Šta je novo?

[SKETCH] Kako Apple moze da poveca ekran iPhone-a na 4" uz minimalne promene

@Boyce meni SGS 2 jako solidno izgleda, na ovoj fotki nije nesto, ali u prirodi je ok :). A sto se tice dizajna MBA, meni su licno mnogo lepsi oni Sleekbook-ovi i ekipa koje je izbacio HP.

@driver Ja mislim da je alu case jer da bi bio celik mora da bude nerdjajuci, a on je skuplji od aluminijuma. Aluminijum na laptopovima donosi dosta prednosti, ako je laptop tezi nema problema ionako ga nosis na ledjima ili u ruci, ali ima jedna mala caka :). Aluminijum dobro provodi toplotu, tako da ako je napolju hladnije aluminijum ce biti leden, ali ako je napolju toplo aluminijum ce se brzo zagrejati i na taj nacin podici temperaturu sto nije bas najsrecnije :). Sa druge strane imas plastiku koja je dobar izolator, ali se ipak brzo zagreje :). Tako da nije bas sve crno belo :).

Gile: Sta znam, ja sam ga gledao u prodavnicama i cackao, ali nije nesto ostavio utisak na mene. Ne volim kad nesto strci i kad odstupa od nekog savrsenog oblika :) Mogu ti poslati skicu za novu verziju mog sajta za kuvanje i videces da uglavnom koristim krugove i zaobljene kvadrate. To je neka moja boles'

@driver Ja mislim da je alu case jer da bi bio celik mora da bude nerdjajuci, a on je skuplji od aluminijuma.
Da li si ikada drzao u ruke iP4(s)?
Odmah bi video da to nije aluminium.

Potrazi na google: "iPhone 4 uses stainless steel frame as antenna"

Sto se stakla na iPhone tice, ja sam vec rekao da to nije telefon za bacanje :) i naravno da ce plastikaneri biti bolji za bacanje na beton, ali svako bira sta mu odgovara.
Meni ne smeta sto moram malo vise da budem pazljiviji sa telefonom.

Pa jeste to, pazljiv si, ali das nekome da te slika ili da mu das da pozove nekoga i padne mu telefon i odeeee... :)

To staklo se lako menja. Problem je samo onaj okvir kad se izgrebe, ulubi ili osteti.

Ne znam, meni je bitan i sam osecaj dok drzim telefon u rukama. To naravno nije presudno, ali ipak pleni. Definitivno deluje kao neka nesvakidasnja i skupa naprava. Moguce je da iP5 bude nesto slabiji po tom pitanju.

Da li si ikada drzao u ruke iP4(s)?
Odmah bi video da to nije aluminium.

Potrazi na google: "iPhone 4 uses stainless steel frame as antenna"

Sto se stakla na iPhone tice, ja sam vec rekao da to nije telefon za bacanje :) i naravno da ce plastikaneri biti bolji za bacanje na beton, ali svako bira sta mu odgovara.
Meni ne smeta sto moram malo vise da budem pazljiviji sa telefonom.

http://images.apple.com/environment/reports/docs/iPhone4S_Product_Environmental_Report_2011.pdf

Ja sam bio ubedjen da je aluminijum, uopste primetio nisam razliku.

@boyce ok :).

@gile: imas pm. Samo da napomenem da sam 3 stranice stavio u jedan fajl (cisto da bih bolje uskladio u PS-u)

Nadam se da je samo rumor.

Sta ce im toliki ekran. Samo ce poremetiti PPI, napraviti fragmentaciju a telefon ce biti veci i stace u manji broj dzepova. Na telefonu mi nije toliko potrebno da imam ogroman ekran, vec da nadjem ono sto mi treba u sto kracem vremenu. Mogu odlicno da pogledam mapu, sajt i sl. na ekranu od 3.5"

Pa da, ali nije tesko i malo skrolovati ako ce to imati za rezultat telefon koji ce biti tanji i manji. Jos uvek se secam moje Motorole V525 koja je mogla da stane u bilo koji dzep. Dok vec od pojave ovim smart telefona ne mogu svuda da ih stavim, vec samo u sire dzepove. Skrolovati za jos pola cm i nije neka zrtva ako telefon moze da stanje u manji dzep.

Nije problem u skrolovanju, ne razumeš potrebu za 4-inčnim ekranom i to je to.

Ok, svako ima svoje afinitete. Niko ne moze da dokaze ciji je pristup bolji. Ja govorim iz mog iskustva sa koriscenjem mobilnog.

Moje misljenje je da mobilni-telefon treba da bude sto mobilniji :)

Ne gledam ja mape svaki dan, ne gledam ni video svaki dan. Ali svaki dan nosim telefon negde (razgovaram, saljem sms i gledam mejl i posecujem moje forume) i bice problem sada leti nositi neke vece telefone. Ja ne nosim one torbice i sl. , a moram i da izadjem iz automobila. Imam jako puno aplikacija na telefonu i sve mi rade sasvim dobro na ovako manjem ekranu. Ako je igrica dobra i ako mi je dosadno dok nesto cekam, mogu da igram igricu i na iPod nano-u :)

Moja 2 centa :)

Ja lično smatram da je mnogima ovde percepcija o veličini totalno nestandarna. Problem je nositi 4-inčni telefon u poređenju sa 3.5-inčnim? Treba vam torbica za takve telefone? Dođe mi da se zapitam da li ste imali nekad 4-inčni telefon i nosili ga u džepu od farmerki. Kolicni su vam džepovi i koliko plitki ako u njih ne možete da stavite barem 5-inčni uređaj? O čemu ovde pričamo? Uzmite isecite kartone u tim dijagonalama i probajte sami, pošto zaista ne kapiram zašto bi bila koja 4+ dijagonala pravila bilo kakav problem.

Druga stvar, udobnije korišćenje na 3.5-inča? Otvorite oči i pogledajte oko sebe, telefoni više nisu ono što su bili, pomerili smo se od Motorole "bebice" i počeli da ih koristimo za mnogo više stvari od čistog pravljenja poziva. Veći ekran na telefonu vam zaista pruža mnogo bolje iskustvo, u svemu bukvalno, niko me neće ubediti u suprotno, Apple ili bilo ko. Navikli ste da vam Apple diktira šta je najbolje za vas, a manite me izgovora da vam eto baš tih 3.5 inča odgovara savršeno. Kada mi neko kaže da nešto preko 4 inča nije više telefon... pa naravno da nije telefon, to je smartfon pobogu, onom kome treba telefon neka kupi nešto najbazičnije. Apple zna da mora da se pomeri sa 3.5-inča dijagonale, a jedva čekam da čujem vaše utiske i vašu priču kada budu stavili 4-inča ili više...

ja znam da je 3.5 knap za mene :) Definitvno, ne bih zeleo da ima vise.

Ok, navedi koje su sve prednosti veceg ekrana? Pa da razmislimo.

Ovde se opet pominju Apple korisnici kao neke ovce (sto me vredja, iako izreka deluje bezazleno) i zapocinje flejm. Molim te da ne idemo u tom pravcu ponovo. Evo ako Apple izda 4" ekran, ja necu reci da je to dobro, tako da tvoja tvrdnja ne stoji.

Ja lično smatram da je mnogima ovde percepcija o veličini totalno nestandarna. Problem je nositi 4-inčni telefon u poređenju sa 3.5-inčnim? Treba vam torbica za takve telefone? Dođe mi da se zapitam da li ste imali nekad 4-inčni telefon i nosili ga u džepu od farmerki. Kolicni su vam džepovi i koliko plitki ako u njih ne možete da stavite barem 5-inčni uređaj? O čemu ovde pričamo? Uzmite isecite kartone u tim dijagonalama i probajte sami, pošto zaista ne kapiram zašto bi bila koja 4+ dijagonala pravila bilo kakav problem.

Druga stvar, udobnije korišćenje na 3.5-inča? Otvorite oči i pogledajte oko sebe, telefoni više nisu ono što su bili, pomerili smo se od Motorole "bebice" i počeli da ih koristimo za mnogo više stvari od čistog pravljenja poziva. Veći ekran na telefonu vam zaista pruža mnogo bolje iskustvo, u svemu bukvalno, niko me neće ubediti u suprotno, Apple ili bilo ko. Navikli ste da vam Apple diktira šta je najbolje za vas, a manite me izgovora da vam eto baš tih 3.5 inča odgovara savršeno. Kada mi neko kaže da nešto preko 4 inča nije više telefon... pa naravno da nije telefon, to je smartfon pobogu, onom kome treba telefon neka kupi nešto najbazičnije. Apple zna da mora da se pomeri sa 3.5-inča dijagonale, a jedva čekam da čujem vaše utiske i vašu priču kada budu stavili 4-inča ili više...

Ko o cemu ti o fanboyevima... da li je toliko tesko na ovom forumu shvatiti da drugaciji ljudi imaju drugacije potrebe? vidis recimo meni je jako glupo kupovati tablet manji od 9.7 inca, sa rezolucijom manjom od 2048×1536, pogotovo od kompanije koja u proseku podrzava 1 naredni major SW update pa ne idem okolo i govorim ljudima da su ovce i fanboyevi. mani se trolovanja, nisi najpametniji na svetu i moras shvatiti da nemaju svi iste potrebe kao i ti i da nista manje od tebe nisu u pravu kada brane svoj izbor.

Ne želim više da navodim ništa, pominjano je zilion puta na forumu. Neka ih neko drugi navodi po x-ti put, ja višem nemam volje da se petljam u ovakve diskusije i kucam kilometarske postove, jer su mišljenja već formirana. Ajde lepo da kažemo da se vama više sviđa tako, a nama ovako, bez ubeđivanja da je ovako ili onako bolje, jer stvarno više postaje gubljenje vremena. Iste stvari se žvaću mesecima i godinama, niko nije bliži nekom zaključku.

@webster

Shvatam ja da su vaše potrebe pogrešne, moje potrebe nisu, u inat kada ne može drugačije. Moram da quote-ujem Igoritzu ovde ""batali poso, lepo ti kazem, ja sam u pravu, ti nisi" :)

Poslednja izmena:
Ko o cemu ti o fanboyevima... da li je toliko tesko na ovom forumu shvatiti da drugaciji ljudi imaju drugacije potrebe? vidis recimo meni je jako glupo kupovati tablet manji od 9.7 inca, sa rezolucijom manjom od 2048×1536, pogotovo od kompanije koja u proseku podrzava 1 naredni major SW update pa ne idem okolo i govorim ljudima da su ovce i fanboyevi. mani se trolovanja, nisi najpametniji na svetu i moras shvatiti da nemaju svi iste potrebe kao i ti i da nista manje od tebe nisu u pravu kada brane svoj izbor.

A je l' majke ti ljudi imaju potrebu da nemaju flash, bluetooth, mass storage, multitasking...?

Nisi spoznao višu istinu Stig - sve što je Apple zamislio treba tako da bude. Hebeš ovo više, idem da igram Minesweeper - produktivnije je od "trolovanja" ovde...

Ja sam naveo zasto volim manji ekran i zasto se nadam da ce ostati na tome. Evo jos jednom razloga:

- PPI koji je fantastican na iP4(s)
- Fragmentacija. Samo ce developerima otezati posao oko kreiranja novih aplikacija i isto tako aplikacija nece imati isti usability na vise ekrana. Ovako ili se pravi za iPhone/iPod Touch (retina ili ne), ili za iPad (retina ili ne). Bogu hvala sve je vise posebnih verzija za oba uredjaja, ali sta raditi sa uredjajem koji je za koji procenat veci od postojecih, a i dalje nije iPad. Da li ubaciti vise informacija na ekran, ili povecati UI elemente ili sta vec. Definitivno tema za razmisljanje.
- Velicina uredjaja (mobilnog telefona) koja treba da je manja a ne veca. Vecini ljudi ovo itekako odgovara.

Neka neko ukratko navede razloge na jednom mestu za veci ekran (od tih 0.5 incha (sto je 1.27 cm kaze google)) pa da svi razmislimo. To ce se naravno rasporediti na sve strane, ali da li je onda vredno uopste...

-PPI se moze zadrzati ili povecati.
-Developeri dobijaju platu da pisu/odrzavaju aplikacije, ne vidim sto bi trebalo da im bude lako. A i najmanji je problem malo promijeniti dizajn (povecati i pomjeriti ikonice).
-Vecini ljudi odgovara ~4", telefoni te velicine nisu preveliki, lako staju u dzep i mnogo su upotrebljiviji.

P.S. Ekran nije veci za 0.5 inca, nego mu je dijagonala veca za 0.5 inca, a ako uzmemo da je odnos stranica 16:10, povrsina ekrana je 20% veca.

Ok, cenim na odgovoru, mozemo nastaviti diskusiju u tom smeru, da razradimo stvari:

- Ako se ne menja rezolucija, PPI ce se smanjiti (nedao bog).
- Da ali problem je da ce mozda morati da se vrsi poseban usability test za taj nesto veci ekran. To su sve sitnice, ali samo povecavaju vreme razvoja programa (verovatno ce povecati i velicinu apps-a) sto samo usporava razvoj.
- Ne bih se slozio da vecini ljudi traba veci ekran i veci telefon. To mozda nama naprednijim korisnicima, ali ostali ljudi koji telefon najpre koriste za telefoniranje, poruke i mejl to ne zele. Ja svaki dan slusam i muziku na njemu, a svaka aplikacija mi je sasvim upotrebljiva sa ovim ekranom. Mozda se sada gura da telefon bude mnogima jedini nacin povezivanja na internet, ali meni je samo nuzni, kada nisam pored kompa. Kupicu iPad uskoro pa cu i to da popunim. Jos jednom da napomenem da mi zaista treba smart telefon (kupio sam jos iPhone 2G one prve godine) i da imam zaista dosta aplikacija i svaki dan nesto uploadujem/downloadujem na njega.

To sam i mislio, po dijagonali. Tih 0.5 incha ce se rasporediti na sve strane, jer verujem da ce se tako interfejs "rasiriti" - na sve strane.

Imam jedno pitanje za tebe, gde primetis prednost i zasto ti je toliko bitan PPI na 3.5 ekranu?

Po logici Vas koji podrzavate vece ekrane, kod koje dijagonale bi trebalo da stane rast velicine ekrana za smartphones?

Kada ljudi ne budu više kupovali, a zašto 3.5, može sve fino i na 2.4.

retina PPI je bitan jer ce jednom za svagde resiti problem "rezolucije" i velicine UI elemenata...

najverovatnije ne mozes da razumes ovo ali nije daleko dan kad ces videti i prakticnu primenu ;)

Imam jedno pitanje za tebe, gde primetis prednost i zasto ti je toliko bitan PPI na 3.5 ekranu?

Ja se ne vracam vise na ekran sa nizim PPI-em. Meni je to jako bitno i nisam kupovao iPad sve dok nije izasao ovaj sa retina ekranom. Oci su mi zacaklile kad sam video da ce mozda izaci MB Pro sa retina ekranom. Ogromna je razlika. Ja na IP4 mogu da citam i mnoge stranice a da ne koristim zoom. Ako ce ekran biti veci, a nizi PPI onda mu sve dodje na isto, samo ce slova da budu manje citka.

Nazad
Vrh Dno