Šta je novo?

Softver za izrtadu 3D modela

Tefterilo

Cenjen
Učlanjen(a)
30.11.2009
Poena
170
Pozdrav,zbog fakulteta sam prinudjen da odradim jedan projekat(pejzazna arhitektura) u 3D varijanti.E sad,problem je sto se na nasim fakultetima samo zahteva a ne i objasnjava ili nedaj boze pokazuje kako se nesto radi.Elem,koji mi program preporucujete za ovako nesto?S obzirom da nikada nisam radio nista slicno i da mi je ova vrsta softvera potpuno strana ,bilo bi pozeljno da je program nesto jednostavniji(naravno ne na ustrb kvaliteta)ili da bar ima povecu bazu tutorijala.

3ds max je po meni vrlo intuitivan sto se osnova tice , mada ja nisam nesto preterano ni radio u slicnim programima osim u zbrush i nesto malo softimage. pogledaj po netu i skini predmete modela i textura koje ti trebaju ( drvece , fontanice , klupe , .... foliage in general) da ne bi morao da ih izradjujes sam a i zbog ogromne ustede vremena i zivaca.

interaktivne tutoriale mozes naci i na yt a od novijih verzija i u samom 3ds max-u.

Max, Maya (ima tona tutorijala za oba), Cinema4D je isto dosta dobar za pocinjanje i jednostavan za rad. Ako hoces besplatnu alternativu moze i Blender ali je negov interfejs i alati ti mogu biti problem.
Zbrush je fantastican program, ali je vise za organsko modelovanje ili ako zelis da dodas detalje na postojeci model koji si prebacio iz ovih, a i moze biti problematican za ucenje za ljude za pocetnike.
Sto se tice arhitekture, mislim da je najbolje da se drzis Max, Maya ili Cinema.

Hvala na brzim odgovorima.Pogledacu sve navedene programe ,pa cu da procenim koji mi najvise odgovara.Jos me nesto zanima,da li ce moja grafa MSI twinfrozr 5850 biti dovoljna za rad ili ce morati da se klokuje,menja,odnosno pozajmljuje 6950 od druga?

Vise ce ti trebati CPU nego grafa, ali neces imati nekih problema.

pokusaj sa Google SketchUp 6 ili 7 jako je mali 60 mb a praktican za pocetnike ideaaln, naravno treba ti malo i tutorijala kojeg ces izguglati , ima ga i na youtubeu

treba ti memorija sta god koristio od ovih pomenutih programa . maya je za mene najbolja i najvise tutorijala imas za nju pa za 3d max ... itd a sve mozes naci pocevsi od youtube pa nadalje

Ako je u pitanju arhitektura, nema boljeg od ArchiCAD. Ima u sebi i pristojan izbor drveća, cveća, trave, a na internetu ima još. Lak za početnike, moćan za iskusne.

Gde ovog starca izvukošte...

Elem, snaga Archicad-a (Revit-a i sl. BIM programa) ne leži u alatima za modelovanje i renderovanje, već u pripremi dokumentacije potrebne za izgradnju objekata (predmeri, statičke analize, termalne karakteristike itd.). BIM programi svojim gotovim alatima nisu pogodni za upotrebu kao alati za modelovanje za kreativce, dok je po pitanju finalnog rendera u tom slucaju poželjno raditi eksport u neki ozbiljan kompatabilan 3d program (ranije je to bio Cinema 4d za Archicad, 3dmax za revit itd.).

Rezime: ako niste arhitekta/građevinac orijentisan na inženjering man'te se BIM alata, izgubićete vremena i živaca bespotrebno i pored njih ćete morati savladati i neki ozbiljan 3d program. Bolh je da se odmah dohvatite učenja nekog ozbiljnog 3d programa i PS-a.

EDIT:
Sketchup+vray+photoshop može biti odlična kombinacija nakon malo vežbanja.

Poslednja izmena:
Izvinjavam se sto upadam u topic, zanima me ako uopste postoji, sw za izradu plana stana/kuce sa 3d/panorama prikazom prostorija iznutra za amatersku upotrebu? Pretpostavljam da kvalitet prikaza nije na nivou neke pro aplikacije ali makar da mogu da vidim polozaj objekata u prostorijama srazmjerno dimenzijama....

Izvinjavam se sto upadam u topic, zanima me ako uopste postoji, sw za izradu plana stana/kuce sa 3d/panorama prikazom prostorija iznutra za amatersku upotrebu? Pretpostavljam da kvalitet prikaza nije na nivou neke pro aplikacije ali makar da mogu da vidim polozaj objekata u prostorijama srazmjerno dimenzijama....

Mozda ti je najlakse da probas sa Sketchup-om, lako mozes da nacrtas zidove, vrata i prozore a i imas i vec gomilu uradjenih modela namestaja

Meni isto ovo treba za unutrasnju upotrebu, tj za modelovanje stola, program treba da mi omogući na najlakši mogući način da kontrolišem debljinu stranica stola, kao i da mogu da gledam u 3d

@Neo
Sketchup is all you need. :)

Vrh Dno