Šta je novo?

AMD To Drop Radeon HD 2000/3000/4000 Catalyst Support

Ne dramite previše. Kada su prestali da podržavaju X seriju grafičkih karti, ostali su legacy drajveri koji su posle još update-ovani par puta da bi se ispravile neke bitne greške koje su pronađene u međuvremenu, a evo moj X800 XT u staroj mašini i dalje radi bez problema sa njima.

Linux je problem. Nove verzije Linux distribucija donesu obično i novi X.org server koji neće raditi sa starim drajverima. Ako AMD odstrani podršku u novim drajverima za stariji hardver, to znači da korisnici tih kartica neće moći da koriste vlasnički frglx drajver, tako da im ostaju samo open drajveri sa kojima će 3D igre raditi lošije ili neće raditi uopšte.

činjenica 1: AMD NIKADA nije objavio da UKIDA PODRSKU za svoje "pre-DX11" kartice!!
činjenica 2: Umesto dosadasnjih updateova drajvera na mesecnom nivou, DX9/DX10 kartice ce dobijati updateove na tromesecnom nivou

Pitam se kada ce i da da li ce se ikada praviti razlika izmedju GLASINA i INFORMACIJA??

al dramite neverovatno :)

i da izbace podrsku u novijim drajverima imacete starije funkcionalne drajvere za buduca pokoljenja :) pa tako je uvek funkcionisalo. i onako se za te serije ne dobija nista sa novim drajverima koliko dugo ? mnogo dugo iz perspektive koliko izlazi brzo nov hardver... pa vec 5000 serija slabo kad dobije ubrzanje sa novijim drajverom

i da izbace podrsku u novijim drajverima imacete starije funkcionalne drajvere za buduca pokoljenja :) pa tako je uvek funkcionisalo.

Nije ako si na Linux-u. Za razliku od Nevidije koja u svojim drajverima podržava sve od GeForce 6xxx na ovamo, a održava i legacy Linux drajver za starije kartice, ATI brzo izbaciju podršku za ranije modele. Kada im prođe ova predstojeća seča podrške doćićemo u situaciju da ljudi koji su kupili grafičke kartice pre samo tri godine neće moći da se igraju na njima.

i da izbace podrsku u novijim drajverima imacete starije funkcionalne drajvere za buduca pokoljenja :) pa tako je uvek funkcionisalo. i onako se za te serije ne dobija nista sa novim drajverima koliko dugo ? mnogo dugo iz perspektive koliko izlazi brzo nov hardver... pa vec 5000 serija slabo kad dobije ubrzanje sa novijim drajverom

Kao što već rekoh, problem su profili za novije igre. Pa Rage, Skyrim, Deus Ex... i brdo igara je čak i na najnovijim kartama bilo skoro ne igrivi na AMD-u dok nisu izbačene zakrpe u drajverima :)

Kao što već rekoh, problem su profili za novije igre. Pa Rage, Skyrim, Deus Ex... i brdo igara je čak i na najnovijim kartama bilo skoro ne igrivi na AMD-u dok nisu izbačene zakrpe u drajverima :)

Opet glupetas, sta mislis da ako nastavljas da ponavljas da Rage nije radio
kod tvog komsije(nisi znao da podesis),automatski drugima nije radilo, vec sam
ti rekao da nisi u pravu, ja imam HD3850 i 5850 i na obe je igra radila.
Sto se tice Skyrim-a, igra je radila cim je izasla, ali igra po meni fail pa je nisam
igrao duze od par dana da bi mogao komentarisem trenutno stanje,
uglavnom igra je po izlasku radila perfektno bez ikakvih 'zakrpa'.
Deus Ex nisam igrao, nego kakvo je to 'brdo igara' koje ne rade?! :) :)
Slobodno otvori neku temu 'brdo igara koje ne rade na AMD kartama' ili sl. cisto
da ne spamujes ovde...a ja cu(veruj mi)uz argumentovane dokaze veoma lako da te demantujem ;)

Nego sto se tice odluke AMD-a da ne izbacuje WHQL svaki mesec za starije radeone,
kako ce korisnici primeteti razliku kada drajveri konstantno leak-uju? :)
Ironicno nije kao da MS WHQL garantuje kvalitet. Licno mnogo cesce koristim
procurele drajvre.

Te igre su radile, ali su radile bolje kada je izasao drajver/profil za njih i reseni su neki bagovi u Rage koliko se secam radila je igra u startu ali uz neke graficke bagove i losije performanse.... Sve te igre su mogle da se igraju cim su izasle, ali su drajveri doneli neka poboljsanja.

Najjaci fazon je to sto nam AMD nudi u odnosu na tu zastarelu i pregazenu 4xxx seriju :) :d 4870=5770=6770=7770 :d s'tim da ova poslednja najmanje trosi i najbolje se klokuje, ma sjajan napredak za 3 godine :d

Slepci bre, pa ta 4870 iz mali oc i dalje lepo gura dx9 i dx10 igre i na full hd, mali kompromis oko AA i to je to.

Da su nam ponudili graficke jacine 7850 i 7870 za 150/170e sa tendencijama pada za 10-ak jura na jesen pa da lepo svi pokupujemo tu njihovu najnoviju tehnologiju i uzivamo u friskim drajverima :d Slepci.

Jbem ti ja 3 godine ''napretka'' kada dobijes 20% bolje performasne od 5850 a moras da je prodas 100e i doplatis 120e za raspalu 7850.

A ni Nvidia nista nije bolja.

Kao što već rekoh, problem su profili za novije igre. Pa Rage, Skyrim, Deus Ex... i brdo igara je čak i na najnovijim kartama bilo skoro ne igrivi na AMD-u dok nisu izbačene zakrpe u drajverima

@rAMA

Ja sam godinama na amd grafickim i jedina igra koja nije radila je Rage koji nisam ni probao :d Toliko o tome, mnogo si bre ''zelen'' :d

Poslednja izmena:
Znaci ja sa 4870x2 da placem... meni ovi profili znace ko leba, bez njih radi 1 jezgro... a i sada nije sve optimizovano da koristi oba (kako gde procene da ima svrhe). Bice zabavno... a karta daje 20k u Vantage default testu... >10% manje nego 6970.

Nema lele, nego je ovo veoma pametan potez AMD-a, te kartice su za otpad i dovoljno su bile u funkciji, donekle će samo Ati 4890 ostati upotrebljiva kartica, ostale su za smeće odavno. Treba se ići napred a ne do u nedogled podržavati zastareli hardver !

LOL, ja sam se sa svojom "smećarskom" GTS 250 naigrao svih igara koje su izašle do sad... get real...

Ljudi, sta je vama. I da gase, skinete poslednji oficijelni drajver, gurate sa njim, sve igre ce vam raditi koje su izasle do tog trenutka, a i kasnije igre ce raditi ako podrzavaju 2/3/4xxx seriju. Ako novije igre ne budu podrzavale te serije, dzabe vam i novi drajveri.

a cekaj sta je problem sto ces hteti da igras crysis 4 na 4850 ? na linuxu ? o cemu pricamo mi ovde :) brdo igara je uvek bilo igrivo na AMD-u kada su igre izasle, dodatnim ispravkama u drajverima su se perfomanse samo dizale... evo ja furam ATI/AMD od momenta kada je izasla 4870 i posle sam uzeo kada je izasla 5870, i kazem da to sto ti pricas nije istina :d

Also with regards to Windows 8 support for the AMD Radeon™ HD 2000, 3000, 4000 Series of products; the In-the-box AMD Graphics driver that ships with Windows 8 will include support for the AMD Radeon HD 2000, 3000, and 4000 Series, and it will support the WDDM 1.1 driver level features. The AMD Catalyst driver for Windows 8 will only include support for WDDM 1.2 support products (AMD Radeon HD 5000 and later).

Ovo je pravo pitanje - da li ce ti MS drajveri imati sve mogucnosti postojecih ATI drajvera (max iskoriscenje performansi hardvera, mogucnost podesavanja kao u ATI Control Panel...), ili ce biti neko ograniceno i osakaceno smece...

Opet glupetas, sta mislis da ako nastavljas da ponavljas da Rage nije radio
kod tvog komsije(nisi znao da podesis),automatski drugima nije radilo, vec sam
ti rekao da nisi u pravu, ja imam HD3850 i 5850 i na obe je igra radila.
Sto se tice Skyrim-a, igra je radila cim je izasla, ali igra po meni fail pa je nisam
igrao duze od par dana da bi mogao komentarisem trenutno stanje,
uglavnom igra je po izlasku radila perfektno bez ikakvih 'zakrpa'.
Deus Ex nisam igrao, nego kakvo je to 'brdo igara' koje ne rade?! :) :)
Slobodno otvori neku temu 'brdo igara koje ne rade na AMD kartama' ili sl. cisto
da ne spamujes ovde...a ja cu(veruj mi)uz argumentovane dokaze veoma lako da te demantujem ;)

Nego sto se tice odluke AMD-a da ne izbacuje WHQL svaki mesec za starije radeone,
kako ce korisnici primeteti razliku kada drajveri konstantno leak-uju? :)
Ironicno nije kao da MS WHQL garantuje kvalitet. Licno mnogo cesce koristim
procurele drajvre.

Ne lupetam gluposti, nego znam kroz kakve probleme lik prolazi :D

On je prinuđen da koristi AMD, zato što mu to donose pare, pošto mašine koristi za razbijanje kodova telefona. Ima 6850 CF na jednoj mašini i 6950 na drugoj. Znam da je do profila imao problema sa performansama u nabrojanim igrama, tu je bio i BF3, dirt 3.... Nije svejedno kad ti pre driajvera radi u 30-40 fps-a, a posle u konsatnih 60. I da mu pored toga u 80% igara u startu nije radio CF na prvoj mašini, makar dok ne izbace profil. Mislim nije to problem, pošto zakrpa dođe tog ili sledećeg dana, ali sad ovima sa 4870/4890 će itekako biti problem :)

Uostalom ima profil ovde, pa mu mogu reći da se javi ako treba....

http://forum.benchmark.rs/member.php?23780-dekoder

Poslednja izmena:
...to ga verovatno CF zeza. Driveri ne mogu toliko da poprave FPS, sa 30-40 na 60, a na single GPU karti. Barem meni nije poznat taj fenomen.

Naravno da CF zeza u takvim situacijama, ali bilo je i par tih igara koje su bez fiksa zezale i na single gpu karti.

Ne lupetam gluposti, nego znam kroz kakve probleme lik prolazi :D

On je prinuđen da koristi AMD, zato što mu to donose pare, pošto mašine koristi za razbijanje kodova telefona. Ima 6850 CF na jednoj mašini i 6950 na drugoj. Znam da je do profila imao problema sa performansama u nabrojanim igrama, tu je bio i BF3, dirt 3.... Nije svejedno kad ti pre driajvera radi u 30-40 fps-a, a posle u konsatnih 60. I da mu pored toga u 80% igara u startu nije radio CF na prvoj mašini, makar dok ne izbace profil. Mislim nije to problem, pošto zakrpa dođe tog ili sledećeg dana, ali sad ovima sa 4870/4890 će itekako biti problem :)

Uostalom ima profil ovde, pa mu mogu reći da se javi ako treba....

http://forum.benchmark.rs/member.php?23780-dekoder

Spustas loptu i najednom sve svodis na CF problem, a sam kazes:
Mislim nije to problem, pošto zakrpa dođe tog ili sledećeg dana

A najednom ono "brdo igara" se pretvara u kao sto rece:
par tih igara koje su bez fiksa zezale i na single gpu karti
:)

Ali par tih igara su bile vrlo bitne igre. A za Rage, Skyrim, Deus Ex, Dirt 3, Crysis 2, BF3 iako je par igara, ali ipak je to par najbitnijih igara, a post launch driver zakrpe su na svim tim igrama značile dosta i na single gpu karti.

I sad će neko sa 4870/4890 morati da gleda u pasulj, da li će neka nova igra koju u stvari ove karte mogu da teraju na nekim pristojnim podešavanjima raditi 30% posto gore (što itekako znači na malo slabijim kartama) ili patiti od nekih drugih problema (poput rage-a ili dirt 3 koji su bili ne igrivi) zato što njima neće biti dostupni fixevi.

Mada ja takvih problema neću imati, tako da više ni neću pisati o tome, a vi slobodno otpozdravljajte ovu odluku AMD-a. A sutra, prekosutra kad povuku redovnu podršku za 5xxx seriju, a možda još budemo u ovoj generaciji konzola, vrag će biti kriv kada neke multiplatforme koje bi trebalo da može da tera i 4870, neće raditi kako trebaju. Nije ovo moj rat, ako ste vi zadovljni, zadovoljan sam i ja :)

Poslednja izmena:
Kako su ovi iz zelenog tabora zabrinuti za podrsku za AMD karte. Prosto da se suza pusti. Rekli su iz AMD da nece mjesecno izbacati drajvere nego kvartalno i sto sad?! Ko kaze da nece izbaciti AP ako vide da neka igra ne radi kako treba?

Ali par tih igara su bile vrlo bitne igre. A za Rage, Skyrim, Deus Ex, Dirt 3, Crysis 2, BF3 iako je par igara, ali ipak je to par najbitnijih igara, a post launch driver zakrpe su na svim tim igrama značile dosta i na single gpu karti.

Ovo te neko slagao, jer od tih svih igara koje si nabrojao jedino za Rage se trebao ubaciti patch... Igrao sam Skyrmi, DE i BF3 na starim i sad na novim driverima i isto radi.

DE je svremena na vreme pucao sa starim drajverima, isto je bez fixa pucao i Dirt 3. Skyrim i BF3 su radili barem 20-30% bolje sa prvim drajverima, dok je Skyrim patio od micro stuttering-a :)

Tp što se moglo igrati, ne znači da je radilo "punom" parom...

Ali kao što rekoh to stvarno nije moj problem :)

Poslednja izmena:
Ja nemam obicaj da cesto menjam drivere, koristim ab osd i pratim gpu zauzece, ali se ne secam da sam imao problema sa tim igrama koje si nabrojao. Sve je to islo preko 95% i klizilo. Mozda kod tvog drugara cpu gusi kartu?

edit:
...da sam imao te probleme o kojima pricas sigurno moj izbor ne bi ponovo bio ATi. Pre par godina kada sam uzeo prvu ATi karticu imao sam problema oko drivera, instalacije i podesavanja, ali posle ili su popravili drivere ili sam usao u fazon, tako da sada sve radi kao podmazano.
Skrymi je imao stuttering u zatvorenom prostoru, ali to nije do drivera i kartice, jer su taj problem imali i na NV karticama, tj. vecina koja je igru mogla da pusti sve na ultra i da im ostane zakucano na 60fpsa. Onda se pojavljivao lag koji je bio resiv na vise nacina.

Poslednja izmena:
Rage, Skyrim, Deus Ex, Dirt 3, Crysis 2, BF3 iako je par igara, ali ipak je to par najbitnijih igara, a post launch driver zakrpe su na svim tim igrama značile dosta i na single gpu karti.

Poenta je da po protrebi(kada ti ponestane navoda, jer licno iskustvo i znanje nemas)
menjas teze bezuspesno :)
I stalno ponavljas da igre nisu radile a vecina ljudi ti je vec potvrdila suprotno..ponovo sebi
uskaces u usta.

Mada ja takvih problema neću imati, tako da više ni neću pisati o tome

Ne rezazumem, preci ces na AMD Dx11 kartu, da bi imao cescu podrsku?!
Jer nvidia vec ima pordsku(sto se vremenskog intervala tice) na nivou buduce
Radeon dx10 podrske. :)

Poenta je da po protrebi(kada ti ponestane navoda, jer licno iskustvo i znanje nemas)
menjas teze bezuspesno :)
I stalno ponavljas da igre nisu radile a vecina ljudi ti je vec potvrdila suprotno..ponovo sebi
uskaces u usta.

Nisam nigde spomenuo da igre ne rade (osim za rage i pucanja u dirt i DE), već kako rade. A to je da nisu radile onako kako su radile posle hotfixeva. Očito ja i ti imamo različite pojmove kada kažemo "radi". Ja pod time ne mislim da imaš sliku i 30fps-a, već da su maksimalno iskorišćeni kapaciteti GPU-a ;)

U i igrama koje sam nabrojao bilo je vidljive razlike u performansama pre i posle hotfixeva. A da ne spominjem CF, pošto je to iluzorno spominjati.

I naravno da i nvidia ima takvih problema, koji se sređuju drajverima, imao ih je i Batman, pa i isti taj Rage, i isto bih u vezi zelenih frkisao da ukinu podršku u driverima za recimo g80, ili g92. To nema veze sa time da li je u pitanju, amd ili nvidia.

Poslednja izmena:
Očito ja i ti imamo različite pojmove kada kažemo "radi"

Da, ti si fanboy :)

Prvo kazes:
brdo igara je čak i na najnovijim kartama bilo skoro ne igrivi na AMD
Pa onda to brdo postade par njih, pa par njih postade 7 najbitnijih igara i na kraju filozofija sta to znaci da igra "radi" :)

Rage i Dirt3 radile su na HD3850 na 40+ fps i na 5850 na zakucanih 60fps. Po meni,
igre rade...:D

Pa support za te serije još nije izbačen, biće tek od 12.7 serije drivera.

A onda ćemo da vidimo kako će i koliko da izbacuju hotfixeve za izbačene serije karti :)

Ali eto još jednog dokaza da su hotfixevi itekako potrebni ;)

Poslednja izmena:
Pa support za te serije još nije izbačen, biće tek od 12.7 serije drivera.

A onda ćemo da vidimo kako će i koliko da izbacuju hotfixeve za izbačene serije karti :)

Ali eto još jednog dokaza da su hotfixevi itekako potrebni ;)

Molim te sta je to tacno sto ti pricinjava toliko zadovoljstvo kada ovako socno FUD-ujes po forumu? Podeli sa nama, please!

u prvom postu je bilo reci o linix drajverima nedjo^^
da li ce ili ne amd da prekine njih da osvezava za starije kartice?

Vrh Dno