mi se promenio play store, dobio sam menije za books, magazines i kad idem preko browsera devices. To se sve dešavalo sa srpskom SIM karticom u telefonu.

Za mene 16Gb nije dosta, treba mi bar 32GB (ako nema sd slot), ako ima onda je dosta 16. Samo nerealno je ocekivati 32GB za ove pare, posto telefoni sa 32GB su skoro pa duplo skuplji od ovog nexusa.

Za sta tebi kukavce treba toliko memorije...:):D

Videćemo. Treba mi nov i pouzdan telefon a iPhone 5 mi se ne kupuje samo zato što je lepši od ostalih uređaja (a i neka ograničenja iOS-a mi jednostavno smetaju). U opticaju je bio i SG3 ali mi je on nažalost neopisivo ružan :(

Meni lično 16GB deluje kao sasvim pristojna količina memorije mada iskreno ne bih se bunio ni da postoji opcija za eksterna proširenja.

Poslednja izmena:
Videćemo. Treba mi nov i pouzdan telefon a iPhone 5 mi se ne kupuje samo zato što je lepši od ostalih uređaja (a i neka ograničenja iOS-a mi jednostavno smetaju). U opticaju je bio i SG3 ali mi je on nažalost neopisivo ružan :(

Meni lično 16GB deluje kao sasvim pristojna količina memorije mada iskreno ne bih se bunio ni da postoji opcija za eksterna proširenja.

Pa postoje samo bukvalno FIZIČKI EXTERNA rešenja. :D

Vuces me za jezik i iako sam do sada izbegavao offtopic sada moram da odgovorim.

Sto se tice razlike koja se CUJE ali je ZAMASKIRANA procitaj ovaj tekstic: http://productionadvice.co.uk/why-mp3-sounds-bad/

E sada, kod mene je situacija ovakva. Nisam audiofil, nisam ni sluhista ali mogu da provalim razliku izmedju flac i mp3 na svakim sluskama od 20+ evra kao i zvucnicima 40+ evra. U cemu se sastoji ta razlika? Pa kao sto si rekao ono sto kucici cuju a mi ne... zapravo to nije tako. Ne cujemo mi to ali brate osecamo sto na kraju dovodi da prosecan mp3 zvuci ravno kao ploca dok flac zvuci kako bi trebalo (mozda za nijansu losije). Dinamike zvuka nigde kod mp3 fajlova i to je ok ako slusas tup tup tup muziku. Ja kada slusam uzivam u muzici a toga kod mp3 skoro da uopste nema. Eto toliko od mene na tu temu.

Nemam obicaj ovo da pisem ali.. +100000 Imao bih jos da dodam ali neka..

samo jos ti da ukapiras da se svi ti problemi pa makar i na 8 giga resavaju jednim kacenjem na kompjuter od 5 minuta, svako ili svako drugo vece, jer ces ga svakako kaciti na punjac

:d Ma vazi, sta ce ti 5,8mpix kamera na mobilnom, dovoljna je i VGA pa posle mozes u nekom programu samo da povecas rezoluciju, sta ce ti dobra baterija/autonomija kada uvek mozes da ''nataknes'' telefon malo na punjac, kome je jos potrebno vise od 8Gb na smartfonu koji je hw jaci od prosecnog pc u srbiji, zasto koristiti dobar audio cip i flac podrsku kad mozes da slusas 56kbps mp3 sa slusalicama od 400 din kilo kod kineza.. :d

Nisi ni svestan koliko je smesan tvoj stav :d :)

Poslednja izmena:
Ja evo sad sam malo razmisljao, ja ovo mogu da napravim:

lles4.jpg

jako je jednostavno zapravo, napraviti sebi ovakav stick (bar ovaj desni) koji bi eventualno punio preko PC-a kad je vec uboden u telefon. jedino sto bi kuciste za ovakvu napravu pravio od topljene plastike pa ne bi bas licilo na fabricko, ali ako bi iskoristio karticu Micro SD, bilo bi velicine onih Micro Bluetooth usb-ova. ce da padne jedan pokusaj, i jedan tutorijal u zavisnosti od uspeha projekta :)

Gdje si Tesla, nisam te prepozn'o :D:thumbup:

Da je Tesla bio banovan svuda ko garancija sad bi o ovom Nexusu raspravljali u mraku :d :d :d

Ja evo sad sam malo razmisljao, ja ovo mogu da napravim:

http://www.dodaj.rs/f/1w/A9/3FUN987n/lles4.jpg

jako je jednostavno zapravo, napraviti sebi ovakav stick (bar ovaj desni) koji bi eventualno punio preko PC-a kad je vec uboden u telefon. jedino sto bi kuciste za ovakvu napravu pravio od topljene plastike pa ne bi bas licilo na fabricko, ali ako bi iskoristio karticu Micro SD, bilo bi velicine onih Micro Bluetooth usb-ova. ce da padne jedan pokusaj, i jedan tutorijal u zavisnosti od uspeha projekta :)

Meni bi najvise ogovarao ovakav dizajn koji bi zauzimao najmanje mesta:
http://www.abload.de/img/lles4copyqzulp.jpg

Ali i horizontalna resenja ne bi bila losa.

Poslednja izmena:
Ja imam HD od 2 terabajta, Op! i sta sad .. ? :)a ovi sto oce da imaju celu muzicku kolekciju od kako su se rodili, pa sve to u FLAC formatu (ogromna razlika u odnosu na Mp3 @ 192 - al za kucice i vukove i shakale) za njih nemam komentar.
Mali offtopic. Problem sa MP3 fajlovima koji cirkulišu online i među kolekcionarima MP3 muzike je u tome što su ko zna koliko puta transkodovani iz izvora sa nižim protokom od ciljnog. Primera radi muzika koja se na piratskim sajtovima reklamira kao MP3 od 320kbps je najčešće dobijena transkodovanjem nekog lošijeg izvora koji obično ne prelaze 128kbps (veoma retko 192kbps+). Kada se tako dobijeni MP3 fajl poredi sa nekim FLAC-om koji je dobijen transkodovanjem originalnog CD-a (Red Book format ima protok od 1 411,2 kbps) razliku će bez problema osetiti svako.

Što je još gore online se mogu naći i FLAC fajlovi koji su takođe dobijeni konvertivanjem niskokvalitetnih MP3 fajlova pa tako bukvalno 75% sadržaja tih fajlova čini đubre (a približno su desetak puta veći od MP3 fajlova). Međutim ljudi imaju običaj da budu zadovoljni takvim fajlovima samo zato što na kraju imaju ekstenziju .flac.

Ja sam lično izuzetno veliki audiofil i mogu da se pohvalim popriličnom količinom dobre audio opreme na kojoj u roku od par sekundi slušanja mogu da prepoznam razliku u kvalitetu izvora. Zbog toga imam običaj da gotovo svu muziku koja mi se sviđa nabavljam na fizičkom CD-u i kasnije po potrebi konvertujem u FLAC format zbog slušanja na drugim uređajima.

Da, ali onda mi reci, da li je zaista mnogo bolji flac od mp3 @ 192, ako su oba dobijena ripovanjem sa originalnog CD-a .. ? da li tu mozes da primetis razliku u kvalitetu, na slusalicama sa telefona ?

Da, ali onda mi reci, da li je zaista mnogo bolji flac od mp3 @ 192, ako su oba dobijena ripovanjem sa originalnog CD-a .. ? da li tu mozes da primetis razliku u kvalitetu, na slusalicama sa telefona ?

Evo ja ću ti reći jednom za svagda pošto znaš da se bavim time. @192 može, ali sa bubicama ne verujem da bih čuo razliku. Ali 320kbps spakovano sa originalnog diska? E to je već smejurija i čist elitizam. Smem da se kladim u šta god hoćeš da i u vrhunskim uslovima niko od nas ne bi recimo 5x zaredom na a/b blind testu izvalio šta je mp3 @320 full stereo, a šta flac. A radio sam gomilu testova tog tipa. Da ne bude zabune, razlike IMA, ali treba se 1: dobro skoncetrisati i pod 2: znati ŠTA slušaš i na šta obratiti pažnju. Za telefon mi je ta priča potpuna glupost. Ono što je čovek iznad tvog posta rekao ima smisla. Kad uradiš "duplu" kompresiju, e to već stvarno dobiješ užas od zvuka, no to je druga priča. Bavim se studijskim poslom preko 10 godina i smatram da imam jako jako utrenirano uvo i nimalo mi ne smeta @192 na mobilnom ili u kolima. Kući samo flac :) Naravno, ovo je samo moj stav. U svakom slučaju, tvrdim da originalan zvuk na mobilnom uređaju nema smisla. Meni to isto kao kad bih na 480x800 displeju na fonu pravio razliku između 1080p ili 720p ripa istog filma. Važi što ću znati koji je koji. :) samo ću se tripovati da ako pustim 1080p verziju da sam veći car :d

