Šta je novo?

Kako je Samsung sistematicno kopirao deo po deo Apple IOSa

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prosto je razocaravajuce koliko pojedinci ne vide sustinu i opasnost koju ova presuda uspostavlja kao model za sve ostale patentne procese koji, sasvim sigurno, slede u skoroj buducnosti.

Porota je odlucila da konceptualni patenti jesu validni - recimo, tehnicki patent touchscreen ekrana izjednacen je sa opisnim gde se neko prvi doseti da patentira da dodir sa dva ili sa tri prsta izaziva neku akciju. Cak su bili i vrlo revnosni u tome - oni nisu odbacili samsungove navodne optuzbe da Apple takodje krsi njihove patente zato sto su ti patenti nevalidni, vec zato sto je Apple njih dobio preko Intela, a Intel ih je dobio od Samsunga.

Obzirom da se americko zakonodavstvo i zasniva na presedanima ocekujem da Google sada bez problema dobije parnicu protiv Apple-a, sto nas uvodi u dalju spiralu gluposti kojima se nikako ne nazire kraj.

Kao i obicno sve ce da se zavrsi na ledjima krajnjih potrosaca - svaki glupavi patent koji mora da se plati podizace cenu proizvoda za 1,2,5,10,20 dolara. Dzaba sto je to samo Amerika, prilicno sam siguran da ce cene ici gore i na globalnom nivou obzirom da niko nece da propusti sansu da kaze - 'dragi nasi kupci, telefon bi bilo jeftiniji duplo da nije zlog krvozednog konkurenta'.

Sto je jos gore, ovo veoma lako moze da se preseli i na dva polja koja su do sada, koliko-toliko, bila postedjena - desktop OS/aplikacija i web aplikacija.

Ovo ne sme da zazivi. Google treba da odbaci tuzbe, a Samsung u zalbenom procesu mora da napadne validnost patenata. Najbolje bi bilo da se u USA koriguje zakon koji nas, srecom, kao i ogroman ostatak sveta, ipak ne dotice direktno.

AMIN! Falim te bože, neko sa mozgom na ovom forumu ko može da vidi dalje od svog nosa!

Gospodo, ovo je početak kraja epohe koju ćemo jednog dana zvati zlatnim dobom mobilnih telefona. Kad samo pomislim na moj stari Blade, ljudi moji, telefon sa svim živim, koji je po svemu pripadao jakoj srednjoj klasi za samo 150 evra! Tako nešto će u budućnosti biti misaona imenica, što smo vozili dobrih telefona za male pare, vozili smo, nema više, kraj. Apple je od Samsunga na ime licenci za svoje patente na toplu vodu tražio oko 30 dolara po telefonu, približno duplo više nego što na istu foru uzima drugi poznati parazit, Microsoft. Proizvođači telefona i većih telefona (tj. tableta, kako se još zovu) dobijaju još jednu, još veću pantljičaru da im isisava profit, a teret će na kraju završiti na nama, kupcima.

Koga god da simpatišete u ovom trenutku, sve ovo što se dešava je loše po vas. Gaženje malih igrača nikako ne može biti dobro za industriju i sasvim sigurno nam neće doneti ni veći izbor, ni niže cene, ni brži napredak. Jesmo mi da-komšiji-crkne-krava narod, ali bi svako morao imati dovoljno mozga da se ne raduje sopstvanoj nesreći.

Hm, hm po kojoj to logici kopiranje jedne tehnologije i jednog načina razmišljanja umesto razvijanja sopstvene donosi brži napredak i sve te atribute koje ispisa?

AMIN! Falim te bože, neko sa mozgom na ovom forumu ko može da vidi dalje od svog nosa!

Gospodo, ovo je početak kraja epohe koju ćemo jednog dana zvati zlatnim dobom mobilnih telefona. Kad samo pomislim na moj stari Blade, ljudi moji, telefon sa svim živim, koji je po svemu pripadao jakoj srednjoj klasi za samo 150 evra! Tako nešto će u budućnosti biti misaona imenica, što smo vozili dobrih telefona za male pare, vozili smo, nema više, kraj. Apple je od Samsunga na ime licenci za svoje patente na toplu vodu tražio oko 30 dolara po telefonu, približno duplo više nego što na istu foru uzima drugi poznati parazit, Microsoft. Proizvođači telefona i većih telefona (tj. tableta, kako se još zovu) dobijaju još jednu, još veću pantljičaru da im isisava profit, a teret će na kraju završiti na nama, kupcima.

Koga god da simpatišete u ovom trenutku, sve ovo što se dešava je loše po vas. Gaženje malih igrača nikako ne može biti dobro za industriju i sasvim sigurno nam neće doneti ni veći izbor, ni niže cene, ni brži napredak. Jesmo mi da-komšiji-crkne-krava narod, ali bi svako morao imati dovoljno mozga da se ne raduje sopstvanoj nesreći.

Ima istine u ovome ali je bilo nerealno ocekivati da Samsung prodje nekaznjen. Mnogi su pisali da Samsung nece biti kaznjen pa cak i da ce Apple morati da plati kaznu...
Apple ima takvu politiku, izbacuje jedan telefon godisnje koji drzi cenu do sledeceg, taj telefon ima prepoznatljiv oblik i stil, razlikuje se od svih i Apple prosto zeli da zastiti ono sto je njihovo. Mozda to nekima deluje neshvatljivo i glupo ali Samsung je u stvari u ovom slucaju isao SAM protiv sebe! Toliko dokaza je izaslo na povrsinu o tome kako Samsung telefoni nisu dovoljno dobri bas zato sto ne lice na iPhone i da trebaju malo vise da se potrude oko toga da jedan Samsung treba da lici na iPhone... ne ide to tako! Dobili su ono sto su zasluzili kaze dugogodisnji Samsung korisnik, budimo realni i objektivni. Manite se fanboy-izma.

Mislim da se ovde neke stvari brkaju, a neke dovode u uzajamnu vezu (iako ne bi trebalo).
Dakle...
Apple je dobio sudski spor protiv Samsunga i to, ako posmatramo važeća pravila igre, sasvim legitimno.
Problem je što su izgleda pravila igre loša i to je po meni najveći problem. Sistem po kome se može patentno zaštititi ideja (bez da se detaljno objasni njena primena) je osnovni problem, a ne gramzivi Apple (i ništa manje gramzivi Samsung).
Što se mene tiče nije poenta na kojoj si strani, već to što ćemo (kao što reče salac, a potvrdi morbius) ubuduće plaćati i njihove sudske *******cije.

^ Koliko ja znam ovo se (za sada) odnosi na USA trziste tako da mi nije jasno zasto su neki toliko uzrujani i ozalosceni?

Poslednja izmena:
^ Zato sto je cista glupost! Jedni da plate 20 a drugi 25 miliona, banovali starije telefone a novi mogu da se prodaju lol.

Na kraju i tamo je Apple u prednosti ako je ikome to bitno, placaju manje, banovali su im 2 uredjaja dok Samsung ne sme da prodaje 3.

Poslednja izmena:
Mislim da se ovde neke stvari brkaju, a neke dovode u uzajamnu vezu (iako ne bi trebalo).
Dakle...
Apple je dobio sudski spor protiv Samsunga i to, ako posmatramo važeća pravila igre, sasvim legitimno.
Problem je što su izgleda pravila igre loša i to je po meni najveći problem. Sistem po kome se može patentno zaštititi ideja (bez da se detaljno objasni njena primena) je osnovni problem, a ne gramzivi Apple (i ništa manje gramzivi Samsung).
Što se mene tiče nije poenta na kojoj si strani, već to što ćemo (kao što reče salac, a potvrdi morbius) ubuduće plaćati i njihove sudske *******cije.

Anarhija je najpravižniji sistem na svetu dok ljudi ne naruše ponašanje diktirano zdravim razumom radi sopstvene koristi. To ne čini anarhiju lošim sistemom već neprikladnim sistemom zbok ljudskih mana. Zakonodoavstvo nije dovoljno restriktivno da ukroti kompanije poput Applea ali to ne znači da je ono loše već samo da su kompanije uspele da nađu način da ga zloupotrebe. Popularnost odavno menja zakon a Apple je nenormalno popularan i mnogi njihovi fanatični poklonici veruju u sve laži koje im se serviraju.

Kao što rekoh, nadam se da će Apple izgubiti od Googlea i debelo platiti. Ne bi ih novčano kaznio nego naterao da uništo svoj imidž. Da moraju da izlepe prodavnice znakovima tipa "Mi krademo tuđe izume i tužimo njihove izumitelje" i "Dođite marvo r3t4rd!r4n4, dajte nam novac"

I da se razumemo, Ne volim ja ni Google, ni Samsung a ni Microsoft (mada mi je Apple ubeljivo najgori već neko vreme). Ali dok god postoji balans sila, još ima nade u ovakvom sistemu. Sada, moramo da menjamo sistem da ne bi završili sa najgorom izvedbom ovog do sada.

Poslednja izmena:
^ Zato sto je cista glupost! Jedni da plate 20 a drugi 25 miliona, banovali starije telefone a novi mogu da se prodaju lol.

Na kraju i tamo je Apple u prednosti ako je ikome to bitno, placaju manje, banovali su im 2 uredjaja dok Samsung ne sme da prodaje 3.

Pa to mi je nainteresantnije...
U USA su odrali Samsung, pa bi čovek očekivao da Korejanci oderu Apple, kad ono... Stativa:)

@Carnex Previse si se uzrujao oko ovoga, ti kao da su ti nekoga ubili ne daj boze! Dok citam tvoje postove meni nije dobro i mislim da uopste ne treba da komentarises dok se ne smiris.
@illidian Pa mogu da tuze zbog toga, to je isto kao da recimo Golf koristi Mercedes logo u svojoj kampanji, zvuci glupo ali moguce je.

Mislim Samsung Apple korisnike naziva ovcama, nemam sta drugo da dodam...

Edit: @RingeRaja Pa eto to je valjda dovoljan dokaz kada te u rodjenoj zemlji kazne i kada ti zabrane 3 uredjaja za prodaju, nema to puno veze sa zemljom i ako mnogi to misle.

Poslednja izmena:
Dokaz da su sami sebe pokopali:

When asked for some specifics on compelling evidence from the trial, Ilagan said:

“Well, there were several. The e-mails that went back and forth from Samsung execs about the Apple features that they should incorporate into their devices was pretty damning to me. And also on the last day they showed the pictures of the phones that Samsung made before the iPhone came out and ones that they made after iPhone came out. Some of the Samsung executives they presented on video [testimony] from Korea, I thought they were dodging the questions. They didn’t answer one of them. They didn’t help their cause. “

Ilagan also added that the jury didn’t buy Samsung’s arguments that Apple infringed on its wireless 3G patents. Apple showed during the trial that Apple bought the chips from Intel, which had already struck a licensing accord with Samsung. That meant Samsung had no grounds to sue Apple for patent infringement.

At the very least, it sounds like the jury was plenty informed about the technical and patent aspects of the case. That should satisfy some industry watchers who thought the complexities of the case may have been too much for a jury of technology neophytes.

http://venturebeat.com/2012/08/25/apple-v-samsung-juror-speaks/

Poslednja izmena:
Pa eto to je valjda dovoljan dokaz kada te u rodjenoj zemlji kazne i kada ti zabrane 3 uredjaja za prodaju, nema to puno veze sa zemljom i ako mnogi to misle.
Po meni to pokazuje samo sav besmisao USA patentnog zakonodavstva, dok su Korejanci nekako to časnije i realnije presekli - utvrdili su da su plagijali i jedni i drugi, pa su im zato jednostavno banovali određene modele.
I da dodam, preporučio bih svakome da pročita zvaničnu biografiju Steve Jobs-a, neke stvari postaju jasnije (bar su meni postale).

Hm, hm po kojoj to logici kopiranje jedne tehnologije i jednog načina razmišljanja umesto razvijanja sopstvene donosi brži napredak i sve te atribute koje ispisa?

Evo ti Linux kao očigledan primer. Otvorene licence, sve na stolu, ništa ne možeš da sakriješ ili prisvojiš. Da bi tvoj proizvod bio u vrhu, stalno moraš da ga usavršavaš. Sve što ti napraviš, konkurencija može da iskopira i onda doda nešto svoje da bi bili ispred tebe. Ti onda iskopiraš ta njihova unapređenja, pa dodaš opet svoje poboljšanja da bi ostao na vrhu i tako u krug. Zahvaljujući tome, softver pod otvorenim licencama se izuzetno brzo razvija, čak i sa malim brojem kadrova, jer firme se takmiče i sarađuju istovremeno. To je interesantan put u budućnost, a ne izumeš par stvari, patentiraš ih i onda tužakaš, pretvorajući se u parazita koji guši industriju umesto da je gura napred.

Sve što ti napraviš, konkurencija može da iskopira i onda doda nešto svoje da bi bili ispred tebe. Ti onda iskopiraš ta njihova unapređenja, pa dodaš opet svoje poboljšanja da bi ostao na vrhu i tako u krug
Zato taj linux baziran na kopiranju je i dalje jedno obicno &^*$(@ koje niko ne koristi...

Kopiranje ne podstice nikakav napredak, vec unistava i one koji su sposobni da urade neki napredak jer im pokradu sav trud. Lepo su rekli ovi iz Apple na sudjenju:

"It took you three months to copy what we've been developing for five years"

Ima istine u ovome ali je bilo nerealno ocekivati da Samsung prodje nekaznjen. Mnogi su pisali da Samsung nece biti kaznjen pa cak i da ce Apple morati da plati kaznu...
Apple ima takvu politiku, izbacuje jedan telefon godisnje koji drzi cenu do sledeceg, taj telefon ima prepoznatljiv oblik i stil, razlikuje se od svih i Apple prosto zeli da zastiti ono sto je njihovo. Mozda to nekima deluje neshvatljivo i glupo ali Samsung je u stvari u ovom slucaju isao SAM protiv sebe! Toliko dokaza je izaslo na povrsinu o tome kako Samsung telefoni nisu dovoljno dobri bas zato sto ne lice na iPhone i da trebaju malo vise da se potrude oko toga da jedan Samsung treba da lici na iPhone... ne ide to tako! Dobili su ono sto su zasluzili kaze dugogodisnji Samsung korisnik, budimo realni i objektivni. Manite se fanboy-izma.

Ma ko šiša Samsung, sami su se natrtili. Ovde je zlo u tome što se ovo sasvim sigurno neće završiti na Samsungu, već izvesno idemo ka tržištu mobilnih telefona koja će biti pod čeličnim stiskom dva patentna giganta, Apple-a i Microsoft-a koji će dobijati velike pare kad god neko kupi telefon, bio njihov ili ne. Mrtvo more, preskupi proizvodi i minimum inovacija.

^ E to je vec drugi problem. Apple-u je ovo odlican vetar u ledja i nece se zaustaviti. I ako bi bio red iskreno.

Ne verujem da ce Apple ovo zlupotrebiti jer ako to urade vratice im se kao bumerang i nece im se isplatiti.

Da nije open sourcea, ne bi vi gledali filmove na racunaru, niti slusali muziku sa mp3 playera.
Compuserve je pokusao da uceni svet sa gif formatom. Odgovor je bio png.
Likovi sa MIT-a napravili kameru koja hvata fotone dok lete (1000000000000 fps) i ceo projekat je open sourced i svako moze da napravi svoju kameru. Takvi ljudi postavljaju temelje napretka.
Dok firmu vode inzenjeri, stvaraju se dobri i kvalitetni proizvodi. Kada je preuzmu trgovci, onda izbacuju poluproizvode koji kratko traju i losije su kvaliteta (microsoft). Kada na kraju firmu preuzmu advokati, dobijamo propast trzista i pojavu monopola. Svi znamo da monopol nikada nije doneo napredak, vec stagnaciju. To se lepo vidi u iUredjajima.
Da li znate da preko 90% vlasnika ip4 veruje da njihov telefon podrzava 4g mreze? Kakva obmana, a?

Poslednja izmena:
Zato taj linux baziran na kopiranju je i dalje jedno obicno &^*$(@ koje niko ne koristi...

I samo je najpopularniji enterprise operativni sistem na svetu sa tendencijom najvećeg budućeg rasta. Postoje razlozi za to, a brzi razvoj je sigurno pri vrhu liste. Šta da ti objašnjavam kad ne znaš ništa dalje od Apple-ovih izjava za medije.

Da nije open sourcea, ne bi vi gledali filmove na racunaru, niti slusali muziku sa mp3 playera.
Compuserve je pokusao da uceni svet sa gif formatom. Odgovor je bio png.
Likovi sa MIT-a napravili kameru koja hvata fotone dok lete (1000000000000 fps) i ceo projekat je open sourced i svako moze da napravi svoju kameru. Takvi ljudi postavljaju temelje napretka.
Dok firmu vode inzenjeri, stvaraju se dobri i kvalitetni proizvodi. Kada je preuzmu trgovci, onda izbacuju poluproizvode koji kratko traju i losije su kvaliteta (microsoft). Kada na kraju firmu preuzmu advokati, dobijamo propast trzista i pojavu monopola. Svi znamo da monopol nikada nije doneo napredak, vec stagnaciju. To se lepo vidi u iUredjajima.
Da li znate da preko 90% vlasnika ip4 veruje da njihov telefon podrzava 4g mreze? Kakva obmana, a?

Potpuno se slažem sa tobom, ali dozvolićeš da na svetu ne postoje samo genijalci idealisti, već i dobar deo onih koji bi svoj trud da masno naplate (što ih po meni uopšte ne svrstava ispod ovih kojima pare nisu primarne).
Problem su advokati, odnosno, kada neko hoće da parazitira na onom drugom. Tu prestaje svaki napredak.

Ipak, sa jednom stvari se ne slažem sa tobom, a to je iUređaji nisu doneli napredak, jer to jednostavno nije tačno.

@priest:
Safari koji koristis na telefonu je nastao iz open source projekta. Da ga nije bilo, nikad Apple ne bi napisao browser. Cak je i sada jadan u poredjenju sa ostalima.

@rr:
Iuredjaji danas stagniraju. Jesu napravili boom ali sada su prilicno zaostali. Nove stvari se dele na kasicicu, a ios je dwbelo zaostao za Androidom. Tu pre svega mislim na integraciju aplikacija sa sistemom. To kod ios-a ne postoji, a kod Androida se stalno unapredjuje.
Prost primer su kontakti. Na Androidu povezes svoje kontakte sa fb, twitter, g+ i gmail nalozima prijatelja i kada otvoris kontakt vidis sve aktivnosti te osobe. Na ios ti za sve to treba posebna aplikacija.

Poslednja izmena:
@mean machine koristio, za veci broj funkcija ti treba stylus, ali pojedine stvari mogu da se odrade i bez stylus-a, a kako je Apple objasnio svoje patente iPhone mozes gledati kao unapredjen neki HTC ili HP sa WM, oba su na touch, oblika pravougaonika sa zAobljenim stranicama, mogu da zovu itd. itd.

Jel ima Samsung pravo na zalbu jer je pre Samsung uspeo da pobedi pa Apple napravi zalbu i sve se promeni za 180 stepeni? Ako se Apple osili mozda se cak vodeci Android proizvodjaci sa sve Google-om ujedine. Samo je tuzno sto ovakva Apple-ova politika moze naterati koreance i ekipu da predju na WP u buducnosti jer ce ostati uskraceni za tuzbe.

Ovo je vetar u ledja Apple-u, ali moze biti i mac sa dve ostrice ako Apple krene u TV vode, jer ce tada popiti milion tuzbi od Samsung-a, slicne sadrzine.

Po meni to pokazuje samo sav besmisao USA patentnog zakonodavstva, dok su Korejanci nekako to časnije i realnije presekli - utvrdili su da su plagijali i jedni i drugi, pa su im zato jednostavno banovali određene modele.
I da dodam, preporučio bih svakome da pročita zvaničnu biografiju Steve Jobs-a, neke stvari postaju jasnije (bar su meni postale).

Vrlo korisno stivo sa aspekta razumijevanja ljudi koji pisu kao covek ispod:

Kopiranje ne podstice nikakav napredak, vec unistava i one koji su sposobni da urade neki napredak jer im pokradu sav trud. Lepo su rekli ovi iz Apple na sudjenju:

"It took you three months to copy what we've been developing for five years"

Jesu ga razvijali kao i sadasnji OS X ondaK u Xeroxu?

@priest:
Safari koji koristis na telefonu je nastao iz open source projekta. Da ga nije bilo, nikad Apple ne bi napisao browser. Cak je i sada jadan u poredjenju sa ostalima.
Odakle znas sta bi bilo kad bi bilo? :)
A da je Safari jadan u poredjenju sa ostalima ne bih rekao.

Da ovo nisam licno cuo u razgovoru sa par ljudi koji imaju iPhone (i oni koji planiraju da ga kupe) nikada ne bi rekao da je istina.

@Uros Novakovic
Ako je taj Linux toliko dobra stvar sto ga ne koristis, besplatan je....?

P.S. da li si skontao kako rade push notifikacije na iOS? :)

Da ovo nisam licno cuo u razgovoru sa par ljudi koji imaju iPhone (i oni koji planiraju da ga kupe) nikada ne bi rekao da je istina.

Vecina korisnika ni ne zna sta je to 4G i to ne pricam samo za iOS, na androidu koji se sada ubacuje u sve i svasta, ljudi nemaju pojma da ono sto imaju u telefon zove se android. Trazili su telefon koji mogu da koriste sa prstima na ekranu i to im je bila najbitnija stvar.

Slazem se, ali malo si pomesao stvari. Oni su ubedjeni da iPhone 4 znaci da podrzava 4g.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno