Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svestan sam ja toga nego prvenstveno za zaštitu stakla pa me zbog toga interesuje razlika. Skinuo sam onaj guide od Djulijana ili kako vec pa se bacam na čitanje. I ove korisne linkove za foto sam stavio u Favorite🙂)) nemam vremena toliko a ja sam jedan od onih vizuelnih radnika tako da ni treba podosta vremena🙂. Odgvore na uv i cpl čekam ako može.

Ma bilo koji uv filter ce uraditi posao.
Sto se CPL-a tice predlog je za Fujiyama Digital DHG Circular P.L.D 52mm za tvoje staklo. :smoke:

Ja sam citao da vecina UV filtera kvari kvalitet slike. Da li je to tacno?

Bas naprotiv. Meni su lepse slike sa uv filterom.

Loš UV filter će dosta degradirati kvalitet fotografije. Dobar UV filter neće uticati, ili razlike neće biti vidljive golim okom.

Recimo, na širokim objektivima izražavaju vinjetiranje, na objektivima sa velikom blendom može doći do raznih svetlosnih anomalija ako imaš jake izvore svetla u kadru - flare, refleksija izvora svetla na drugom delu kadra, prelivanje svetla, itd...

Ja sam bas prosle nedelje hteo da kupim UV filter jer sam izgubio onaj poklopac za objektiv ali sam odustao nakon sto sam video slike ovde iz prvog posta.

Nova ekipa ispred teretane 🙂 ...znam , grozno sam poredjao fotke ali su macici super

Mace-cica.jpg

Ovoga , izdvajam , jer ga nista nije moglo trznuti iz sna ... 🙂

BIG_3604.jpg

Extra fotke MR.BIG 🙂 Bokehlicious!

Cekaj malo kontradiktorno zvucite. Jel' degradira sliku ili ne degradira? Da li ima tih refleksija i sa boljim filterima ili ih nema? Jedni pricaju jedno, drugi drugo.

IT bokeh:

@Thierry Henry: Deo svetla koji se reflektuje od prednjeg elementa objektiva udari u filter i reflektuje se nazad u objektiv. Što je bolji filter, manje svetla se vrati.
U praksi, sa dobrim UV filterom nećeš primetiti nikakvu promenu u kvalitetu fotografija (osim u vrlo retkim slučajevima), dok sa lošim filterima možeš da očekuješ svašta: mutne ćoškove, smanjen kontrast,...

Recimo, ova ljubičasta tačka na sredini kadra je od UV filtera (B+W F-Pro).

U svakom slučaju, ni jedan UV filter ne može da poboljša kvalitet fotografije, može samo da ga ne pokvari (mnogo). 🙂

Hvala Zeleni. Onda cu uzeti neki kvalitetniji. Wow stvarno tacka fina. Jel' moze to da nestane sa rotiranjem filtera mozda? Lepe slike BTW.
Sta koristite da bi se video EXIF? Evo listam malo na Flickr-u, instalirao sam u FFoxu par addon-a i nijedan ne mogu da vidim (naravno ako su ukljuceni u permissions). Ajde preporucite nesto.

7566038076_72c8e8b38c_b.jpg

Uveče oko pola 10. Komentari?

Sutra idem na festival Mohawk-a njihov cuveni praznik godišnji. Znači biće igre, plesa, veoma sunčano najverovatnije. Kako da podesim kameru za brzo fotkanje ovakve situacije?

7566038076_72c8e8b38c_b.jpg

Uveče oko pola 10. Komentari?

Sutra idem na festival Mohawk-a njihov cuveni praznik godišnji. Znači biće igre, plesa, veoma sunčano najverovatnije. Kako da podesim kameru za brzo fotkanje ovakve situacije?

Ovo ti je suvise tamno a boje oprane. Nerazumem zasto neces CPL filter od 52mm nije vise od 25 eura navedeni a stiti staklo eliminise refleksije na vodi od sunca, pojacava boje itd...
No OK 🙂
Postavke bi bule da stavis manual mod shuter na 500, blenda na5.6 - 7.1 a iso podesevaj pri zadatim uslovima do 400.
Ako imas prostora idi u minus kompenzaciju ekspozicije jel ti da veci shuter, samo ne preteruj. 😀
Najbolje je da ukljucis info strelica na gore kod OK tockica i imas umanjenu fotku ali i parametre kako si slikao. Pa ako nesto ne valja videces koji parametar moras da menjas.
Bar ja tako radim.
Sto rece driver svaki aparat da ce dobru fotografiju ali ces sa jeftinijim telom malo vise da se mucis da dobijes zeljeni rezultat. 😉

Ajd za S16 posto voli nabudzene fotke jedna kucica u predvecerje. :d

2wpuf40.jpg

Hehehehe 🙂

Evo ljutiše i puniše, kako ih moja keva zove 😛

Znam da IQ nije neki, al *** jedini zoom objektiv koji za sada imam - Soligor 35-200mm

p6235225resize.jpg

p6235222resizeresize.jpg

Poslednja izmena:
Ovo ti je suvise tamno a boje oprane. Nerazumem zasto neces CPL filter od 52mm nije vise od 25 eura navedeni a stiti staklo eliminise refleksije na vodi od sunca, pojacava boje itd...
No OK 🙂
Postavke bi bule da stavis manual mod shuter na 500, blenda na5.6 - 7.1 a iso podesevaj pri zadatim uslovima do 400.
Ako imas prostora idi u minus kompenzaciju ekspozicije jel ti da veci shuter, samo ne preteruj. 😀
Najbolje je da ukljucis info strelica na gore kod OK tockica i imas umanjenu fotku ali i parametre kako si slikao. Pa ako nesto ne valja videces koji parametar moras da menjas.
Bar ja tako radim.
Sto rece driver svaki aparat da ce dobru fotografiju ali ces sa jeftinijim telom malo vise da se mucis da dobijes zeljeni rezultat. 😉
Dobro, ovo je sa nekim presetom izgledalo mi cool pa sam aplikovao. Evo original fotke. Kako mislis tamno? Pa pola 10 je uvece a takve su bas boje bile na nebu. Sad ne razumem kakve trebaju biti? Priblizne nasem oku ili obradjivane da bi bile svetlije?
CPL filter sam vec narucio ZAIKOS sa ebay-a pa cekam da dodje.
7568233274_88aace1f6f_b.jpg

Suton sa dunavskog keja. Ono što svetli u pozadini je Zemun i Kula Janoša Hunjadija (Sibinjanin Janka), iliti Gardoš.

Canon SX120 + stativ

F3.5
2s
ISO80
Fotkano oko 21h, 30.05.2012.

Sistem spajanja panorame:

1 2
3 4

Poslednja izmena:
Wow Nikola super fotka. Ako je ovo slikano sa sx120 ja brate onda nemam veze sa fotografisanjem u poredjenju sa tobom 🙂. Jel' ti cela galerija slika sa sx120 slikana? Ako jeste kako dobijas takve boje? Pozzz

@Thierry Henry

Hvala.

100% je fotkano sa SX120, a poslednjih dana često fotkam i u .RAW-u, jer sam skontao da mogu još nekih 30% kvaliteta fotke da dodam na standardan .jpeg. Prve dve-tri strane galerije su fotkane sa Samsungom S760 (bio odličan jeftin aparat za učenje fotografije), a ostalo sa SX120.

Što se tiče boja, osim što aparat propisno ispodešavam, veliku ulogu igra i Photoshop (i popularni Nik Efex plugin). Sve ostalo sam kroz par godina učio (kompozija, te kada ne bi trebalo da fotkaš, a kada da, te propisno spajanje panorama...).

@Mare

Stativ sam uzeo relativno skoro. Dobro dođe za ovakve kadrove, plus se manje zezam sa parallax efektom. 🙂

Poslednja izmena:
Dobro stativ ali da li si video njegove ostale slike WOW sa superzoomerom kakav je sx120 ono je fenomenalno, svaka čast.

Samo trebaš upoznati svoj aparat, i polako ćeš krenuti da crpiš maksimum iz njega. 🙂

Evo još jedna - marina kod Ade Ciganlije

Isto SX120

F3.5
2.5s
ISO 80
22h istog dana kad i prethodna fotka.

Panorama sistem kao i kod prethodne.

Ja imam entry level Fuji, i moracu da uzmem makar onaj mali tripod, kad slikam u sumrak ili nocu ma koliko imao mirnu ruku to nije ni blizu dobro, jedini lek je staviti aparat na sto/auto/isl. ali to nije uvek moguce 🙂

Samo trebaš upoznati svoj aparat, i polako ćeš krenuti da crpiš maksimum iz njega. 🙂

Extra. Pa upoznajem se ja polako sa ovim mojim :d. Koliko je tu obrade bilo? Meni je nekako glupo da obradjujem toliko. Fotka izgleda impresivno stvarno da sedneš na dupence ali koja je poenta ako stalno moram da obradjujem? Možda sam ja ***** ali ja to ne smatram fotkom mojom zaslugom nego Nik-ovom:d nemoj pogrešno da me shvatiš foto je do jaja. Ajde ako može org foto na PM please? Jel ima taj Nik efex za Lightroom?

Dobro, ovo je sa nekim presetom izgledalo mi cool pa sam aplikovao. Evo original fotke. Kako mislis tamno? Pa pola 10 je uvece a takve su bas boje bile na nebu. Sad ne razumem kakve trebaju biti? Priblizne nasem oku ili obradjivane da bi bile svetlije?
CPL filter sam vec narucio ZAIKOS sa ebay-a pa cekam da dodje.
Pa ja neznam kakvo je bilo nebo ali poznat mi je taj tonalitet u vecernjim satima.
Omasi se cesto W/B. 😉

Stavio sam fotku u PS i on vidi ovako? A ti sad prosudi sta je bolje?

noeoa0.jpg

Imas dodatak za LR NIK software Color efex pro 2. Googlaj pa ces naci narodnu verziju 🙂

Poslednja izmena:
Extra. Pa upoznajem se ja polako sa ovim mojim :d. Koliko je tu obrade bilo? Meni je nekako glupo da obradjujem toliko. Fotka izgleda impresivno stvarno da sedneš na dupence ali koja je poenta ako stalno moram da obradjujem? Možda sam ja ***** ali ja to ne smatram fotkom mojom zaslugom nego Nik-ovom:d nemoj pogrešno da me shvatiš foto je do jaja. Ajde ako može org foto na PM please? Jel ima taj Nik efex za Lightroom?

Da se citiram iz jedne druge teme... 🙂

Fotoaparat je alat, koji pravi polu-proizvod. Photoshop i kompanija su alati koji taj polu-proizvod usavršavaju za javnost - skraćena verzija zašto se fotografije obrađuju.

Kako god okreneš, fotku bi trebalo provući kroz Photoshop, Lightroom ili neki treći program slične namene. Obrade obično bude koliko je potrebno, samo je veoma bitno paziti da se ne pretera u tome (prošao sam i taj period). Ako često gledaš fotografije drugih ljudi, koji znaju sa fotografijom, posle nekog vremena će ti se nešto i zadržati u glavi, pa ćeš to upotrebiti prilikom sledećeg fotkanja.

Konkretno, što se tiče one fotke za 25-og maja, nije tu bilo mnogo obrade. Gotovo osnovna obrada, kao što možeš videti iz originala postavljenog na dnu ovog teksta. I još nešto, ne očekuj da ti Nik Color Efex napravi od šlj fotografije neku carsku fotku, već je veoma bitna osnova sa koje ćeš dalje fotku obrađivati (dobra kompozicija, pravilna ekspozicija, white balance...). Uz to, u zavisnosti od nivoa obrade i samog izvornog fajla (jpeg ili raw), fotka se može obrađivati do određene mere, posle te, gubiš na kvalitetu same fotografije i ode mas' u propas'. Umerenost, glavna reč/stvar prilikom obrade. 🙂

I obrađena ponovo, da vidiš razliku:

Poslednja izmena:
@dzonihsv

Dobre fotke.

Hvala Mirza. 🙂

ATI, aj' se malo odštekaj i daj veću rezoluciju. Ovako rokneš panoramu u rezoluciji ikonice, al' nije to to. 😛

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno