Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Realno sagori se i 10 bonzita,a ne jedna na tim duzim turama.Nista necu bacati pare na to.Za 290 dinara ima se podavim u bonzitama:) Mada voleo bih da sam imao jedan kada sam isao sa ortakom do Kragujevca preko Crnog vrha.Do Donje Sabante sam se drzao,onda je naisao dug uspon od 8 ili 10%.Posle njega sam bio kao olupana kanta,noge ne bole,um kaze napred al noge slabo slusaju:)Pojedoh bonzitu al trebalo je oko pola sata da pocne da deluje.
@predragg cestitam na kupovini,neka te u zdravlju dugo sluzi.Ako ga budes redovno odrzavao sluzice te fino.Ako vec nisi sad uzmi Axel Sggrasso,TF2 ulje,torbicu za alat i rezervnu gumu,alat,rezervnu unutrasnju,svetla,pumpu,nosac bidona,termo bidon itd.Valjda nista nisam zaboravio.

Poslednja izmena:
jel ima neko preporuku za dobre pedale, ove plastične na cannondale-u pukle posle mesec dana.
na jednom usponu sam malo divljao u 24. brzini :) i kad sam se popeo vidim obe se prepolovile. a kad sam ga kupovao pitam lika u planet bike-u da li će biti dovoljne, kaže hoće ...

hoće q koliko vidim :D

Preporucujem ti ova tri modela, dva su budzet i kvalitetna su, tj. izdrzljiva.

http://www.totalbike.rs/delovi/voznja/pedale/pedale-fp-976

http://www.totalbike.rs/delovi/voznja/pedale/pedale-wellgo-m20

http://www.totalbike.rs/delovi/voznja/pedale/pedale-shimano-spd-m520

Prva dva modela su alu pedale, lagane i izdrzljive, a zadnji model je fenserica koja nema zamenu :D, samo sto za njih ces morati da kupus spd patike ili platforme ali sa platformama nisu za duge voznje, mada ih ja vozim i po 40km sa platformama bez problema.

Dolazi i Alivio (to je Shimano Alivio na linku i slici, ne Altus) u paru (prednja + zadnja).

Između njih bi uzeo Avid (jer su nešto kvalitetnije odrađene i default Avid paknovi više čuvaju felnu). A da bi dobio još kvalitenije kočenje, kad istrošiš paknove koje dobiješ uz Avid, kupi neke Baradine-ove paknove sa izmenjivim ulošcima (oko 700 po kočnici tj. 4 pakne za 1400, posle samo uzimaš uloške od oko 300 dinara po kočnici tj. 600 din 4 uloška).

Dolazi i Alivio (to je Shimano Alivio na linku i slici, ne Altus) u paru (prednja + zadnja).

Između njih bi uzeo Avid (jer su nešto kvalitetnije odrađene i default Avid paknovi više čuvaju felnu). A da bi dobio još kvalitenije kočenje, kad istrošiš paknove koje dobiješ uz Avid, kupi neke Baradine-ove paknove sa izmenjivim ulošcima (oko 700 po kočnici tj. 4 pakne za 1400, posle samo uzimaš uloške od oko 300 dinara po kočnici tj. 600 din 4 uloška).

Okej hvala, primljeno k znanju :)

Bolje da stoji direktna slika na forumu:
255495_lopov_if.jpg

Po nekim navodima vidjali su ga ljudi u Zemunu i po blokovima.

Tako da postoji sansa da je iz Zemuna (najverovatnije) ili blokova.

A ja mislim da on još pojma nema da mu je bajs nađen, jer se ova vest po forumima širi brzinom svetlosti. :D

A da bi dobio još kvalitenije kočenje, kad istrošiš paknove koje dobiješ uz Avid, kupi neke Baradine-ove paknove sa izmenjivim ulošcima (oko 700 po kočnici tj. 4 pakne za 1400, posle samo uzimaš uloške od oko 300 dinara po kočnici tj. 600 din 4 uloška).

Pokušavam da se snađem i oko ovih kočnica što si rekao, jel to to? Tj nisu Baradine no..

http://www.totalbike.rs/delovi/kocnica/v-brake-pribor/pakne-xt-xtr-silver +ovo http://www.totalbike.rs/delovi/kocnica/v-brake-pribor/avid-ulosci-v-brake-pak-0

Preporučio sam ti Baradine jer nije izvikan brend (ne preplaćuješ ga), a koči odlično.

Nego, ti XT paknovi su ti takođe odlični, dok ovi drugi linkovani Avid-ovi su samo za keramičke felne. Tebi ti ovakvi ulošci trebali, kad bi ih npr. menjao.

U svakom slučaju, ako budeš rešio da nakon default Avid paknova (koji dolaze uz SD5 kočnice), uzmeš nešto kvalitetnije i nešto dugotrajnije - Baradine ili te XT.

edit: zamalo da zakasnim sa odgovorom. :)

Hoce drugar da kupi kvalitetan elektro bajs sa sto manjom masom (alu). Google mi je dao par linkova ali se izbor svodi na neke penzionerske bajseve koji su pritom i teski. Ako nema pristojan elektro bajs za preporuku da se pazari u Srbiji, moze i iz neke od zemalaj u regionu. Budzet je 800 - 1000 e. Svaka pomoc dobrodosla.

Spremite se da vas opet malo davim .. :d :) Desile su se neke stvari ovih dana, promena finansijske konstrukcije :d a Blizzard je u ocajnom stanju i kapiram da cu puci jos 20e pored 30e koliko sam da pre samo 2 meseca.. mislim da nema mnogo smisla uloziti 50e za samo par meseci u bajs star 8 godina:S:

Najgore os svega sto vec 7 dana vozim bajs samo na kracim relacijama, zadnji tocak hoce da otpadne :d i imam samo 6 upotrebljivih brzina.. ludim.

U sustini je do pre neki dan vazila ona prica da cu da iscimam naseg kucnog prijatelja i ortaka da doveze neku masinu za 400e realno, u januaru/februaru.

Ali sta se desilo.. pa poceo sam da razmisljam o nekim stvarima i ukapirao da hocu totalno da se odvojim od matoraca, izracunao sam da mi treba oko 1000e da zbudzim jedan objekat/stan uz kucu, to bi odradio na jesen ili prolece najkasnije.. to je moja definitivna odluka. Jos na jesen planiram i 600d Canon konacno, kit objektiv ali i jedan 50-250mm is za makro bar da imam :d

A to znaci da cu izgleda morati da se oprostim od polovnog Cube-a:wall:

dzoni, sta mislis kada krecu ta snizenja na jesen? u kom mesecu? Razmisljam sad da bocnem Mirage Pro ili Capriolo Gila na rate.. sta da se radi, stvarno moram da se preselim, vreme je :) Blizzard da se sredi i da ostane ocu za krace rekreativne voznje, tako moze da traje jos 100god, ovaj bajs je ubijen off road-om po kamenjarima..

Stvarno se ne razumem toliko u delove, rekao bih da su slicni Mirage Pro i Gila i da ih ''brend'' razlikuje.. Razmisljam ovako, ako je Blizzard izdrzao herojski :D 8 godina po 2500km u proseku, off road i moju tezinu.. sta moze Gili da fali ali samo u naredne 2-3 sezone, ne bih duze vozio ovaj bajs jer bi trebalo da za to vreme isplivam i priustim sebi Cannondale ili Cube :) Gresim li ako ovako razmisljam?

Iskreno, ram na Gila modelu mi se ne svidja bas.. mnogo je lepsi na Anolisu npr kao i kombinacija boja.. Polar Mirage pro ima ok ram ali su boje bezveze, bar meni.. Namerno sad pricam o izgledu jer kapiram da su im delovi jako slicni.

Da Gila ima boje i oblik rama Anolisa ne bih mnogo razmisljao.. Koliko je Anolis losiji od skuplja 2 modela?
http://www.totalbike.rs/bicikla/cross-country/gila

***a, moram naci neko resenje, opet mi je bolja i ova opcija nego da 2x godisnje dajem 50e za sredjivanje fosila.

naleteh na 1 epski oglas
http://www.polovniautomobili.com/oglas2189224/capriolo_gila_disc/

Poslednja izmena:
@mirza82
zahvaljujem na odgovoru, ove srednje bi mi bile taman jer mi trebaju te takoreći "bodlje" koje bi mi se zabile u đon dok vozim. inače bajs vozim u skečersicama starim sigurno 5 godina :D, to su mi patike za bajs (i za prljave poslove itd). ove plastične od cannondale-a su isto imale te "bodlje" i super su mi fiksirale patiku ali kad su krš i raspale se posle jedne "jače" vožnje.

@hsv
kad si pomenuo blizzarda
pre neki dan sam poredio težinu između cannondale-a trail 5 i blizzarda iz 98. *** blizzard je bar tri puta teži, ja ne znam kako sam ja to mogao uopšte voziti. trenutno mi je u raspad stanju i kontam da ga oteram u planet bike da mi ga srede bogovski, oni grip shift menjači su me za*ebavali od prvog dana, **** ih onaj ko ih je izmislio :D

dzoni, sta mislis kada krecu ta snizenja na jesen? u kom mesecu? Razmisljam sad da bocnem Mirage Pro ili Capriolo Gila na rate.. sta da se radi, stvarno moram da se preselim, vreme je :) Blizzard da se sredi i da ostane ocu za krace rekreativne voznje, tako moze da traje jos 100god, ovaj bajs je ubijen off road-om po kamenjarima..

Otprilike u oktobru/novembru, tj. kad osećaš da se temperatura spušta ispod 20C, onda kreću i sniženja. Jedne godine je izbor veći, jedne manji - sve zavisi koliko se zaliha proda tokom aktivnog dela sezone.

Stvarno se ne razumem toliko u delove, rekao bih da su slicni Mirage Pro i Gila i da ih ''brend'' razlikuje.. Razmisljam ovako, ako je Blizzard izdrzao herojski :D 8 godina po 2500km u proseku, off road i moju tezinu.. sta moze Gili da fali ali samo u naredne 2-3 sezone, ne bih duze vozio ovaj bajs jer bi trebalo da za to vreme isplivam i priustim sebi Cannondale ili Cube :) Gresim li ako ovako razmisljam?

Veoma su slični, osim navedenog rama. Inače, 2500km za bajs te kategorije je ništa i svakako će te veoma lepo služiti i narednih godina. Imaćeš garanciju, pa i ako bude nekih problema, mož' da nosiš na reklamaciju, tako da si makar pokriven sa te strane koliko-toliko. E sad, ako posle 3 godine budeš prodavao Mirage/Gilu/neki treći u rangu, nećeš se mnogo ovajditi od njih. Cube, aj' i nije toliko skup, ali Cannondale već nosi cenu, i bukvalno za celu polovne Gile mož' da kupiš samo Cannondale ram. :) U svakom slučaju ne grešiš, jer očigledno vidiš neku računicu.

Da Gila ima boje i oblik rama Anolisa ne bih mnogo razmisljao.. Koliko je Anolis losiji od skuplja 2 modela?

Anolis je klasa ispod navedenih, tipa kao moj ''običan'' Mirage. Jes' da sam ja na svom menjao dobar deo delova/opreme, ali to je to. U startu ne dobijaš freehub tj. 8-ofaz (veći raspon brzina), dobijaš lošije kočnice, menjače, šiftere, amort... pa skoro sve je lošije za klasu od Gile.

Čekaj ti jesen, ove cene su sad prenaduvane poprilično. Možeš slobodno i Meridu da ubaciš u izbor, ramovi im uopšte nisu lošiji od tih ''naših'', dok oprema kao oprema, svako bukvalno stavlja istu za sličnu cenovnu kategoriju.

E hvala bro :)

Situacija je kao sto sam naveo u onom kilometarskom postu i mislim da je to definitivno tako. Ali opet mi je bolje i Gilu da pazarim nego da pucam mnogo kesa na lecenje ovog fosila, otac kada bude vozio nece preci 500,600km godisnje i to bez ozbiljnog off road-a (a tu ovaj matori bajs najvise strada i guta kes za ulaganje), mozda samo koji km makadama i to je to.

Znam da je i Mirage Pro dobar izbor, nisam jos odustao ali nekako mi je Capriolo zajednica veca kod nas.. Meride nisam pratio jer znam da iole poznatiji proizvodjaci prodaju ime za taj moj budzet od oko 300e, zar nije tako? :) Od audio opreme do bajseva, ime ima cenu i nekako mi nova Merida i 300e ne idu zajedno..

Najveci problem je to sto mi je frka, vozi mi se bajs a znam da cu morati da iskesiram 20e opet ovih dana za nesto sto ce opet da ide kilavo.. zato bih kupio sad, u sred sezone :d taman da isplatim do Nove godine..

I sada najbitnija stvar- pomenuh vec da nemam iznos Gile u kesu, znaci polovnjak otpada nazalost, kupio bih kod lika u Va (tu sam uzeo i Blizzard pre 8 godina) koji daje firmama na 6 rata, bez cekova ;) To je glavni fazon, keva mi radi u posti i najopustenije preko nje mogu na 6 rata, po 5500 din mesecno, nista strasno.

Voleo bih da znam, Gila vs Mirage Pro, ima li bilo koji model i za procenat bolju komponentu? Znaci bilo sta?

Kada su vec egal onda malo gledam i po izgledu, kod Polara mi se ne svidjaju kombinacije boja, nikada ne bih mogao da onaj crveni a i onaj drugi braon mi je onako.. bezveze. Gila ima cudan ram, da ne kazem po malo ruzan ali takodje u onoj plavoj kombinaciji izgleda jos gore.. Ona belo, crno, crvena moze da prodje ali deluje po malo sareno i upecatljivo.. inace sve to zameram i Cube bajkovima, bas su upecatljivi i kao tropske ptice :d

Anolis onda otpada, steta jer ima kombinaciju boja koja mi odgovara a i ram deluje ok ali sam svestan da je ipak klasa ispod..

I da, moj prosek sa Blizzardom je bio do sada 2500-3000km godisnje ali uglavnom brda, ravnicu mrzim, zato i ne vozim u pravcu ka BG :D Sto ne znaci da mi Gila nece podici adrenalin da gazim i duplo vise ;) ali kapiram da ce 3 sezone izdrzati i onda je prodam za koliko god moze i dodam za neki polovnu zver :)

Poslednja izmena:
Imaš ti Meridu i za cenovnu kategoriju koju ti trenutno ciljaš. Pogledaj šta imaju na Capriolo sajtu (cenovnik i katalog), pa možda imaju neku povoljnu sa opremom u rangu.

Gila VS Mirage Pro - onaj bajs sa novijom opremom, ako ništa drugo. Mirage Pro 2012 valjda sad ima update-ovanu opremu u odnosu na Gilu 2012. Video sam i novi beli Mirage Pro, pa baci pogled i na njega.

Ako je Gila 2011 vs Pro 2011, onda uzimaj onaj koji ti se više sviđa, jer su im opreme skoro iste. Ali, u svakom slučaju, pogledaj/prošetaj ti po radnjama/radnji i vidi kakva je situacija, te ako ti nešto nije jasno, fotkaj, postavi fotku na forum i videćemo šta nije jasno. :)

Pa ovo sa linka je Gila 2012 :)

Znaci ovaj bajs je totalno egal sa Mirage Pro 2012?

A od Merida imaju samo ovaj Matts od 500e, sto mi ne odgovara a i pitanje je da li vredi toliko..
http://www.totalbike.rs/bicikla/merida-mtb-sport/merida-matts-20-md

Sad se samo pitam koliko li to moze da opadne cena Gili, sada je oko 34k din a sumnjam da bi u novebru bila ispod 30k.. mozda da prezalim sad tu razliku ali se i navozam kao covek posebno jer su vec godinama avgust, septembar i oktobar suncani/bez padavina pa su idealni za voznje.

Jes', ali ima staru opremu, iz 2010. (makar je tako na fotkama).

Pro 2012 ima istu klasu opreme, ali noviju verziju iste. Tipa, prošle godine je bio Alivio m420, sad je m440... na tu foru. Dok Gila cepa staru verziju opreme. Pa ti zato predlažem da odeš i vidiš uživo kakva je situacija.

Ta Merida sa linka nije izgleda ažurirana, pogledaj bike.capriolo.com, cenovnik i katalog.

Cena Gili je svake godine završavala u 2 navrata (tako jedno 3 godine). Prvo padne na 28-29k i onda dođe ''ultra sniženje'' od oko 25-26k. Doduše, to naravno zavisi i od zaliha. Ako niko ne kupuje, spuštaće cenu do određene mere.

Poslednja izmena:
Gila 2 iljade više ako je ram 20+. Pu, diskriminacija! Ko vozi 18icu (inb4 autobus)?

E da ladno.. a ja bih morao 22'' ram da uzmem, mozda sam i na granici za 23'' (193cm) bar je tako na total bike tabeli, ako je tacna :
http://www.totalbike.rs/korisnicka-podrska/kako-odabrati-pravu-velicinu-bicikle

Pro 2012 ima istu klasu opreme, ali noviju verziju iste. Tipa, prošle godine je bio Alivio m420, sad je m440... na tu foru. Dok Gila cepa staru verziju opreme. Pa ti zato predlažem da odeš i vidiš uživo kakva je situacija.

Fazon je sto je ovo Va i taj lik ne nabavljam modele skuplje od 30k din :) Uglavnom najvise prodaje sarene Scoute :d od 15-25k din, tako mi rece..
A to znaci da ne mogu da probam, sam oda narucim za sta se odlucim pa ako ima na lageru..

Poslednja izmena:
Pa majku mu.. sad treba da se premerim :d kao sto rekoh 193cm a sada vozim blizzard od 21,5'' sto nije lose u off road-u ali na velikim usponima osecam neku teskobu :d
Za noge ne znam, deluju srazmerno kao i ruke al mi neki bokser jedared u teretani rece da imam odlican raspon ruku.. sta li to tacno znaci ne znam ali ocigledno sam krupan cim sa 193cm imam 110kg a nemam ni gram sala na rukama i nogama, malo stomak i spojlere :D

U svakom slucaju mislim da sa 22'' ne mogu da omanem.. a veci ram kod Gile ne postoji (i dalje naginjem ka Capriolo opciji :D)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno