Šta je novo?

Kako je Samsung sistematicno kopirao deo po deo Apple IOSa

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne znam kako mozes da tvrdis da si upucen kada si osnovne stvari pokazao da ne znas.

1) Multitasking nema apsolutno nikakve veze sa time vec nacin na koji push notifikacije funkcionisu na iOS-u
2) Otkako je iOS 3 uveo push notifikacije apsolutno ne mora aplikacija da bude otvorena da bi notifikacije o porukama i upucenim pozivima stizale, sve i da je sveze upaljen fon, bez ijedne otvorene aplikacije, push notifikacije iz instaliranih aplikacija ce stizati (primer iz svakodnevnog koriscenja ovih aplikacija, sveze upaljen telefon, bez ijedne otvorene aplikacije, neko me zove preko viber-a i istog trenutka stize push notifikacija o pozivu i moje javljanje na poziv)
3) Multitasking na iOS-u i ICS-u je veoma slican (i jedan i drugi sistem bez znanja korisnika zatvaraju aplikacije u slucaju da im treba memorije ili CPU-a, jedina razlika je u tome da na Androidu aplikacije mogu da startuju i servise koji ostaju upaljeni ali ih isto tako sistem bez znanja korisnika moze ubijati)

I ne znam kako mozes da tvrdis da si itekako upucen u Apple proizvode kada ove osnovne stvari ne znas i jos ismevas korisnike koji koriste Apple proizvode i tvrde drugacije (dakle da push notifikacije stizu i kada aplikacije nisu upaljene u pozadini) ? i onda dajes sebi za pravo da ikoga nazoves "fanboy-em"

Na iPhone-u 4, (nemam pojma koji je iOS bio...) instaliram Viber/WhatsUp, podesim ih pritisnem home, sve radi. "Ubijem" obije aplikacije, nema notifikacija (pojave se NAKON ponovnog pokretanja aplikacija). Eto, na to sam ja mislio pod onim quote-om na koji si se zakacio ko blesav....Sad ti objasnjavaj ko je kriv, Apple multitasking, notification center ili gremlini mozda.

Drugo, Apple proizvode poznajem relativno dobro em iz perspektive bivseg korisnika istih em iz perspektive nekog ko se zlopatio sa njihovim "premium" proizvodima i gledao/slusao i druge kako im bukvalno sole pamet (operater iz Apple podrske u Madjarskoj koji duznost obavlja strogo po PS-u) i vrijedjaju inteligenciju....

Elem, tema jeste vazna za buduce vrijeme i generalno vazna za desavanja i IT svijetu kako kod nas tako i 1000 milja od nas, ali ima svega 2-3 ljudi koji se herojski bore kako bi je ostavili u komadu i vrlo je vazno ne upletati neke gluposti u nju. Nemojte praviti od komarca magarca, hvatati se za avatare, ikonice i druge nebuloze.

Apple je daleko od cvecke a Samsung mozda jos dalje, zarko zelim da vidim ko je lukaviji, prgaviji i namazaniji u svemu tome tj. ko ce ubijediti porotu da je bas on u pravu.

Auuu, treći dan i već odluka. Zar im nije trebalo više od toga samo da bar još jednom pročešljaju dokumentaciju? Vidim da će biti komedije. Prosečno su donosili više od 10 odluka na sat. :D

Dakle, kao što sam i očekivao, kratko većanje i odluka porote da su odvratni azijski gadovi pokrali velikog američkog inovatora, firmu koja je izmislila četvrtaste ikone poređane u redove. Za kaznu da plate gazilion dolara. Bilo je u startu jasno da Samsungu uopšte neće biti lako pred porotnim sudom.

Samsung je sam sebi pucao u nogu, nije da ih sažaljevam mnogo, problem je što će ovo biti veliki boost za Apple da nastavi sa tužakanjem. Mali igrači na tržištu su ga nadrljali, najgori scenario je pred nama.

Poslednja izmena:
@Uros Novakovic
I WhatsApp i Viber mozes da gasis rucno i radice na iPhone, mada nemas potrebe za tako nesto jer na iPhone programi ne trose bateriju kada nisu aktivni. Prosle nedelje sam bas dosta cackao SGS2 na ICS i kada izadjes iz angry birds widget na ekranu me opominje da i dalje radi u pozadini i trosi bateriju, pa to je ogroman nedostatak da ja moram svaku aplikaciju rucno da gasim i da dezuram u task manageru da vidim da li nesto trosi bateriju i radi bez ikakve potrebe...

Poslednja izmena:
Na iPhone-u 4, (nemam pojma koji je iOS bio...) instaliram Viber/WhatsUp, podesim ih pritisnem home, sve radi. "Ubijem" obije aplikacije, nema notifikacija (pojave se NAKON ponovnog pokretanja aplikacija). Eto, na to sam ja mislio pod onim quote-om na koji si se zakacio ko blesav....Sad ti objasnjavaj ko je kriv, Apple multitasking, notification center ili gremlini mozda.

Koristim ove aplikacije godinama, na raznim modelima iPhone-a (3G, 4, 4S) i na svima rade savrseno i kada su aplikacije ugasene. ovo ce potvrditi svako ko se susretao sa iPhone-ovima tako da tvoja samouverena tvrdnja da poruke i pozivi ne stizu ako je aplikacija ugasena nikako ne stoji. to da li si ti pravilno ukljucio push notifikacije, da li si imao JB-ovan uredjaj a nisi instalirao Pushfix zaista ne znam ali cinjenica je da push notifikacije RADE KADA SU APLIKACIJE UGASENE.

Opa kad pre donesena presuda?

Auuu, treći dan i već odluka. Zar im nije trebalo više od toga samo da bar još jednom pročešljaju dokumentaciju? ...
Dosta im je bilo da pogledaju ovu sliku i vec je bilo svima jasno o cemu se radi, nisu ni morali da pogledaju ostale sto neko rece "slucajnosti" sa Apple-om koje Samsung redovno izbacuje :)

attachment.php

Poslednja izmena:
@Uros Novakovic
I WhatsApp i Viber mozes da gasis rucno i radice na iPhone, mada nemas potrebe za tako nesto jer na iPhone programi ne trose bateriju kada nisu aktivni. Prosle nedelje sam bas dosta cackao SGS2 na ICS i kada izadjes iz angry birds widget na ekranu me opominje da i dalje radi u pozadini i trosi bateriju, pa to je ogroman nedostatak da ja moram svaku aplikaciju rucno da gasim i da dezuram u task manageru da vidim da li nesto trosi bateriju i radi bez ikakve potrebe...

Pa tako sam i mislio da ce raditi...Uglavnom, sada samo home taster salje u bckgrnd i to je to....

Kakav widget na ekranu upozorava? Izadjes na back taster ili posaljes u bckgrnd?

Koristim ove aplikacije godinama, na raznim modelima iPhone-a (3G, 4, 4S) i na svima rade savrseno i kada su aplikacije ugasene. ovo ce potvrditi svako ko se susretao sa iPhone-ovima tako da tvoja samouverena tvrdnja da poruke i pozivi ne stizu ako je aplikacija ugasena nikako ne stoji. to da li si ti pravilno ukljucio push notifikacije, da li si imao JB-ovan uredjaj a nisi instalirao Pushfix zaista ne znam ali cinjenica je da push notifikacije RADE KADA SU APLIKACIJE UGASENE.

Opa kad pre donesena presuda?

Bez jailbreak-a, bez cydia-e....Otpakovan telefon, instalirane aplikacije.

Sta znace sad ove recenice na theverge? Sem sto Samsung treba da plati, sta je sa glavnom odlukom?

Poslednja izmena:
http://www.theverge.com/2012/8/24/3254422/apple-samsung-trial-verdict
"Thus far, the jury has found for Apple almost overwhelmingly in the case — ruling for Apple both in regards to trade dress claims across the majority of Samsung devices presented, as well as for violation of Apple's patents. Most notably, the jury found that Samsung has infringed Apple's "bounceback" patent, a hotly-disputed claim, and Apple's "first design" patent."

Hoce li placati odjednom ili kao Microsoftu sto sada placaju 15tak $ po svakom android telefonu?

Ne verujem da ce Apple zeleti da im licencira svoje patente, ova odsteta se odnosi na to koliko je porota presudila da je do sada nacinjeno stete Apple-u a Samsung ako namerava da nastavi da prodaje telefone na americkom trzistu mora da izbaci iz softvera date patente.

U svakom slucaju odlican dan za Apple, em Google-ov manevar sa zloupotrebom SEP patenata nije prosao em je potvrdjena validnost nekih od esencijalnih patenata iOS-a, mislim da sama suma koju Samsung treba da plati Apple-u i nije toliko bitna koliko validnost samih patenata.

Uros Novakovic je napisao(la):
Bez jailbreak-a, bez cydia-e....Otpakovan telefon, instalirane aplikacije.

U tom slucaju ili ne govoris istinu ili nisi ukljucio push notifikacije za datu aplikaciju. kao sto rekoh svako ko je koristio iphone ce posvedociti da za stizanje push notifikacije NE MORA APLIKACIJA DA STOJI UPALJENA U POZADINI, to je i poenta push notifikacija na iOS-u.

Most notably, the jury found that Samsung has infringed Apple's "bounceback" patent, a hotly-disputed claim,

S obzirom da je i sud u Juznoj Koreji smatrao da je bounceback patent validan i da ga je Samsung prekrsio ne verujem da je taj patent uopste sporan, to se jedino po forumima od "patent strucnjaka" moze procitati.

Poslednja izmena:
Pa tako sam i mislio da ce raditi...Uglavnom, sada samo home taster salje u bckgrnd i to je to....

Kakav widget na ekranu upozorava? Izadjes na back taster ili posaljes u bckgrnd?
Znaci mozes na iPhone da uradis onaj dupli klik na home dugme i da iz task managera ugasis skorz WhatsApp i Viber, i radice i dalje ces primati poruke i pozive. Ali kazem ti nema potrebe za tako nesto na iPhone nikada ne gasim rucno aplikacije (osim ako neka bas zabaguje), jer to ne utice na bateriju, a telefon mi radi brze kada aplikaciju vraca iz "smrznutog" stanja umesto da je pokrene ponovo od pocetka.

Koliko se secam Viber nije radio na androidu kada je bio ugasen skroz.

Sto se widgeta tice SGS2 ima neki widget koji prikazuje broj aktivnih aplikacija i kada neka trosi bateriju on se zacrveni, ili tako nesto

Prilozi

• widgets.jpg
    widgets.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 144
Poslednja izmena:
Dosta im je bilo da pogledaju ovu sliku i vec je bilo svima jasno o cemu se radi, nisu ni morali da pogledaju ostale sto neko rece "slucajnosti" sa Apple-om koje Samsung redovno izbacuje :)

attachment.php

Koji si ti fanboy, ja nemam reci...

http://phone-size.com/?s=41,43,1

Poprilicna razlika postoji u dimenzija doticnih telefona, sto se na gornjem linku izuzetno vidi. Zbog takvih manipulacijama sa slikama je Apple vec bio kaznjen po evropskim sudovima u sporovima vezanim za iPhone.

Mene zanima, kako se doslo od ovih cifara:
$57 million for the Samsung Prevail
$44,792,974 for the Infuse 4G
$53,123,612 for the Mesmerize
$3,350,256 for the Replenish
$954,060 for the Transform

do ove cifre: $1,051,855,000

Jel to naknada za "trade dress dilution" 800+ miliona dolara?

Poslednja izmena:
Poprilicna razlika postoji u dimenzija doticnih telefona, sto se na gornjem linku izuzetno vidi. Zbog takvih manipulacijama sa slikama je Apple vec bio kaznjen po evropskim sudovima u sporovima vezanim za iPhone.

Vec sam pokusavao da objasnim ovde ali izgleda niko ne cita, dimenzije ne uticu na trade dress.

Izostavio si ovde gomilu modela.

Vec sam pokusavao da objasnim ovde ali izgleda niko ne cita, dimenzije ne uticu na trade dress.

Ne znam kako si se ti osetio prozvanim i na to sve jos, vrlo generalno, naveo da "niko ne cita". Vrlo sam pazljivo citao tvoje postove(jer je to osnovna kultura diskusija, bez obzira slagao se ja sa tobom ili ne).
Takodje, ovo sto sam ja linkova je vezano za sliku koju je postavio priest77, koja je prosla kroz photoshop ili neki slicni softver za obradu slike i nikako ne predstavlja stvarne proporcije doticnih uredjaja. A izmenama dimenzija SGS telefona se osoba koja gleda dovodi u zabludu... ili ti: klasicna obmana.

Izostavio si ovde gomilu modela.

Hm, ne... -> http://www.theverge.com/2012/8/24/3266391/apple-samsung-patent-damages-verdict

Ono sto je zanimljivo je da je sada ponovo potvrdjeno(kao i u UK) da nije bilo kopiranja iPad-a sa strane Samsung-a.

Ono sto je zabrinjavajuce je da su vecali manje od 24 casa. Sam dokument koju su trebali da popune je bio poveci i zahtevao je barem malo vise paznje da mu se posveti...

Poslednja izmena:
Poprilicna razlika postoji u dimenzija doticnih telefona, sto se na gornjem linku izuzetno vidi.
Jeste postoji neka razlika u dimenzijama, i mozda hoces da kazes da se time Samsung zastitio i moze bez problema da kopira?
Nevezano za ovaj sudski proces, ali vidi se iz aviona da je taj Samsung napravljen kao iPhone kopija.

Sada malo u tvom stilu: "Koji si ti hejter, ja nemam reci......" :D

P.S. evo ga screenshot sa tvog linka, da li je sada manje iPhone kopija ili samo malo veca kopija? :)
xerox.jpg

Poslednja izmena:
Jeste postoji neka razlika u dimenzijama, i mozda hoces da kazes da se time Samsung zastitio i moze bez problema da kopira?
Nevezano za ovaj sudski proces, ali vidi se iz aviona da je taj Samsung napravljen kao iPhone kopija.

Sada malo u tvom stilu: "Koji si ti hejter, ja nemam reci......" :D

Ja sam "hejter" jer sam ukazao na tvoju subjektivnost(iako je subjektivnost osnovna odlika "fanboy"-a) kada je Apple u pitanju?
Ok, onda sam "hejter", iako ne mrzim nikoga od ucesnika ove teme, al' dobro...

P.S. evo ga screenshot sa tvog linka, da li je sada manje iPhone kopija ili samo malo veca kopija? :)

Za tebe je kopija - za mene nije.
I ako je moguce, da ne zalazimo u detalje oko razlicitih stavova koje imamo na doticnu tematiku jer verujem da je subjektivnih misljenja u ovoj temi bilo i previse.

Znaci ja sam subjektivan kada kazem da je taj telefon kopija, a ti si objektivan kada tvrdis da je to nije kopija vec originalan proizvod i svaka slicnost koju ima sa iPhone-om je puka slucajnost... :)
Zaustavi bilo koga na ulici i prikazi mu tu tvoju sliku i da pogodimo sta ce ti reci?
Cak se taj telefon kod nas pojavio prvo sa imenom sPhone, i nije tesko pogoditi zasto.
I meni se svidjaju neki Samsung telefoni ali ne mogu reci da ne vidim ono sto vidim na onoj slici. :)

P.S. i ja mislim da ova tema moze pod lock jer je proces zavrsen

Poslednja izmena:
Bravo za porotu koja svoju sopstvenu naciju smatra za glupu stoku. Sto bi rekli braca Ameri, 'doors are open, let all hell breaks loose'.

Neka im sada prave okrugle, jajaste, heksagonalne telefone i tablete, sa buttonima u obliku zvezde. Samo neka nas, ostatak sveta, ostave na miru.

Ne znam koliki bi bio gubitak da Samsung prestane zbog ovog namerno da isporučuje telefone u USA... Ja bi to uradio, pa nek se pate ili BB ili iPhone...

Edit: inače anketa sa the verge

25136d46-3657-6066.jpg

Poslednja izmena:
Sad svi proizvođači Android telefona mogu da očekuju tužbu, zato što je Apple dobio Samsung zato što su Samsung uređaji imali "mogućnost prepoznavanja da li je korisnik dodirnuo jednu tačku na ekranu ili više" ( patent broj 915) i "zumiranje dela ekrana u web strani, slici ili dokumentu dvostrukim dodirom na jednom njegovom delu" ( patent broj 163). Ja ne znam ni jedan moderan telefon koji nema ovo.

Evo liste:

Accused Samsung Product Amount Awarded
Captivate (JX 1011) $80,840,162
Continuum (JX 1016) $16,399,117
Droid Charge (JX1025) $50,672,869
Epic 4G (JX 1012) $130,180,896
Exhibit 4G (JX 1028) $1,084,820
Fascinate (JX 1013) $143,539,179
Galaxy Ace (JX 1030) $0
Galaxy Prevail (JX 1022) $57,867,383
Galaxy S (i9000) (JX 1007) $0
Galaxy S 4G (JX 1019) $73,344,668
Galaxy S II (AT&T) (JX 1031) $40,494,356
Galaxy S II (i900) (JX 1032) $0
Galaxy S II (T-Mobile) (JX 1033) $83,791,708
Galaxy S II (Epic 4G Touch) (JX 1034) $100,326,988
Galaxy S II (Skyrocket) (JX 1035) $32,273,558
Galaxy S II Showcase (i500) (JX 1017) $22,002,146
Galaxy Tab (JX 1036) $1,966,691
Galaxy Tab 10.1 (WiFi) (JX 1037) $833,076
Galaxy Tab 10.1 (4G LTE) (JX 1038) $219,694
Gem (JX 1020) $4,075,585
Indulge (JX 1026) $16,011,184
Infuse 4G (JX 1027) $44,792,974
Intercept 4G (JX 1009) $2,242,013
Mesmerize (JX 1015) $53,123,612
Nexus S 4G (JX 1023) $1,828,297
Replenish (JX 1024) $3,350,256
Transform (JX 1014) $953,060
Vibrant (JX 1010) $89,673,957

Total: $1,049,343,540

Vecina android proizvodjaca placa Microsoftu 10-15$ dolara po svakom android telefonu i tabletu za pretnje da ce ih tuziti ako ne placaju. Pitanje da li ce sada i Apple traziti neku sumu po uredjaju, ne sa pretnjama vec sa odlukom porote?
Microsoft has convinced a number of Android and Linux-based device makers that it's better and cheaper to pay than fight. Among those companies with Android- and Linux-based devices that have capitulated are Amazon, Buffalo, Compal, General Dynamics, HTC, LG Electronics, Samsung, TomTom, Velocity Micro and others.

Poslednja izmena:
A bilo je jasno da ce apple ovo dobiti. No mi nije jasno zasto su odbijeni Google/Motorola patenti.
Jel moze neko da mi pojasni u cemu je razlika (sustinska) izmedju trade dress paten(a)ta i SEP paten(a)ta? Ne kapiram ovaj svet, patentom se ostvaruje dobit jer je neko zasititio pravugaonik i ikonice, a ne sme da se upotrebi patent za tehnologiju koja je krucijalna za koriscenje telefona ... kao sto je 3g recimo.

Ne znam kako si se ti osetio prozvanim i na to sve jos, vrlo generalno, naveo da "niko ne cita". Vrlo sam pazljivo citao tvoje postove(jer je to osnovna kultura diskusija, bez obzira slagao se ja sa tobom ili ne).
Takodje, ovo sto sam ja linkova je vezano za sliku koju je postavio priest77, koja je prosla kroz photoshop ili neki slicni softver za obradu slike i nikako ne predstavlja stvarne proporcije doticnih uredjaja. A izmenama dimenzija SGS telefona se osoba koja gleda dovodi u zabludu... ili ti: klasicna obmana.

Nisam se osetio prozvanim, daleko od toga, nego se konstantno ovde provlaci to da SGS nikako ne moze biti kopija zbog veceg ekrana. samo sam jos jednom pojasnio da dimenzije ne uticu na trade dress.

Okacio je I_L_I_J_A kompletnu listu.

A bilo je jasno da ce apple ovo dobiti. No mi nije jasno zasto su odbijeni Google/Motorola patenti.
Jel moze neko da mi pojasni u cemu je razlika (sustinska) izmedju trade dress paten(a)ta i SEP paten(a)ta? Ne kapiram ovaj svet, patentom se ostvaruje dobit jer je neko zasititio pravugaonik i ikonice, a ne sme da se upotrebi patent za tehnologiju koja je krucijalna za koriscenje telefona ... kao sto je 3g recimo.

Kacio sam linkove na nekoj od prethodnih dana, razlika je ta sto su SEP patenti kljucni za funkcionisanje GSM/3G/4G/WiFI mreza, organizacije za postavljanje standarda ih kao takve proglasavaju a njihov vlasnik se obavezuje da ih licencira po FRAND uslovima. nije stvar u tome da apple odbija da plati koriscenje tih patenata vec ne zeli da ih licencira po uslovima koji nisu FRAND (Samsung i Google su trazili za svaki od SEP patenata 2.25% i 2.5% od prodajne cene svakog uredjaja). e sad preracunaj koliko SEP patenata koristi svaki mobilni telefon i kolike bi cene bile (i kako bi se odrazilo na same korisnike) kada bi se za svaki pojedinacni patent placalo onoliko koliko Samsung i Google traze.

Poslednja izmena:
A koliko je placeno za nesto sto se zove "trade dress" ... u procentima naravno?

Stvar je u tome da bez SEP patenata mobilni telefon ne bi mogao da funkcionise a krsenje trade dress-a se vrlo lako moze izbeci osim kada se svesno u njega ne ide.

A SEP patenti su neizbezni pa kao takvi, ne mogu, niti trebaju da ostvaruju nikakvu dobit vlasniku patnenta. Dok u vreme kada su svi telefoni isti pod prigusenim svetlom :D trade dress donese milijardu dolara Apple-u :) God bless America :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno