Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Daj screenshot speed taba iz ovog utorrenta, pusti da skida par min i daj vremensku liniju da vidimo da li je download bio konstantan 10Mb ili si ovo uslikao u nekom piku...

Meni je poznato da utorrent zna na adslu da pokazuje neku ludacku download brzinu u pikovima u momentu kad se torent stavi na pauzu pa na resume i dodje to tog efekta u odredjenim verzijama utorrenta...ovo mi na to lici..

Mogu i ja da potvrdim da je i kod mene pre neko jutro brzina "narasla" na oko 8 MB/s(inace click 1+speed up) i tako je radilo skoro do uvece i ako su na ruteru parametri bili nesto preko 12000/1019.Znaci nesto je cackano jer je sad opet ruter setovan na 6144/1019 i zaglavljen speed up ponovo:D

Pozdrav svima!

Meni je poznato da utorrent zna na adslu da pokazuje neku ludacku download brzinu u pikovima u momentu kad se torent stavi na pauzu pa na resume i dodje to tog efekta u odredjenim verzijama utorrenta...ovo mi na to lici..

Tesko da pik moze da traje 10 minuta :) A imas i na slici i u okviru rainmetera brzinu. Definitivno se nesto probalo.

Ma oni hoce da povecaju ADSL brzine svima....i zato sad testiraju i prosiruju kapacitete tamo gde treba...
ali neverujem da ce pre septembra zavrsiti ceo taj posaoo...

A sta ja da radim do septembra ... sigurno necu da im placam 4mb 2100 dinara ... Razmisljam da se prebacim na SBB cim mi istekne telekomov ugovor 14.7

Poslednja izmena:
Desava mi se zadnja 3 4 dana da mi internet lampica pocrveni i nema neta, po par minuta, a to mi se nije desavalo ranije.. Moguce da nesto cackaju ... Doduse mi smo kolektivno poslali zahtev da se srede fixne linije i adsl, pa je mozda zbog toga ...

Evo sta su meni rekli u privatnoj poruci na twitteru
U planu su nove akcije, radi se na proširenju kapaciteta - potrebno je da svima omogućimo iste uslove i garantovane brzine protoka, za šta je potrebno da se urade određena testiranja. Čim se to sve obavi i potvrdi proširenje mreže ćemo u mogućnosti da ponudimo nove pakete ;) Molimo te za još malo strpljenja, čim bude neka akcija - javljamo :) Hvala mnogo.
**** ga sve je lepo receno ali ja da placam ne znam tri cetiri meseca 8/1 po punoj ceni od 4150 + 600 preplata da bi sacekao nesto je stvarno mnogo, da cekam 3 meseca to je 150e+ kod drugog provajdera mogu pola godine da isplatim za istu brzinu.

pa dobro, realno 16 mbit/s napr. skoro nikome ne radi na ogalseni nacin, ali recimo 8 bi vecina mogla da gura... tako da nije bas da moraju nesto da cackaju da click 4 postane 8 mbit/s (ili bar 6)...

pa dobro, realno 16 mbit/s napr. skoro nikome ne radi na ogalseni nacin, ali recimo 8 bi vecina mogla da gura... tako da nije bas da moraju nesto da cackaju da click 4 postane 8 mbit/s (ili bar 6)...
Pa verovatno rade na VDSL ali kontam i onda da ce 30mb sto je neka prosecna brzina vdsl da kosta 5000...

VDSL je degradacija unazad.

Jasno mi je naznaceno da Telekom nece skracivati lokalnu petlju osim u pojedinim situacijama.

Bez skracivanja lokalne petlje, i VDSL koncentratora brzina ce biti dosta gora od ADSL brzine.
O stabilnosti nema govora VDSL je visestruko nestabilniji od ADSL-a.
Potrebni su im konecentratori sa optike na vdsl i to recimo outdoor 200 portni ili cak veceg kapaciteta, ali i manjeg za krakove gde je mala kolicina internet korisnika..
Znajuci kako se Telekom stiska kad je ulaganje ka strani korisnika, jasno je da oni nece ulagati u to.
Takodje potrebni su im opticki krakovi putem svihh telefonskih parica, na krajevima bi bili optical to vdsl koncentratori sa ugradjenim Media Converter-ima.
Posto znamo da opticki krakovi namenjeni za ovu specificnu namenu nisu jos postavljeni, suludo je nadati se da ce biti.
Te je jasno da iako budu pustali VDSL bice namenjen ljudima koji se ne razumeju u tematiku, odnosno naivnima, ili ljudima koji su jako blizu centrale.

Prosto se zgrozim kad citam nadanja ljudi u VDSL.

Nekome ce biti ok ko je na ultra maloj razdaljini od centrale i kome kabl nije iseckan na 10 mesta.

Telekom iskljucivio ima odluku bitke na marketinskom planu, odnosno papiroloskom pariranju kablovskom internetu, znajuci u praksi da ce imati samo degragradaciju u praksi.

Poslednja izmena:
VDSL je degradacija unazad.

Jasno mi je naznaceno da Telekom nece skracivati lokalnu petlju osim u pojedinim situacijama.

Bez skracivanja lokalne petlje, i VDSL koncentratora brzina ce biti dosta gora od ADSL brzine.
O stabilnosti nema govora VDSL je visestruko nestabilniji od ADSL-a.
Potrebni su im konecentratori sa optike na vdsl i to recimo outdoor 200 portni ili cak veceg kapaciteta, ali i manjeg za krakove gde je mala kolicina internet korisnika..
Znajuci kako se Telekom stiska kad je ulaganje ka strani korisnika, jasno je da oni nece ulagati u to.
Takodje potrebni su im opticki krakovi putem svihh telefonskih parica, na krajevima bi bili optical to vdsl koncentratori sa ugradjenim Media Converter-ima.
Posto znamo da opticki krakovi namenjeni za ovu specificnu namenu nisu jos postavljeni, suludo je nadati se da ce biti.
Te je jasno da iako budu pustali VDSL bice namenjen ljudima koji se ne razumeju u tematiku, odnosno naivnima, ili ljudima koji su jako blizu centrale.

Prosto se zgrozim kad citam nadanja ljudi u VDSL.

Nekome ce biti ok ko je na ultra maloj razdaljini od centrale i kome kabl nije iseckan na 10 mesta.

Telekom iskljucivio ima odluku bitke na marketinskom planu, odnosno papiroloskom pariranju kablovskom internetu, znajuci u praksi da ce imati samo degregradaciju u praksi.

Sve si lepo rekao.

@ Vuk : Bravo za komentar, samo nam reci, posto vidim da se razumes u tematiku, sta ti mislis da ce biti sa telekomovim internetom tj adsl-om u narednom periodu od recimo 3 - 4 god?

Ja nesto ne verujem da ce razvlaciti opticke kablove do nas obicnih korisnika.. To mu dodje kao Sci-fi ..

@ Vuk : Bravo za komentar, samo nam reci, posto vidim da se razumes u tematiku, sta ti mislis da ce biti sa telekomovim internetom tj adsl-om u narednom periodu od recimo 3 - 4 god?

Ja nesto ne verujem da ce razvlaciti opticke kablove do nas obicnih korisnika.. To mu dodje kao Sci-fi ..

Posto se telekom plasi od postavljanja skupe opreme po sahovima, a svakako ce morati ukoliko planira da ustedi milione eura, i ukoliko misli da podigne razvoj svoje kompanije.

Kljuc price su poklopci sahtova sa unikatnim kasa kljucevima. Svaki saht unikatan kljuc.
Kljucevi ne mogu obitavati u visestrukim drzavnim i privatnim sluzbama. Beograd put, EDB izgradnja, Telefonkabl i slicne suse ne smeju imati unikatne kljuceve, takvi kljucevi trebaju da borave u unikatnoj sluzbi koja ce sluziti samo za otkljucavanje i zakljucavanje sahtova.

Sledece je nabavka u velikim kolicinama outdoor koncentratora, multiplexera, media convertora i naravno optickih vlakana i cevi za optiku.

Bez optike nema spasa. Ovo sto rade sada odnosno svaki opticki korisnik polaze kabl putem citave trase od stanice pa do zavrsne lokacije korisnika je, neisplativo, smanjuje kapacitivnost zajednickih podzemnih kapaciteta i to samo zato sto telekom nema cvorisnu infrastrukturu u lokalnoj petlji kao sto imaju kablovski provajderi ili kao sto imaju Targo/Nuba i slicni porovajderi.

Najbolja je opcija da se razgranaju opticka cvorista a da se u zavrsnoj petlji koriste utp kablovi do korisnika.

Svaka veca ulica bi trebala da ima po jedan koncentrator.

Ma ne moramo da dobijemo VDSL ali neka nam na trenutne ADSL pakete dupliraju brzinu i samnje cenu trenutnih paketa i sto se mene tice to bi bilo to. Jer sa trenutnih 6 mb meni zavrsava svaki posao, a da dobijem 12/2 joj srece... svaki bi download prepolovio na pola a sa 2 mb bih imao jos bolju konekciju za online igranje. No videcemo sta ce gospoda iz telekoma da smisle i kakvo ce mozda povecanje da nam daju u Septembru i da li ce ga uopste dati???

Poslednja izmena:
Ma ne moramo da dobijemo VDSL ali neka nam na trenutne ADSL pakete dupliraju brzinu i samnje cenu trenutnih paketa i sto se mene tice to bi bilo to. Jer sa trenutnih 6 mb meni zavrsava svaki posao, a da dobijem 12/2 joj srece... svaki bi download prepolovio na pola a sa 2 mb bih imao jos bolju konekciju za online igranje. No videcemo sta ce gospoda iz telekoma da smisle i kakvo ce mozda povecanje da nam daju u Septembru i da li ce ga uopste dati???

gospoda iz telekoma ce da smisli kako da nas odere kao i uvek... nemojte se nadati ni u kakave promene u telekomu pre nego sto se formira vlada i postavio novi direktor telekoma, tek onda ce nesto da se uradi, nazalost u nasoj drzavi i internet zavisi od politike...

gospoda iz telekoma ce da smisli kako da nas odere kao i uvek... nemojte se nadati ni u kakave promene u telekomu pre nego sto se formira vlada i postavio novi direktor telekoma, tek onda ce nesto da se uradi, nazalost u nasoj drzavi i internet zavisi od politike...
Pa postavice se novi direktor u to budi siguran jer je gospodin Radujko clan demokratske stranke, mora sada neko iz SNS ili SPS ili URS. Sve dok je telekom drzavna firma ne treba da se ocekuje nikakav progres i to je to.

Samo priželjkujte privatne kompanije, koje će da uvedu FUP ili nešto slično. Lelekom po gradovima gubi bitku i to je jasno. BOX paket je bio pun pogodak, dosta ljudi ga je uzelo, ali je ta injekcija bila kratkog daha. Još uvek postoji veliki broj ljudi koji želi samo net, bez kombinacije sa IPTV ili nedaj Bože mobilnim paketom. Tu su drugi adsl provajderi ispred lelekoma u ponudi. Sa druge strane, kombinacija neta i televizije je mnogo bolja kod konkurentskog sbb-a. Na žalost, SBB ima problema sa stabiolnošću na nekim čvorištima, što odbija korisnike kojima je potrebna stabilna konekcija.

Izgleda da nesto bash rade i cackaju...meni se sjebao net skroz od jutros...puca konekcija na svakih 20minuta
centrala mi je jako blizu Attenuation Down/Up(dB) 18.1
umesto 9 kao sto je bio do jutros...
i upload i sve se sjebalo ,bolje da ne diraju nista :D
Mada , mozda je i nesto do centrale Zvezdara...ko bi ga znao....nigde ne moze to da se vidi i procita..

Izgleda da nesto bash rade i cackaju...meni se sjebao net skroz od jutros...puca konekcija na svakih 20minuta
centrala mi je jako blizu Attenuation Down/Up(dB) 18.1
umesto 9 kao sto je bio do jutros...
i upload i sve se sjebalo ,bolje da ne diraju nista :D
Mada , mozda je i nesto do centrale Zvezdara...ko bi ga znao....nigde ne moze to da se vidi i procita..
Mozda su videli tvoje postove :D

pa ja nista nisam protiv njih govorio....

ma rade nesto mentoli,valjda ce se srediti sve danas :D

Mene opet kontaktirali na twitteru i rekli mi ovo :
Nažalost, potvrdu kada će tačno biti pušteni novi paketi :( u planu su i ponude samo za korisnike ADSL-a, kojima nije potreban IPTV, i radimo na tome da to bude čim je moguće ranije spremno.

Radimo, bice, uskoro, samo sto nije .... :D
Tu su u rangu sa predizbornim obecanjima politicara :D

Ima tu dosta da se radi. Drvo treba da se napije vode i osuši bar 3 godine, lim da prođe sva godišnja doba, pa da se obradi...

mylo85 The Insider :D

-------

Lm,danas je D Day :d .

Kako čekati povoljnije ponude Telekonja (danas mi je zadnji dan Klik 4 po ceni Klik 1 sa 50% popusta) :

- da aktiviram (postojeći) SBB nalog i uzmem PostPaid FlatRate ugovor (6144/512) ?
Računam da tako imam brz net sa ugovorom koji mogu da raskinem kad hoću a bez penala+po želji,mogu da potpišem na 12 meseci i ubrzam na 10240/1024.Izgubiću adsl port mada,verujem (naivno :d) da ga kasnije ne bih teško dobio obzirom da sam na 600-700 m od glavne Pošte(centrale).
Moraću da kupim neki ruter jer koristimo 2 kompa u kući .

- da sa Klik 4 pređem na Klik 1 ?
Imaću kilav net ali,poslužiće i takav sad,tokom leta + sačuvaću port+ostaje mi Huawei WiFi.
To pod uslovom da mogu takav ugovor dobiti,upotreba na neodređeno vreme,bez obaveze na xx meseci.

Kalkulisao sam već trenutne Telekom promocije.Neuklapa mi se nikako ni Box ni ostalo.

mylo85 The Insider :D

-------

Lm,danas je D Day :d .

Kako čekati povoljnije ponude Telekonja (danas mi je zadnji dan Klik 4 po ceni Klik 1 sa 50% popusta) :

- da aktiviram (postojeći) SBB nalog i uzmem PostPaid FlatRate ugovor (6144/512) ?
Računam da tako imam brz net sa ugovorom koji mogu da raskinem kad hoću a bez penala+po želji,mogu da potpišem na 12 meseci i ubrzam na 10240/1024.Izgubiću adsl port mada,verujem (naivno :d) da ga kasnije ne bih teško dobio obzirom da sam na 600-700 m od glavne Pošte(centrale).
Moraću da kupim neki ruter jer koristimo 2 kompa u kući .

- da sa Klik 4 pređem na Klik 1 ?
Imaću kilav net ali,poslužiće i takav sad,tokom leta + sačuvaću port+ostaje mi Huawei WiFi.
To pod uslovom da mogu takav ugovor dobiti,upotreba na neodređeno vreme,bez obaveze na xx meseci.

Kalkulisao sam već trenutne Telekom promocije.Neuklapa mi se nikako ni Box ni ostalo.

Možeš letos da leruješ na telekom-u, klik1, eventualno da probaš sa speedup-om možda ti zaglavi na većoj brzini, do jeseni moraju bilo šta da ponude što će zadržati ljude koji imaju mogućnost izbora ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno