Šta je novo?

Canon EOS Mirroless i novi EF-M bajonet!

Marti Misterija

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
955
Canon ulazi u mirrorless arenu u ponedeljak 23.07.2012.
Ovo je prvi, verujem entry level, model novog sistema sa novim EF-M bajonetom.
Trenutno nepoznat krop faktor, nagadjanja trenutno od 1.6-1.9.
Novo staklo, normalac po svemu sudeci EF-M 22mm f2.
Ajd sad! 🙂

Prilozi

• eosm3.jpg
    eosm3.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 158
  • eosm2.jpg
    eosm2.jpg
    28.1 KB · Pregleda: 154
  • eosm4.jpg
    eosm4.jpg
    21.2 KB · Pregleda: 145
  • eos-m-front.gif
    eos-m-front.gif
    96.1 KB · Pregleda: 151
  • eos-m-angle.gif
    eos-m-angle.gif
    85.9 KB · Pregleda: 153
Pa dobro, cemo vidimo 🙂 Logicno bi bilo da crop bude 1.6 i to bi bilo onda 35mm. Samo da uz njega spakuju adapter i oni su zavrsili posao, a i iskreno verujem da ce najozbiljnije odraditi posao od sve mirrorless dece 🙂 Deluje jako lepo po slikama. Bas me interesuje sta ce Kai da izjavi kada bude radio hands-on 😛

Zanimljivo je da je nikon uradio sve što može da ne ugrozi svoje DSLR aparate svojim EVIL sistemom a da Canon izgleda ide maljem u čelo. Ovo deluje kao APS-C senzori i deluje mi kao da će Canon da ovim aparatima zameni 1x00D seriju. Ostaje da vidimo šta će se desiti i da li će sony dobiti konkurenciju u EVIL sistemima (veličina senzora/adaptibilnost objektiva).

kit objektiv 18-55mm
APS-C senzor sa 1.6 krop faktorom pretpostavljam sto je jako dobra vest! ,)
izgeda da ce "pobunjenicka frakcija" u penziju! 🙂 i ostacemo na bezogledalcima na kropu i deeselerovima u punom formatu! 🙂

1855-1.jpg

Poslednja izmena:
^^Gde si video da je aps-c? Ako stvarno jeste, onda je to fenomenalna vest, nisu zas.... ko nikon. Iako ce ovaj prvi biti bas entry level sa malo komandi, napokon neki izbor pored sony i samsunga

Poslednja izmena:
Ne verujem da ce aps-c senzor, isti ce senzor biti kao u g1x !
A taj 22mm ce biti ~50mm, mada taj 18-50 ukazuje na apsc ali onda gube prodaju 1100d pa i 650d jedino ostaju u igri 7d i ff..

Dokon svet na netu "izmerio" velicinu prednjeg elementa efm 22 f2 i na osnovu njega dosao do zakljucka da se radi o APS-C senzoru. Sklon samd a poverujem da se radi o istom senzoru kao u 650D. Eksterni blic je ozbiljan minus ali ocigledno da zvog velicine senzora i malog tela nisu imali gde da ga ugrade. Verujem da ce biti i naprednijih modela sa EVF i ugradjenim blicem.
Mislim da Canon realno nije briga za 1100D, mirrorless su hot cookies sada i to ce da se prodaje na brodove, plus novi objektivi, oprema, baterije... ihaaa... Bog da te vidi! 🙂

Poslednja izmena:
Videćemo šta će biti, u ponedeljak je zvanično predstavljanje, možda glasine nisu bile potpuno tačne.

Svakako je dobra vest da se i Canon, najzad, uključuje u mirrorless kategoriju. Ali, sa druge strane, samo LUD čovek bi dopustio da jedan mirrorless aparat ima APS-C senzor jer bi time najdirektnije oborio prodaju svojih 1100D i 600D i čak možda 650D modela...

Po meni je idealno ono što je napravio Nikon sa svojom 1 serijom aparata, mali su i veoma dobri, za senzor veličine od 1" bolje i ne treba biti. I još Nikon planira da dalje usavršava taj koncept, verujem da će biti uspešan.

Jedino, možda, rešenje za Canon, ako je senzor zaista čak APS-C veličine, kako bi ostavio prostor svojim DLSR modelima 600D, 1100D i 650D, je da Canon ekskluzivno zabrani svim proizvođačima pravo na izradu konvertora sa EF-S i EF bajoneta na EF-M...jer tek to bi bila katastrofa.

Pazite, logika je sledeća: prosečan čovek koji ima npr 450D, 550D itd...i ima na primer dva do tri odlična objektiva raznih raspona, bi ovako onda razmišljao: " Auuu, moj aparat je mator a i ne radi više tako dobro, vidim pojavio se Canon mirrorless i kupiću njega, a objektive sa starog Canon 450D ću zadržati i samo dokupiti konvertor na EF-M bajonet "

Samim tim, Canon bi sebi zabio nož u srce jer bi se onda dovelo u pitanje cela prodaja i rezultati prodaje objektiva sa najnovijim EF-M bajonetom jer bi, jelte, ljudi samo kupili odgovarajući konvertor i voila...Canon ode u gubitak !

A ko ce Kineze da spreci da naprave konvertor? Meni takodje nije jasno zasto bi stavili aps-c... Bas me zanima sta ce biti na kraju.

Dokon svet na netu "izmerio" velicinu prednjeg elementa efm 22 f2 i na osnovu njega dosao do zakljucka da se radi o APS-C senzoru. Sklon samd a poverujem da se radi o istom senzoru kao u 650D. Eksterni blic je ozbiljan minus ali ocigledno da zvog velicine senzora i malog tela nisu imali gde da ga ugrade. Verujem da ce biti i naprednijih modela sa EVF i ugradjenim blicem.
Mislim da Canon realno nije briga za 1100D, mirrorless su hot cookies sada i to ce da se prodaje na brodove, plus novi objektivi, oprema, baterije... ihaaa... Bog da te vidi! 🙂

+1
Srocio si ga da ne moze bolje 🙂

Strpaće APS-C a onda polako povući deselrove sa crop senzorima. Š'a ih briga što će da ugroze svoje crop deselrove, kada će biti "ugroženi" sopstvenim proizvodnim programom, koji je btw jeftiniji za proizvodnju. Imaće kompatibilnost sa starim AF objektivima (uz adapter) pa će ih ljudi koji imaju Canon sistem uzimati mirne duše, ali će sa namenskim objektivima raditi bolje (brže, + obejktivi ne moraju biti retrofokusni, + AF i blenda tokom vidoja će biti više smooth) te će se brzo kupovati i novi objektivi.

Sa davno izdatim 300D, prvim budžet DSLR-om, Canon je zabio nož u leđa filmskim SLR-ovima, svim pa i svojima, i ne vidim da se mnogo potresao zbog toga. Jednostavno je procenio da je pravo vreme da se to uradi, i uradio je. Imam dojam da su ocenili da je pravo vreme za bezolgledalce i da je DSLR priča u zenitu i da im sada sledi pad.

Pazite, logika je sledeća: prosečan čovek koji ima npr 450D, 550D itd...i ima na primer dva do tri odlična objektiva raznih raspona, bi ovako onda razmišljao: " Auuu, moj aparat je mator a i ne radi više tako dobro, vidim pojavio se Canon mirrorless i kupiću njega, a objektive sa starog Canon 450D ću zadržati i samo dokupiti konvertor na EF-M bajonet "

Samim tim, Canon bi sebi zabio nož u srce jer bi se onda dovelo u pitanje cela prodaja i rezultati prodaje objektiva sa najnovijim EF-M bajonetom jer bi, jelte, ljudi samo kupili odgovarajući konvertor i voila...Canon ode u gubitak !

***! Kakav si expert!! Ahahahaha covece daj nemoj vise ovakve stvari da pises na nedelju jutro, nimidobro o'ma! 😀
Stvarno mislis da ce multibilionskozilionski posao Canon-u da upropaste neki adapteri i sl!?? ahahaha ...

APS-C senzor sasvim izvesno jer je kit objektiv 18-55mm prevedeno u ful frejm format 28.8-88mm! Da je krop format 1.8 ili nesto gore potpuno bi se "ubio" siri kraj to jos niko do sada nije uradio. Tesko da ce neko izbaciti kit objektiv koji ce imati 36 ili 40mm na sirem delu, to bi tek bio pucanj u nogu!

Poslednja izmena:
Moze li neko totalnom laiku objasniti sta je taj mirorless uopste?! Jel to dodje kao compact sa dslr objektivom?!

Proday, mislim da prvo traba da znas sta je tacno dSLR. Momentalno ce ti biti jasno sta je mirrorless.

Evo ti oaj linkic, nije los.

