Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Fala na objasnjenju 🙂

A hvala i za zabu i tebi i dzonihsv-u, to cu da popravim 🙂

Labudovi su mi nezanimljivo sipali... mutni u pozadini mi odvlače suviše pažnje kako mi se čini. Nije dovoljno mutno da se ignoriše, niti dovoljno oštro da bude lepo.
Psi su ok, ali baš OK, u stilu MEH

Žaba ti je zato carski ispala. Čestitam.

@Astrolog kompresija ti je kao slike sa BBS-ova pocetkom 90-ih... dovoljno da i ne vidim sta ima na slici 🙂
@S16 lepo, lepo 🙂

I meni se zaba dopada 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Hvala momci 🙂

E, sto se tice kerova, prvo pravilo je 'lezi dole', moras da budes sto blize visini njegovih ociju, a cesto i nize od toga, a onda gledas pozadinu, kod tebe ona odvlaci paznju, treba ti neki prajm da to izolujes, a onda da juris dobre kadrove kad je neka "akcija", ovo staticno mora bas da bude lepa pozadina da bi imalo smisla.

IMG_7750.jpg IMG_8537.jpg

Poslednja izmena:
E to bre 🙂 Ok, mada kada slikao svoje pse, ja sam lezao u jednom a klecao savijen u drugom slucaju 😛 Al kontam da sam zeznuo sa pozadinom 🙁 Jel bi bio ok 50 f1.8 ili da idem na 85 f1.8? Ionako se zestoko grudvam u glavi sta da uzmem kao portret prajm al znam da mora da ima brz fokus.

Obe kidaju, poza belog psa objasnjava 😛

Hahahaha genijalan pas!

E to bre 🙂 Ok, mada kada slikao svoje pse, ja sam lezao u jednom a klecao savijen u drugom slucaju 😛 Al kontam da sam zeznuo sa pozadinom 🙁 Jel bi bio ok 50 f1.8 ili da idem na 85 f1.8? Ionako se zestoko grudvam u glavi sta da uzmem kao portret prajm al znam da mora da ima brz fokus.

Kod Nikona ne znam sta je gore, oba su na shrafciger valjda 🙂 I svejedno sta ces da uzmes, ako napravis isti kadar sa tim objektivima, imacesh potpuno isti DOF, sa 85 ces to samo moci da uradis iz vece daljine. U svakom slucaju, dovoljan je bilo koji od ta dva, a ja bih isao na 85/1.8...

Moram jos da vidim, plasim se da mi 85 ne bude preuzak. Ima sada i 85 i 50 u AF-S varijanti, s tim sto tu novu 50-icu bas svi hvale i za bokeh i za brz AF i bas je dosta jeftinija od 85-ice. A i Kai je odradio vrlo vrlo zanimljiv review 85-ice 😛

I evo jos jedna turisticka od mene 😛

Poslednja izmena:
s16, nesto sa kontrastom, osvetljajem nije ok na ovoj fotki poslednjoj ili mi se cini ?

Moguce da sam nesto zeznuo, ovaj monitor me ubi, pod hitno moram da uzmem novi 🙁

Kod mene ima malo ali bas bas malo zuckastu nijansu (ali deluje normalno) zbog WB koji sam stelovao prema donjem delu slike, jel to i kod vas ili? Jedino sutra da proverim na monituru u kancelariji mada ni on nije nista bolji.

Poslednja izmena:
Klinka i Isa

klinkaiisa4jpg3jpg4.jpg

Ovo sam slikao nedavno sa 18-55mm. Klinka trči za Isom, hoće da ga zagrli, Isa trči u vodu za Bisom, a ja tričim za njima. 😀

@s16
ne veruj Driveru kad je Nikon u pitanju 🙂 I 50g i 85g su dobri, ostri, prave lep bokeh, ali nemaju brz AF jer im ne treba. Ako hoces sve to, onda samo 105-ica 🙂 I naravno da je DOF plici na 85 nego na 50, a i nije bas mnogo skuplji, nekih100-ak € valjda.

Hehehe 😛

Pa koliko sam shvatio i citao i gledao 50mm f1.8 G ima solidno brz fokus. Dok 50 1.4 G i 85 1.8 G imaju spor fokus. Sad sam gledao cene, 50mm f1.8 G je oko 230 eur, 1.4 G oko 380 i 85mm 1.8 G je 580 😛 Tako da je izbor pao na 50 1.8 G i malo cu da sacekam oglase da vidim hoce li da iskoci nesto a ako ne zovem Andora 🙂

a da, ti gledas 1.8 a ne 1.4 🙂 Tesko ces naci polovan, taj objektiv je izasao prosle godine

@s16
ne veruj Driveru kad je Nikon u pitanju 🙂 I 50g i 85g su dobri, ostri, prave lep bokeh, ali nemaju brz AF jer im ne treba. Ako hoces sve to, onda samo 105-ica 🙂 I naravno da je DOF plici na 85 nego na 50, a i nije bas mnogo skuplji, nekih100-ak € valjda.

Lako je reci ne treba im kad ga nemaju :d

I kako je to DOF plici na 85, aj objasni 🙂

generalno porteretnim objektivima ne treba ultra-brzi AF, jer se portreti ne slikaju u trku 🙂
a za dof nemoj da zezas, baci pogled na dof calc. duplo je manji na 85 nego na 50.

^ Na istom kadru ? 🙂

Svim objektivima treba 'ultrasonic' fokus, i Canon to ima vec 20 godina, sta da radim Nikonu sto se setio prosle godine :d To sto ga mi zovemo "za portrete" ne znaci da ces da fotkas samo to, 85 je objektiv upotrebljiv za razlicite namene, ukljucujuci i sport i slicne 'teske' situacije, tako da onaj "zzzzz...zzzzz" kod Nikona nije bas najbolje resenje, pogotovo sto verovatno kosta bar kao Canon koji ubija i opticki i sa fokusom 🙂 Sad ako je izasao AF-S Nikon za iste pare, e pa bilo je vreme 🙂

Ja i kompanjon merkamo sledeću metu. 🙂

Canon SX120
F3.5
ISO80
1/200

Šta mislite, odakle je fotkano?

Deluje mi ono brdo iznad Mirijeva?

Svim objektivima treba 'ultrasonic' fokus, i Canon to ima vec 20 godina, sta da radim Nikonu sto se setio prosle godine :d To sto ga mi zovemo "za portrete" ne znaci da ces da fotkas samo to, 85 je objektiv upotrebljiv za razlicite namene, ukljucujuci i sport i slicne 'teske' situacije, tako da onaj "zzzzz...zzzzz" kod Nikona nije bas najbolje resenje, pogotovo sto verovatno kosta bar kao Canon koji ubija i opticki i sa fokusom 🙂 Sad ako je izasao AF-S Nikon za iste pare, e pa bilo je vreme 🙂

Izasao bas kad meni treba 😛 Vidim da Kai kaze da je dosta brzi od prethodnog "zzzzz...zzzzz" modela na srafciger, sto je meni bitno jer cu loviti i mete u pokretu sa njim (pse). A i dosta je bolji opticki a i procitah da ima i "aspherical element" tako da bi trebao da bude ostriji od prethodnika kad je skroz otvoren kako bih ga verovatno najvise i koristio, mada f1.8 jedini i ima to dok f1.4 i 85mm nemaju...

Poslednja izmena:
@mod

Što ne ostavi makar moj odgovor čo'eku? 🙂

Jeste, Orlovsko brdo.

^ Na istom kadru ? 🙂

e sad, jbm li ga kako je na potpuno identicnom kadru, nisam uporedjivao.

a sve se plasim da su svi Canoni ring-type USM :trust: i svi imaju instant focus lock, kao npr. 50 1.8 :d
naravno da je boljr da objektiv ima brz fokus, ali to povlaci i vecu cenu. a zasto bi placao za nesto sto ce ti trebati u 1% slucajeva?
BTW AF motor u telu ne znaci i automatski brzi fokus nego na "srafciger", npr. 50 1.4g je sporiji od starog D.

e sad, jbm li ga kako je na potpuno identicnom kadru, nisam uporedjivao.

Aj da te naucim 🙂 Objektivi iste blende i sa istim kadrom ce imati potpuno istu dubinsku ostrinu. Znachi ako necija glava popunjava ceo kadar na 50, ako isto tako popunis na 85, imacesh istu dubinsku ostrinu. Naravno, fotografije nece biti identicne sto se tice drugih stvari, razlika je u bokehu i kompresiji, zato je 85mm bolji kao portretni objektiv, nema velikih noseva i slicno 🙂

a sve se plasim da su svi Canoni ring-type USM :trust: i svi imaju instant focus lock, kao npr. 50 1.8 :d

Pa nisam rekao da su to svi Canoni, ali ih imas u svim klasama, od najjeftinijih, jos od kraja 80ih godina, i opet je bolje da nije ring type, sve je bolje od zujalica 🙂 I da, posle ultrasonic fokusa, nista drugo necesh gledati, to "ne treba mi" je isto kao "ne treba mi 2.8 zum" 🙂

naravno da je boljr da objektiv ima brz fokus, ali to povlaci i vecu cenu. a zasto bi placao za nesto sto ce ti trebati u 1% slucajeva?
BTW AF motor u telu ne znaci i automatski brzi fokus nego na "srafciger", npr. 50 1.4g je sporiji od starog D.

1% slucajeva ? Mora da ti jos nisi koristio ultrasonic objektiv, to nije isto kao AF-S na Nikonu 🙂 Da ponovim ovo gore, kad jednom krenes da koristis te objektive, nema nazad, a srecom ima ih u svim klasama pa ne moras da budesh burzuj 🙂 85ica recimo kosta polovna ispod 300e, nema shanse da je shrafciger Nikonov jeftiniji od toga. I to sad da li znaci brz ili ne, kod Nikona ne znam, kod Canona obavezno znaci da je Ultrasonic brzi do mnogo brzi 🙂

Šta vam znači taj izraz 'šrafciger objektiv'? ,) 😀

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno