Šta je novo?

Targo Telekom

Inace, kada sam testirao WiFi na ONT-u, naisao sam na jedan problem (kod mene barem). Elem, u kuci koristim Sony Network Media Player preko postojeceg TPLINK WiFi. Kada mrezu premestim na ONT-ov WiFi, sve u kuci radi osim Media Plejera. Jednostavno nema prolaz preko ONT-a. Isto tako, Windows Media Player streaming nije vidljiv kada su racunari na ONT-u.
Iz tog razloga sam ostavio kucnu mrezu na TPLINK-u koji je kablom okacen na ONT.

Meni iz svih priča o ovom izraelskom ONT-u nekako se čini kao najbolje rešenje da ko već ima neki pristojan broadbend ruter da ga baci u Bridge mod.

Jel neko testirao Gigabitni switch na ONT-u? Jel podržava jumbo frame? Na mom TL-WR1043ND transfer velikih fajlova između računara ide preko 100MB/s, ne znam koliko ovaj može da izvuče.

Zašto ti je neophodno da radiš Bridge preko WiFi-a?
Samo iz jednog razloga: Trenutno je na TP-link vezan jedan uređaj koji nema mogućnost wireless konekcije (DVB SAT receiver zasnovan na linuxu, bez wi-fi), svi ostali uređaji mogu direktno da se kače na ONT, a položaj ONT u odnosu na položaj TP-linka je pooodaleko ...

Pa onda uradi isto što sam rekao mimagou, prebaci TP linka u AP client mod, okači ga na Wifi ONT-a. Receiver okači na TP-Link, ovaj će mu proslediti konekciju od ONT-a i to je to. Ne treba ti bridge.

Ja sam mislio da ti želiš da izbegneš da ti ONT radi rutiranje. Koji je inače model TP-Linka?

@mighty78
OK predlog. Znači da TP-Link (grehota za TL-WR1043ND) postavim u ap client mod.
Onda rutiranje ONT zadržava i on je 192.168.1.1, dalje se bežično prosleđuje do TP-Linka koji je u AP client modu, a onda žično do SAT risivera. A svi ostali uređaji idu preko wi-fi direkt na ONT.
A koja je onda IP adresa za TP-link u kućnoj mreži, jel DHCP onda na ONT-u?

Poslednja izmena:
@mighty78
OK predlog. Znači da TP-Link (grehota za TL-WR1043ND) postavim u ap client mod.
Onda rutiranje ONT zadržava i on je 192.168.1.1, dalje se bežično prosleđuje do TP-Linka koji je u AP client modu, a onda žično do SAT risivera. A svi ostali uređaji idu preko wi-fi direkt na ONT.
A koja je onda IP adresa za TP-link u kućnoj mreži, jel DHCP onda na ONT-u?

Hehe, nisam znao da i ti imaš TL-WR1043ND. Ja moj neću da menjam za onaj izraelski ONT. U tom slučaju, ja bih ipak postavio ONT u bridge mod i dovukao kabl do TP Linka. Ako fino isplaniraš i uradiš, svaki kabl može da se sakrije.

Da li mogu nekako da Telekomov router HG530 privremeno namestim da bude AP Client? Malopre sam shvatio da mi Belkin ne radi uopšte...mrtav :p

P.S. Ako može preporuka za dobar Wireless router za stan površine 70kvm. Kompovi od ONT će biti udaljeni oko 10m i deliće ih troje vrata. Znači, treba mi nešto što ima baš jak domet.

Poslednja izmena:
Da li mogu nekako da Telekomov router HG530 privremeno namestim da bude AP Client? Malopre sam shvatio da mi Belkin ne radi uopšte...mrtav :p

P.S. Ako može preporuka za dobar Wireless router za stan površine 70kvm. Kompovi od ONT će biti udaljeni oko 10m i deliće ih troje vrata. Znači, treba mi nešto što ima baš jak domet.

Da ti nisi ipak krenuo da budeš "komšijski ISP", tj. podelio net po komšiluku? ;)

I jel tebi treba baš wifi ruter ili ti treba samo AP? Pitam zato što imaš da nađeš AP-ove sa mnogo većom snagom nego što su oni ugrađeni u kombo wifi rutere.

Pa treba mi bilo šta s čime mogu da bežično povežem oba kompa na ONT xD Ću da zaštitim dobro mrežu :D Da li će to biti wireless router na kojeg ću utp-om da vežem kompove pa posle da se preko ap client-a kače na ont, ili će ići preko ap-a (nadam se da mi u tom slučaju ne treba ap na oba kompa :p), svejedno. Bitno mi je samo da brzina bude što sličnija onoj koja bi bila kao kad bi preko utp-a povezivao kompove sa ont-om :D

Ako ne planiraš one Warp pakete mislim da si siguran, što se brzine tiče.

Možda ti je najjednostavnije da u oba kompa ubaciš wireless kartice? Tako ne moraš da razmišljaš šta da radiš ako ta dva računara postaviš u različite sobe.

Nego niko bre da napravi neki ozbiljniji test tog izraelskog ONT-a koji TT deli? Kakav mu je domet WiFi-a? Kolike transfere postiže preko wifi-a? Kakav mu je taj gigabitni switch? Jel podržava jumbo frame-ove i koliko može da se izvuče preko njega? Jel blokira, bug-uje i sl.

Poslednja izmena:
Razmišljao sam o tome, ali oba kompa su nekako "zabunkerisana". Jedan se nalazi između komode i stola sa strana i zida iza, a drugi između zida sa desne strane i pozadi :D

P.S. Evo ja ću se potruditi da ga istestiram na što više načina :D

Poslednja izmena:
Nego niko bre da napravi neki ozbiljniji test tog izraelskog ONT-a koji TT deli? Kakav mu je domet WiFi-a? Kolike transfere postiže preko wifi-a? Kakav mu je taj gigabitni switch? Jel podržava jumbo frame-ove i koliko može da se izvuče preko njega? Jel blokira, bug-uje i sl.
Tesko da neko moze da ti da neke relevantne informacije po pitanju svica u ont-u. Po mom iskustvu nezavisno od svica izmedju kompova brizine zavise jos od ogromnog broja parametara, od toga kakve su hardverske konfiguracije povezanih masina, njihovih mreznih kartica, kvaliteta kategorije i duzine UTP kabla, broja i velicine fajlova koji se prenose pa do protokola (smb,nfs ...) i oprtivnih sistema u mrezi. Smatrao bih za ok da postigne trecinu do polovine tog gigabita.
I ne verujem da je taj izraelski ONT (kakav god da je) drasticno losiji/bolji od tog TP linka, sumnjam da ces postici bolje rezultate (bar kad je brzina u LAN-u u pitanju) sa njim u kombinaciji a dobices jednog potrosaca vise. Mislim razumljivo mi je da ti je zao da skuplja prasinu i da zelis da ga iskoristis kad ga vec imas ali ne verujem da ces ista dobiti sa njim, pod uslovom da taj ONT korektno radi ono za sta je predvidjen.

Pa koliko sam video port forwarding mi deluje komlikovaniji nego na TP-Linku ili sam na njega navikao.

Sve kartice mi podržavaju jumbo frame-ove i između računara uspevam da izvučem oko 800Mbps sa cat6 kablovima, što je odličan rezultat. Ne znam koliko može ovaj ONT, ali ne verujem da je tu bolji. Znam da sa DL mašine odjednom kopiram i po 100GB podataka, ne volim da čekam :)

Takođe svi PC-evi mi imaju Win 7 i koristim homegroup za šerovanje fajlova, a video sam da sa konkretnim ONT-om ima velikih problema tj. da homegroup jednostavno ne radi, što je veliki problem, makar meni.

1043 ima 3 antene, 300mbps WiFi sa 2x2 MIMO, čisto sumljam da mu je ONT tu blizu.

Ako je manja brzina na sviču, lošiji WiFi, ne može da radi Win 7 homegroup, tih 15W potrošnje više mi ništa ne znači naspram ostalog.

EDIT:

Možda su ove poruke prikladnije za ovu temu:

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?292216-Targo-router-WiFi-Home-sharing-problem

Član sa foruma SaniBG ga ima u brigde modu i rešio svoj problem :)

Poslednja izmena od urednika:
Uh 800mbps to je stvarno impoznatno. Onda je mozda stvarno bolje da uradis kako si zamislio, mada bilo bi zanimljivo da proveris, kad dobijes, da li njihov uredjaj pod istim okolnostima daje slicne rezultate.

Proveravam sve i postujem, samo da oprema stigne :)

moram da pohvalim korisnike ovog foruma, kontaktirali su me iz Targa i sada cekam da vidim rasplet situacije ...

Danas mi ugradjuju ONT u stan, kada pustaju signal jel se zna? Imam vec info da je signal do zgrade pusten.

U mom slučaju, signal je već bio uključen, ONT se sinhronizovao minut po prvom uključenju.

Ma signal je ukljucen konstantno, mislio sam na konfiguraciju ONT-a da bi se isti koristio. U svakom slucaju, nema nekog cekanja nakon ugradnje ONT-a.

Sinoć oko 7 je sve bilo završeno. Majstori koji su sprovodili kanalice i kabl do stana su se malo namučili dok su izbušili rupe na spratu (žilavi zidovi :D)...završili su oko 6, čovek odmah pozvao ekipu koja postavlja i "aktivira" ont, rekli mu da dolaze za 10min, došli za 10min, postavili ont, konfigurisali i radi :D
Kačim poslednji jučerašnji Speedtest Traljakom Click4 ADSL-a i prvi sinoćni Speedtest Targonet-a :D

2263969734.png
2264898049.png

Još uvek nisam u mogućnosti da testiram pune kapacitete brzine, ali ono što sam uspeo sinoć da izvučem, bilo je ~2.1MB/s brzina download-a sa Rapidshare-a. A na Torrent-u sam uspeo da doguram do ~1.4MB/s (fajl nema puno sidera pa se sporije skida).

Poslednja izmena:
Pa sad sa takvom konekcijom red je da imas pristup nekom od kvalitetnijih trackera. Trazi pzivnicu u temi koja sluzi za to. I nek je sa srecom, da te net sluzi odlicno

Jel probao neko cs 1.6 na domacim i nemačkim serverima?

Kakav je ping? Jel ima lagova?

Poslednja izmena od urednika:
Sinoć oko 7 je sve bilo završeno. Majstori koji su sprovodili kanalice i kabl do stana su se malo namučili dok su izbušili rupe na spratu (žilavi zidovi :D)...završili su oko 6, čovek odmah pozvao ekipu koja postavlja i "aktivira" ont, rekli mu da dolaze za 10min, došli za 10min, postavili ont, konfigurisali i radi :D
Kačim poslednji jučerašnji Speedtest Traljakom Click4 ADSL-a i prvi sinoćni Speedtest Targonet-a :D

2263969734.png
2264898049.png

Još uvek nisam u mogućnosti da testiram pune kapacitete brzine, ali ono što sam uspeo sinoć da izvučem, bilo je ~2.1MB/s brzina download-a sa Rapidshare-a. A na Torrent-u sam uspeo da doguram do ~1.4MB/s (fajl nema puno sidera pa se sporije skida).

Neka je sa srećom, vezano za torrente maksimum za brzinu 20/10 koji sam mogao da izvučem je 2,4 MB/s. :d

Poslednja izmena:
@Bivis Probaj neki popularan torrent. Ja sam bez ikakvih menjanja default setovanja, bez trackera, skidao torrent brzinom od 2.7 (a inace sam 10/5 bez gratis dupliranja). Doduse, otvorio sam odredjeni port i na ONT-u i na TP Linku.
Torrent.jpg

Poslednja izmena:
Ови ваши speed тестови нису хумани :d, него када користите upload, колику брзину остварите.:p

Ja oko 1.3 MB/s maksimalno, mada je cesto oko 1.1 MB/s.

@Bivis Probaj neki popularan torrent. Ja sam bez ikakvih menjanja default setovanja, bez trackera, skidao torrent brzinom od 2.7 (a inace sam 10/5 bez gratis dupliranja). Doduse, otvorio sam odredjeni port i na ONT-u i na TP Linku.
Pogledajte prilog 99041

Sa paketom 10/5 skidao si torent brzinom od 2,7 MB/s. :zgran: To znači da bi sa mojom paketom 10/5 koji je dupliran naredna tri meseca, brzina na torentu trebala da bude veća od 4 MB/s. Kako!?

Isto je i kod mene, 10/5 paket, nedupliran, brzina u utorrentu oko 2,7 MB/s.

Vrh Dno