Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre mesec dana mi promenili broj i trebalo bi da su me prebacili na digitalnu centralu. Podneo zahtev za ADSl u Orionu i 2 puta u PTT-u za ovih mesec dana. Orion mi prvo kaze da nemam tehnickih mogucnosti a onako kroz pricu mi devojka koja me zvala rece da moj broj telefona ne postoji :D Ptt kaze da nemam tehnickih mogucnosti.
Zbog toga resih se ja da pozovem cuveni Telekom kod koga sam se za ADSl prijavio jos 2006 god i da vidim sta je fora. Prvo sam 20 min cekao da se javi operater, a onda za nekih 5 min razgovora da ne preteram ali bar jedno 5 puta sam rekao broj na kome hocu ADSL ( to im je neka fora, isto me vise puta pitali i u poslovnici pre 6 meseci) i ime i prezime.
A onda smo nekako na jedvite jade utvrdili da imam prijavu na ADSl jos iz 2006 ali ona vise ne vazi posto mi se sad promenio broj i posto je nisam podneo ja nego moj otac :D Te davne 2006 morao je da prijavi ADSL onaj na koga se vodi telefon te sam zbog toga u online zahtevu stavio ime oca.
Elem, sad se tu malo zakomplikovala prica. Kaze teta da mora moj otac da podnese zahtev ponovo za ADSL i treba im njegov maticni broj. Ja im reko da nije tu i da hocu ja da podnesem zahtev. E sad ponovo ide procedura ime i prezime,broj telefona...ali ne zavrsavamo pricu posto se teta setila da ipak mora moj otac da podnese zahtev za ADSL :D
Nema meni druge nego da ometam caleta u gledanju dnevnika 2 i uvalim mu fon da prica sa tetom i naravno pustim sve na spikerfon.
On prodje kroz istu proceduru kao ja 10ak min pre toga, ime, prezime, broj telefona i zapne kod maticnog broja. *** nije se covek spremio na vreme i uhvatio sam ga nabrzaka pa nije imao naocare za citanje a sitna slova u LK :D Proba on al ne vidi covek, teta s druge strane nesto hukce ali se cale doseti da je pita dal moze da da meni da joj izdiktiram JMBG posto on ne vidi :D Ova na jedvite jade pristane posto mora on to da odradi licno, nemam pojma sto.
Uglavno da ne smaram vise ponudi ona nama ADSL sa i bez ugovorne obaveze,IPTV, BOX pakete itd i posle 40 min podnesemo zahtev za ADSL po milioniti put i zahtev za proveru tehnickih mogucnosti. Nije odredjeno vreme za koje ce mi proveriti da li mogu da imam ADSL ali u fazonu ako imam mogucnosti neko ce me pozvati a ako nemam onda nece.
Taj poziv cekam jos od 2006 te ali ko zna mozda u skorije vreme zaista nazovu.
Sta reci a ne zaplakati!

Kod mene identicna situacija samo ja sam jos dvojnik :D
Lepo, sbb me je spasio da ne izvrsim samoubistvo a mozda i neki cin protiv opste sigurnosti itd. :d

Pre mesec dana mi promenili broj i trebalo bi da su me prebacili na digitalnu centralu. Podneo zahtev za ADSl u Orionu i 2 puta u PTT-u za ovih mesec dana. Orion mi prvo kaze da nemam tehnickih mogucnosti a onako kroz pricu mi devojka koja me zvala rece da moj broj telefona ne postoji :D Ptt kaze da nemam tehnickih mogucnosti.
Zbog toga resih se ja da pozovem cuveni Telekom kod koga sam se za ADSl prijavio jos 2006 god i da vidim sta je fora. Prvo sam 20 min cekao da se javi operater, a onda za nekih 5 min razgovora da ne preteram ali bar jedno 5 puta sam rekao broj na kome hocu ADSL ( to im je neka fora, isto me vise puta pitali i u poslovnici pre 6 meseci) i ime i prezime.
A onda smo nekako na jedvite jade utvrdili da imam prijavu na ADSl jos iz 2006 ali ona vise ne vazi posto mi se sad promenio broj i posto je nisam podneo ja nego moj otac :D Te davne 2006 morao je da prijavi ADSL onaj na koga se vodi telefon te sam zbog toga u online zahtevu stavio ime oca.
Elem, sad se tu malo zakomplikovala prica. Kaze teta da mora moj otac da podnese zahtev ponovo za ADSL i treba im njegov maticni broj. Ja im reko da nije tu i da hocu ja da podnesem zahtev. E sad ponovo ide procedura ime i prezime,broj telefona...ali ne zavrsavamo pricu posto se teta setila da ipak mora moj otac da podnese zahtev za ADSL :D
Nema meni druge nego da ometam caleta u gledanju dnevnika 2 i uvalim mu fon da prica sa tetom i naravno pustim sve na spikerfon.
On prodje kroz istu proceduru kao ja 10ak min pre toga, ime, prezime, broj telefona i zapne kod maticnog broja. *** nije se covek spremio na vreme i uhvatio sam ga nabrzaka pa nije imao naocare za citanje a sitna slova u LK :D Proba on al ne vidi covek, teta s druge strane nesto hukce ali se cale doseti da je pita dal moze da da meni da joj izdiktiram JMBG posto on ne vidi :D Ova na jedvite jade pristane posto mora on to da odradi licno, nemam pojma sto.
Uglavno da ne smaram vise ponudi ona nama ADSL sa i bez ugovorne obaveze,IPTV, BOX pakete itd i posle 40 min podnesemo zahtev za ADSL po milioniti put i zahtev za proveru tehnickih mogucnosti. Nije odredjeno vreme za koje ce mi proveriti da li mogu da imam ADSL ali u fazonu ako imam mogucnosti neko ce me pozvati a ako nemam onda nece.
Taj poziv cekam jos od 2006 te ali ko zna mozda u skorije vreme zaista nazovu.
Sta reci a ne zaplakati!
Kakav deja vu, vidim da se ništa nije promenilo u odnosu na 2007. kada sam ja podnosio zahtev :D
U to vreme sam već par godina bio na lokalnom wireless community-ju i hteo sam za promenu da uzmem neki svoj net. SBB je u to vreme imao radove na izgradnji optičke mreže u Vojvodini, pa su bile učestale žalbe korisnika zbog prekida, usporavanja itd. što me je opredelilo da se odlučim za adsl.
Hteo sam ptt-ov adsl, pa sam otišao do pošte da se prijavim, radnica na šalteru gde se vrše uplate nije znala ništa o priključenju novih korisnika, već mi je dala broj telefona na koji sam trebao da se obratim. Na taj broj se prvi dan niko nije javljao, a drugi dan su mi rekli da nemaju adsl modema i da idem kod drugih provajdera. Profesionalno, nema šta :d
Onda sam se obratio Lelekomu, prvo sam podneo neki zahtev preko neta na koji niko nije odgovarao, pa sam išao lično u njihovu poslovnicu, onda sam iz nekog razloga morao da čekam da se "stornira" prvi zahtev (ne sećam se više zbog čega), i kad su na kraju obradili moj zahtev za adsl, rekli su mi da "nemaju slobodnih portova" u mojoj centrali :d Iako sam se već iznervirao i rekao im da zaborave na moj zahtev, radnica mi je ipak rekla da će mi se javiti kad bude bilo mogućnosti za priključenje.
Nisam ni bio svestan koliko sam imao sreće u tom trenutku, jer me je to nateralo da se ipak obratim SBB-u, koji je kasnije uspostavio sopstveni link ka Rumuniji i ponudio veće brzine za iste pare.
Posle 9 meseci javili su se iz Lelekoma da imaju slobodnih portova, ali sam im se ljubazno zahvalio :)

Kod mene identicna situacija samo ja sam jos dvojnik :D
I ja sam bio dvojnik tj. nadam se da sam bio :) Pre par meseci smo dobili obavestenje da ce nam se broj promeniti ali s obzirom da je u pitanju Telekom moguce je da cu i dalje biti dvojnik :D Jos mi nije stigao racun za telefon od promene broja tako da nemam pojma da li sam dvojnik ili ne. Nadam se da nisu bas toliki ******i ...

Je l' se zna kad ce da startuje VDSL? Istice mi ugovor 8.6 sa 50% popusta a ne potpisuje mi se novi na 24 meseca. Prebacio bih brzinu na 1.5mb ako bi uskoro (septembar,oktobar) startovao VDSL. Kako mogu da proverim rastojanje do telefonske centrale?

Onaj ko zna, neće ti reći. ;)
Ja znam za par centrala u Beogradu da su opremljene i da Telekom već sutra može da pruži vdsl uslugu korisnicima istih. Ali, to je par centrala u centru... ko zna kakva je situacija čim se izađe iz kruga dvojke.

Što se tiče udaljenosti, idi ovde, unesi ''downstream attentuation'' i gledaj ''approx line lenght''.

Poslednja izmena:
Trenutno mi je 7.5db i ispada 0.5km, ali cini mi se da je dok je speedup bio atkiviran da je bio oko 5db.

Nema nista od VDSL-a bar do nove godine a verovatno i nesto kasnije (mart/april 2013)

da li ima neko da je imao 6mb "na kvarno" (da mu se zaglavio speed up) a da mu je sad vraceno na normalno?

ja sam pola godine koristio 6mb umesto 1.5 i vcrs mi se vratilo na 1.5 :/ jel se jos nekom desilo?

Odakle ti ta informacija?

Ako pogledas tender koji je lelekom raspisao za dostavu opreme za testiranje VDSL-a videces da je rok za zavrsetak testiranja u julu mesecu a nakon toga bi trebalo da se krene sa nabavkom opreme, modema itd. sto je kilav posao kada je lelekom u pitanju. Takodje, u razgovoru sa direktorom lelekom radne jedinice u mom gradu saznao sam da se radi na postavljanju tzv. koncentratora u svim delovima grada a kojima bi trebalo da svi korisnice budu povezani na koncentratore na daljini manjoj od 500 metara da bi VDSL uopste imao smisla. Problem je u tome sto ovo ide toliko sporo da moja ulica uopste nije predvidjena planom za 2012 godinu vec ce se realizovati negde u 2013 godini a do sada je ugradjeno svega nekoliko koncentratora u gradu. Ovakvom dinamikom, moguce je da ce VDSL poceti sa radom 2013 godine ali samo u vecim mestima. Naravno, voleo bih da gresim u ovoj proceni...

A tad ce standardni najmanji paket biti bar 20 Mb. Sto opet znaci da ce kaskati za konkurencijom. E moj lelekome ...

Zvali me iz Telekoma da dodjem u poslovnicu i pokupim opremu za ADSL i da potpisem ugovor. E sad, problem je u tome sto je meni operater kod koga sam se prijavio ponudio ADSL bez ugovorne obaveze a sad me zovu da potpisem neki ugovor.
Ja ne bih u Telekom zato sto su najskuplji ali kod koga god da sam se prijavio za ADSL rekli mi da nemam tehnicke mogucnosti.
Da li postoji neka fora da zaista dobijem Telekomov ADSL bez ugovorne obaveze ili makar na 6 meseci. Totalno mi je suludo potpisivati u sadasnjoj situaciji duzi ugovor.

Pa valjda potpisuješ ugovor o zasnivanju korisničkog odnosa/zaduživanja opreme, tj. da imaju čime da te sudski progone ako ne plaćaš račune. Pročitaj ti taj ugovor (normalno), ali obično ne postoje neke nestandardne cake i sve se svodi na to da javiš provajderu kad hoćeš da otkažeš ugovor, vratiš opremu i cepaš dalje.

Poslednja izmena:
To je ok ali da li postoji mogucnost da uzmes ADSL uTelekomu BEZ ugovorne obaveze od npr 12 meseci. Nasao sam na njihovom sajtu primer ugovora gde kazu:
,, Ovaj ugovor se zaključuje na neodređeno vreme sa minimalnim periodom trajanja od 12 meseci i stupa na snagu danom potpisivanja.
Nakon isteka roka, ugovor se otkazuje sa otkaznim rokom od 30 dana od dana dostavljanja pismenog obaveštenja o otkazu Ugovora.''
Kapiram da je ovo samo primer ugovora da tamo moze pisati i 24 meseca.

To će morati neko drugi da ti kaže, jer ja pojma nemam - da se tako izrazim. :)

Ono gore je moje iskustvo sa drugim aDSL, kabl i WiFi provajderima, pa sam se po tome navodio.

Koliko ja znam ne moze manje od 12 meseci kod telekoma.

Je l' se zna kad ce da startuje VDSL? Istice mi ugovor 8.6 sa 50% popusta a ne potpisuje mi se novi na 24 meseca. Prebacio bih brzinu na 1.5mb ako bi uskoro (septembar,oktobar) startovao VDSL. Kako mogu da proverim rastojanje do telefonske centrale?

Mojoj kevi istice 16.6. Zar taj ugovor nije na neodredjeno, ali minimum 12 meseci? Tako barem pise u ugovoru. Znaci posle 12. meseca trebalo bi da i dalje vazi 50% popusta do sledeceg(povoljnijeg) ugovora.

Popust 50% vazi godinu dana a posle bi trebalo da placas punu cenu :)
Tih prvih 12 meseci od potpisivanja ugovora ne smes da raskidas ugovor jer bi placao naknade za raskid ugovora....

Bedak. :S: Hvala na tumacenju. :wave:

Rekli su mi da smem da smanjim brzinu kad istekne minimalni period trajanja ugovora sto cu i da uradim. Cekam neku novu akciju...

Cekam i ja nove akcije koje ce valjda biti posle 30. juna kad isticu postojece. Za sada koristim net sa telefona. Kad sam bio u poslovnici i otkazao net, radnica me je jedno 10 puta pitala koji je razlog prekida saradnje? Odgovorio sam da napise sta god joj dusa zeli. Svi radnici u poslovnici telekoma u Uzicu kao da su sa kruske pali, bilo sta da ih pitas oni ne znaju, a cesto znaju da budu i strasno neljubazni. Krivo mi je sto nemam mogucnost da probam sbb, nego sam osudjen na ovu bagru i opet moram ici kod njih :mad:

Cekam i ja nove akcije koje ce valjda biti posle 30. juna kad isticu postojece. Za sada koristim net sa telefona. Kad sam bio u poslovnici i otkazao net, radnica me je jedno 10 puta pitala koji je razlog prekida saradnje? Odgovorio sam da napise sta god joj dusa zeli. Svi radnici u poslovnici telekoma u Uzicu kao da su sa kruske pali, bilo sta da ih pitas oni ne znaju, a cesto znaju da budu i strasno neljubazni. Krivo mi je sto nemam mogucnost da probam sbb, nego sam osudjen na ovu bagru i opet moram ici kod njih :mad:

Ni ovi iz Novog Sada nisu nista bolji veruj mi.Ista ti je to bagra ona glupava,neobrazovana,neljubazna...
Takodje bih voleo da mogu da se prebacim na SBB ali sta cu,zivim u jako "lepom" naselju 10KM od Novog Sada,gde je Bog rekao i laku noc i dovidjenja,i samim tim koristim usluge dragog nam Telekoma.

Znaci nema nista ranije od akcija? :( Meni sad istice 11. Juna. A zaboravio da je produzim, kazu moglo je do 31. Maja.

Na sajtu stoji da neke (da ne navodim koje) akcije traju do 30. juna, pa na osnovu toga kontam da posle toga idu nove i nadam se povoljnije. Ne potpisuje mi se ugovor na dve godine nikako, a box ne uzimam zato sto mnogi koji su uzeli koje poznajem imaju probleme sa iptv. Samo mi nije jasno kako su toliko bezobrazni sa cenama :smack:

Zbog skoka evra logicno ce biti da cene ostanu iste ako se jos dodatno i ne povecaju,to jhe uglavnom praksa kod SBB a sad kod Telekoma,pa videcemo?!

Nadam se da ce uskoro opet neka ok akcija. Bio juce kod njih i imaju samo da se umesto 2000 din sto je moj paket placa 1500 din i to mora dve godine ugovor. Bezobrazluk i lopovluk. Umesto da i povecaju brzine oni nista, bas ih briga za sve.

drustvo dajte predloge sta da radimo ako ne obnove promociju 50%. Ja se razmisljam da predjem na SBB net u mixu bih ustedeo 600 din mesecno (sa 2100 na 1500), a morao bih da kupim wlan router, tako da bi se to isplatilo posle pola godine. Nisam pametan :D

Jel si uzeo u obzir i pretplatu za tv?

drustvo dajte predloge sta da radimo ako ne obnove promociju 50%. Ja se razmisljam da predjem na SBB net u mixu bih ustedeo 600 din mesecno (sa 2100 na 1500), a morao bih da kupim wlan router, tako da bi se to isplatilo posle pola godine. Nisam pametan :D

Sbb daje na poklon wifi rutere. Pogledaj na sajtu akciju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno