Šta je novo?

Canon 600D, Nikon D3200 ili Nikon D5100 ?

Cortier

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2008
Poena
304
Pošto sam došao do neke cifre za kompakt aparat za koji cu morati da pišem čekove, a da sada dam te pare sledece godine sigurno necu davati ponovo za SLR,
pa sam rešio da možda napišem još koji ček i uzmem aparat koji će mi koristiti za kvalitetne traveler i makro fotografije, a trebace mi i za web dizajn i programiranje.
Pa bih zamolio da mi date svoje misljnje o gore pomenutim aparatima, iznesete iskustva, pre svega ljude iz mjoe predhodne teme MartiMisterija, drdekzar, carnex, kosta10 kao i
ATI, astrolog, dzonihsv, TieryHenry - video sam u temi Fotografije-2012 da prave odlicne slike,(neka se ne naljuti neko koga nisam pomenuo iz te teme) i sve ostale ljude dobre volje !!
Hvala unapred !!!

Dosadan sam ali evo ovako da se orjentisemo, za sada mi treba za pejzaz prvenstveno, gradjevine-arhitektura, i portret ali prvo pejzaz.
I video sam jos jedan objektiv EF 35mm f/2, sta mislite o njemu video sam odlicne pejzaz slike sa njim ?

ako je gradjevina arhitektura pejzaz , treba ti siroko , sto sire to bolje , sigma 10 20 nije losa za te pare al ako kupujes novo 8 16 je ubica samo ne prihvata filtere(ima neki budz sa holderima) , portret je skroz druga prica i tu treba za normalne rezultate bar 85 1.8 a to nije jeftino no videces i sam vremenom ako vec nisi pri parama uzmi nikon i 16 85 vr , to ce da pokrije dosta ili canon sa 15 85 al to ne izlazi jeftino a nit smrdi nit mirise :)

Poslednja izmena:
Cortier je napisao(la):
Kako se ponasa ovaj 55-250mm kod pejzaza i zalazak sunca, taj mi deluje dobro ?

Druze, trebace ti doooosta strpljenja, citanja i minimum par hiljada fotografija da bi poceo nesto korisno da fotkas. Znanje i iskustvo pravi dobre fotke, dobar objektiv je samo dobar alat, telo je najmanje bitno tu. Starinovi vise nema zivaca a i ja vidim da si skroz neupucen u materiju. Razmisli opak o kupovini dobrog prozumera, mozes i s njim praviti odlicne fotografije ;)
DSLR je skup sport. U to udji samo ako mislis da ti zaradjuje novac sto bi opravdalo kupovinu nove opreme ili ako stvarno jako volis fotografiju. U suprotnom stvarno mislim da ces uludo spucati novac a da ce ti prozumer odraditi i bolji posao za mnoooogo manje novca.

ja odustajem a vi kako hocete , vidi kupi i neku knjigu o fotografiji mozda budu uspesnije potroseni novci

Da, DEFINITIVNO mora da čovek kupi knjigu o osnovama fotografije za početnike. Cortier, molim bez uvrede ali zaista moraš da kupiš makar jednu ODLIČNU knjigu gde su svi mogući pojmovi o fotografiji do detalja objašnjeni, ovako ići ćeš napamet i učićeš na brzinu i verovatno nećeš brzo napredovati.

Uz knjigu, tj. knjige, brže ćeš i lakše napredovati u svetu fotografije. Takođe, OBAVEZNO predlažem da svaki mesec počneš da kupuješ fotografski časopis ReFoto, izlazi od 2001. godine i mislim da je jedini u Srbiji koji se bavi fotografijom. Tu ima i portreta i pejzaža i arhitekturne fotografije. http://www.refoto.rs/

Što se tiče objektiva, jedino ti se isplati da uzmeš POLOVNE objektive, baš onako kako ti je Marti predložio. Uzmeš dva ili tri polovna, a novo uzmeš samo telo, zbog garancije. Izbegavaj objektiv 18-135, poslušaj šta je rečeno gore za njega.

Kasnije, ako se budeš dovoljno zainteresovao, možeš da upišeš neki od kurseva fotografije u Beogradu kako bi učio od profesionalaca. Na taj način ćeš dosta napredovati i dosta vrata ćeš sebi otvoriti, vremenom naravno.

U Srbiji se niko nece najesti hleba od fotografije. Eventualno paparaci koji slikaju vomit od Ane Nikolic i tako tih novokomponovanih fufica, pa fotke prodaju svetu i skandalu.
U inostranstvu je lova ali i jako velika KONKURENCIJA.

Dakle, za početak uzmi neko staklo 18-135 mm

Izbegavaj objektiv 18-135, poslušaj šta je rečeno gore za njega.

Lepo sam ti rekao da te intelektualna i mentalna nekonzistentnost prave smesnim ali ti vidis samo ono sto si umislio.

U Srbiji se niko nece najesti hleba od fotografije. Eventualno paparaci koji slikaju vomit od Ane Nikolic i tako tih novokomponovanih fufica, pa fotke prodaju svetu i skandalu. U inostranstvu je lova ali i jako velika KONKURENCIJA.

Samo jos da nam ovde objasnis kakve veze ima ova tvoja izjava sa temom o kojoj se ovde diskutuje!!??

--------

@ Cortier - da ti druze upak razmislis jos jednom u kupovini dslr sistema, ako kinte nema mnogo mozda ipak da pazaris prosumer ili polovan dslr za neke smesne pare pa da vidis gde si ti u celoj prici.

@ all - da se razumemo, 18-135 je amatersko travel allaround staklo koje daje vrlo solidne rezultate u rukama tihistih amatera! Naravno da ce L stakla da briljiraju ali nemojte da smo lazni elitisti ovde. Imam drugara koji ima 550D, 18-135 i 50 1.8 i covek donosi takve fotke sa putovanja o kojima ovde 99% ljudi moze samo da sanja, nema ljutnje! ;)

Ljudi u svakom slucaju hvala na savetima i trudu !!! To stoji da sam apsolutni pocetnik ali i da brzo ucim. Sada cu malo da se posvetim citanju.
Sa aparatom ne mislim da zaradjujem novac, volim dobru fotografiju !!! Ako ne probam necu znati. Odoh d citam pa sta god odlucim javicu se .

Kada sam trazio u linkovi malo koji je bio aktivan za osnove fotografije.
Ovaj je jedan od retkih i svidja mi se kako je objasnjeno.

Kod:
http://www.dcviews.com/photography-tips/

Auuhh..koliko ispiranja mozga...Cak i nikon d3100 sa stock objektivom ce ti u startu zavrsavati posao.Nemoj da se mnogo zaludjujes sa filozofskim savetima sajber onanista..Krenes sa 18-55 vr I trazis sta ti treba dalje.d3100 sa objektivom je oko 400eu.Nema potrebe da bacas kintu za skuplje telo..Videces da je super kombinacija..Ako posle juris zoom, ides na 55-200vr, koji je neka minimalna opcija za zoom a pristojan je.Ako imas vise para onda odlicni 70-300 vr kao zamena za 55-200vr.Namerno potenciram Vr jer bez nje tesko ces imati ostrije fotke...Aj ziveli..

Poslednja izmena:
Evo jos nekih knjizica osnova fotografije:

1 Djulijano Belic - Skola fotografije - SVJETLO
2 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTO APARAT I BLIC
3 Djulijano Belic - Skola fotografije - FOTOGRAFSKA KOMPOZICIJA

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Auuhh..koliko ispiranja mozga...Cak i nikon d3100 sa stock objektivom ce ti u startu zavrsavati posao.Nemoj da se mnogo zaludjujes sa filozofskim savetima sajber onanista..Krenes sa 18-55 vr I trazis sta ti treba dalje.d3100 sa objektivom je oko 400eu.Nema potrebe da bacas kintu za skuplje telo..Videces da je super kombinacija..Ako posle juris zoom, ides na 55-200vr, koji je neka minimalna opcija za zoom a pristojan je.Ako imas vise para onda odlicni 70-300 vr kao zamena za 55-200vr.Namerno potenciram Vr jer bez nje tesko ces imati ostrije fotke...Aj ziveli..
jer samo ostra fotka je dobra fotka....

Pošto sam došao do neke cifre za kompakt aparat za koji cu morati da pišem čekove, a da sada dam te pare sledece godine sigurno necu davati ponovo za SLR,
pa sam rešio da možda napišem još koji ček i uzmem aparat koji će mi koristiti za kvalitetne traveler i makro fotografije, a trebace mi i za web dizajn i programiranje.
Pa bih zamolio da mi date svoje misljnje o gore pomenutim aparatima, iznesete iskustva, pre svega ljude iz mjoe predhodne teme MartiMisterija, drdekzar, carnex, kosta10 kao i
ATI, astrolog, dzonihsv, TieryHenry - video sam u temi Fotografije-2012 da prave odlicne slike,(neka se ne naljuti neko koga nisam pomenuo iz te teme) i sve ostale ljude dobre volje !!
Hvala unapred !!!

pogledaj review-eve na dpreview ovih aparata, uporedi i uzmi ono sto ti najvise odgovara, sva tri su odlicni aparati, ne mozes dobiti objektivan odgovor koji je konkretno najbolji od ova 3 navedena..

Prvo hvala puno na ovim knigama, pomogle su mi. Korisne su za svakoga ko je nov u svetu fotografije i aparata !!!

ako je gradjevina arhitektura pejzaz , treba ti siroko , sto sire to bolje , sigma 10 20 nije losa za te pare al ako kupujes novo 8 16 je ubica samo ne prihvata filtere(ima neki budz sa holderima) , portret je skroz druga prica i tu treba za normalne rezultate bar 85 1.8 a to nije jeftino no videces i sam vremenom ako vec nisi pri parama uzmi nikon i 16 85 vr , to ce da pokrije dosta ili canon sa 15 85 al to ne izlazi jeftino a nit smrdi nit mirise :)

@starinovi sada razumem sta si rekao u postu gore, izvinjavam se sto sam se nalupao gluposti.

Znaci za wide-pejzaze i arhitekturu treba sto manji raspon ali sigma 10-20 kosta da prodam bubreg pa da kupim oko 590e.
Ali sam sam pitao. Za telefoto od 70-300 pa navise, taj objektiv nije toliko strasno skup.

E sada mene zanima posto sam gledao i prosumer aparate sledece.
Recimo zapao mi je za oko Canon SX40, Sony HX20V.
Oni imaju istu velicinu senzora kao i Canon SX240HS ali fokus raspon im je veci kao i objektiv.
Zanima me koliko su stvarno slike bolje sa pomenuta dva aparata od Canona SX240 (zbog objektiva) ?
E sada posto canon 600D sa kit objektivom 18-55 ima kolko tolko raspon za wide-pejzaze a gore pomenuti canon sx40 HS ima raspon 4,3 – 150,5 mm odnosno kada se preracuna koliko je puta manji senzor od klasicnog 35mm imamo opseg od 24 – 840 mm. Kakav je odnos u kvalitetu slike za wide sa kit objektivom i canona sx40 ?

Da sam sebe ipravim i dopunim nedoreceno.

@starinovi sada razumem sta si rekao u postu gore, izvinjavam se sto sam se nalupao gluposti.

Znaci za wide-pejzaze i arhitekturu treba sto manji raspon ali sigma 10-20 kosta da prodam bubreg pa da kupim oko 590e.
Ali sam sam pitao. Za telefoto od 70-300 pa navise, taj objektiv nije toliko strasno skup.

E sada mene zanima posto sam gledao i prosumer aparate sledece.
Recimo zapao mi je za oko Canon SX40HS (oko 400e) i Sony HX20V(oko 400e).
Oni imaju istu velicinu senzora kao i Canon SX240HS(oko 300e) ali zoom, raspon zizne daljine im je veci kao i objektiv.
Zanima me koliko su stvarno slike bolje sa pomenuta dva aparata od Canona SX240HS (pretpostavljam zbog objektiva) ?
E sada posto canon 600D sa kit objektivom 18-55 ima kolko tolko raspon za wide slike (pejzaze) a gore pomenuti canon SX40HS ima raspon 4,3 – 150,5 mm odnosno kada se preracuna koliko je puta manji senzor od klasicnog 35mm imamo opseg od 24 – 840 mm (odlican zoom). Kakav je odnos u kvalitetu slike Canona 600D za wide slike sa kit objektivom i Canona SX40HS isto za wide slike?

S tim da Canon SX40HS ima noviji procesor DIGIC 5, te aparat se bolje ponasa na visim ISO vrednostima.

^ To se naravno podrazumeva, i ja tako radim, ali kada kupujem nesto ovde, ni ne gledam koja je cena novog :) Sad su to "Madjari" malo poremetili pa za foto opremu i neku tehniku koju donose, prvo proveris kod njih, cesto kosta malo vise nego u USA...

Nazad
Vrh Dno