Šta je novo?

Canon 600D, Nikon D3200 ili Nikon D5100 ?

Cortier

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2008
Poena
304
Pošto sam došao do neke cifre za kompakt aparat za koji cu morati da pišem čekove, a da sada dam te pare sledece godine sigurno necu davati ponovo za SLR,
pa sam rešio da možda napišem još koji ček i uzmem aparat koji će mi koristiti za kvalitetne traveler i makro fotografije, a trebace mi i za web dizajn i programiranje.
Pa bih zamolio da mi date svoje misljnje o gore pomenutim aparatima, iznesete iskustva, pre svega ljude iz mjoe predhodne teme MartiMisterija, drdekzar, carnex, kosta10 kao i
ATI, astrolog, dzonihsv, TieryHenry - video sam u temi Fotografije-2012 da prave odlicne slike,(neka se ne naljuti neko koga nisam pomenuo iz te teme) i sve ostale ljude dobre volje !!
Hvala unapred !!!

manje vise fotoaparat ne pravi fotografije vec objektiv pogotovo ne makro , za programerske fotke jos nisam cuo, razmisli o objektivima i koliko para imas da ulozis u iste jer su uskospecijalizovani , makro i siroki za arhitekturu i ts skuplji od tela srednje klase....

Objektivi cesto nekoliko puta prelaze cenu samog tela. Verujem da za to sve sto ti treba neces imati para. Ali mozes uzeti za pocetak neki 600D sa 18-135 IS. Sasvim je ok staklo sto se tice kvaliteta a i sto se tice raspona. Kupis i set close up filtera i zavrsice ti posao i sto se tice makro fotki. Ne ocekuj cuda ali verujem da ces biti zadovoljan. Mozes i 5100 uzeti sa ekvivalentnim staklom. Neces imati kombinaciju za manje para. Kasnije kad budes malo naucio i ako ti budu porasli zahtevi kupi neko pravo makro staklo. Uz to obavezno i neki 50mm 1.8 itd. Uci ces u semu vremenom 😉

manje vise fotoaparat ne pravi fotografije vec objektiv pogotovo ne makro , za programerske fotke jos nisam cuo, razmisli o objektivima i koliko para imas da ulozis u iste jer su uskospecijalizovani , makro i siroki za arhitekturu i ts skuplji od tela srednje klase....

Mislio sam na web programiranje i dizajn, (php). Za pocetak bi uzeo neki 15-50 mm, za makro i wide koji nude kao kit- paket (nemam bas puno para na raspolaganju).
Mislio sam kako rade i prave fotografije pomenuti aparati sa objektivima slicnih karakteristika.

Mislio sam na web programiranje i dizajn, (php) meni ovo i dalje nije jasno , sto se tice drugog dela pitanja 15 50 ne postoji , mozes da uzmes kit i 50 1.8 i nadjes makro tube ali ako nemas iskustva tesko da ces imati neki rezultat , close up filtere bih zaobisao u sirokom luku

Objektivi cesto nekoliko puta prelaze cenu samog tela. Verujem da za to sve sto ti treba neces imati para. Ali mozes uzeti za pocetak neki 600D sa 18-135 IS. Sasvim je ok staklo sto se tice kvaliteta a i sto se tice raspona. Kupis i set close up filtera i zavrsice ti posao i sto se tice makro fotki. Ne ocekuj cuda ali verujem da ces biti zadovoljan. Mozes i 5100 uzeti sa ekvivalentnim staklom. Neces imati kombinaciju za manje para. Kasnije kad budes malo naucio i ako ti budu porasli zahtevi kupi neko pravo makro staklo. Uz to obavezno i neki 50mm 1.8 itd. Uci ces u semu vremenom 😉

Evo i mene, da rado ću ti dati savet, Cortier. Evo, citirao sam druga Sajbera Kurajbera jer se APSOLUTNO slažem sa ovim što je ovde rekao. 600D je kvalitetan aparat, pala mu je cena sada i gledaj da to iskoristiš dobro.

Ne znam koliko imaš para za dodatnu opremu, telo manje više, ali kod DLSR aparata je na ceni dodatna oprema, kao npr eksterni blic, set UV i Polarizacionih filtera, set close up filtera za makro(to obavezno). Filtere mnogo podcenjuju, ali oni su prilično koristi, jer imaju dvojaku funkciju. Npr. UV filteri blokiraju od 95 do 99.7 % UV zraka, što zavisi od kvaliteta tj. nekvaliteta samog UV filtera. Generalno su filteri marke Hoya SKORO UVEK najbolji među najboljima, Hama filteri su ok ali nisu u klasi filtera marke Hoya.

50 mm objektiv F1.4 bi ti bio najidealniji, ako ne onda 50 mm 1.8 koji je dosta jeftiniji. Kapiram da nemaš puno para pa sam zato rekao, da znaš šta sve ima, kapiraš ?

Treće, stativ...to moraš pod obavezno da kupiš, bez stativa nema ozbiljne DLSR fotografije, pogotovo u lošim svetlosnim i vremenskim uslovima gde ima puno jačeg vetra. Onda ti slikanje iz ruku ne pomaže, jer će ti ruka drhtati od vetra ili ćeš biti primoran da koristiš visoki ISO što će, kao posledicu, imati za rezultat daleko lošiju sliku od one koju bi imao kada je aparat na stativu. Stativ nemoj da kupiš najjeftiniji, ali ni najskuplji, gledaj neki Manfrotto u rangu od 50 do 100 evra, mora da bude stabilan i da se ne pomera pri umerenom vetru.

Dakle, za početak uzmi neko staklo 18-135 mm, a kasnije uradi kao što ti je predložio Sajber Kurajber.

Ako nešto nije do kraja jasno, slobodno me pitaj,tu sam da dam savet. I da, koja je krajnja cena koju bi dao za ceo sistem, zajedno sa ovim filterima gore, objektivom i stativom ?

set UV i Polarizacionih filtera, set close up filtera za makro(to obavezno). Filtere mnogo podcenjuju, ali oni su prilično koristi, jer imaju dvojaku funkciju. Npr. UV filteri blokiraju od 95 do 99.7 % UV zraka, što zavisi od kvaliteta tj. nekvaliteta samog UV filtera. Generalno su filteri marke Hoya SKORO UVEK najbolji među najboljima, Hama filteri su ok ali nisu u klasi filtera marke Hoya.

50 mm objektiv F1.4 bi ti bio najidealniji, ako ne onda 50 mm 1.8 koji je dosta jeftiniji. Kapiram da nemaš puno para pa sam zato rekao, da znaš šta sve ima, kapiraš ?

Treće, stativ...to moraš pod obavezno da kupiš, bez stativa nema ozbiljne DLSR fotografije, pogotovo u lošim svetlosnim i vremenskim uslovima gde ima puno jačeg vetra. Onda ti slikanje iz ruku ne pomaže, jer će ti ruka drhtati od vetra ili ćeš biti primoran da koristiš visoki ISO što će, kao posledicu, imati za rezultat daleko lošiju sliku od one koju bi imao kada je aparat na stativu. Stativ nemoj da kupiš najjeftiniji, ali ni najskuplji, gledaj neki Manfrotto u rangu od 50 do 100 evra, mora da bude stabilan i da se ne pomera pri umerenom vetru.
au skoro se nisam ovako smejao , ti si kao neki strucnjak? si nakacio neki put u zivotu uv filter na objektiv i namerno pucao u kontru , btw kad si toliki strucnjak pa savetujes druge el imas neku fotku da vidimo to silno iskustvo , moze i neka sa tim close up filterima, joj jos me boli stomak od smejanja...

Imao sam ranije SLR aparat Canon EOS 300V, eno ga stoji sada u ormaru zaboravljen ko zna gde. Nisam ga koristio 6 godina sigurno. Imam dva filtera za njega, ali tačno je da nemam iskustva kao neki ljudi odavde sa foruma.

Ali to ne znači da nisam upućen, čitam razne fotografske forume i sajtove i upio sam prilično materije. To će mi koristiti kada budem kupio sasvim novi DLSR sistem. Inače, ovo sa vetrom sam prilično iskusio jer imam stativ, zato sam tako detaljno to za stativ i rekao. Za filtere znam da su mi na analognom SLR aparatu DOSTA pomogli ali to su slike sa filma, nemam ih skenirane.

da na ANALOGNOM mozda i pomaze uv , al na digitalnom samo KVARI sliku, close up necu ni da komentarisem 5 puta bolji rezultati se dobijaju sa reverse ringom a to sto se tice citanja materije i sajtova , je isto ko kad ja kazem nece da pada kisa procitao prognozu , dodjem kuci sav mokar a keva mi kaze pa sto nisi uzeo kisobran sa "interneta"

Poslednja izmena:

Sa ovim bih se slozio u potpunosti osim za close up filtere, mislim da bi makro prstenovi bolje odradili posao ali se ogradjujem, tu nemam nikakvog iskustva jer me to ne interesuje. Ne znam da li makro prstenovi mogu na EFS stakla, samo znam iz prica da je manuelni fokus majka a stativ otac makro fotografije.
Vidim da su gore krenuli humoristicki postovi o filterima, vetru, drhtanju koji nemaju veze sa onim sto je OP pitao ali bih bio zahvalan modovima da se to ne brise, retkost je dobar humor danas! :d

starinovi je napisao(la):
Mislio sam na web programiranje i dizajn, (php) meni ovo i dalje nije jasno , sto se tice drugog dela pitanja 15 50 ne postoji , mozes da uzmes kit i 50 1.8 i nadjes makro tube ali ako nemas iskustva tesko da ces imati neki rezultat , close up filtere bih zaobisao u sirokom luku

Zbog cega bi zaobisao closeup filtere? Zasto mislis da su makro tube ista bolje? Bas me zanima tvoje strucno misljenje posto se tako slatko smejes. Sa svojih 5 postova ne verujem da ce te neko shvatiti ozbiljno s obzirom da nista pametno nisi predlozio niti dao neki konstruktivan odgovor ili detaljnije objasnjenje. Ako vec imas iskustva toliko koliko tvrdis daj podeli to s nama.

Samo da ti napomenem da imam i makro tube i close-up 4 tu ispred sebe i da radije koristim filter. Laksi je stavljanje, ima potvrdu fokusa... Zar ne mislis da ce njemu kao pocetniku rad sa close-up filterom biti daleko laksi nego sa tubama?

BTW, 50mm 1.8 sam i predlozio jer je jako jeftin a super je igracka. Nije 1.4 ni blizu toliko bolji koliko je skuplji. 50mm 1.8 svako treba da ima. Tacka! Ko hoce bolje neka uzme bolje, 1.8 je OBAVEZAN!
I jos nesto, makro tube su poprilicno jeftine, ima ih za 15e, filteri su malo skuplji. Izbor je tvoj, mi ti samo dajemo opcije

Marti Misterija je napisao(la):
Sa ovim bih se slozio u potpunosti osim za close up filtere, mislim da bi makro prstenovi bolje odradili posao ali se ogradjujem, tu nemam nikakvog iskustva jer me to ne interesuje. Ne znam da li makro prstenovi mogu na EFS stakla, samo znam iz prica da je manuelni fokus majka a stativ otac makro fotografije.
Vidim da su gore krenuli humoristicki postovi o filterima, vetru, drhtanju koji nemaju veze sa onim sto je OP pitao ali bih bio zahvalan modovima da se to ne brise, retkost je dobar humor danas! :d

Ok, ovo je ziva istina za manuelni fokus i stativ. Za ozbiljnu makro fotografiju. Kvalitet close-up filtera ume da bude faktor koji ne treba zanemariti, toga kod tuba nema. Pitanje je koliko ozbiljno covek zeli da se bavi time s obzirom da tek pocinje sa DSLR-om.

Poslednja izmena:
da ne prepisujem nek svako procita http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/macro-extension-tubes-closeup.htm izdvojicu
Provides a minimal magnification gain when used with focal lengths less than ~80 mm.
Causes your lens to lose the ability to focus on distant objects.
Decreases the working distance for a given amount of magnification
(the distance between the subject and the front of your lens)
Places additional glass between your camera and subject, which may decrease image quality. However, double element close-up lenses minimize most of this quality loss.

da ne pominjem nedostatak svetla na blendama zatvorenim dovoljno da bi se izbegli limiti objektiva na koji se kaci toliko od mene , inace nisam znao da se ovde meri po broju postova , zanimljivo...

Naravno da se ne meri 😉 Zato sam i rekao da napises nesto konkretno da covek ima sta da procita a ne da se samo smejes i da te neko posle smatra za arogantnu _____. (popuni sam)

Nemoj pogresno da me shvatis, nista lose ne mislim niti se prepucavam. Pisemo da pomognemo coveku da izabere i trazimo najbolje resenje. Tvoje smejanje bez odgovora ne pomaze a ni stav.
Upoznat sam ja sa svim tim ali mislis da ce covek to razumeti? Pa tek planira da kupi DSLR, aj stavi se u njegovu kozu.

pa bas zbog toga se i smejem , covek trazi pomoc , a vi mu ko duznom savetujete da ode kod "zelenasa" , elem , da smesno mi je da neko preporucuje uv filtere i clouse up za makro jer je close up najgora stvar koju su izmislili u makro fotografiji , mozda je onaj reynox izuzetak ali samo za specificne senzore i objektive , svako dodavanje optickih elemenata na objektiv neminovno dovodi do degradacije kvaliteta , sto se tice makra i af a mora da se salite? btw ja sam mu i rekao da uzme 50 1.8 i reverse ring vidim po netu da imaju solidne makro snimke sa tom kombinacijom , btw ali uvek vazi ona stara ako ne platis na mostu placas na cupriji , po meni je bolje ganjati 60 makro , to staklo ima bar krsten fokus u odnosu na plastikanca i kao sto rekoh ako se nema para uvek je pametnije spucati lovu u objektive a ne juriti najmodernije telo koje ionako vec sledece godine ima naslednika....

Poslednja izmena:
Au bre covece sto si ti naporan. Kao da vodim prepirku sa Driverom licno. Covek jos nije ni pocetnik, nije ni kupio prokleti aparat a ti mu detaljises oko najnebitnije stvari za koju si mogao da se uhvatis, ujedno i najjeftinije. Ja jos namerno rekao close-up bas zato sto je pocetniku lakse a ti se uhvatio toga kao da sam mu preporucio da da 900e za BenQ AE100 :d Neka covek kupi prvo telo i staklo a ove sitnice su za igranje naknadno.
UV filter moze da koristi samo da zastiti objektiv da ga ne ogrebe slucajno i to je to.

Ja sad odoh da spavam a ti nastavi da imam sta da citam kad ustanem. Reci ti sta bi ti preporucio coveku da kupi od aparata, to je bitno.

Edit: Lako bi bilo da on ima kes pa da moze kupiti polovno telo. Vidis da pise cekove. Ne verujem da moze da kupi na cekove ne znam kako jeftino telo. 50-ka i reverse ring su skroz ok kombinacija. A pored toga ta igracka je jako zanimljiva za fotkanje. Bice mu zabavno. S tom cenom greota ga je ne kupiti. Slazem se da je 60-ka daleko bolje staklo ali skuplje je mnogo. Za 50-ku moze uvek da otvori i da kez za polovnu dok za 60mm nece moci. Gledao sam da to izadje sto jeftinije s obzirom na okolnosti, zato sam i pomenuo close-up.

Poslednja izmena:
pa ako kupuje dslr valjda hoce kvalitet kad nakaci close up dobice gore fotke nego sa ultrazumom , i sad retoricko pitanje el ce da ima bolje fotke sa 1100d i 60 mikro ili sa 600d i 18 135 i filterima ili 50 i riverse ringom , ja mislim da se odgovor namece sam , a vi samo lozite pocetnike da sve pare spucaju u telo i kitu ni9je ni cudo sto su oglasi prepuni takvih kombinacija sa po par hiljada okidanja , ljudi pukli po 800e i ocekuju svemir a bolje fotke imaju sa naprednijim kompaktima.... tuga Detaljisem oko najskuplje stvari TELA cije on prednosti ne ume da iskoristi a sad stvarno i ja odo da spavam pozz

Poslednja izmena:
Jao ljudi, nemojte da se svađate, oteraćemo čoveka i više nikad ništa nas neće pitati za savet. Polako polako, ja ne kažem da sam sveznalica, imam nekog iskustva od 3 godine korišćenja DLR sistema i ispucanih oko 30 analognih FUJI filmova, a za DLSR ne znači da ništa ne znam ako ga ne posedujem, svašta.

To su uska shvatanja, to je kao kad bi neko rekao da "šta ti znaš o Mesecu kad nisi bio na njemu ? " Mislim, dajte malo ozbiljnosti. Nažalost na ovom forumu ima dosta svađa i prepirki i to nikako nije ok, ajde da pokažemo malo tolerancije jedni prema drugima, ok ? A ne odmah da krenu smejanja, vređanja, ponižavanja, a uopšte taj neko ko to radi NE ZNA ko stoji s druge strane kompjutera i koliko on ima iskustva ili je to držao u rukama i koristio...dakle strašno, ne znam šta reći.

Što se tiče tela, nije baš potpuno svejedno da li se kupuje Canon 1100D ili Canon 600D, jer imaju drukčije senzore. Senzor u 600D je dosta savremeniji i kvalitetniji, dakle ta priča baš i ne pije vodu. S druge strane, SLAŽEM SE da je objektiv NAJBITNIJI deo u celoj ovoj priči, jer od njega DIREKTNO ZAVISI kvalitet fotografije i da li će takva dobijena fotografija imati nekih optičkih distorzija ili će biti skoro pa savršena u svim delovima slike.

60-ka je zaista prililčno bolje staklo i čovek ga može kupiti kasnije, nije žurba odmah. A ovo što sam pričao za stative stoji, svaki profesionalac ili napredniji amater danas ima stativ, pa makar on bio i onaj od 15 evra...ja imam stativ koji sam 2003 platio 50 evra, pa šta onda, znači li o da nemam iskustva sa njim ili kako ? Naprotiv, koristio sam ga puno puta tokom fotografisanja u mraku sa dugim ekspozicijama ili na planinama gde je bilo prilično vetrovito. SVAKI PUT slike su mi sa stativa ispale SAVRŠENO OŠTRE.

Uostalom, ko ne veruje nek proba, ajde da vidim nekog čoveka koji može iz ruke da slika sa ekspozicijom od 1/4 sekunde a da slika ispadne sasvim oštra ? E pa ne može, ruka drhti i aparat to primeti, i slika ispadne pomalo mutna. Da ne govorim o tome koliko je slika mutna kad se fotografiše sa ekspozicijama od preko 1 sekunde...

@ Cortier

Nadam se da ti je ovo malo pomoglo.

P.S. Molim dajte mi link ka objektivu 60-ka, tražio sam ga ali ga nisam uspeo naći. Hvala unapred.

Znaci ti kazes da je bolje da da 450e za 1100d i jos toliko za 60mm macro koji ce koristiti koliko? Covek je spominjao turisticke fotke. Treba mu objektiv sa rasponom, tu mu nece pomoci ubogi 18-55 a s njim ce slikati 99% vremena. Macro nece biti primarna funkcija.

Ok, mozda i ne treba da trosi puno para, 1100 bi sigurno zavrsio posao ali svakako mu treba bolje staklo od kita a to mora da dokupi na cekove tako da opet ispadne cifra od blizu 800e. U tom slucaju bolje da ide na 5100 Nikon i kupi 18-55VR i 55-200VR ili jednostavno uzme 5100 i 18-105VR za iste pare.. 600D sa 18-135 je nekih 150e skuplji od ove dve kombinacije. Nije zanemarljiva razlika.
U svakom slucaju neka Cortier vidi kakve su njemu potrebe pa neka odluci.

Ja da sam na njegovom mestu ja bi gledao kako znam i umem da unovcim cekove i da kupim polovno telo i nekoliko stakala. Bolje od toga ne moze 🙂

kosta10 je napisao(la):
P.S. Molim dajte mi link ka objektivu 60-ka, tražio sam ga ali ga nisam uspeo naći. Hvala unapred.

Eto ti review ako si to trazio: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Canon-EF-S-60mm-f-2.8-Macro-USM-Lens-Review.aspx

Edit:
Ja bih pre isao na 50 1.8 i tube nego na 60mm s obzirom na razliku u parama.

Poslednja izmena:
Da,da,to sam tražio, hvala.

A sad čekamo pokretača teme da se oglasi i da kaže njegove ideje i misli...dotad predlažem da malo ućutimo. 🙂

pa ako kupuje dslr valjda hoce kvalitet kad nakaci close up dobice gore fotke nego sa ultrazumom , i sad retoricko pitanje el ce da ima bolje fotke sa 1100d i 60 mikro ili sa 600d i 18 135 i filterima ili 50 i riverse ringom , ja mislim da se odgovor namece sam , a vi samo lozite pocetnike da sve pare spucaju u telo i kitu ni9je ni cudo sto su oglasi prepuni takvih kombinacija sa po par hiljada okidanja , ljudi pukli po 800e i ocekuju svemir a bolje fotke imaju sa naprednijim kompaktima.... tuga Detaljisem oko najskuplje stvari TELA cije on prednosti ne ume da iskoristi a sad stvarno i ja odo da spavam pozz
OP je pitao sta od ponudjenog da kupi, covek cini mi se hoce novo telo (aka garanciju) i nije spominjao polovnu opremu. Ukoliko hoce polovnu opremu, to je druga prica i ona ide u drugom pravcu. Naravno da je makro objektiv dobra stvar ali on jos uvek ne zna sta je to fotografije (kao ni kosta10) niti kako sve to sa DSLR-om izgleda. Ako hoce da sazna, ima da ga kosta to saznanje, kao i sve drugo u zivotu

Polako polako, ja ne kažem da sam sveznalica, imam nekog iskustva od 3 godine korišćenja DLR sistema i ispucanih oko 30 analognih FUJI filmova, a za DLSR ne znači da ništa ne znam ako ga ne posedujem, svašta.

To su uska shvatanja, to je kao kad bi neko rekao da "šta ti znaš o Mesecu kad nisi bio na njemu ? " Mislim, dajte malo ozbiljnosti. Nažalost na ovom forumu ima dosta svađa i prepirki i to nikako nije ok, ajde da pokažemo malo tolerancije jedni prema drugima, ok ? A ne odmah da krenu smejanja, vređanja, ponižavanja, a uopšte taj neko ko to radi NE ZNA ko stoji s druge strane kompjutera i koliko on ima iskustva ili je to držao u rukama i koristio...dakle strašno, ne znam šta reći.
^ :d :d :d .. da nije tuzno, bilo bi tragicno!
Iz svega sto si napisao u ovom tredu i celog foto sobi (nije me mrzeo da procitam, smeh i :double_facepalm: su se smenjivali) ocigledno je da imas veoma limitirano znanje o fotografiji ali ti to ne predstavlja smetnju da drugim ljudima preporucujes kako da trose svoje pare. Vec sam ti rekao koliko je to lose stanje uma, koliko to nije u redu! Medjutim, ti si sebe ubedio kako je dovoljno procitati par sajtova (mada glavne ne poznajes vidim) i da je to sasvim dovoljno da odgovorno i moralno drugima kazes sta je best case za praznjenje njihovih novcanika. Na tvoju veliku zalost, moras imati odredjeno, citaj znacajno, PRAKTICNO iskustvo da bi drugima mogao da savetujes sta i kako da rade. Sve drugo je ono sto ti pises, suplje i prazno teoretisanje.

potpuno je svejedno dali kupuje 1100d ili 600d sto se tice senzora , cak sta vise ako ne stampa velike printove vrlo lako moze da ima bolje rezultate sa 1100d jer su pikseli veci i manje su zahtevni ka jeftinijoj optici koju ce pocetnik logicno da koristi , i sad kao sto rekoh 1100d sa kitom i 60 makro , garantovano ima siri spektar primene u navedenim zahtevima od 600d sa kitom i 50 i riverse ringom cena je tu negde , no nebitno samo lozite raju , nek kupi i 60d malo mu je trazilo na trocifrenim telima a mozda i juri muve na krstastim perifernim , nek zakaci skrnavu 118 135 zumzaru i udri po automatici sto se tice 50 ice ja sam imao 5 komada i slovima 5 i nijedna nije nabadala fokus kako treba , kad nabode radi broka ali je tolko nepredvidljivo staklo da je pravo mucenje koristiti ga

Poslednja izmena:
Pokusavamo da preporucimo aparat coveku koji:
1. Ne zna nista o tome
2. Kupuje na rate, znaci nov
3. Treba mu allaround staklo a mozda i makro (makro mu nije pitanje zivota ili smrti, jer on i ne zna sta je makro)
4. Nema mnogo kesha

A ti sad proceni koliko je sve to sto pises razumljivo coveku koji misli da zeli da uplovi u DSLR vode!

Uh odakle da pocnem. Prvo hvala vam sto imate zivaca i strpljenja da se bavite totalnim pocetnikom, znaci mi svaki napisani savet a i tu smo da se druzimo i pomazemo i svaka konstruktivna prepirka moze pomoci ali zamolio bih nemoj te se svadjati, nekako se osecam krivim.
Sada malo o mom pitanju. Imam para za novo telo i kit objektiv 18-55 mm IS. Sada me zanima koliko kostaju objektivi za canon 50 mm 1.8 i 18-135 IS.
Za pocetak cu morati bez makro. Da se orjentisemo na pocetku za pejzaz, arhitekturu, enterijer i portret 🙂.
Evo neke opcije

Kod:
http://www.fotocene.com/fotoaparati/canon-eos-600d/8548/detail/

Moze li 18-135mm da zameni 18-55 i 50 1.8 objektiv. Vidi kombinaciju 5 mada mi je i to skupo ali...

Kod:
http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/canon-eos-600d-1073.html

Marti je dobro razumeo situaciju 🙂

Pa ti nemoj na 1.8 ko siledzija kad znas da masi. Zbog toga mrzim 50-ku. Tek kad prebaim slike vidim sta je omasio sve. Svaka je takva, ne samo tvojih 5 komada. Ja je zovem igracka jer je plastikaner i 50-ka, ne zbog 50mm nego jer 50% promasi na 1.8 😀
Ali kad pogodi pruza toliko radosti. Nije to mucenje mada moze da bude frustrirajuce.
Gde si video 60mm da kosta kao 50mm i reverse ring? 60mm je preko 400e nova.
Nemoj da zaboravljas da covek kupuje cekovima kao sto zaboravljas da preporucujes pocetniku sta da radi. Jel trazio covek turisticko staklo? Sta bi mu ti preporucio?
Uhvatio si se makra ko pijan plota a slikace je mozda jedna fotka u mesec dana. Mislim da imas pogresan pristup od samog starta, da gledas pricu iz pogresnog ugla. Da sam ja trazio savet pa mi to preporucjes bilo bi mi ok skroz ovako ne pije vodu. (BTW ja bih na 100mm ili makar 85mm isao)
Koliko ti cesto slikas makro fotke? Bas me zanima.

Canon EF 50 1.8 moze da se nadje polovan, u stanju kao nov za 80-90e u po oglasima, nov je malo jace od 100 evara.
Canoon EF-S 18-135 kosta polovan u stanju kao nov za oko 220e, nov je ako dobro pamtim 320e.

Ja bih ti preporucio da ako vec kupujes 600D sa kit objektivom (18-55 pretpostavljam) pazaris polovan 50 1.8 i polovan EF-S 55-250mm koji moze da se nadje u super stanju za 150-160e. Sa svime time ces moci da naucis mnogo toga o fotografiji, sjajne fotke da napravis uz malo znanja i srece ali i da vidis da li je DSLR uopste to sto ti mislis da jeste pa ako nije oglasi su malo nize! 🙂

Cortier; je napisao(la):
Uh odakle da pocnem. Prvo hvala vam sto imate zivaca i strpljenja da se bavite totalnim pocetnikom, znaci mi svaki napisani savet a i tu smo da se druzimo i pomazemo i svaka konstruktivna prepirka moze pomoci ali zamolio bih nemoj te se svadjati, nekako se osecam krivim.
Sada malo o mom pitanju. Imam para za novo telo i kit objektiv 18-55 mm IS. Sada me zanima koliko kostaju objektivi za canon 50 mm 1.8 i 18-135 IS.
Za pocetak cu morati bez makro. Da se orjentisemo na pocetku za pejzaz, arhitekturu, enterijer i portret 🙂.
Evo neke opcije

Kod:
http://www.fotocene.com/fotoaparati/canon-eos-600d/8548/detail/
Opusteno, ne svajdamo se. To muskarci pricaju, ispustaju visak testosterona 😉

Sam 18-135 je oko 340e. To sam kontao da se nekako otvoris na cekove sa aparatom jer postoji varijanta 600D i 18-135 u kitu. Ako ti nije prevelika cena. Uvet ti ostaje da uzmes 5100 i 18-105VR za 150e manje. 50mm mozes polovnu uzeti za 60e. Kontam da je to nikakva lova i da mozes kupiti za kes. 50-ka je bombona za portrete, svidece ti se.
18-55 je je onako... Osnovno staklo, probaj bas tako da shvatis. Jako je mali raspon, to j bukvalno 3x zoom.

Reci ti nama do koliko para mozes da ides cekovima pa da znamo sta kombinujemo.

Ovo mozda nije lose sto ti je Marti preporucio. Ako nemas para sa kitom, posle 55-250IS. Fino staklo. Cak i odlicno s obzirom koliko kosta. Pre neki dan sam ga bas uzeo iz tog razloga.

Poslednja izmena:
ja ko da pisem francuski , 1100d+kit+60makro = 600d+kit+50 1.8 , 50 ica masi i na 4 ako je objekat dalje no nebitno , 60 ica je i za portrete bolja od 50 ustvari sve je bolje od 50 osim ako ne fokusiras rucno a bar onda ima jeftinih alternativa , 18 135 je kako da se izrazim hajde bolje necu , ja samo kazem da ako hoce da vidi kvalitet zato valjda i kupuje dslr , sa 600d i kitom ili 18 135 se nece nagledati istog ja se odjavljijem sa ove teme, makro ne slikam u zivotu al 100ka makro ubija za portrete 😉

Poslednja izmena:
Ja bih ti preporucio da ako vec kupujes 600D sa kit objektivom (18-55 pretpostavljam) pazaris polovan 50 1.8 i polovan EF-S 55-250mm koji moze da se nadje u super stanju za 150-160e. Sa svime time ces moci da naucis mnogo toga o fotografiji, sjajne fotke da napravis uz malo znanja i srece ali i da vidis da li je DSLR uopste to sto ti mislis da jeste pa ako nije oglasi su malo nize! 🙂

Ovo mi deluje prihvatljivo !!

Kako se ponasa 50mm nocu posto ima otvor 1.8 ? Ne ocekujem nista posebno kako sam razumeo iz predhodnog ali da pitam.
Mozda ce biti komplet 4 i kada skupim kasnije za polovni 55-250mm.

I jos nesto, kakav je to cirkulacioni polarizer 58mm ?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno