Šta je novo?

Nvidias kepler(gf6xx) comes in to focus.

Sa 12 SMX-a gaming orjentisan chip ce svakako biti znacajan skok u performansama u odnosu na GTX680 .U svakom slucaju to je nov chip a nije refreshovanje starog .
Meni se svidja upravo to sto su konacno razdvojili grane gaming/pro jer jako mali broj korisnika koristi gaming karte za pro rad,taj
deo trzista je smesan.GeForce se zna sta je,na cemu se temelji njihova tradicija..Lepo je znati pa mozda i imati takav chip koji blista u gamingu
a ima dovoljno computing snage ..Po meni to je bespotrebno..
Cekamo na preciznije detalje..

Sa 12 SMX-a gaming orjentisan chip ce svakako biti znacajan skok u performansama u odnosu na GTX680 .U svakom slucaju to je nov chip a nije refreshovanje starog .
Meni se svidja upravo to sto su konacno razdvojili grane gaming/pro jer jako mali broj korisnika koristi gaming karte za pro rad,taj
deo trzista je smesan.GeForce se zna sta je,na cemu se temelji njihova tradicija..Lepo je znati pa mozda i imati takav chip koji blista u gamingu
a ima dovoljno computing snage ..Po meni to je bespotrebno..
Cekamo na preciznije detalje..

U tome se slazemo da je sjajno sto su odvojili igracki od profi dela. Stvarno dobar potez za sve.

To cemo jos da vidimo da li su i sta razdvojili ;)

Znaci naslednika GTX580 u pravom smislu reci nece ni biti, tj tavu vrstu karti NV vise nece stancovati, bar ne u dogledno vreme.
Pozdravljam potez, i ja se slazem da je za gaming segment trzista odlicna vest ako se to razdvoji, jer zasto bi neko ko kartu kupuje za igranje placao i GPGPU koji mu apsolutno ne treba, kao sto je slucaj sa HD79xx trenutno kod AMD-a. Voleo bi da se i AM vrati na taj put ali po najavama se cini da to nece biti slucaj.
Konacno, cena tog nekog pretpostavljenog GK110 GTX 780 bi zbog komplikovanosti chipa sigurno bila bas bas jaka, dok bi nesto srodno sadasnjem GTX680 omogucilo da cena bude koliko toliko normalna. Dobro bi bilo ako se pokaze da je OBR u pravu, a verujem da jeste buduci ne pamtim kad je lik omasio poslednji put.

140a.jpg

http://www.techpowerup.com/171198/G...nally-Down-from-Last-Quarter-Reports-JPR.html

Poslednja izmena od urednika:

It has come to our attention that NVIDIA is making sure that there will be no voltage control for their GK100 line up.
It was removed in order to 100% comply with NVIDIA guidelines for selling GeForce GTX products, no voltage control is allowed, even via external device.

hpJKZ.jpg

I MSI je dobio packe zbog triple overvoltage ( http://www.tomshardware.com/news/MSI-GTX-660-670-overvolting-PowerEdition,18013.html ), ali ih zabole levi guz: http://forum-en.msi.com/index.php?topic=162140.msg1188472#msg1188472

Pa dugo nisu nudili srednju i nizu klasu dok su ljudi kupovali ove 7850 i 7770.
Sada kada je tu 660 650 i 640 verovatno ce do kraja godine da se vrati ta razlika, pa ce opet da se poremeti sa 8k serijom od amda i tako :)

Tesko da ce se bilo sta pomeriti u tom balansu..
Po svemu sudeci izaci ce prvi na trziste ali je pitanje sa kojom cenom?
Ako karte ponovo zacene npr za top model 600 eur za 20% pa i 30% vise performansi u odnosu na kartu iz iste klase prethodne serije nece se leba najesti..
U tom sam siguran da ce nV opet izaci sa jacom kartom koju ce ponuditi po istoj ili nizoj ceni,strategija kojom su se koristili
kroz celu seriju GTX6xx osim ako novi chip ne bude dosta skuplji za izradu od GK104.

Sve glasine govore da ce AMD_e izbaciti prvi karticu zgrnut lovu dok nvidija izbaci svoju kartu, koju ce opet dotezati da bi bila brza od HD8970, a to ce sve biti zacinjeno visokom cjenom.
Scenarijo ce se ponoviti kao HD7xxx serija i GTX6xx serija.
Nvidija je kasnila u srednjem segmentu pola godine pa su prestavili chip srednje klase GK106 i sta je taj chip donio samo su popunili segment i dalje je AMD-eov chip srednje klase bolja kupovina i ako je na trzistu vise od pola godine od nvidije.
Ova odluka o zabrani podizanja napona sowtverskim putem nikako mi se ne svidja jer bi gtx6xx serija postala daleko zanimljivija za oc.

Poslednja izmena:
Mnogi zaboravljaju da je kartica gtx680 trebalo da se prodaje za 250e i da ce do kraja godine proizvodni proces biti dovoljno stabilizovan da bi to mogli i da ostvare. Smesno mali PCB, mali GPU, ne preterano mnogo RAM-a, 256-bitna magistrala, pa je samim tim i PCB verovatno jednostavan. Dakle, ako i ne budu imali odgovor u vidu novog/boljeg proizvoda, dovoljno ce biti da snize cene (a mogu to) i ciao!
Mada, slicne su bile price i pre dve godine, pa ih je nV osamutila sa gtx580.
Pre nekoliko nedelja, startujem ovaj forum na mobilnom i ne baci me na zadnju procitanu poruku, vec na sam pocetak ove teme. I ja se zaneo i poceo da citam.....leleee kakve sve izjave crvenih procitah. Preporucujem svima. Dobra zabava zagarantovana, a i blamaze pojedinih....

