Šta je novo?

Seagate Barracuda 3 TB ST3000DM001 - jako dobar HDD!

RingeRaja

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
18.03.2005
Poena
1,185
Kupih pre neki dan nadam se prvi u nizu Seagate 3 TB hard disk, pa rekoh da podelim utiske...
http://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/desktop-hard-drives/barracuda/
Odmah da napomenem da sa ja neko ko koristi OSX, a hard disk je trenutno u jednom NAS-u sa kojim je komunikacija Wi-Fi, a krajnja destinacija će biti nov enclosure koji treba da uzmem, a koji ima podršku za 3 TB i veće hard diskove.
Do sada sam koristio skoro isključivo Samsung HD204UI i HD203WI i bio prilično zadovoljan, ali mislim da je ovaj hard za bar klasu bolji.
Nisam radio testove, ali pri prvom kopiranju podataka sa na NAS sa hard diska macbook pro-a (Wi-Fi veza) realni protok pri transferu je sa 4 MB/s (koliko je bio kad je u NAS-u bio Samsung HD204UI) narastao na oko 7 MB/s, što je drastično brže.
Temperatura je za samo 3 stepena veća od Samsungova HD204UI i iznosi po meni fenomenalnih 32 stepena u NAS-u.
Ovo je na prvu loptu, ali za sada sam i više nego zadovoljan.
Ako neko ima neka konkretnija iskustva slobodno neka dopuni.

Zezas da verujes da disk moze da napravi tu razliku a da nije do WiFi-a ili neceg slicnog?:) (defragment?)
Koja je to veza, N300? (g ne bi mogao ni da pridje 7MB/s ni teoretski, N150 bi imao prilicno problema)

Ako ne veruješ, a ti dođi da vidiš.
Kada sam prebacivao podatke sa Samsunga na interni hard brzina je bila max. 4,2 MB/s, s tim da je povremeno značajno padala. U pitanju su sve FLAC fajlovi, reda veličine 50-100 MB, toga ima oko 700 GB.
Kada sam zamenio Samsunga sa ovim Seagate brzina kopiranja sa internog harda na NAS je sada bila 6,5 - 7,2 MB/s.
U pitanju je naravno N300 - ruter je ASUS RT-N13U Rev.B1, a NAS je Synology DS212j.

Ispao sam iz koloseka zadnjih par meseci sto se diskova tice, ali sam negde nacuo da seagate daje 5 godina na neke diskove?
Za ovaj vidim da je negde garancija 1 godinu, negde 2 godine, nelogicno mi je da bude manje od 2 godine zbog zakona.

Ako nije tajna, koji je razlog zamene, sem veceg prostora? Razmisljam se za par meseci da upgrade-ujem svoje diskove, cini mi se da su 3TB dosli na razuman odnos cena/GB (tj isti kao 2TB diskovi).

Potvrđujem da je hard prava munja... Imam ga već nekih 5-6 meseci i zaista sam zadovoljan. Tih, brz, mlak na dodir...

Prilozi

• ST3000DM001-24-mart-2012_15-09.png
    ST3000DM001-24-mart-2012_15-09.png
    71.3 KB · Pregleda: 178
Ako ne veruješ, a ti dođi da vidiš.

Ako nije slucajno u pitanju nepodnosenje izmedju diskova i kontrolera (sto se desava sa nekim diskovima i RAID kontrolerima) ili fragmentovan disk, nema osnove da disk cini razliku. Mislim, disk u najsporijem delu radi 10x brze nego sto Wifi.g moze i teoretski da prenese.

^tacno

taj protok kroz wifi N300 da ti je i oko 25MB/s ne moze se odraziti na brzinu upisa na hdd jer njegova donja brzina je opet oko 4 puta veca a pogotovo ne na tako sporom N300 protoku , ringeraja, to ti je neki drugi problem kao sto rece alfaunits, proveri lepo i pozabavi se vise kucnom bezicnom mrezom jer ti je protok uzasan za N300...

Ispao sam iz koloseka zadnjih par meseci sto se diskova tice, ali sam negde nacuo da seagate daje 5 godina na neke diskove?
Za ovaj vidim da je negde garancija 1 godinu, negde 2 godine, nelogicno mi je da bude manje od 2 godine zbog zakona.

Ako nije tajna, koji je razlog zamene, sem veceg prostora? Razmisljam se za par meseci da upgrade-ujem svoje diskove, cini mi se da su 3TB dosli na razuman odnos cena/GB (tj isti kao 2TB diskovi).

Garancija na disk je 2 godine - toliko daje Seagate, a toliko moraju i ovi naši.
Razlog kupovine je prozaičan - nedostatak prostora, nema nekog drugog razloga. Ako si pratio oglase video si da sam prodao 2 Samsunga od po 2 TB, a na njihova mesta su došla dva Seagate-a od po 3 TB.

^tacno

taj protok kroz wifi N300 da ti je i oko 25MB/s ne moze se odraziti na brzinu upisa na hdd jer njegova donja brzina je opet oko 4 puta veca a pogotovo ne na tako sporom N300 protoku , ringeraja, to ti je neki drugi problem kao sto rece alfaunits, proveri lepo i pozabavi se vise kucnom bezicnom mrezom jer ti je protok uzasan za N300...

Pazi, ja sam svestan da je protok jako loš, samo sam konstatovao da je sa Samsungom bio oko 4, a sa Seagatom oko 7.
Inače, zašto se ovako vuče, ne znam, a i nisam nešto u fazonu da se zezam, pošto em nemam vremena, em ne kopiram neku veliku količinu podataka sa/na NAS, pa mi brzina nije presudna - na NAS-u je isključivo muzika, FLAC-ovi.
Ovaj Seagate je privremeno u NAs-u, dok ne kupim drugi 4bay enclosure koji ima podršku za 3 TB i veće hard diskove (a ovaj će onda da ide na doboš).

Te nove barakude su brze, ali nisu namenjene da budu non stop uključene. Seagate specificira Power on hours od 2400 sati, 5 x 8 nedeljno. Za diskove drugih proizvođača nisam uspeo da nađem taj podatak. Što se tiče garancije, kada sam ranije istraživao tržište, ubeđen sam da je pisalo na seagate-ovom sajtu godinu dana, dok kod nas zbog zakona mora da bude 2 godine. Takođe imaju povećan broj godišnjih otkaza, do 1% u poređenju sa prethodnom generacijom 0.34%. Sve te podatke imate na stranici diska i u PDF-ovima.

2400 sati power on hours, ali per-year (dakle oko 7h dnevno prosečne upotrebe), i pri tome ima AFR manji od 1%. Šta to znači? To znači da ako je disk upaljen ukupno 2400 sati godišnje, verovatnoća da rikne u toj prvoj godini je manja od 1%.

Inače, na seagate-ovom websajtu, za celu baracudu seriju (dakle i za ovaj ali i za diskove manjeg kapaciteta) navode
Annualised Failure Rate (AFR) <1%
Load/Unload cycled 300.000

Sve u svemu, nema mnogo razloga za brigu... Retko koji disk osim enterprise modela je deklarisan za 7x24 rad.

Poslednja izmena:
2400 sati power on hours, ali per-year (dakle oko 7h dnevno prosečne upotrebe), i pri tome ima AFR manji od 1%. Šta to znači? To znači da ako je disk upaljen ukupno 2400 sati godišnje, verovatnoća da rikne u toj prvoj godini je manja od 1%.

Inače, na seagate-ovom websajtu, za celu baracudu seriju (dakle i za ovaj ali i za diskove manjeg kapaciteta) navode
Annualised Failure Rate (AFR) <1%
Load/Unload cycled 300.000

Sve u svemu, nema mnogo razloga za brigu... Retko koji disk osim enterprise modela je deklarisan za 7x24 rad.

Ma jok nego ce na svom sajtu da napisu... e sori, riknjava nam jedno 20% minimum ali ok je to, tako je i kod drugih! Get real! :) <1% wishful thinking, corporate bs!
LCC (Load Cycle Count) - citam po Seagate forumu da ljudi prijavljuju po od nekoliko stotina do cak hiljadu LCC po DANU za tu seriju diskova sto je tragicno tako da je tih deklarisanih 300k LCC otprilike godinu dana garancije koju Seagate daje.
Ja licno ne bih spavao mirno da mi fajlovi budu na takvom disku, bez obzira na dabl eksterni bekap, jer su mi Marfijevi zakoni vise puta zagorcali zivot u proteklim hd decenijama! ;)

Poslednja izmena:
Pa ionako bi ovaj hd bio uposlen za storage, ubacis dva komada u raid 1 i miran si. :) S obzirom na cenu ovo je sasvim ok hard.

Nekoliko stotina LLC pa do hiljadu po danu? Pa šta rade ti, pale ga i gase non-stop? Razumem "sleep", ali toliko LLC-ova na dan više štete napravi nego što struje uštedi. To nije normalno korišćenje HDD-a... Zamisli kada bi računar palio i gasio toliko puta. Ili frižider. Ili TV. Ili mobilni... pa naravno da ne bi dugo izdržao!

Brate koristiš ga normalno, 2-3 paljenja na dan, hlađen ventilatorom u dobrom kućištu i ima da traje godinama i godinama... Ako su podaci kritični, ionako MORAŠ da imaš bekap MA KOJI hdd ili ssd imao.

Nekoliko stotina LLC pa do hiljadu po danu? Pa šta rade ti, pale ga i gase non-stop? Razumem "sleep", ali toliko LLC-ova na dan više štete napravi nego što struje uštedi. To nije normalno korišćenje HDD-a... Zamisli kada bi računar palio i gasio toliko puta. Ili frižider. Ili TV. Ili mobilni... pa naravno da ne bi dugo izdržao!

Brate koristiš ga normalno, 2-3 paljenja na dan, hlađen ventilatorom u dobrom kućištu i ima da traje godinama i godinama... Ako su podaci kritični, ionako MORAŠ da imaš bekap MA KOJI hdd ili ssd imao.

NHF ali mi se cini da ti LLC nije bas najjasniji ili si to pomesao sa SSC (Start-Stop-Cycle).
LLC pokazuje koliko puta se glave bile aktivne odnosno vracene u stanje neaktivnosti, sto nema veze sa paljenjem/gasenjem samog diska.

Poslednja izmena:
Da li je ovo trenutno bestbuy od 3TB diskova? Meni je potreban disk za storage hd filmova prvenstveno. Nisu mi bitne ne znam kakve performanse, samo stabilnost u radu, koliko je to moguce. Disk ce se cak i ukljucivati jednom mesecno u proseku.

Jeste bestbuy, viidm neki popust od 15% u naredna dva tri dana u w*n w*n, i sam se razmisljam da uzmem dva komada.

Isprazni inbox ne mogu da ti posaljem pm. Popust je do nedelje, kolko sam shvatio u okviru ce-ha sajma, u svim njihovim radnjama ako nadjes taj hd.

Kada se uračuna popust od 15% na regularnu cenu hard u WinWin-u izađe 15725, dok je regularna cena u Emmi-ju (koji je isto njihov) 15999.
Eto, pa ko voli...
Meni je Emmi ipak nekako... bliži...

Toliko dokon da obilazim radnje onako radi reda i proveravam stanje komponenti, jos uvek nisam :) Imate telefone pa vrtite. :)

Cuti tu dosta ti je i ta poluinsajderska informacija da ga ima u toj firmi, za radnju se snadji :d

Niko ga nema na stanju, fizički u samoj radnji, mislim da nam je svima to jasno.
Pozoveš ili online poručiš, pa kad stigne u maloprodaju odeš i kupiš.

Nazad
Vrh Dno