Šta je novo?

Canon EOS Mirroless i novi EF-M bajonet!

Sta ste bre navalili na ugrozavanje DSLRa, jel ste vi culi za ergonomiju, brzinu, trazilo, autofokus ? 🙂 Pored ovoga ne samo da nece umreti trocifreni, nego ce ziveti i 1xxxD...

Jedino sto ce da umre posle ovoga je 4/3 :d:d

Amaterima koji kupuju trocifrene Canone su važnije dimenzije nego ergonomija. Ustvari, ne znam nikog ko ne zarađuje lebac od fotkanja da se žalio na ergonomiju 🙂 Takođe, obično se u toj varijanti fura kit zum ili neko slično staklo koje nije šampion brzine pa ni tu neće biti nekog osetnog gubitka. Tražilo ok, fali, mada verovatno uskoro dobija evf. Za kontrole ***, ali ovaj touchscreen ne izgleda loše.
Ubiće ovo deo prodaje rebela, osim ako ne bude previsoka cena.

Za kontrole ***, ali ovaj touchscreen ne izgleda loše.

Za dobre kontrole se misli da se ne skida oko sa trazila i da se napipavanjem (posto je oko, je li, na trazilu) menjaju parametri i opcije. Tu se stedi vreme, pogotovo ako se fotka nesto gde nema ponavljanja, drzis scenu "na nisanu" sve vreme i cekas, pa ako izgubis momenat (da bi usao u meni i izabrao sta zelis) izgubio si ono glavno.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Sto vise gledam EOSm, meni nije jasno za koga je namenjem, a jos manje kako on to moze da ugrozi m4/3 a kamoli da ga ubije.

Ocito je da nije P&S upgrade jer nema blic i sa kit zoomom je ogroman, a jos su odlucili da kit-zoom ne bude kit, vec ga pakuju sa palancinkom, sto znaci da aparat kosta ~1000$ sto je apsurdno. Definitivno nije za akciju jer auto-fokus je spor. Jos ociglednije je da nije za pro fotografe zbog svega recenog, a onda na to sve dodas i manjak kontrola. Jedino sto je dobro, onako na prvi pogled je sam senzor i nista vise. Kada uporedim njega i OM-D, ja nikako ne vidim kako ovo moze da ugrozi m4/3.

Ovo ja gledam onako amaterski, iz perspektive kupca, i u mojim ocima je OM-D za mene daleko bolje resenje. Pogotovo sad kad sam se podmirio sa staklima za duzi period 😛

Mogu da dodam i zasto 😛 Dobijem bolji DR, bolji AF, viewfinder, blic i jos sam pokriven staklima. Jedina prednost EOSm bi bio plici DoF. A ako je senzor isti kao i na 650D, i na visokim ISO bi trebalo da su isti.

Tako da, opet, ja ne vidim kako ovo moze ista da ugrozi, bio to Canon dslr, ili m4/3 ili bilo koji drugi mirrorless.

Kapiram ja da je ovo entry-level EOSm, ali po ceni je on daleko od entry-level mirrorless-a. E sad ***, postoji mogucnost da sve ovo i nije bas tako al videcemo, cekamo neki review 🙂

Poslednja izmena:
Dakle Canon je odlučio da udari direktno na najcenjeniji SONYev CSC aparat, 5N. Tačnije, sa adapterom i blicom je čak i povoljniji (5N + 16mm palačinka je 700usd, blic oko 100usd, adapter oko 20usd).

To može biti mač sa sve oštrice. 5N hvaljen na sva usta kao genijalan proizvod i primer šta CSC može postići. Ako uspe da nadmaši 5N Canon je uspeo da otvori ogroman marketinški prostor za svoj proizvod. Sa druge strane 5N je stvarno fantastičan i lako se može desiti da SONY ispadne bolji ili da razlike budu minimalne pa da Canonov napad uzvrati udarac.

Jedno je sigurno, Canon ma dovoljno fanatika koje ne zanima ništa osim imena kao i dovoljno ljudi koji imaju popriličan izbor objektiva, tako da je veliki uspeh ovog aparata zagarantovan. Koliko će uspeti da potisne SONYa, kao glavnog konkurenta, ostaje pitanje. DSLR poljem dominiraju dva velika imena (više iz vernosti brendovima i posedovanju specifične opreme nego kvalitetu koji je prilično ravnopravan). SONY dominira tržištem kompaktnih kamera zahvaljujući izuzetno snažnim marketinškim kapanjama, konstantnim tehnološkim inovacijama i aparatima koji fantastično razumeju šta većina želi, kao i povoljnim cenama u odnosu na konkurenciju. Rat između Canona i SONYa je otpočeo, a kako će se završiti niko ne može ni da zamisli.

Poslednja izmena:
Za dobre kontrole se misli da se ne skida oko sa trazila i da se napipavanjem (posto je oko, je li, na trazilu) menjaju parametri i opcije. Tu se stedi vreme, pogotovo ako se fotka nesto gde nema ponavljanja, drzis scenu "na nisanu" sve vreme i cekas, pa ako izgubis momenat (da bi usao u meni i izabrao sta zelis) izgubio si ono glavno.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Pod kontrolama sam mislio na udobnost promene bilo kojeg od parametara. To se postiže odgovarajućim rasporedom dugmića i točkića, njihovim brojem, logičnim i brzim softverom, ergonomijom i sl. bez obzira da li menjaš dok ti je oko na viewfinderu, statusnom ekranu ili glavnom ekranu.

Za ovu *******ciju koju opisuješ ovaj aparat nije ni namenjen a i vrlo je retka potreba da čekajući momenat (znači, imaš vremena) ne podesiš sve kako ti odgovara. Uostalom, znajući šta očekuješ, već ti je namešten af mod, merenje i sl, jel? DR je takođe toliki da ne moraš da sitničariš za blendu/dve ako ti se omakne 🙂 Čak mislim da bi amater brže i lakše izabrao af tačku ili region na touchscreenu nego na rebelu sa viewfinderom na oku, palcem na dugmetu i kažiprstom na prednjem točkiću, rolajući jednu po jednu 🙂
Eto, okači ako imaš neki primer da si promenio parametar sa aparatom na oku u milisekundi i da ne bi stigao drugačije.

Ok, nema vfinder, značajna mana, nije za svakog, biće u nekoj sledećoj varijanti. Zato ima zlo senzor, mogućnost kačenja efs objektiva sa af i kojekakvih tegli, hotshoe itd...

Čekajmo revju da vidimo kako je implementirano. Za sada je cena razočaravajuća i nikog ne ugrožava 🙂

Rekao bih da EOS M je pre svega namenjen postojecim vlasnicima EOS sistema koji imaju EF i EFS objektive. Ako samo 15% vlasnika xxD i xxxD kupi EOM M to je u startu 10x vise nego sto je prodato m4/3 ili Sony ili Samsung bezogledalaca! 😀 Ako jos uleti neki preletac iz kompakt trzista pa eto razloga za radost!
Cini mi se da je Canon pre svega imao na umu Sony i Samsung kao potencijalne takmace u bezogledalnoj areni jer nazalost Panasonic i Olympus su sada vec toliko finansijski slabi da mogu neke vrlo neprijatne stvari da im se dese u bliskoj buducnosti. Cak mislim da je Samsung na duze staze najveci rival Canonu.
Porediti ovaj model sa nekim drugim iz vise klase i traziti trista dugmica na telu naprosto je nerealno! Niti je ova cena ona koja ce biti kad aparat konacno stigne u prodavnice, niti trista dugmica kupcima ovog modela treba.

Pod kontrolama sam mislio na udobnost promene bilo kojeg od parametara. To se postiže odgovarajućim rasporedom dugmića i točkića, njihovim brojem, logičnim i brzim softverom, ergonomijom i sl. bez obzira da li menjaš dok ti je oko na viewfinderu, statusnom ekranu ili glavnom ekranu.

Bas to.

Za ovu *******ciju koju opisuješ ovaj aparat nije ni namenjen a i vrlo je retka potreba da čekajući momenat (znači, imaš vremena) ne podesiš sve kako ti odgovara. Uostalom, znajući šta očekuješ, već ti je namešten af mod, merenje i sl, jel? DR je takođe toliki da ne moraš da sitničariš za blendu/dve ako ti se omakne 🙂 Čak mislim da bi amater brže i lakše izabrao af tačku ili region na touchscreenu nego na rebelu sa viewfinderom na oku, palcem na dugmetu i kažiprstom na prednjem točkiću, rolajući jednu po jednu 🙂
Eto, okači ako imaš neki primer da si promenio parametar sa aparatom na oku u milisekundi i da ne bi stigao drugačije.

Nisam ni rekao da je ovaj aparat namenjen za te brze akcije. On ce biti za neke opustenije varijante. Ali kad si spomenuo dobre kontrole, morao sam da dodam sta je to. Situacije - koncerti npr. Desavaju se razne promene na sceni i za to je bitno da bude ono iz prvog quote-a. Jer dok udjes u meni, dok nadjes ovo ili ono... gitarista je vec promenio tipicni polozaj koji je drzao npr. 5 sekundi. Ima situacija gde ne bi smeo da omasis "blendu/dve" jer fotkas jpeg i saljes materijal direktno sa lica mesta bez nekog vremena za obradu (vremena nema). Ima jos situacija, ali to sve nema veze sa ovim aparatom, nego sa dobrim kontrolama koje si spomenuo.

Zato ima zlo senzor, mogućnost kačenja efs objektiva sa af i kojekakvih tegli, hotshoe itd...

Obecava 🙂

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Mene pre svega interesuje kako će se ovaj Canon pokazati u odnosu na VRHUNSKE modele Olympus OM-D, Panasonic GX1 i Sony NEX 5N, kao i u odnosu na Samsung NX20. Se ovo su fantastični aparati, pogotovo je Panasonic GX1 za pare koje se prodaje nudi odlične performanse i tehnologiju.

Nešto sam skeptičan, mislim da je Canon udario previsoku cenu, ako je ovo zaista entry level bezogledalac...po ceni više bih rekao da Canon ovaj model smatra kao neku srednju klasu bezogledalca. Jer da je entry level, zar nije logičnije da bude konkurentan po ceni sa Panasonic GX1 modelom, koji je daleko povoljniji.

Takođe smatram da će ovaj Canon EOS-M potpuno podbaciti na polju autofokusa, tj. biće prespor autofokus u odnosu na Sony, Samsung i Panasonic.

Ima situacija gde ne bi smeo da omasis "blendu/dve" jer fotkas jpeg i saljes materijal direktno sa lica mesta bez nekog vremena za obradu (vremena nema).

Pa zna se kome i cemu je ovaj aparat namenjen, a to sigurno nisu profesionalci koji zaradjuju za zivot od fotkanja, pa ce sad da uzmu mirorless... Za takve ja DSLR i zdravo.
Mnogo ljudi hejtuju aparat kad vide da nije za njih, ko da se nadju uvredjeni sto canon nije imao njih u vidu kad ga je pravio... bice i napredni model, kazu uskoro, a ko pak generalno ne mirise mirorless, pa tu je dslr i bice jos dugo...
A cenu su udarili jer naprosto moze im se, u trenutku su dobili mirorless sa ubedljivo najvecim brojem, najraznovrsnijim i najkvalitetnijim izborom objektiva. A i realno pasce malo cena...

Edit. Za autofocus cemo jos da vidimo, tu mogu da podbace...

Poslednja izmena:
U avgustu izlazi NEX 5F. Tako da treba sacekati jos mesec dana na aparat iz Sony-ja koji bi trebalo da se takmici sa ovim Canon-om. A mislim i da ce 5F biti jeftiniji, sa sve ugradjenim blicom.

Ja ne razumem kako je ovo velika cena, koliko to kosta neki drugi mirroless sa senzorom ove velicine i izborom od 500 objektiva i gomilom razne opreme ? 🙂

Vec sam se zabrinuo sto se ne javljas🙂

Sta, ne razumes nista sto se pise u temi, pa reko da postujesh bilo sta ? :d

Jeste maciji kasalj al nece imati AF i kontrolu blende i onda ti to sve malo gubi na smislu 😛

Upravo tako. Postoje takvi kineski adapteri i za NEX sa kojima na ovaj sistem mogu da se kace i Canon i Nikon objektivi. Ali bez autofokusa.

Pa zna se kome i cemu je ovaj aparat namenjen, a to sigurno nisu profesionalci koji zaradjuju za zivot od fotkanja, pa ce sad da uzmu mirorless... Za takve ja DSLR i zdravo.

Ne bih ponavljao (na drugi nacin) ono sto sam vec rekao pa cu samo da quote-ujem sebe:

Nisam ni rekao da je ovaj aparat namenjen za te brze akcije. On ce biti za neke opustenije varijante.

... Ima jos situacija, ali to sve nema veze sa ovim aparatom, nego sa dobrim kontrolama koje si spomenuo.

Eto o cemu sam pricao, tj. nema veze sa ovim za sta si me quote-ovao.

Mnogo ljudi hejtuju aparat kad vide da nije za njih, ko da se nadju uvredjeni sto canon nije imao njih u vidu kad ga je pravio... bice i napredni model, kazu uskoro, a ko pak generalno ne mirise mirorless, pa tu je dslr i bice jos dugo...

Kao sto vidis, uopste ne hejtujem aparat, ne poredim ga sa brzim DSLR-ovima i potrebama profesionalaca. Vec naprotiv, kazem:

On ce biti za neke opustenije varijante

...

Obecava

Ljudi, citajte pre nego sto quote-ujete.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

- Ko vec ima nekoliko EOS objektiva, oni sigurno kostaju mnogo vise od tih 200$ pa nema nikakvog smisla pricati o ceni adaptera (4/3 na m4/3 je preko 100$).
- Ko planira ovo da kupi i da se stekuje za 200$, znachi da nece ni imati pare za neki dodatni objektiv pa mu nece ni trebati adapter 🙂
- Kome je ovo skupo, to nije za njega i bolje da gleda polovne m4/3, eno puni oglasi, svaki je imao po 10 vlasnika za godinu dana :d

U svakom sluchaju, ovo je MSRP cena aparata, do Oktobra to moze da bude vrlo lako na nivou NEXa 5N uz mnogo upotrebljiviji objektiv koga Nex ni nema, pa se na kraju sve svodi na ekosistem koji kupujes, i Canon je tu u startu u prednosti a ako vide da se prodaje, ima da izbacuju objektive kao ludi. Ko vec ima Canona sa par objektiva, a pogotovo ko ima ljudske Canon objektive, ovo je pun pogodak za njega, a takvih ima na milione i Canon na to racuna...

Zasto bi neko ko ima novca i ima Canon objektive (i DSLR aparat), kupovao ovaj mali aparat da bi na njega kacio ogromne objektive, i tako sveo razliku u velicini u odnosu na DSLR toliko malom da bi ceo koncept bio obesmisljen. A taj neko ko ne gleda 200$, neka da jos 200$ i neka uzme NEX7 koji kevu svima ostalima....😀

A tek još kad na jesen izađe NEX 9 tek će on da bude mama za ovaj Canon...videćete već. Očekuju se velika poboljšanja u odnosu na NEX 7.

A tek još kad na jesen izađe NEX 9 tek će on da bude mama za ovaj Canon...videćete već. Očekuju se velika poboljšanja u odnosu na NEX 7.

Evo ga ovaj entuizijasta sa kristalnom kuglom, voli covek da proglasava nevidjene ili nepostojece stvari bombama, revolucijom, ubicama i sl pa to je cudo jedno! :d
Nisi nam samo rekao jel ce Nex9 da bude atomska bomba ili neko drugo oruzje za masovno unistenje konkurencije, pretpostavljam po ceni od tisucu ipol europskih plateznih jedinica, osimako me Sony ne izneveri sa svojom politikom cena :-devil-:

Poslednja izmena:
Pa za razliku od tebe, koji si skeptik, ja bar gledam da realno sagledam stvari, jer je Samsung EX2F zaista mala revolucija u kompakt svetu sa senzorom te veličine, to niko nema, za sada. To što kažeš da se 30 godina baviš fotografijom amaterski, nekako je mnogooooo sumnjivo. Pokopao te je i NSHappy i pokazao je koliko nisi u pravu. Toliko od mene.

Pa za razliku od tebe, koji si skeptik, ja bar gledam da realno sagledam stvari, jer je Samsung EX2F zaista mala revolucija u kompakt svetu sa senzorom te veličine, to niko nema, za sada. To što kažeš da se 30 godina baviš fotografijom amaterski, nekako je mnogooooo sumnjivo. Pokopao te je i NSHappy i pokazao je koliko nisi u pravu. Toliko od mene.

Lepo od tebe sto sagledavas "realno" stvari koje nikad nisi ni video, probao, radio sa njima itd. Nije ni cudo sto im lupas revolucija i slicne epitete jer da nesto znas a ne znas, skapirao bi da u tehnologiji i korporativnom kapitalizmu nema revolucije, samo vrlo blaga evolucija koja se debelo naplacuje, prvenstveno neznalicama! Sve drugo je marketing.
Nisam ja skeptik, ja samo imam iskustva, za razliku od tebe i tvog tehnomasurbiranja u skoro pa svakoj sobi na ovom forumu. Kao sto ti i rekoh u jednom ranijem postu, ja isto mislim da je Hajdi Klum zesce dobra riba, ali se bojim da nisi razumeo.
Sto se tice NShappy-ja, pa hvala mu sto mi je preneo svoja iskustva, za razliku od tebe koji na sve strane prenosis svoje utiske i tudje misli sto pokupis po nekim sajtovima. Tesko da ce me jedan post, za razliku od tebe, coveka sa iskustvom, pokopati... kako si to stigao da primetis.
Izmedju iskustva i utisaka razlika je dan i noc. Hajdi Klum npr.

Da se vratmo temi.... ili ces da opet glorifikujes nesto sto ne postoji, nisi video, ne razumes i sl.

Nije ni bitno, pričam zidu ali ok, svako nek radi šta hoće samo da me niko ne vređa i ne napada, to ne podnosim nikako.

Tačno, da se vratimo temi. Jedva čekam da se pojavi prva recenzija ovog Canona i da vidimo kako se ponaša sa autofokusom i sa šumom na višim ISO vrednostima. Ako to bude isto kao i na 650D, onda će biti odlično. Samo se bojim da će autofokus biti veliki problem...

Kosta10 (na [ES] ti beše Kostarum Rex Persia ako se ne varam?) koliko CSC aparata si probao ili makar video uživo?

Kosta10 (na [ES] ti beše Kostarum Rex Persia ako se ne varam?) koliko CSC aparata si probao ili makar video uživo?

Probao sam ih oko 20, ne sve najnovije modele, ali recimo oko tog broja. Što se tiče ovog drugog, pogrešio si, mene nema na tom forumu. A uživo sam ih video preko 100, sad bar ovde u Nemačkoj mogu da na dosta mesta i isprobam aparate a negde da ih samo vidim bez probanja. U tih 100 spadaju svi digitalci, i kompakti, DLSR-ovi i bezogledalci.

Poslednja izmena:
***! Kakav si expert!! Ahahahaha covece daj nemoj vise ovakve stvari da pises na nedelju jutro, nimidobro o'ma! 😀
Stvarno mislis da ce multibilionskozilionski posao Canon-u da upropaste neki adapteri i sl!?? ahahaha ...

Nisi ti pratio neke druge teme gde je isti "nivo" pokazao.

Što se tiče M serije. Ne dopada mi se. Unapređeni consumer segment. Nema viewfinder, suviše je mali za vucaranje blica sa sobom (ovog njegovog EX90).

Ajde Kosta i MM da me ne povlače kao neki argument u besmislenim raspravama (za koje su obojica talenti... 😀 😀 😀 ).

Interesantno da je da Canon nije brojem oznacio model vec samo EOS M i to je to!
Nadam se samo da nece imati X u oznaci... fx, dx, 1x, gd, gfx, xxx... :d

Sigurno će da ima XXX u oznaci. Kada vidim koliko se pojedini pale na njega, moraće tako da ga označe. :d
Kako god bilo upitna je svrha i namena ovog modela, a da će se prodavati to je sigurno, dok god postoje ložane.
Možda će ga pojedini koristiti kao backup aparat, pa da im sve bude Canon ;-)

Nazad
Vrh Dno