18 million pixels APS-C CMOS sensor

Digic 5 image processing engine

Hybrid CMOS AF (phase-contrast AF)

Video Servo AF, Servo AF, AF touch

ISO100-12800 (25.600 extension)

shutter speed is 1/4000, bulb, flash sync is 1/200 sec to 30 seconds

Second continuous shooting speed is 4.3 frames /

1.04 million dot LCD monitor 3.0-type wide, touch panel

The media SD / SDHC / SDXC (corresponding UHS-I)

Video is 1920×1080 30p/25p/24p, 1280×720 60p/50p, 640×480 30p/25p

video compression MPEG-4 AVC/H.264, audio Linear PCM, MOV format

EF lens mount adapter EF-EOS M

Hand-held Twilight mode

HDR mode to synthesize three different exposures

Multi-shot noise reduction function to reduce the noise by combining the four images

Creative filters

Size: 66.5mm (width) 108.6mm (height) x 32.3mm (depth)

Weight (body only) 262g, (including battery and memory card) 298g

Kit lens EF-M22mm STM, EF-M18-55mm IS STM

Complete with mount adapter and EF-EOS M 90EX Speedlite.

Usudjujem se da kazem da ce ovo biti ultra bestseler!
Ukratko 650D u mirrorless ukusu sa fiksnim ekranom, bez blica i trazila!
Dakle ima ladno da kacim 10-22 na ovo, perfect! 😀

Poslednja izmena:
+1 ima da se prodaje na dzakove, samo da cena bude iole razumna...mada i ne mora, ima fanbojeva koji ce jedva docekati 🙂
Sve u svemu jako mi se svidja

Dakle ladno 🙂 Ja pre par dana kupih 50D. :d Mislim, evo sad ajd neko lepo da kaže koji razlog osim ergonomije, ja kao fotograf amater imam da zadržim 50D umesto ovog čuda? Mada kapiram da će bar u početku cena da bude ozbiljna. Bilo kako bilo izgleda su definitivno rešili da ubiju XXXD seriju aparata, a bogami i XXD....

edit:

mada ovo izgleda mnogo glupo 🙂

eos-mblackupmountadapterefeosm70-200.jpg

Poslednja izmena od urednika:
Cekam da Kai odradi hands-on bas da vidim sta ce sad da kaze za mirrorless 😛

Ovo kod nas nece biti ispod 700 eur koliko ja vidim 🙁

EF/EFS objektivi preko adaptera su verovatno samo prelazno resenje dok Canon ne izbaci nove EFM objektive. Verujem da je EFS 18-135STM poslednje EFS staklo koje je Canon razvio i da ce ubuduce razvoj ici u pravcu EF i EFM objektiva.
Problem sa adapterom, ne samo ovim vec sa svakim, je sasvim sigurno vrlo traljav AF a sudeci po snimcima sa ovim preprodukcionim modelima, ni bez njih EFM nije neki sampion brzine.
U svakom slucaju ovo je buducnost za Canon i samo je pitanje godine kada ce i ogledalce i EF stakla u penziju! (hint pre 25 god) 😉
Sto se tice cena, ako Canon ne odstupi od svoje tradicionalne politike cena, posle 6 meseci od predstavljanja to ce da ode jedno 20-25% na dole, obzirom na klasu i konkurenciju! 🙂

Poslednja izmena:
Hibridni autofokus kod 650D koji je prisutan i kod ovog mirrorless-a, dobio je sve samo ne dobre kritike. Naravno kod 650D moze da se koristi i klasican autofokus dok ce kod ovog modela korisnici biti osudjeni na ovaj, prilicno traljav hibridni sistem.
Ako ni zbog cega drugog, onda zbog toga xxxD serija nece biti ugrozena ovim mirrorless modelima. I kad na to dodamo cenu od 800$ sa pancake kit optikom...

Ispravka: "nece biti ispod 800 eur kod nas"

Vidim da je u pretprodaji 800 dolara aparat + 22mm.

Sta ste bre navalili na ugrozavanje DSLRa, jel ste vi culi za ergonomiju, brzinu, trazilo, autofokus ? 🙂 Pored ovoga ne samo da nece umreti trocifreni, nego ce ziveti i 1xxxD...

Jedino sto ce da umre posle ovoga je 4/3 :d:d

Da da, pogotovo sa ovom cenom 😛

Sta ste bre navalili na ugrozavanje DSLRa, jel ste vi culi za ergonomiju, brzinu, trazilo, autofokus ? 🙂 Pored ovoga ne samo da nece umreti trocifreni, nego ce ziveti i 1xxxD...

Jedino sto ce da umre posle ovoga je 4/3 :d:d

Vec sam se zabrinuo sto se ne javljas🙂

Nazad
Vrh Dno