Šta je novo?

Noctua NH-D14

Phanteks toliko kosta i u Nemackoj :)

ma nije bolji i tacka
Cak ni CM 612S nije bas bolji mada je i taj 612 bolji od 212EVO-a

Taj Phanteks.... 9200din u WinWin-u...sto je mnogo, mnogo je...secam se da sam Megaahalems kupio za ~5000, D-14 za ~6000 ali ovo je previse

Hyper 612s kada mu se stave dva dobra ventilatora 1500rpm pushpull je skoro isti kao NH-D14 sa svojim fabrickim ventilatorima. Licn osam se uverio u to a ima i testova na netu.

ma nije bolji i tacka
Cak ni CM 612S nije bas bolji mada je i taj 612 bolji od 212EVO-a

Taj Phanteks.... 9200din u WinWin-u...sto je mnogo, mnogo je...secam se da sam Megaahalems kupio za ~5000, D-14 za ~6000 ali ovo je previse
Pa dobro, covek lepo rece da je "i laiku jasno", pa neka bude tako... dok za one koji iole nesto znaju o cooler-ima polemike jednostavno nema, EVO prosto nema sta da trazi pored NH-D14 ;)
A Phanteks... u pravu je Kazanova, tol'ko je i preko, nekih ~75 evra najjeftinije po Evropama. (naravno, moz' i skuplje :p)

2 TheBear:
Mo's ti i na neki budjavi Spire, Titan ili sta vec da turis nekakve monstruozne ventilatore sa 5K RPM i to onda "poredis" sa NH-D14, ali koja je poenta toga... ?

Vidim da su mnogi menjali fabricke ventove na D14, ima li neko preporuku za ventove koji su efikasniji dosta od fabrickih a da se ne cuju drasticno vise?
Stavljao sam dodatno CM 12cm sa hyper 212 na 1800rpm i moj utisak je da nema razlike ili je 1C kad se doda u pull, cini mi se da centralna 14-ca najvise utice a njih i nema neki izbor kod nas.

ThermalTake Frio ventovi stavljeni na NHD14 provereno skidaju dosta u odnosu na fabricke, u tom slucaju D14 je prakticno nedostizan za sve, ali racunaj na poprilicnu buku(kad se stave na svojih maksimalnih 2500rpm naravno). Za treci vent jeste tako, skida nekih 2 stepena maksimalno.

ThermalTake Frio ventovi stavljeni na NHD14 provereno skidaju dosta u odnosu na fabricke, u tom slucaju D14 je prakticno nedostizan za sve, ali racunaj na poprilicnu buku(kad se stave na svojih maksimalnih 2500rpm naravno).

Tom logikom - te Frio fanove mo's staviti i na Silver Arrow SB-E, recimo, i onda ce i potonji biti nedostizan za sve... zar ne? ;)

Ne, zato sto Silver vec ima ventove kalibra TT Frio, za razliku od NH D-14 gde se islo na balans akustike i performansi.
Disipaciona povrsina kod NH-D14 je veca nego kod Silvera, mislim da sam negde nasao tacan podatak, moguce da gresim ali cini mi se da je tako.

noctua ventovi su 64/54 cfm, sb su ty-140 koji su 74, a tt frio su 101.6... mislim da je ipak razlika velika. to sto su ventovi na sb odlicni i lepo pasu na taj cooler je nesto drugo.

Moram malo da te korigujem... na Srebrnoj Streli (obicnoj) su dva TY-140 venta, sa pomenutih 74CFM pri maximalnih 1300RPM. Na SB-E verziji su pak u pitanju TY-141 i TY-150 ventovi (dakle, "raspareni" sistem, kao na NH-D14), i dok je specifikacija prvog potpuno identicna kao sa TY-140, na TY-150 je nesto veci CFM - 84, pri maximalnih 1100 obrtaja.
Opet, i pored tog unapredjenja, i dalje je prisutna solidna razlika u protoku (nivou buke takodje) izmedju njih i Frio-vih... tako da ti je konstatacija u krajnoj liniji i dalje na mestu.

To je sto se tice samih ventilatora, dok za disipacionu povrsinu vec zaista ne znam... ali i dalje ostajem pri svojoj izjavi.
A i ne vidim poentu takvog "skarabudz" resenja, iskreno... mislim, neko kupuje NH-D14 zbog toga sto je fenomenalan cooler koji postize izuzetne rezultate pri relativno malom nivou buke (1200&1300 obrtaja)... a skidati te ventove i turati neke turbine koje ce da urlaju na 2500 obrtaja i praviti vristavca od cooler-a, po meni nema nikakvog smisla.
A opet - to je moguce uraditi sa prakticno svakim hladnjakom, kao sto vec rekoh.

Ma ja napisah SB-E bezveze, totalno random - mogao je biti i obican Silver Arrow, ista bi prica potpuno bila... a ja naveh bas SB-E, posto je to po mom misljenju trenutno top air cooler in the world ;)

Haha kakvi cigani, naduvali cene u nebesa....

Eno u Emmi-ju vec nestade, ne znam kakva je situacija sa ostalim radnjama...

Doduse, tamo je bila samo ona SE2011 verzija, a sa njom se velika vecina i ne bi bas usrecila :)

Pa nestade kad su imali 1 ceo kuler verovatno :d Meni nije jasno jel toliko tesko nesto kvalitetno uvesti u zemlju, uvoze samo krs, onaj Pin ne moze da se sastavi sa Noctua-om 5 meseci vec...

Poslednja izmena:
I taj jedan otisao nekome sa X79 plocom... :p

eno vam fanteks pa kupujte :)

Da si ga video ili imao, ne bi lupao gluposti.

аха... срећом постоји нешто што се зове "youtube" па се та школа не мора плаћати из свог џепа.... наравно, постоји и опција да неко мало слабије чује, тако да му вент са 2500 обртаја није бучан ;)

Poslednja izmena:
Glasni su ventovi jer se vrte na velikom broju obrtaja i to je sve.

Važnija je baza tj. sam hladnjak, koji je bolji od 99% the best coolera na svetu. Ventilator je kupiti najlakše a ima i nas koji smo čuli i nabavili...

Vrh Dno