Šta je novo?

Industrija igara

Kada izbace sledeće nedelje neki corridor shooter sa crysis grafikom 😀

^ Koje proseravanje.

Sve su rumor-i za sada.... Nadam se da je makar jedna od te dve vesti istinita 😀

Mmmm... Soul Reaver - mnogo bih voleo da naprave kvalitetan reboot.

Eh koliko ima hejtera u ovom svetu 😀

Pc igracka industrija polako, ali sigurno, umire.
Zato sto je takva odluka doneta, poodavno.
Na prstima jedne ruke moze da se nabroje zaista kvalitetni naslovi po svim bitnim
zanrovima. Video karte i jaki procesori se kupuju samo tako, zarad nekih najava,
koje ce izaci ko zna kada ili ce biti otkazani.
Ne pada mi napamet da bilo sta menjam od moje konfe.
Sto bi rekao moj rugar za sebe:"Imam, ali ne dam".

Tako nekako stoje stvari, ne umire u suštini samo uglavnom stižu konzolni naslovi i veoma retki su naslovi koji je kvalitetno odrađen i za PC. Ja se zapravo najviše čudim ljudima koji širom sveta kupuju recimo grafičke skuplje 200evra iznova i iznova i još se svađaju sa "protivničkim" fanboj taborom kako je njihova karta krš jer daje samo 100 a ne 120+ frejmova za 400-500evra u konzolnom portu 😛. I tako besmisleno bacamo pare i finansiramo AMD i nvidiju a izdavači nam serviraju mlake naslove uglavnom. No dobro, takva je situacija pa je take it or leave it..

Poslednja izmena od urednika:
Znam da drugi deo već nije u tom fazonu jer je planirano i za konzole ali...

Kakve sad veze konzole imaju s tim što drugi deo nije u fazonu prvog, kad treba da bude open world i daleko kompleksnija igra, što se izvođenja tiče, u odnosu na prvi deo.

Ja nemam konzolu i generalno nisam fan istih, s tim što bih uzeo neku da imam love za bacanje pa da mi bude u drugoj sobi ili tako nešto... Ali nemojte više da za apsolutno sve krivite konzole, baš preterujete...
Jeste da PC dobija gomilu konzolnih portova i to loše odradjenih i sve to stoji, ali Chabex, bez ikakve uvrede , lupio si ovo sad ko' mokrom krpom o prljav astal... vala baš... :smash:

Poslednja izmena:
@ borab i Chabex

Vas dvojica kao da živite u 2008-2009 godini. 🙂 Gejming na PC-u je u daleko boljoj formi nego sto je bio pre 3-4 godine. Pogledajte koliko samo ima kvalitetnih igara nezavisnih timova, a da ne govorim o onima koje ce tek pojaviti. Zahvaljujuci popularizaciji F2P i Kickstarter modela finansiranja, odnosno zarade, tek nas ocekuju vrhunske (old school) igre i to vec ove, a narocito sledece godine. To sto (PC) industrija menja fokus ne znaci da umire, naprotiv, mislim da je na pocetku nove renesanse. 🙂

Poslednja izmena:
A to da PC industrija umire, s tim se uopšte ne slažem. Pogledajte samo neki broj screen funa na primer ili proguglajte negde neke uporedne liste igara koje izlaze ove godine i na kojim platformama i videćete da PC ima ubedljivo najviše jakih ekskluziva u odnosu na konzole. To što se iste igre više prodaju na konzolama u odnosu na PC, tipa COD igre ili sl, to je normalna stvar.

Konzola je jednostavna sprava za kežual korisnike, sa većinom kežual igara, a pošto među igračkom populacijom ima najviše kežual korisnika, normalno je da se kežual igre generalno najviše i prodaju. PC ekskluzive su uglavnom strategije, simulacije, mmo igre i naravno Diablo 3! :happy:

Konzola košta nekih par stotina evra, dok je PC mnogo skuplja stvar (ne može svako da priušti skup gaming računar) i nije prvenstveno igračka platforma, pa naravno da će se COD ili neka druga multiplatform igra daleko bolje prodati na konzolama, jer mi koji drvimo ovde u PC sobama, velika smo manjina u odnosu na celokupnu igračku populaciju i suludo je očekivati da se milioni uloženi u proizvodnju AAA naslova prilagođavaju isključivo manjini, tj PC korisnicima i platformi. Sve je to logično i nikakve prevare PC korisnika tu nema, ali tako je kako je i šta sad tu da se radi.

Ja se vodim onom, dobro je što i ovo malo kvalitetnih igara imamo i ne bih lično ulagao ovoliko koliko ulažem u komp da bi mi služio samo za igranje... ne bih zaista da sad počnemo da drvimo dalje na ovu temu, jer je ovo ipak Prey 2 soba, a ako je zaista otkažu, mislim da sigurno za to konzole neće biti krive...

I ja bih voleo da imam bogatu tetku iz Nemačke pa je nemam i ne drvim o tome na forumu, kako sam prevaren i kako industrija bogatih tetki iz Nemačke propada... :d

@ borab i Chabex

Vas dvojica kao da živite u 2008-2009 godini. 🙂 Gejming na PC-u je u daleko boljoj formi nego sto je bio pre 3-4 godine. Pogledajte koliko samo ima kvalitetnih igara nezavisnih timova, a da ne govorim o onima koje ce tek pojaviti. Zahvaljujuci popularizaciji F2P i Kickstarter modela finansiranja, odnosno zarade, tek nas ocekuju vrhunske (old school) igre i to vec ove, a narocito sledece godine. To sto (PC) industrija menja fokus ne znaci da umire, naprotiv, mislim da je na pocetku nove renesanse. 🙂

Tako je Jovy, na ovo sam potpuno i zaboravio... U svakom slučaju, ja se držim mog PC-ja, a ako budem ikada imao love da uzmem neku konzolu, odigraću i neki tenis, gears of war ili nešto što nema na PC-ju, mada za toliko mogu i da je iznajmim na koji vikend...

Jedan fazon ne shvatam kod ovoga. Znaci ljudi su u stanju da daju i 10 000 dolara samo da bi neko uradio neku igru a za uzvrat dobiju neke ruckove i ture za obilazak njihovih kompanija? Mislim nije los sistem u kome ce developer sav kajmak da pokupi za sebe a igraci ionako napaljen, nahajpovani i zeljni samo doniraju svote. Prava muza novca od igraca.

Ako neko zeli da pogleda pravi crowdsourcing sistem razvijanja igre onda jedino to CARS sa svojim wmd sistem predstavlja, jer sem samog ucestvovanja u razvoju igre i vodjenja razvoja ire, igrac ima procentualnu zaradu od prodatih kopija, sto je i sasvim logicno a ne kojekakvi diskovi, ruckovi i ostale gluposti.

pa nisu gluposti, kickstarter je za igre koje imaju mala trzista, tako da ima dovoljan broj fanova neopravdano zapostavljenih godinama koji mogu da isfinansiraju igru i to i pokazuju... mada nije poenta u 10k, to i onako daju drugi developeri da podrze projekat ili tako neke face imucne

fora kod kickstartera je da se sve vise potencira prica koliki su developeri u sustini robovi, da ne mogu da odlucuju o milion stvari (voice acting, testiranje pre izlaska igre, sam sadrzaj igre i td itb), i tu se nalaze oni medjusobno u nekakvoj prici potpomognuti fanovima koji eto hoce da avansiraju za igru - od 15 do 10.000 dolara, i prave igru po svojim zeljama i zeljama fanova... i tako skupise za par dana 1.5 mil $

oldskul ekipa jase ponovo 😛

Razlika izmedju CARS-a ili WMD-a i ovih Kickstarter igara je kao sto vec rekoh u fer odnosu developera prema igracu aka investitoru. Dok kod prvih imas pristup kao cist investitor sa procentom zarade, znaci vece ulaganje i veca prodaja znaci i velika zarada, dok kod ovih drugih je taj sistem da te i pri vecem ulaganju namame nekim sitnim pokloncicima i nekim takozvanim sense of entitlement-ima (rucak sa developerom 😀) i naravno kao i pri manjem novcu sva zarada od igre ce da ode njima. A hajp koliko je sve to kul i in samo ce da potpomogne ovom drugom modelu. Pa sad ti razmisli sta je tu fer a sta ne.

Da ne bude zabune ja nisam protiv kickstarter modela, ali kao skoro jednogodisnji clan wmd-a jasno mi je koliko je veca zelja za zaradom u kickstarter modelu i jednostavno mi se ne svidja takav odnos da kazem profitiranja na igracima.

Glavni motiv ljudi da "kickstartuju" nesto je to sto ce se ono sto zele uopste stvoriti, kakvo god bilo, to je najveca nagrada, sve ostalo je zezanje. U suprotnom, ne bi se nikad desilo bas u tom obliku.

Videcemo da li ce da zazivi, ali konacno se nazire neki model finansiranja koji bi nesto mogao da promeni. Ne kazem da je idealan, ali kad pomislim koliko ima "gejmera entuzijasta" koji daju lovu na svakakve gluposti i to vrlo rado, ne deluje previse neralno ocekivati da bi cesce mogli da daju pare na ovakve stvari (uz dobru organizaciju, dobre timove i ideje).

Kad par ljudi na nekom malom projetku i trazi pare, to je jedan slucaj (i to podrzavam), ali mozda bi jos interesantnije bilo da vidimo da li bi neki veci razvojni timovi mogli da dobiju neke vece pare i da razvijaju nesto bez uticaja publishera.

Postoji mnogo timova koji ispadaju losi jer su primorani da rade na nekim glupostima, ko zna sta bi radili da imaju odresene ruke. A sigurno imaju mnogo vise mogucnosti od "par likova".

Valve je ranije (i pre ove kickstarter manije) imao ideje o takvom finansiranju, kad bi oni tako nesto odradili u okviru steama, moglo bi da bude vrlo ozbiljno i da pokrene mnoge stvari. Verovatno bi se setili jos necega sto nam sada ne pada na pamet, sto bi dalo jos neki smisao svemu...

Bas me interesuje da li ce to uraditi...

Poslednja izmena:
Zelja za zaradom postoji u oba slucaja. Jos vaznije, u oba modela postoji i jasna zelja da se napravi dobra igra, sto do sada nije bas uvek bio slucaj. Ostalo je za mene sekundarno.

Slazem se sa obojicom. 🙂

Samo je bilo pitanje vremena.

Zna se i od ranije da rade na tome 🙂

Kad bi se smislio neki nacin da MS prestane da bude bitan faktor u PC gamingu... Popularizacija linuxa u dektop segmentu sigurno nece dovesti do toga, posto se nece desiti, mora nesto drugo. Ne znam sta. Neki Steam OS 🙂.

Nazad
Vrh Dno