Edit: izvinjavam se svima za veliki off-topic

Poslednja izmena:
Svidja mi se razmisljanje, sto se mene tice ti si car i sada :)
Nego nesto kontam.... Dal ce ovde moci da se usteka portabilni HDD na telefon? Pitanje nije *******cija :-D Posto mislim da retko koji telefon moze to da pogura. Mislim da s3 i nexus 7 mogu, ali ovog pravi LG pa nemam iskustva :)

kVu^delimicno se slazem. Odavno sam na Wave-u (3,3'' displej 480x800p) testirao 720p snimke razlicitog kvaliteta/kompresije i primecivao sam razliku, isto tako i na kompu.
A za flac vs mp3.. pa lik sa jednog foruma je potvrdio da se tripujem u slucaju vrh 320kbps vs flac (ako ne laze), znaci nije bilo vece razlike, nisam mogao da primetim na wave-u (wolfson chip) i sa Senn cx150, hotel california pesma.

Ali.. gde ja to cujem razliku izmedju strokavog mp3 i flac-a? Pa recimo ovde ;)

http://www.youtube.com/watch?v=RmO1s61IL10
http://www.youtube.com/watch?v=27H07L01bnA

Lik je jedan od najtalentovanijih muzicara i pesme su mu toliko kompleksne i pune ''tajnih'' semplova koje cujes tek na dobroj audio opremi. Probao na wave-u 128kbps, 192kbps, 320kbps mp3 i proveren flac sa ru trackera, razlika je primetna u svakoj kombinaciji, wave (wolfson) + senn cx150 kao i xonar dg, aimp plejer i pioneer m390. A sta je razlika, pa jednostavno u dinamici zvuka i to sto cujem semplove/instrumente koji su u mp3 toliko tihi da ih nocu u sobi sa max zvukom jedva cujem ili ih nema :)

Ali sam takodje primetio da je razlika izmedju najboljeg 320kbps i pravog flac-a na moj opremi u manje kompleksnoj muzici ravna 0 :) Znaci dull elekstronska muzika, hip hop, prazan rock, metal.. sve to odlicno zvuci i 320kbps mp3.

E sad, bas slabo slusam tu jednostavnu i meni praznu muziku.. pa sam uvek za flac ili najbolji 320kbps, sve losije vise ne postoji na mom hdd :)

Znam da su wave/cx150 i xonar dg/pioneer m390 najsocijalnija opcija/ulaznica u neki kao audiofilski svet ali ipak cujem razliku. Planiram sledece god da ulozim jedno 200e u bolju zvucnu i slusalice za pc a trenutna mobilna opcija mi je dovoljna ;)

Jedan veliki oprost trazim za off :d ali mozda nekoga zanima..

I da, 16Gb na ovakvom uredjaju je malo ne za muziku, aplikacije, video i foto nego samo za fotografije koje zauzimaju po 2Mb + 1080p video snimanje, kad dodam ostalo situacija postaje smesna i dolazi se do granice upotrebljivosti za odredjen procenat korisnika, naravno da ima i onih kojima je 8Gb dosta ali zar veca kolicina memorije nije svima u interesu?

Poslednja izmena:
Nego nesto kontam.... Dal ce ovde moci da se usteka portabilni HDD na telefon? Pitanje nije *******cija :-D Posto mislim da retko koji telefon moze to da pogura. Mislim da s3 i nexus 7 mogu, ali ovog pravi LG pa nemam iskustva :)

2.5 inčni sumnjam, 3.5 sa sopstvenim napajanjem možda. Jel neko probao na bilo kom android uređaju. Ntfs nije problem nego podrška za količinu gb.

Nije pitanje da li telefon/tablet to moze da pogura, nego da li je instaliran USB OTG [on the go] driver. Ako driver ne dolazi zajedno sa sistemom, moras da ga rootujes i instaliras sam [jednostavna procedura]. Naravo podrzani su samo najstandizovaniji uredjaji [storage, card readeri, misevi tastature, etc].

Sto se 2.5" diska tice, licno nisam to probao, ali na ovom YT snimku android tablet ga je prepoznao iz prve [i to jos i NTFS]
http://www.youtube.com/watch?v=rJTD7OouJMU

Poslednja izmena:
Vrh Dno