... ajde ajde, već godinu dana i 60 stranica pričamo o jednom te istom NV čipu koji van gamerske/fanboj domene nema šta ponuditi.

Pa dobro, ako te toliko zanima GPGPU, otvori temu o Tesli, sve ima svoje mesto i primenu :)

... ajde ajde, već godinu dana i 60 stranica pričamo o jednom te istom NV čipu koji van gamerske/fanboj domene nema šta ponuditi.

Da, šteta što ne može neke kućne poslove da mi odradi. Recimo ribanje klozeta. Ma bilo šta, ne treba mi više za osnovnu namenu.

Danas je to GPGPU ,sutra ce biti nesto drugo.
Standardna prica iz godine u godinu..Svaki put se traze neka opravdanja..
Ako pricamo o gamingu onda je to primarno..
Kada je GF110 bio aktuelan nisam se brecao ni jedne jedine seknude za mogucnosti koje je postizao
u GPGPU ,to me savrseno ne zanima jer graficke karte iz odseka GeForce zna se za sta sluze.
Ko i kako vodi poslovnu politiku i to me savrseno ne zanima,zanimaju me rezultati u realnom radu,konkretno sirova snaga ,features-i i karakteristike same karte.

GK104 je fantastican gaming chip ,skoro da nema mane i zasluzuje da se o njemu prica jer to opravdava.

Dok je nV bila dobra na tom polju drugu pokvarenu plocu ste vrteli.

Standardna prica iz godine u godinu..Svaki put se traze neka opravdanja..

Upravo tako, mada je ovo barem donekle validnije priča od one nešto malo ranije kada su se pojedini hvatali na potrošnju i temperature :D

Procureli neki testovi..Po performansama se jasno vidi koja je bila ciljna grupa mada se karta po TDP-u priblizava 7850.

EalCi.gif

Znaci poredjenje bi linjski u seriji izgledalo sad ovako..

7750.............GTX650
7770.............GTX650 Ti
7870.............GTX 660
7870.............GTX 660 Ti
7950.............GTX 670
7970 (Ghz).............GTX 680

Mislim da pravi gamer nici ici ispod varijante 7570 tako da bi ova lista bila skoro pa potpuna..

Evo i link :

http://videocardz.com/35351/full-geforce-gtx-650-ti-review-leaks-out

Poslednja izmena:
Po ovome testu GTX650ti mnogo slabija od GTX660.
Poredjenja radi konkurentska kartica HD7850 1GB model je mnogo jaca, ostaje da se vidi samo pitanje cjene, nece imati neki uspjeh ukoliko ne bude kostala ispod 130e sve preko nema sta da trazi u odnosu na konkurenciju.

perfrel_1920.gif

Sta se ovo desava u najsvezijem techpowerup testu....u rezoluciji 1920x1080:

GTX 680 brzi od 7970 Ghz
GTX 670 brzi od 7970
GTX 660Ti brzi od 7950
GTX 660 brzi od 7870

Samo da nam Goldi ne dobije srcku kad vidi ovo :D

Ajde prve tri su i bile blizu pa novi drajver/drugaciji izbor igara mogu da promene situaciju, ali otkud GTX 660 ispred 7870 kad je u pocetku 7870 bio brzi 10-15% ?

Prilozi

• perfrel_1920.gif
    perfrel_1920.gif
    67.7 KB · Pregleda: 42
Logicno izbacene neke igre koje su bolje radile na AMD- karticama ubacen boderlands2 zalili se nvidija fanovi da se izbaci AvsP i evo sad tabela nvidija bolja u svakom segmentu, mozda vec naredni mjesec ubace neku novu igru koja ce opet stvari promjenuti na stranu AMD-a.
http://www.overclockers.ru/lab/4998...Radeon_HD_7970_vs_NVIDIA_GeForce_GTX_680.html
Sto se tice drivera ovde se vidi ko je bolje radio na driverima, AMD-e je drasticno ubrzao u nekim igrama dok se to ne moze reci za nvidiju ;)

znaci 5% jaca od 6850 i 10ak % slabija od 6870. sada je i taj segment popunjen, samo da ne bude po ceni 7850 1GB ili blizu nje.

yup... ati tu nema nista trenutno. a cena, ako se ne varam, oko 130 evropskih jedinica.
Pa po toj logici nVidia nema ništa između GTX660 i 650 Ti, a tu je razlika u performansama poprilična. Anandov komentar je najbliži mom rezonovanju - prednost u manjoj potrošnji je bez puno značaja za krajnjeg kupca, a GTX650Ti nije dovoljno jeftiniji od HD7850 da bi se isplatilo uzeti ga:
...But AMD rules from the price/performance perspective, and in the meantime that power advantage just isn’t enough when both cards are sub-150W cards. As we’ve seen time and time again, and as the last thing we’ll see in 2012, when it comes to mainstream cards $20 makes all the difference in the world. For NVIDIA it’s the sole reason that Ti is not Au...
http://www.anandtech.com/show/6359/the-nvidia-geforce-gtx-650-ti-review/22

Pa po toj logici nVidia nema ništa između GTX660 i 650 Ti, a tu je razlika u performansama poprilična.

pa i nema. nvidia jos uvek popunjava svoje redove, tek se sad spustaju nize... sa dosta zakasnjenja.
x50ti, standardno, kao i do prethodnici, donosi malo visu cenu za ono sto nudi.

Vrh Dno