Šta je novo?

AMD To Drop Radeon HD 2000/3000/4000 Catalyst Support

Rapture

Slavan
Učlanjen(a)
10.08.2008
Poena
485
AMD To Drop Radeon HD 2000/3000/4000 Catalyst Support

his summer, around the time of Catalyst 12.7, AMD will be dropping support for pre-Evergreen hardware from their proprietary graphics driver. This means that the Radeon HD 2000/3000/4000 series will cease to be supported by the mainline driver. The support will live on in a legacy branch of Catalyst, but that branch for Linux users will not be updated with new X.Org Server and Linux kernel support.

At the moment I don't know for certain whether the HD 2000/3000/4000 series support will be removed from the Windows Catalyst driver too, but it looks that way and I would assume so as the ~40-million-line Catalyst driver code-base is largely shared across platforms. The last time AMD dropped hardware support from their mainline Catalyst code-base, they did it at the same time for Windows and Linux. At least Windows users have the benefit of Microsoft maintaining a stable API/ABI for Windows so that the current driver will continue working for the foreseeable future. Even with AMD's older legacy Catalyst driver, they have made new releases to support Windows updates. On Linux, this isn't so easy.

Ajde da ukinu samo seriju 2000 to bi razumeo koliko toliko, ali 3000 i 4000? Serija 4000 je pandan GF 200 seriji, sigurno ima ljudi koji jos teraju te kartice - jedan Radeon 4870 je sigurno jos upotrebljiv. Kod nVidie su 8 godina stare kartice jos uvek podržane u zadnjim drajverima, a ovde AMD planira da ukine podršku ni 4 godine staroj arhitektruri... lele :zgran:

Poslednja izmena:
Nema lele, nego je ovo veoma pametan potez AMD-a, te kartice su za otpad i dovoljno su bile u funkciji, donekle će samo Ati 4890 ostati upotrebljiva kartica, ostale su za smeće odavno. Treba se ići napred a ne do u nedogled podržavati zastareli hardver !

Ovo je za Linux korisnike najvise..Kad ukinu zvanicu podrsku za win to vec stvara problem..
Ovo mi vise lici na potez iz ocaja,sve mi mirise na lose finansijsko stanje pa primoravaju da se poveca broj kupaca
novijih kartica..

Poslednja izmena:
Pa meni je ovo veoma logičan potez, trebalo bi i Nvidia da ukine podršku uza sve kartice koje su starije od 4 godine, jer nema smisla do u nedogled podržavati nešto što je izgubilo svaki smisao u ovom modernom dobu.

Što se tiče Linux korisnika, ostaće podrška u samom Kernelu, a pametni korisnici će skinuti poslednji drajver za HD 2xxx, 3xxx i 4xxx serije na vreme, i onda neće biti nikakvih problema.

Pa meni je ovo veoma logičan potez, trebalo bi i Nvidia da ukine podršku uza sve kartice koje su starije od 4 godine, jer nema smisla do u nedogled podržavati nešto što je izgubilo svaki smisao u ovom modernom dobu.

Druže jel Ti radiš u AMD ili...!? Ne kapiram Tvoje opservacije na temu, ali uopšte!

Pa meni je ovo veoma logičan potez, trebalo bi i Nvidia da ukine podršku uza sve kartice koje su starije od 4 godine, jer nema smisla do u nedogled podržavati nešto što je izgubilo svaki smisao u ovom modernom dobu...
Radeon HD4870 koji je izgubio svaku smisao je po performansama tu negde as tvojim ultra moćnim i modernim HD6790.

Bravo :d
Kosta, ima ljudi koji su zadovoljni sa svojim starim hardverom i ovo je cisto forsiranje da se kupuje novi, potencijalno nepotrebno jaci hardver. Sta ce nekome jace od stare 8400GS npr za surfovanje po netu?
Mogli su usput da izbace 5k i 6k seriju, jer je to zastarela arhitektura, i 40nm proizvodni proces...

Kakva crna stara 8400GS?? Moja 8400GS ulaže zvaničan protest i napominje da pored surfa može da pušta i 1080p video i da može da tera World Of Tanks na mašini iz potpisa! :p
Serija HD4000 svakako nije za bacanje ni u jednom smislu-pomalo čudan potez AMD-a ! :zgran:

Serija HD4000 svakako nije za bacanje ni u jednom smislu-pomalo čudan potez AMD-a ! :zgran:

+1 Slazem se. U glavnom PC-u sam imao do skoro 4850 i odlicno me je sluzila. Stvarno ne razumem ovaj potez AMD-a.

Za HD4xxx i starije karte sa novijim drajverima se ne dobija nista. E, ko ima x2 je naj....

Potreban je napredak na polju softvera. Hardver je vec dovoljno ispred, ali tesko da ces kao consumer freak to da razumes :D

Potreban je napredak na polju softvera. Hardver je vec dovoljno ispred, ali tesko da ces kao consumer freak to da razumes :D

Pa napredak je i ovde ostvaren, i to bitan napredak. Naravno, ne i dovoljan, tu se slažem sa tobom potpuno. Nažalost, malo je kvalitetno pisanih tj. malo je veoma optimizovanih programa i drajvera, to stoji. E sad, zbog čega je to tako, to već ne bih znao da kažem pa zbog toga neću da mlatnem nešto.

GeForce 8800 serija ce biti izbacena najranije za jedno 2-3 godine, nakon sto GeForce 6 i 7 serije budu katapultirane.

Opustite se ljudi. Ne vidim zašto postojeći drajveri ne bi još dugo radili sasvim kako treba.

Pa naravno da ce raditi. Ubrzanja od novih drivera nece biti sigurno ali to ne znaci da ce karte biti neupotrebljive tako da ne razumem uopste cemu dizanje frke oko ovoga. Jel moguce da ste ovaj potez shvatili kao da ove grafike sada treba baciti u kantu?!

Ne svidja mi se ovaj potez ni malo.
Te karte su mnogim ljudima upotrebljive za stosta.
To znaci da u nekom buducem kernelu (mislim na linux) nece raditi. Ok bice opensource drajver, ali on je cesto solidno sporiji u 3d.
Sto se windowsa tice, znaci li ovo da nece biti podrske za win8?

Strasno,na drugom kompu imam 4890 i sve jos uvek radi na njoj,stvarno ne vidim cvrst razlog ovakve odluke. I dan danas se igram i na njoj,gura fino s' obzirom kada se pojavila i koliko je "stara". Definitivno ce biti ovo, da zele sto vise korisnika da okrenu ka kupovini novije serije kartica.

Poslednja izmena:
Nema lele, nego je ovo veoma pametan potez AMD-a, te kartice su za otpad i dovoljno su bile u funkciji, donekle će samo Ati 4890 ostati upotrebljiva kartica, ostale su za smeće odavno. Treba se ići napred a ne do u nedogled podržavati zastareli hardver !
stvarno momak nemoj da se brukaš. postoje ljudi koji imaju starije kartice koje apsolutno zadovoljavaju njihove potrebe. nema svako vremena da igra sve nove igre koje izađu, nego igra par proverenih igara koje mu garantuju dobru zabavu, a koje rade savršeno i na starijim karticama. ja recimo na kompjuteru imam instaliran samo world of tanks i on mi radi odlično na kartici koja nije čak ni serija 4, nego 3. a trebao bi da radi još bolje s obzirom na to kako je ružna grafika. dakle potrebna je bolja optimizacija softvera, ne hardvera. pogledaj samo šta je u aktuelnim konzolama. i to bi nazvao zastarelim hardverom? a vidiš kakve reuzltate daje. stvarno koliko imaš godina?

JA SE JOŠ UVEK IGRAM NA VOODOO 3 KARTICI!! ali to je nešto što ti nikad nećeš shvatiti očigledno, jer ne znaš ni šta je bio 3dfx i kakvo je to vreme bilo... jer da znaš ne bi tako pisao. stvarno me sramota nekad na tuđi red kad neko lupi ovako nešto.

Imam 6950 u jednom, 4850 u drugom i u HTCP-u Ge-Force 430 kartice. Što se tiče 4850 radi u fil HD na 24" WoT, Call of Duty, Crysis 1, Stalker i još gomila igara. Sve današnje igre se prave za konzole, prvenstveno, pa se preprave za PS. Ako nekome "zapinje" grafika, to je do očajne optimizacije od strane proizvođača igara. Za udobno igranje dovoljno je 2 jezgra na 3GHz, 4 GB rama, i grafika u rangu 4870. Ovo znam pošto imam i računar sa 8GB DDR3 i 4 jezgra na 3,6GHz i 6950 u prvom računaru, pa se ne vidi neka razlika u igrama. 8GB mi samo treba za virtualne mašine inače bi bilo neiskorišteno, dobro Win 7 zna da ih iskoristi, ali se to u praksi malo oseti.

E ako ne vidis razliku u igrama izmedju te 2 masine svaka ti cast. :D

Glupo je ugasiti podrsku za graficke karte koje su brze i bolje od konzolaskih grafika. Sve te "stare" karte mogu da guraju novije naslove koji su portovi sa konzola.

Glupo je ugasiti podrsku za graficke karte koje su brze i bolje od konzolaskih grafika. Sve te "stare" karte mogu da guraju novije naslove koji su portovi sa konzola.

Upravo tako.

Pa naravno da ce raditi. Ubrzanja od novih drivera nece biti sigurno ali to ne znaci da ce karte biti neupotrebljive tako da ne razumem uopste cemu dizanje frke oko ovoga. Jel moguce da ste ovaj potez shvatili kao da ove grafike sada treba baciti u kantu?!

Naravno da će raditi sadašnji driveri, i nije toliko bitno ubrzanje od novih drivera koliko profili za nove naslove. A pogotovo kod AMD-a se dešava da nove igre rade dosta lošije dok ne izbace odgovarajući profil u drajverima.

@ RecklessLife

Ok, nije nikakav problem, rešili smo nesporazum. Sve je cool. :)

@ ed_hunter

Ja sam 1980. godište i dobro se sećam vremena 286. i 386. računara, imao sam oba. Tako da nemoj da pričaš napamet, imam 32. godine i prililčno se dobro sećam šta je od hardvera kada izlazilo. To što ja STOJIM iza onoga što kažem, je isključivo moja stvar, a ne da se neko nađe uvređenim. Ja nemam nameru nikog da vređam, ok, razumem da ljudi nemaju ni potrebe ni para da kupe nove grafike niti igraju neke zahtevne igre, pa oni će u svakom slučaju koristiti taj budući AMD Catalyst 12.6 drajver i neće biti problema.

Jednostavno sačuvaj taj drajver i nemoj ga nikada brisati, takođe skini budući Linux 12.6 drajver i skladišti ga na sigurnom mestu i NIKADA nećeš imati problema. Ionako se nikakve koristi od novih drajvera ne osete u generaciji starijim od HD 5800 i HD 5700, tako da apsolutno ne vidim razlog za ovoliku paniku.

Što se tiče toga da neke najnovije igre rade loše dok AMD ne izbaci profile za njih, tu se slažem. Ali opet, AMD to uradi u roku od dve nedelje, i problem se brzo reši.

Ne dramite previše. Kada su prestali da podržavaju X seriju grafičkih karti, ostali su legacy drajveri koji su posle još update-ovani par puta da bi se ispravile neke bitne greške koje su pronađene u međuvremenu, a evo moj X800 XT u staroj mašini i dalje radi bez problema sa njima.

AMD is NOT dropping Radeon HD 2000, 3000 and 4000 Series Catalyst Support!

Ovo se zove hoces k@kis,neces k@kis :d

AMD: AMD will be moving the AMD Radeon™ HD 2000, AMD Radeon HD 3000, and AMD Radeon HD 4000 Series of products to a new driver support model. We will continue to support the mentioned products in our Catalyst releases, but we’re moving their updates to a quarterly basis, whereas our AMD Radeon HD 5000 and later products will continue to see monthly updates. The Quarterly Catalyst releases will focus on resolving application specific issues and critical updates. The reason for the shift in support policy is largely due to the fact that the AMD Radeon HD 2000, AMD Radeon HD 3000, and AMD Radeon HD 4000 Series have been optimized to their maximum potential from a performance and feature perspective. The 8.97 based driver, released in May 2012 will be the first driver for the AMD Radeon HD 2000, AMD Radeon HD 3000, and AMD Radeon HD 4000 Series under the new support model; it is an extremely stable and robust driver branch for these products and will be the baseline for our quarterly updates.

Our main development and testing efforts will now be focused on the AMD Radeon™ HD 5000 and later products. This is the best use of our resources, as the AMD Radeon HD 5000, AMD Radeon HD 6000, AMD Radeon HD 7000, and future products have the greatest potential for further performance and feature enhancements.

Also with regards to Windows 8 support for the AMD Radeon™ HD 2000, 3000, 4000 Series of products; the In-the-box AMD Graphics driver that ships with Windows 8 will include support for the AMD Radeon HD 2000, 3000, and 4000 Series, and it will support the WDDM 1.1 driver level features. The AMD Catalyst driver for Windows 8 will only include support for WDDM 1.2 support products (AMD Radeon HD 5000 and later).

Hmmm,dakle to je u pitanju, pa ok, to je već interesantno, moram čak i ja da priznam. Samo što se ne zna da li će taj legacy drajver za HD 2000, 3000, 4000 kartice dolaziti u posebnom driver fajlu, ili ne ?

Bilo bi dobro da dolazi kao odvojen fajl, jer će se prilično smanjiti veličina i kompleksnost samog instalacionog fajla, a da HD 5000, HD 6000, HD 7000 i buduće serije imaju standardni set drajvera kao i do sada, s tim što će i tu biti smanjenje veličine instalacionog fajla, pretpostavljam.

apsurdno je ukidati podršku za hardver koji praviš, jer tako direkt opališ šamar ljudima koji su kupili taj proizvod i podržali kompaniju. ja pre neki dan umalo nisam razbio monitor kad sam video da ne mogu da formatiram telefon sony ericsson p990i jer je gospoda ukinula podršku. ne tražim novi formware, tražim samo stari da reformatiram! ali neeeee sklonili su skroz! sramotaaaa

apsurdno je ukidati podršku za hardver koji praviš, jer tako direkt opališ šamar ljudima koji su kupili taj proizvod i podržali kompaniju. ja pre neki dan umalo nisam razbio monitor kad sam video da ne mogu da formatiram telefon sony ericsson p990i jer je gospoda ukinula podršku. ne tražim novi formware, tražim samo stari da reformatiram! ali neeeee sklonili su skroz! sramotaaaa

Pošalji email njihovoj tehničkoj podršci, to se samo tako može rešiti, nažalost. Trebalo bi da ti mogu pomoći, samo ih zamoli i kukaj im.

Nazad
Vrh Dno