Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poslednja izmena:
A da li je i ovo kopija?

http://www.youtube.com/watch?v=-E6z-zER5p8

@sam:
Ispitanici i porota nisu iste osobe. Porota je na sudjenju, ispitanici su u namestemom istrazivanju profesora marketinga narucenom od strane Apple-a.

Poslednja izmena:
Webster uhvatio si se ko pijan plota i ne puštaš i vrtis se u krug kao pokvarena gramofonska ploča i pričaš o diskreditovanju i nemam pojma čemu, a dečko (salac) te lepo pita pošto si dizajner da objasnis kako to epic 4G i iphone liče...

A kad ti se nešto pokaže onda je ono, a ne ne nije tako diskreditovanje, nepostovanje i tako to... Ako neko u ovoj temi ima razumevanja za tebe to je stvarno @salac koji pokušava da polemiše i priča sa tobom, a verujem da bi te pola ljudi odavde već oteralo u....

Pratim temu da vidim dokle mogu ljudi da budu tvrdoglavi, a da ne pričam tek o Američkom patentom sistemu...

Edit: Nisam ničiji poklonik, imam SGS2, verovatno cu kupiti ip5, još se razmišljam... Kupujem u onom trenutku za te pare što mislim da vredi tad dati i to je to... U kući imam i LG i Samsung i Sony proizvode tako da stvarno sam neutralan...

Uopšte nisam zadovoljan sa tim tuzakanjem i ostalim glupostima nego istina je u tome da Samsung raste i raste, a Apple-u to ne odgovara... Čitajući razne blogove, stvorili su kontra efekat sem naravno fanboy-eva koji će uvek biti na jednoj strani (Apple ili Samsung)

Umesto da napreduju i da se takmiče kao i do sada... Android je pozajmio neke stvari, iOS je pozajmio neke stvari (poslednje su spuštanje notification bar-a i povećanje ekrana) i tako da nastave, a ovako ce malo da bude u procesu mirovanja...

Poslednja izmena:
Evo o ovome pricam, konstanto diskreditovanje svih mogucih sagovornika, svedoka... Ne moram ja nista da ti objasnjavam, cak ne moras biti uopste kvalifikovan da pogledas sliku iPhone dizajn patenta i sliku Epic 4G-a i da ustanovis da su veoma slicni (za to da li je patent validan ili ne takodje ne verujem da si narocito strucan, kao ni ja, da bi odgovorio)

Bas sam i gledao sliku - i opisao sam telefon. Po ko zna koji put, ovaj telefon ima slajder, krace ivice su zaobljene (ne prave), ima 4 dugmeta, ima razlicite otvore za kameru i mikrofon.

I kako onda krsi patent o prednjoj strani telefona, obzirom da su razlike ovako bitne? Mozemo li onda da probamo da nadjemo slicnosti izmedju dva modela? Ja sam naveo razlike, ako ti nije tesko napisi zasto smatras da su prednje stranice toliko iste da je patent prekrsen.

edit:

Evo uporednog prikaza, tu je i motorola:

Zeljno iscekujem link posto se na sudjenju uopste nista na tu temu nije spominjalo bar koliko sam na theverge-u pratio. ne mora uopste sa pro apple sajta, daleko draze bi mi bilo da das link nekog neutralnog sajta. Dakle cekam link.

Ako ga nadjem postovacu, ako ne, znaci da sam pogresio i da je link ovaj iz tvog prethodnog posta. I to cu i da napisem.

Ti si postavio ovu pricu na licnu ravan onog trenutka kada si svakog ko je svedocio na apple sudjenju diskreditovao iskljucivo zbog toga zato sto ga je apple platio za posao koji obavlja (isto to uradio je i samsung, isto to uradice google i bilo koja druga kompanija) . Jos jednom kazem, evo posto si ti neutralan i nisi ni na cijem platnom spisku, reci mi koje su tvoje kvalifikacije, detalji i aspekti istrazivanja koje si sprovodio pa cu ih onda ozbiljno shvatiti. Ovako kada o dizajnu pricu neko ko ne zna koja je razlika izmedju portfolia grafickog dizajnera i CV-ja, o patentnom pravu neko ko konstanto mesa (mozda i namerno da bi se razvodnjila diskusija) zasticeni trade dress i dizajn patente ne mogu pricu uopste da shvatim ozbiljno. Porota je za sve vreme zasedanja imala sve doticne uredjaje dostupne na koriscenju i to je sasvim dovoljno.

Opet kreces na licnu ravan. Ja nisam advokat, sto se valjda moze zakljuciti iz mog pisanja. Ja samo dajem svoje misljenje, kao uostalom i svi ljudi ocvde.

Posto vec drugi put pominjes CV, i pokusavas da poentiras time, odgovoricu ti - CV je nama u tehnickoj struci isto sto i tebi portfolio. Tamo, osim istorijata zaposlenja (za koje si firme radio), stoji i cime si se tacno bavio, cime se bavis i sta planiras u buducnosti. Mi nemamo portfolio niti nam treba. Jer sta bih ja radio sa portfoliom? Da slikam servere, switcheve, rutere, da vide ljudi da su lepo slozeni u racku? Da predocim fotografije GUI-ja servera ili terminalske konzole ?:) Sad mogu i ja da budem bezobrazan i da kazem - zasto diskutujes o tehnici kad ne znas ni da mi nemamo portfolio, niti znas da bi bilo urnebesno komicno da ga imamo? I sto diskutujes o tehnici ukoliko si samo dizajner i koje su tvoje kvalifikacije za to? Sto ne ides na dizajn zonu ili gde se vec okupljate pa tamo tupite o pravougaonicima do mile volje?

Ruzno zvuci zar ne? Pa i jeste ruzno, i to je ono sto pokusavam da izbegnem, ali ti se, iz nekog razloga, stalno iznova i iznova vracas na to. I ne samo u diskusiji sa mnom, vec vidim da i drugim ljudima pokusavas da stavis reci u usta.

Sto se porote tice, ja sam pokusao da shvatim po kom to nacelu su se oni odlucivali sta je validno, sta nije, kako su se odlucili da su dva uredjaja slicna i kako su se odlucili da dva druga nisu? Istina je da sam povremeno nepazljivo pominjao look&feel (iliti trade dress) kada sam trebao konkretan patent, i obratno. Ali izgleda da nisam jedini - vidim da je i porota imala taj problem.

I pored najbolje volje nisam uspeo da uhvatim zajednicku nit razmisljanja ljudi koji su doneli odluku jer postoje ozbiljne nelogicnosti u presudi. Siguran sam da su prvo krenuli od toga da validiraju postojece patente, to su i uradili. Spekulisao sam da je za to bio presudan predsednik porote, inace covek koji i sam ima jedan klimav, veoma uopsten patent (sto je on i potvrdio u izjavi posle zavrsetka sudjenja, a istu pricu culi smo i od i kolega porotnika). Zatim se pojavio link o zbunjenosti potrosaca galaxy tabom, a taj model, barem po poroti, je potpuno cist? Zatim je potegnut dokaz o tome kako stvar gleda siroki auditorijum u vidu studije placenog experta, za koje se ispostavilo da subjekti uopste nisu ni imali uredjaje ispred sebe, vec samo slike?

Ali takva su sudjenja sa porotom - ljudima je moguce manipulisati na razne nacine i tesko je skupiti potpuno objektivnu grupu ljudi, cak sta vise, mislim da je to nemoguce.

Isto tako mislim da su moji argumenti valjani, a ako smatras da nisu voleo bih da cujem i tvoje kontraargumente.

i btw svidja mi se to sto pises u suprotnom ne bih trosio svoje vreme da ti odgovaram dokle god ne pocnes da vredjas kao sto si u prethodnom topic-u uradio. za razliku od mnogih ucesnika ovde barem znas o cemu govoris i manje vise argumentovano raspravljamo.

Dobro i nadam se da cemo da nastavimo bez teskih reci :)

poz.

Poslednja izmena:
Da pojasnim, ne želim zaista bilo kakav flame da raspirujem, iako je sama već takva. Naručeno ili ne, to je prilično "apstraktan dokaz", malo mi je neverovatno da on može biti validan, kad je ovakvo suđenje u pitanju. Suđenju koje će sigurno biti presedan u američkom pravosudnom sistemu. I ko zna, možda je porota presudila baš na osnovu ovakv(ih)og "istraživanja" (na stranu teorije zavere, iznesena lična mišljenja porotnika, itd). Samim tim, odluka porote baš i ne može biti validna, bez obzira na to što su imali oba prizvoda u rukama. Budimo iskreni, svako ima svoj "doživljaj" ovog ili onog gedžeta.

O presudi:

Ne slažem se. Najbolje bi bila neka uslovna presuda Samsungu, da malo "pocrveni". :D Ali kako za Samsung, tako i za Apple. Jednostavno, u ovakvim slučajevima, kada neko izgubi, drugi se prosto rečeno, osili.

@webster

Malo mi je nelogično da je jedan proizvod "više" patentiran od drugog. Ističeš činjenicu da je iPad "manje" patentiran, iz kojih razloga? Nema šta više da se patentira ili je većina prior art?

Poslednja izmena:
Amerika stiti svoje.I Whirpool je trazio da se zabrani Samsung-u da prodaje kucne aparate.Nelojalna konkurencija.

Imam jedno pitanje, pogledajte kada je ova slika postavljena http://www.flickr.com/photos/ccsinsight/384482061/in/photostream/ zašto ovo nije uvaženo na suđenju, mislim slika je iz leta 2006, to je dobrih 6+ meseci pre predstavljanja iPhone-a, jeste da je on zvanično predstavljen mesec posle iPhone-a, ali pokazuje da je samsung imao gotov proizvod odavno.

Samsung je hteo da prilozi dokaze o F700 ali je zbog neke pravnicne zavrzlame nije im bilo dozvoljeno. Onda su izasli u javnost i bili prekoreni od strane suda.

Nego jel neko ima informacije sta Epl navodi kao problem sa S3? Znam da im smeta odlicna prodaja istog ali sta su naveli kao pravni razlog?

Ma srce mi puno što će da prsnu milijardu i kusur, i da je sreće da ih istresu još više sve da zvecka kad ispada iz džepa! A taman kad to plate, ja ću da kupim ovaj novi galaxy duos, da ih podržim, a svoj 3g ću da dam hmmm već ću smisliti kome treba matora konjina...i tako sve u krug! Napred bezumna piraterija i bombardovanje sirovinama bogatih naroda! :)

Nije uopste poenta u tome da je porota bila ubedjena u cinjenicu da su kupci greskom kupovali Samsung uredjaje umesto Apple-ovih vec da je samsungovim kopiranjem doslo do brand dilution-a Apple-a. Vec sam pisao o tome, ne bih da ponavljam :

http://www.theverge.com/2012/8/24/3266428/apple-samsung-verdict-trade-dress

Pošto sam proveo neko vreme istražujući da shvatim šta znači "Brand Dilution", zaključio sam sledeće. Apple tuži Samsung da je Apple izgubio na prestižnosti svojih telefona zbog proizvoda na kojima OGROMNIM slovima piše SAMSUNG? Ajde da kapiram kopiranje ali ovo je jednostavno toliko pr053r4v4nj3 da definitivno nemam više šta reći.

Bas sam i gledao sliku - i opisao sam telefon. Po ko zna koji put, ovaj telefon ima slajder, krace ivice su zaobljene (ne prave), ima 4 dugmeta, ima razlicite otvore za kameru i mikrofon.

I kako onda krsi patent o prednjoj strani telefona, obzirom da su razlike ovako bitne? Mozemo li onda da probamo da nadjemo slicnosti izmedju dva modela? Ja sam naveo razlike, ako ti nije tesko napisi zasto smatras da su prednje stranice toliko iste da je patent prekrsen.

Stvar je u tome da nije jedini logican nacin da se napravi telefon taj da bude pravougaonik uniformno zaobljenih ivica, sa hromiranim okvirom, totalno crnim bezelom i staklom koje prekriva citavu povrsinu uredjaja. evo kako se vrlo lako moze napraviti diferencijacija dizajna uredjaja, ako su mogli nokia, sony i motorola ne vidim zasto ne bi mogao i samsung (u krajnjem slucaju pogledati dizajn Galaxy-ja S3 koji je sve samo ne kopija dizajna iPhone-a)

sony-xperia-s-portal_medium.png

Motorola-Droid-Razr_medium.jpg

nokia-lumia-900_medium.jpg

A evo i lepog clanka o tome koliko se uz minimum truda mogu zaobici sve apple-ovi patenti, naravno pod uslovom da se namerno ne ide na kopiranje kao sto je to Samsung radio :

http://www.theverge.com/2012/8/25/3...oided-apples-patents-trade-dress-other-claims

salac je napisao(la):
Ako ga nadjem postovacu, ako ne, znaci da sam pogresio i da je link ovaj iz tvog prethodnog posta. I to cu i da napisem.

I dalje cekam taj link, nema problema.

salac je napisao(la):
Posto vec drugi put pominjes CV, i pokusavas da poentiras time, odgovoricu ti - CV je nama u tehnickoj struci isto sto i tebi portfolio. Tamo, osim istorijata zaposlenja (za koje si firme radio), stoji i cime si se tacno bavio, cime se bavis i sta planiras u buducnosti. Mi nemamo portfolio niti nam treba. Jer sta bih ja radio sa portfoliom? Da slikam servere, switcheve, rutere, da vide ljudi da su lepo slozeni u racku? Da predocim fotografije GUI-ja servera ili terminalske konzole ?:) Sad mogu i ja da budem bezobrazan i da kazem - zasto diskutujes o tehnici kad ne znas ni da mi nemamo portfolio, niti znas da bi bilo urnebesno komicno da ga imamo? I sto diskutujes o tehnici ukoliko si samo dizajner i koje su tvoje kvalifikacije za to? Sto ne ides na dizajn zonu ili gde se vec okupljate pa tamo tupite o pravougaonicima do mile volje?

Ne vidim cemu izokretanje price, dobro i sam znas zbog cega govorim ovo za portfolio i CV. secas se, nije tako davno bilo, kada si me diskreditovao na taj nacin i ubedjivao kako je dizajnerski portfolio i CV jedna te ista stvar. ja nisam govorio o drugim strukama niti sam ikoga optuzivao za bilo sta, ti si pobrkao stvari i mene jos napao. ja vrlo dobro znam sta znaci CV kod ostalih profesija a isto tako vrlo dobro znam zbog cega kod grafickih dizajnera CV maltene uopste nije ni bitan. samo napominjem da je prilicno cudno da o bilo kakvoj vrsti dizajna govori covek koji je ubedjen da su kod dizajnera portfolio i CV jedna te ista stvar. jos jednom ja nisam potezao pricu kako je u drugim strukama niti pisem o stvarima u koje nisam upucen, a i ako se nekada desi obavezno naglasim da nisam strucan i da je sasvim moguce da nisam u pravu.

salac je napisao(la):
I ne samo u diskusiji sa mnom, vec vidim da i drugim ljudima pokusavas da stavis reci u usta.

Mozes li me linkovati do nekog mog posta u kojem stavljam ljudima reci u usta, nikada to nisam radio i smatram da je u pitanju krajnje bezobrazna stvar. tako da molim te linkuj pa da se izvinim onome kome sam to uradio.

salac je napisao(la):
Sto se porote tice, ja sam pokusao da shvatim po kom to nacelu su se oni odlucivali sta je validno, sta nije, kako su se odlucili da su dva uredjaja slicna i kako su se odlucili da dva druga nisu? Istina je da sam povremeno nepazljivo pominjao look&feel (iliti trade dress) kada sam trebao konkretan patent, i obratno. Ali izgleda da nisam jedini - vidim da je i porota imala taj problem.

I pored najbolje volje nisam uspeo da uhvatim zajednicku nit razmisljanja ljudi koji su doneli odluku jer postoje ozbiljne nelogicnosti u presudi. Siguran sam da su prvo krenuli od toga da validiraju postojece patente, to su i uradili. Spekulisao sam da je za to bio presudan predsednik porote, inace covek koji i sam ima jedan klimav, veoma uopsten patent (sto je on i potvrdio u izjavi posle zavrsetka sudjenja, a istu pricu culi smo i od i kolega porotnika). Zatim se pojavio link o zbunjenosti potrosaca galaxy tabom, a taj model, barem po poroti, je potpuno cist?

Ali takva su sudjenja sa porotom - ljudima je moguce manipulisati na razne nacine i tesko je skupiti potpuno objektivnu grupu ljudi, cak sta vise, mislim da je to nemoguce.

Isto tako mislim da su moji argumenti valjani, a ako smatras da nisu voleo bih da cujem i tvoje kontraargumente.

Porota je takva kakva je, birali su je zajedno i Samsung i Apple, cak su i prosli ubrzani kurs patentnog prava tako da sigurno o istom znaju vise od nas dvojice, i sasvim je logicno da porota nije odlucivala o tome koji je patent validan a koji ne jer se u pravosudju u 99.9 % slucajeva porota ne mesa u donosenje tako velikih odluka (na isti nacin porota nije ponistila ni Samsungove patente koji su imali ocigledan prior art - ne mislim tu na 3G patente oni su odbaceni zbog drugih stvari) .

salac je napisao(la):
Dobro i nadam se da cemo da nastavimo bez teskih reci

poz.

Naravno, od mene ovde neces cuti nikada uvrede ili teske reci jer smatram da forumi nisu mesto za to, pogotovo ovako ozbiljni kao benchmark, jedino sto sam se ponekad eventualno nasalio, mozda cak i pregrubo na giletov racun i nadam se da mi ne zamera samo je zamorno ponekad citati njegove "apple polako propada" postove.

Poslednja izmena:
Stvar je u tome da nije jedini logican nacin da se napravi telefon taj da bude pravougaonik jednako zaobljenih ivica, sa hromiranim okvirom, totalno crnim bezelom i staklom koje prekriva citavu povrsinu uredjaja. evo kako se vrlo lako moze napraviti diferencijacija dizajna uredjaja, ako su mogli nokia, sony i motorola ne vidim zasto ne bi mogao i samsung (u krajnjem slucaju pogledati dizajn Galaxy-ja S3 koji je sve samo ne kopija dizajna iPhone-a)

Dobro, da cujem onda tvoj komentar o tome da Apple sada napada i SGS3?

Evo vesti - http://newyork.newsday.com/business...-added-to-apple-samsung-patent-suit-1.3946074

Jesu li u pravi ili nisu?

Ja bas imam sgs3. Prvo sto mi je palo na pamet kada sam ga uzeo u ruke bilo je - auh sto ovaj lici na sgs. Po obliku sgs3 cak vise podseca na iphone nego ovaj epic 4g, uz to nema slajder, ima samo jedno hardversko dugme (kao i iphone) i dva softverska i krace ivice su mu ravne, a ne zaobljene. Takodje staklo mu se proteze preko cele prednje strane lica, kao kod sgs-a i kao kod epica.

Evo i linka gde se vidi o cemu pricam - http://st2.gsmarena.com/vv/pics/sam...n-garnet-red-sapphire-black-titanium-grey.jpg

Sta zelim da kazem? SGS3 po svemu sudeci taj patent krsi vise nego epic 4g.

I dalje cekam taj link, nema problema.

Ne mogu da nadjem, ili je bila kombinacija dva linka (broj total vracenih uredjaja kombinovan sa statistikom), tako da si ti u pravu.

Ne vidim cemu izokretanje price, dobro i sam znas zbog cega govorim ovo za portfolio i CV. secas se, nije tako davno bilo, kada si me diskreditovao na taj nacin i ubedjivao kako je dizajnerski portfolio i CV jedna te ista stvar. ja nisam govorio o drugim strukama niti sam ikoga optuzivao za bilo sta, ti si pobrkao stvari i mene jos napao. ja vrlo dobro znam sta znaci CV kod ostalih profesija a isto tako vrlo dobro znam zbog cega kod grafickih dizajnera CV maltene uopste nije ni bitan. samo napominjem da je prilicno cudno da o bilo kakvoj vrsti dizajna govori covek koji je ubedjen da su kod dizajnera portfolio i CV jedna te ista stvar. jos jednom ja nisam potezao pricu kako je u drugim strukama niti pisem o stvarima u koje nisam upucen, a i ako se nekada desi obavezno naglasim da nisam strucan i da je sasvim moguce da nisam u pravu.

?

Prelistaj temu, nema sanse da sam te tako nesto ubedjivao. Verovatno sam rekao da je u mojoj struci isto, za dizajnere, umetnike, manekene, glumce i sl i sve ostale koji vizuelno prezentuju svoj rad naravno da nije, valjda je to jasno kao dan?

Ako nadjes da sam TO rekao, evo ovde javno cu da se izvinim. A ako si ti pogresio, ocekujem izvinjenje.

Mozes li me linkovati do nekog mog posta u kojem stavljam ljudima reci u usta, nikada to nisam radio i smatram da je u pitanju krajnje bezobrazna stvar. tako da molim te linkuj pa da se izvinem onom kome sam to uradio.

Pa bas par stranica ranije, na ovoj temi, si ubedjivao telepa da je rekao nesto sto nije.

Porota je takva kakva je, birali su je zajedno i Samsung i Apple, cak su i prosli ubrzani kurs patentnog prava tako da sigurno o istom znaju vise od nas dvojice, i sasvim je logicno da porota nije odlucivala o tome koji je patent validan a koji ne jer se u pravosudju u 99.9 % slucajeva porota ne mesa u donosenje tako velikih odluka (na isti nacin porota nije ponistila ni Samsungove patente koji su imali ocigledan prior art - ne mislim tu na 3G patente oni su odbaceni zbog drugih stvari) .

Ne, ne mogu da znaju vise od nas dvojice. Ne bih da vredjam bilo koga, ali evo zamisljam situaciju da ispred Majke Jevrosime nahvataju deset slucajnih prolaznika i posalju ih na kurs za patentno zakonodavstvo? Kakav bi to urnebes bio, pobogu....

Inace porota je odlucivala i o tome da su Apple-ovi patenti validni ili nisu (pogledaj moj post gde sam naveo kompletnu presudu, tacka 11).

Za ovakva sudjenja potrebna je porota koja se, barem po meni, razume u tehniku. Sama optuznica ima zilion tacaka i zilion potpitanja na koje su oni, jadni, morali da daju odgovore. To je veoma tesko uraditi.

Da su samsungovi advokati sa oprostenjem u*rali motku, jesu. Tog gospodina sa patentom nije trebalo da biraju u porotu, obzirom da on ima i licne motive. Mozda posredne, ali ih ima. A siguran sam da su se vec kotrljale glave u njihovom advokatskom timu kada su shvatili kakvu su strahovitu gresku napravili.

Dobro, da cujem onda tvoj komentar o tome da Apple sada napada i SGS3?

Tuzba vezana za SGS3 nema apsolutno nikakve veze sa dizajn ili trade dress patentima o kojima trenutno pricamo (ubacena je u isti proces zbog brzine postupka ono sto garantujem je da dizajn i trade dress patenti nemaju apsolutno nikakve sanse da prodju). Evo jos jedna demonstracija zbog cega mislim da je daleko merodavnije misljenje recimo bas tog osporavanog Florian Mueller-a od nekog sa foruma, jednostavno covek je upuceniji u ove stvari od 99.9999% ljudi koji pisu po forumima pa makar i bio na platnom spisku samog djavola.

http://www.fosspatents.com/2012/09/apple-adds-galaxy-s-iii-note-and-note.html

salac je napisao(la):
Ja bas imam sgs3. Prvo sto mi je palo na pamet kada sam ga uzeo u ruke bilo je - auh sto ovaj lici na sgs. Po obliku sgs3 cak vise podseca na iphone nego ovaj epic 4g, uz to nema slajder, ima samo jedno hardversko dugme (kao i iphone) i dva softverska i krace ivice su mu ravne, a ne zaobljene. Takodje staklo mu se proteze preko cele prednje strane lica, kao kod sgs-a i kao kod epica.

Sta zelim da kazem? SGS3 po svemu sudeci taj patent krsi vise nego epic 4g.

Apsolutno si u krivu vezano za to da Samsung Galaxy S3 imalo lici na iPhone dizajn patent, navescu samo neke od stvari :

Neuiniformo zakrivljene donje i gornje ivice, razlicita velicina gornjeg i donjeg bezela, home dugme koje nije centrirano na donjem bezel-u, nema crne povrsine kao pozadina prednje strane... Upravo ove stvari cine S3 dijametralno razlicitim od iPhone dizajn patenta, u UI dizajn cak ni ne ulazim...

salac je napisao(la):
Ne mogu da nadjem, ili je bila kombinacija dva linka (broj total vracenih uredjaja kombinovan sa statistikom), tako da si ti u pravu.

Ne postoji takav link, samo izjava PR sluzbe samsunga da im je return rate galaxy taba 2% iako nezavisne analize pokazuju oko 16%. A na sudjenju je isplivalo na povrsinu da se Samsungovoj PR sluzbi nikako ne treba previse verovati (naduvavanje cifara vezanih za prodaju uradjaja)

salac je napisao(la):
Prelistaj temu, nema sanse da sam te tako nesto ubedjivao. Verovatno sam rekao da je u mojoj struci isto, za dizajnere, umetnike, manekene, glumce i sl i sve ostale koji vizuelno prezentuju svoj rad naravno da nije, valjda je to jasno kao dan?

Ako nadjes da sam TO rekao, evo ovde javno cu da se izvinim. A ako si ti pogresio, ocekujem izvinjenje.

Obrisani su tamo postovi ali je ostao post coveka koji ti objasnjava razliku :

http://forum.benchmark.rs/showthrea...o-Apple-IOSa&p=2978123&viewfull=1#post2978123

salac je napisao(la):
Pa bas par stranica ranije, na ovoj temi, si ubedjivao telepa da je rekao nesto sto nije.

Izvrteo sam prethodnih 7 stranica, apsolutno nigde telepa ne ubedjujem da je rekao nesto sto nije, jel moze link?

salac je napisao(la):
Ne, ne mogu da znaju vise od nas dvojice. Ne bih da vredjam bilo koga, ali evo zamisljam situaciju da ispred Majke Jevrosime nahvataju deset slucajnih prolaznika i posalju ih na kurs za patentno zakonodavstvo? Kakav bi to urnebes bio, pobogu....

Apsolutno smatram da znaju vise od nas dvojice, taj neko koga bi navatali sa ulice bi mozda bio ti ili ja. u krajnjem slucaju pogledaj tuzbe koje je apple do sada dobio, u ostalima su odlucivale sudije, pa su opet u dosta slucajeva stali na stranu Apple-a, da li smatras da si i od njih upuceniji? ja za sebe to ne smatram.

salac je napisao(la):
Inace porota je odlucivala i o tome da su Apple-ovi patenti validni ili nisu (pogledaj moj post gde sam naveo kompletnu presudu, tacka 11).

Kao sto sam i rekao porota u 99.99% slucajeva ne proglasava patente nevalidnim upravo zbog slabe upucenosti u patento pravo (iako i dalje smatram da su upuceniji od nas dvojice koji nismo prosli nikakav patentni kurs)

salac je napisao(la):
Da su samsungovi advokati sa oprostenjem u*rali motku, jesu. Tog gospodina sa patentom nije trebalo da biraju u porotu, obzirom da on ima i licne motive. Mozda posredne, ali ih ima. A siguran sam da su se vec kotrljale glave u njihovom advokatskom timu kada su shvatili kakvu su strahovitu gresku napravili.

Jos jednom kazem, ne vidim odakle ti pravo da smatras da si strucniji od citavog Samsungovog pravnog tima? Koje su tvoje kvalifikacije za tako nesto?

EDIT:

Mislim da je najbolje da ovde zavrsimo diskusiju da ne bi presla na neki nizi nivo, ti smatras da si upuceniji u pravo od Samsungovog pravnog tima, sudija koje odlucuju, porote... Ja za sebe ne smatram tako nesto i upravo zbog toga mislim da nema smisla da se prepiremo dalje, ti smatras da bolje znas od svih njih i nema tu neke ozbiljne rasprave.

Poslednja izmena:
evo sta meni nije jasno:

1. Apple je patentirao sve sto je mogao, pojedinacno (slide to unlock, multitouch, oblik uredjaja, oblik ikona, operacije aplikacija, itd)

dakle, po definiciji Prior Art-a, NIJEDAN Apple pojedinacni patent NE MOZE da drzi vodu, jer su sve te pojedinacne karakteristike iPhone-a i iOS-a postojale pre njih.

Pa problem je u tome sto se vise niko tamo u patentnom zavodu ne trudi da proceslja po prior art patentima (ipak bi im trebalo jedno 100 godina da to urade :p)..osecam da oni cisto uzmu zahtev za patent, sacekaju da prodje nekoliko meseci, godina i onda odobre patent.. A ti se posle j*bi u d*pe da dokazes da je postojao prior art patent, inovacija...

mali off za one koji imaju vremena za decrypt C4nDy od 312 pocinje how2.

Tuzba vezana za SGS3 nema apsolutno nikakve veze sa dizajn ili trade dress patentima o kojima trenutno pricamo (ubacena je u isti proces zbog brzine postupka ono sto garantujem je da dizajn i trade dress patenti nemaju apsolutno nikakve sanse da prodju). Evo jos jedna demonstracija zbog cega mislim da je daleko merodavnije misljenje recimo bas tog osporavanog Florian Mueller-a od nekog sa foruma, jednostavno covek je upuceniji u ove stvari od 99.9999% ljudi koji pisu po forumima pa makar i bio na platnom spisku samog djavola.

http://www.fosspatents.com/2012/09/apple-adds-galaxy-s-iii-note-and-note.html

Apsolutno si u krivu vezano za to da Samsung Galaxy S3 imalo lici na iPhone dizajn patent, navescu samo neke od stvari :

Neuiniformo zakrivljene donje i gornje ivice, razlicita velicina gornjeg i donjeg bezela, home dugme koje nije centrirano na donjem bezel-u, nema crne povrsine kao pozadina prednje strane... Upravo ove stvari cine S3 dijametralno razlicitim od iPhone dizajn patenta, u UI dizajn cak ni ne ulazim...

Dobro, znaci SGS3 ne krsi taj spoljni look&feel, tu se slazemo. Koliko te razumem bitno je da se ispod stakla ne nalazi crna, nego neka druga boja, i da dugme nije vertikalno centrirano_Ovaj epic 4g cak i nema to dugme, jedino ostaje crna boja ispod stakla. Ali dobro, kazem nisam dizajner, pa ne razumem. Mozda je to zaista dovoljno da se kaze da je spoljni izgled iskopiran, ne znam. Meni ne deluje tako.

Florijan Miler - interesantna tema. On je ranije vodio i on-line polemike sa ljudima koji su bili protiv softverskih patenata, ne znam da li se time jos bavi. Smatrao sam da je red da se opise njegov background jer si rekao da je nezavisan izvor, a bas i nije obzirom da mu je posao da softverske patente gura. Probacu da napravim paralelu - to je kao da ja navedem nekog advokata iz EFF-a (Electronic Frontier Foundation), koji se vec decenijama bori protiv tog istog patentnog zakonodavstva, za nepristrasan izvor (recimo Dzuli Semjuels, mada ima bas mnogo advokata koji su deo EFF-a).

Ne postoji takav link, samo izjava PR sluzbe samsunga da im je return rate galaxy taba 2% iako nezavisne analize pokazuju oko 16%. A na sudjenju je isplivalo na povrsinu da se Samsungovoj PR sluzbi nikako ne treba previse verovati (naduvavanje cifara vezanih za prodaju uradjaja)

Ne postoji, nisam nasao, bio sam u zabludi. Bio je to samsung PR, a ne znam da li su cifre koje pominjes Apple-ove ili je stvarno nezavisan izvestaj u pitanju. Nisam pratio do kraja.

Obrisani su tamo postovi ali je ostao post coveka koji ti objasnjava razliku :

http://forum.benchmark.rs/showthrea...o-Apple-IOSa&p=2978123&viewfull=1#post2978123

Nista nije obrisano, samo je jedan post blago editova. Decku sam odgovorio isto sto i tebi. Ako ne zelis da se izvinis, i to je ok. Ne moras.

Izvrteo sam prethodnih 7 stranica, apsolutno nigde telepa ne ubedjujem da je rekao nesto sto nije, jel moze link?

Ako covek procita, neka napise i sam. Rekao sam - ne bavim se retrospektivom i cupanjem tudjih postova. Ako ne - onda nista. Pogresio sam.

Apsolutno smatram da znaju vise od nas dvojice, taj neko koga bi navatali sa ulice bi mozda bio ti ili ja. u krajnjem slucaju pogledaj tuzbe koje je apple do sada dobio, u ostalima su odlucivale sudije, pa su opet u dosta slucajeva stali na stranu Apple-a, da li smatras da si i od njih upuceniji? ja za sebe to ne smatram.

Cenim da, kad bi se organizovalo sudjenje izmedju dve poljoprivredne zadruge, ili dva brodogradilista, ili dve kompanije koje prave namestaj da o tome ne bih znao nista. Ovde znam. Imam osecaj sta je bezvezni patent, sta nije. Video sam bezbroj uredjaja, sto racunara, sto tableta, sto telefona. Racunar imam jos od '84, dakle preko 25 godina. Znam da opis kao sto je 'aparat za download muzike' jeste prior art - jer sam to radio jos sredinom devedesetih. Sa druge strane nikad nisao orao, upravljao prekookeanskim brodom niti sam tesao namestaj i bavio se stolarijom.

Nikakav nasumicno skupljen srpski ili americki domacin, koji zna da upali TV i javi se na telefon ne moze da o tome zna vise od mene. Ne vredjam nikoga niti smatram da i drugi ne mogu da nauce, ali treba vremena.

Kao sto sam i rekao porota u 99.99% slucajeva ne proglasava patente nevalidnim upravo zbog slabe upucenosti u patento pravo (iako i dalje smatram da su upuceniji od nas dvojice koji nismo prosli nikakav patentni kurs)

Pitanje svih pitanja u ovakvim sudjenjima, koje se zasnivaju na softverskim patentima, je prior art.

Ne vidim kako kurs tu toliko pomaze. Kako neko nezainteresovan moze da nadoknadi zaostatak od mojih par decenija pracenja IT-a, jos od decackih dana, gde sam informacije skupljao prvo iz raznih casopisa, pa knjiga i sad preko interneta? Jer ono sto ranije neizanteresovani porotnik propusti, ja sam mozda video na nekom od uredjaja.

Da se radi o advokatima, pa da se kaze da im kurs 'otvara oci', sa cisto advokatske strane. Ali ovo su ipak obicni ljudi koji su se odazvali pozivu drzave i formirali porotu (nasumicno izabrana skupina pojedinaca).

Jos jednom kazem, ne vidim odakle ti pravo da smatras da si strucniji od citavog Samsungovog pravnog tima? Koje su tvoje kvalifikacije za tako nesto?

Opet ti o pravu. Sto pa da nemam pravo da ih kritikujem? Ovo je forum i mogu slobodno da se iznesu stavovi. Odakle pa tebi pravo da meni osporavas pravo na misljenje? Naravno da su napravili gresku i naravno da ovo nisam samo ja primetio vec i mnogo drugih ljudi na netu, ukljucujuci tu i profesore prava.

Koliko ja znam porota se i bira i ne bira nasumicno - recimo sakupi se dvadeset ljudi a treba izabrati deset. I optuzeni i odbrana imaju pravo na propitivanje potencijalnih porotnika, a zatim imaju prava i da traze njihovo izuzece ukoliko primete da osoba ima jasno izgradjen stav koji se kosi sa stavom advokatskog tima. U ovom slucaju ocito je da predsednik porote, obzirom da drzi jedan od softverskih patenata, nije bio dobro resenje za Samsung, jer je covek unapred imao izgradjeno misljenje. Kao sto ja ne bih bio po volji Apple-u pa bi trazili moje izuzece.

EDIT:

Mislim da je najbolje da ovde zavrsimo diskusiju da ne bi presla na neki nizi nivo, ti smatras da si upuceniji u pravo od Samsungovog pravnog tima, sudija koje odlucuju, porote... Ja za sebe ne smatram tako nesto i upravo zbog toga mislim da nema smisla da se prepiremo dalje, ti smatras da bolje znas od svih njih i nema tu neke ozbiljne rasprave.

Iskoristio sam 'parlamentarno pravo' replike na repliku, mozemo i da prekinemo a i ne moramo - nikad ne bezim od dobre diskusije.

Poslednja izmena:
Ista prava koja je i Apple imao u tuzbi protiv Samsunga ;)

Nadam se da ce da zabrane prodaju petice na najmnogoljudnijem tržištu na svetu, pa nek se Apple češka posle, biju ih njihovim oružjem. I kinezi štite svoje, kad je bmw tužio nekog njihovog proizvođača automobila koji je uradio copy/paste zadnjeg dela od X5 izgubio je na sudu.

gile23 - ako si mislio da Apple vredi vise od google-a zbog Market cap-a i prodaja, u tom slucaju Apple jeste jaca i veca firma od Google. u svakom drugom slucaju nije (kompletne finansije sa svim sredstvima, operaytini opseg, vrednosti akcija i raspodela, uticaj, moc)

Bilo još prekjuče, u međuvremenu napisane još tri strane, ali nije na odmet da se ispravi, jer je netačno.

Kad se na papir stave sve finansije dve kompanije, po svim parametrima, Epl je veći od Gugla (i to značajno):

Gugl Epl
Total Revenue12,214.0035,023.00
Gross Profit 7,201.0014,994.00
Total Operating Expense9,011.0023,450.00
Operating Income3,203.0011,573.00
Income Before Tax3,457.0011,861.00
Income After Tax2,785.008,824.00
Net Income2,785.008,824.00
Employees 35,00060,400

Dakle, gotovo u svim kategorijama, Eplove cifre su bar dvostruko veće od Guglovih. Primarni razlog je što je Gugl razbacan na gomilu strana i sve to zahteva investicije (od Jutjuba, Pikase, Gmail-a, preko mapa, dokumenata i kalendara, pa do Gugl Sekč-ap (Sketch-up), Panoramio i novčanika). Ogromna većina tih projekata marginalno zarađuje ili se i ne pokriva, opstajući zahvaljujući kravi-muzari, pretraživaču. Za to vreme, Epl proizvodi hardver, gde se ukupni broj modela može izbrojati na prste, i za taj hardver piše primereni softver. Ukupan broj projekata je drastično manji i svaki od njih je profitabilan (ili se bar pokriva).

Upravo sam o tome i pričao davno. Apple ima ima smešna ulaganja i još smešniji razvojni budžet u odnosu na Google ili ne dao bog Intel/Microsoft (kako sam čitao, najveći razvojni budžeti u IT industriji) a ubedljivo najveći profit. Skidam im kapu za to.

Ali upravo zbog toga bi pre podržao Google ili Intel ili M$ nego Apple jer oni stvaraju više. Ja od Applea ne pčekujem ništa stvarno korisno, samo lepo. Dok od ove trojice očekujem i dobijam stvarno sve i svašta. Neke stvari jesu retardirane, ali su druge zato fantastične. Oni će, možda svi, da poguraju svet napred. Apple sigurno to neće jer to ni ne želi.

...zaustavi Google svoje servise: ode internet u qrc. odose akcije svih mogucih firmi u nepovrat, odose reklame, serveri, atomski udar na Medije, krah svih kompanija koje zavise od google-a (a takvih je previse), sve u svemu - kritican dogadjaj

Da vidimo koji su to Guglovi servisi od kojih zavisi internet.

Google Search (pretraživač): Mikrosoft je spreman da uskoči odmah
G-mail: širok izbor konkurencije
Google Docs: Slična stvar (ThinkFree i slični)
YouTube: Vimeo nije ni iz bliza jednako popularan, ali omogućava sličnu funkcionalnost
Google Drive: Dropboks i slični
Google Calendar: ima ih gomila, što nezavisnih, što integrisanih sa e-mailom
i tako dalje...

Nema govora da bi nestanak Gugla prouzrokovao ozbiljan poremećaj, ali "akcije svih mogućih firmi u nepovrat", to ni iz bliza nije realno. Za sve što Gugl radi postoje alternativna rešenja i migracija je za veliku većinu onih koji se oslanjaju na Guglove servise sasvim izvodljiva. Ono što je možda donekle jedinstveno za Gugl je relativno duboka integracija tih Guglovih servisa, koja bi morala peške da se odradi ako bi se koristili alternativni servisi, ali ništa tu nije nepremostivo. Izvesno je da Gugl nije Mikrosoft (po kritičnom značaju).

Uzgred, još jedna mala ispravka: u Eplu, nešto manje od polovine radi u maloprodaji ("retail"). Ostalo su inženjeri, dizajneri i slično. Za Gugl nisam uspeo da nađem podatke, pa mi nije jasno odakle ti informacija da Gugl ima bar 80% radnika "od struke, sa visokim obrazovanjem". Meni se taj procenat čini dosta visokim (u zavisnosti šta znači ono "od struke"). Kad se podvuče crta, procena je da dve firme imaju otprilike isti broj visoko školovanih radnika (s tim što Epl ima znatno manji proizvodni asortiman).

tesko da postoje zamene za google servise koje si nabrojao, ovo sto si stavio kao zamene ne da ne moze da prismrdi google nego bolje i da se ne stavlja u istu recenicu sa google servisima

mnogo bi se vise osetio krah googla od kraha apple ako gledamo world wide

mnogo bi se vise osetio krah googla od kraha apple ako gledamo world wide

Mislim da to niko ne osporava, ali je suština da je sve relativno. Svet bi nastavio da funkcioniše i bez jednog i bez drugog (kao što je funkcionisao pre Gugla). U poređenju sa Guglom i Eplom, Mikrosoftov nestanak bi se znatno žešće osetio.

tesko da postoje zamene za google servise koje si nabrojao, ovo sto si stavio kao zamene ne da ne moze da prismrdi google nego bolje i da se ne stavlja u istu recenicu sa google servisima

Ovde se očigledno ne slažemo, jer ja mislim da zamene za praktično sve Guglove servise postoje. Kao što rekoh, jedina značajna prednost Guglovih servisa je njihova međusobna integracija. Što se tiče same funkcionalnosti, tu se Gugl ne izdvaja naročito značajno od konkurentskih ponuda (uključujući i ove koje sam navodio, koje definitivno nisu jedine, a verovatno ni najbolje).

Osetio bi se nestanak Googla, ako ni zbog čega drugog, onda zato što je Google jedini integrisao sve živo u jedan sistem koji prilično dobro radi. Ako Chromium OS zaživi, živećemo u Google IT svetu. Ne radujem se previše tome ali to je više nego očigledno.

Osim toga, Google posredno finansira ogromne brojeve malih sajtova, njihov servis pretraživača je najbolji i nudi fantastičanu uslugu internih pretraživača, povezanot gmaila sa ostalim servisima čuda radi... Preživeli bi nestanak googla, ali bi izazvao ogroman potres na internetu. Znate li koliko je 1.000.000 servera (2% interneta)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno