Šta je novo?

Fotografije - 2012

• Začetnik teme Začetnik teme weasel
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala, hvala drugari. 🙂
Evo jedan portret za promenu. 😛

2886zhu.jpg

Ponovio se Astra pre koji mesec.

Nikon D3100, plus neki objektivi (Jupiter, Mars, Neptun... šta već). 😛

Kad sam tu, i od mene jedan zalazak.

Panorama po sistemu:
3 4
1 2

Svaki kadar 3 fotke za hdr.

Aparat: Canon SX120
Stativ: da
Snimljeno 2012/05/23 19:49:14
Ekspozicija: 0.067s (1/15)
Objektiv: 6mm (35mm = 36mm)
F/Stop: f/3.500
ISO Speed: ISO80

Poslednja izmena:
Ponovio se Astra pre koji mesec.

Nikon D3100, plus neki objektivi (Jupiter, Mars, Neptun... šta već). 😛

[/SIZE]

Alaj si nabudzijo panoramu. 😛 Ok, to je tvoj stil i meni se uvek svidjao. 🙂
Da Nikon D3100 dslr i Nikkor 18-55mmVR Nikkor 55-300mmVR i Nikkor prajm 35mm 1.8G
Sad do kraja godine jos jedan Tamron 17-50mmVC 2.8 da zameni onaj prvi. 😉

Jes' malo ''jača'', čak i po mom ukusu, ali HDR je HDR.

Mada, prethodnih dana nešto ekperimentišem sa exposure fusion tehnikom, pa čim se izveštim još malo, hdr ide u zaborav (kod mene). 🙂

Poslednja izmena:
Panorama je extra 🙂 Jel imas mozda fullHD jednu za pozadinu? 🙂

Aj kad vec off-ujemo, kakvi su Soligor 35-200 macro i Vivitar 28mm f2? 🙂 Sad koristim Canon 50mm 1.8 i on mi je extra ali me zraci sto je to u stvari 100mm kod mene pa ne mogu izbiliza nista da slikam, moram da se odaljavam po 3, 4 metra da bih uhvatio dvoje ljudi 😛

Poslednja izmena:
Nažalost, nemam jer sam zeznuo folder sa obrađenim fotkama (slučajno sam obrisao više fotki), pa mi je najveća obrađena rezolucija ta na koju vodi hyperlink. 🙁

Ok je i ovako, sad sam je stavio 😛

Panorama je extra 🙂 Jel imas mozda fullHD jednu za pozadinu? 🙂

Aj kad vec off-ujemo, kakvi su Soligor 35-200 macro i Vivitar 28mm f2? 🙂 Sad koristim Canon 50mm 1.8 i on mi je extra ali me zraci sto je to u stvari 100mm kod mene pa ne mogu izbiliza nista da slikam, moram da se odaljavam po 3, 4 metra da bih uhvatio dvoje ljudi 😛
Ne bih znao da ti kazem ono sto nisam probao a mislim na vivitar i soligor.
Dobar ti je taj Canon fiksni 50mm 1.8 i nije 100mm vec 50x1.6 (faktor crop senzora za Canon ) pa ispadne da je to zapravo 80mm na lajka formatu.
Pa u tome je fora sto makro ne radi kod dslr kao kod kompakta. 😛
Ista je stvar kad slikas portrete da se odaljis i fotografises. Znaci mogu da slikam makro sa 2 metra a da leptiru naprimer ne smetam.
Zato i ja imam muzicku zelju da ima jedan 85mm 1,8 pa slikam portret sa 5 metara a dof toliko plitak da se cela pozadin lepo muti i daje lep bokeh. 🙂

Ali ja ima micro4/3 😛 Nezgodno je sto mi je to jedini f1.8, tj jedini svetli objektiv i sad ako hocu (kao sinoc) nekog u kaficu da slikam,moram da pomeram ljude za susednim stolom, a kit objektiv je tu neupotrebljiv 🙂

Da, već neke 2 godine.

Je l' te nešto konkretno zanima ili...? 🙂

dscn3229z.jpg

Malo mi je šuza upala u kadar ali ne boli baš tako jako. :S:

dscn3230c.jpg

dscn3241.jpg

Ali ja ima micro4/3 😛 Nezgodno je sto mi je to jedini f1.8, tj jedini svetli objektiv i sad ako hocu (kao sinoc) nekog u kaficu da slikam,moram da pomeram ljude za susednim stolom, a kit objektiv je tu neupotrebljiv 🙂
Pa sta fali da uz kit objektiv nabacis eksterni blic za taj Oly EP1 pa da te Bog vidi. 🙂
A oni inace imaju ugradjeni svetlomer pa proracunavaju fokusnu tacku i jacinu okidanja blica i nemas sta da brines.
Samo koju si lovu dao za njega ako nije tajna? 😛

Djordje gde nadje Nikon iz L serije. Lose je danas to, jer su standardi mnoogo skocili.
No nema veze kad je tu PS sto u tvom slucaju od one ruze najbolje su ispale cipela i farmerice. 😛
Salim se naravno. Evo kroz PS kako moze bar koliko toliko da se malo upristoji fotka. 🙂
dscn3229z.jpg

U pravu si trebao sam ružu obrezati malo. :wave:
L 100 mi je kost u grlu kao i ovaj moj bagoviti mobilni, Samsug Wave II. Štekam sad lovu da uzmem nešto malo ozbiljnije, videću nešto polovno ako bog da.

Nisam kropovao ruzu nego posejao travu na beton, cipelu i farmerice. 😀
Nabavi jedan Canon SX130IS ako ti treba HD video, ako ne mozda nadjes i 120SX isto je dobar za tu cenu a mozda i najbolji na nasem trzistu .
Pozdrav!

Pa sta fali da uz kit objektiv nabacis eksterni blic za taj Oly EP1 pa da te Bog vidi. 🙂
A oni inace imaju ugradjeni svetlomer pa proracunavaju fokusnu tacku i jacinu okidanja blica i nemas sta da brines.
Samo koju si lovu dao za njega ako nije tajna? 😛

Ja ne mogu da ti objasnim koliko je spor fokus na kit objektivu, ali ajde to nekako i da prezivim, najveci problem je sto kad si u mraku on jednostavno ne moze da fokusira, ili ako fokusira to ce bez greske biti ono sto nije trebao da fokusira 😛 Planiram da uzmem blic, ali samo kao totalno sporednu alatku za retke trenutke, nekako najvise volim fotke sa malo svetla, uvece, napolju ili kucni fazon, a blic nikako ne moze da docara atmosferu. Trenutno mi je extra ovaj 50mm iako rucno vrtim fokus, na f1.8 do f2 sa iso 800 fotke su extra u kuci sa jednom sijalicom u hodniku a to je bas ono sto sam hteo, jedino me zraci sto nije recimo 24mm no nema veze, kad skupim parice uzecu Panasonic 20mm f1.7 i onda ce moje muke nestati, fokus sa tim objektivom je mnogo mnogo brzi i precizniji.

Dao sam moj Nikon P300 i dolpatio 50 eur, znaci racunaj ~210 eur. Dobio full kutiju, kit objektiv, 3 baterije, dodatni grip, sam aparat nema tacku na sebi i opalio je nesto preko 8 hiljada slika.

Poslednja izmena:
s16 lep napredak za sitne novce dobio si dosta i sigurno primecujes razliku u kvalitetu slike i mnogo cemu drugome na 4/3 sistemu.

Ja ne mogu da ti objasnim koliko je spor fokus na kit objektivu, ali ajde to nekako i da prezivim, najveci problem je sto kad si u mraku on jednostavno ne moze da fokusira, ili ako fokusira to ce bez greske biti ono sto nije trebao da fokusira 😛 Planiram da uzmem blic, ali samo kao totalno sporednu alatku za retke trenutke, nekako najvise volim fotke sa malo svetla, uvece, napolju ili kucni fazon, a blic nikako ne moze da docara atmosferu. Trenutno mi je extra ovaj 50mm iako rucno vrtim fokus, na f1.8 do f2 sa iso 800 fotke su extra u kuci sa jednom sijalicom u hodniku a to je bas ono sto sam hteo, jedino me zraci sto nije recimo 24mm no nema veze, kad skupim parice uzecu Panasonic 20mm f1.7 i onda ce moje muke nestati, fokus sa tim objektivom je mnogo mnogo brzi i precizniji.

Dao sam moj Nikon P300 i dolpatio 50 eur, znaci racunaj ~210 eur. Dobio full kutiju, kit objektiv, 3 baterije, dodatni grip, sam aparat nema tacku na sebi i opalio je nesto preko 8 hiljada slika.

Citao sam malo na dpreview o tom Olyju. Nemogu da verujem da su izostavili AF lampu upravo za fokusiranje po tezim uslovima. Ili sam ja nesto prevideo. 😀
Odlicno si prosao sa tom cenom i imati jos kompakt sistem kameru je odlicna stvar 🙂
Nerazumem zasto imas averziju prema blicu. To nije onaj prost kao na obicnim kompaktima.
Veruj mi profesionalci bez dobrog blica ne idu ni po danu a kamoli nocu na fotografisanje kada su portreti u pitanju.
Pametni blicevi imaju vise rezima rada. Recimo slow sinhro osvetli ce ti lice ali nece narusiti pozadinu niti atmosferu. Naravno mozes i rucno da podesavas jacinu.
Ja ga koristim i danju gde su senke da samo dosvetli i to se na fotografiji ne vidi.
Nego u pravu si, fiksni su malo nezgodni jer imaju fiksnu zizu. Ali zato su ostri ko zilet i imaju jaku svetlosnu moc. Uzmi navedeni i resio si se briga.
Ja imam 35mm a fali mi 85mm obrnuto od tebe. 😛

Evo dva primera.
Ovo je danju slikano i po ocima nikada ne bi video upotrebu blica. Jedva se i video kad je opalio.

2aj8eaw.jpg

A ova je cista nocna. Ovo je najgore sto moze da se sa blicem uradi i opet je upotrebljivo.
Korisito sam ugradjeni blic, a trebao sam da smanjim intezitet i jos da stavim kutijicu od filma preko blica,sto daje vise mlecno belu boju meksu za fotografisanje.
Al 'ebi ga.

2hwin13.jpg

s16 lep napredak za sitne novce dobio si dosta i sigurno primecujes razliku u kvalitetu slike i mnogo cemu drugome na 4/3 sistemu.

Sitan novac, a razlika nebo i zemlja cak i sa kit objektivom. A kad sam uzeo Canon 50mm f1.8 dobio sam DoF i svetlo, i razliku koju se nisam ni u snu nadao da cu dobiti 😛

Citao sam malo na dpreview o tom Olyju. Nemogu da verujem da su izostavili AF lampu upravo za fokusiranje po tezim uslovima. Ili sam ja nesto prevideo. 😀
Odlicno si prosao sa tom cenom i imati jos kompakt sistem kameru je odlicna stvar 🙂

Nisi nista prevideo, mislim da je tek P3 ima, a samo telo i to blago polovno je oko 600 evrica 😛 Tesko da cu za amoled touch screen, 2 art filtera vise i AF lampu da dam 450 evra vise jer mi apsolutno ni jedno ni drugo a ni trece ne treba 😛 Koliko god ljudi pljuvali po PEN seriji meni je jako gotivna iz amaterske tacke gledista. Meni bolje ne treba 🙂

A za blic, pa kazem, uzecu ga, a ako se uklopimo, sto da ne, al averziju imam bas zbog built-in kompakt bliceva koji kad osinu svi su coravi bar dva minuta.

Npr. (iako sam malkice omasio fokus na prvoj) ja gotivim ovaj fazon fotki:

Mislim da bi blic ovde jednostavno prekinuo atmosferu u tom trenutku, moje glediste je da je poenta bas bila u atmosferi a ne u slikanju. Mrzim kad sevne blic 😛

Danas bas idem da uzmem Vivitar 28mm f2, to bi vec trebalo da bude mnogo upotrebljivije zbog crop-a..

Poslednja izmena:
Mnogo podeksponirano... a ti bar na tom penu imas "najbolji" built in blic, mozes prstom da ga usmeris u plafon 🙂

P1 nema blic 🙂 A znam da je podeksponirano za neke standarde, zato i ne kacim te fotke (sem sad da bih dao primer sta volim) sto bi znacilo da su meni taman 🙂

A ti imas P1 a ne E-pl1...steta. Ma najbitnije je da si ti zadovoljan, a mozes i malo da korigujes u pp.

A ti imas P1 a ne E-pl1...steta. Ma najbitnije je da si ti zadovoljan, a mozes i malo da korigujes u pp.

Bas to, sad sam bas hteo da napisem da ne pokusavam nikom da solim pamet, da me neko ne skapira pogresno 🙂

A za prvu recenicu, pazi imao sam PL1 za 10 evra vise, do duse u losijem stanju, al definitivno je presudio izgled, mnogo gotivim ovaj '70s fazon, jos na sebi ima i onu kozu, meni fenomenalno izgleda 😛

20120528190001resize.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno