Šta je novo?

iPad 3

Verovatno ces opet naci manu posle 1 dan pa neces hteti da uzmes iPad :D. Morao sam, jer smesno koliko menjas pricice iz posta u post.

Ne nisam nasao manu, samo znam da ce se vremenom desiti ista / slicna stvar kao sa smartphone-ovima, za sada je Apple no.1 u tablet segmentu. Videces da je prosle godine konkurencija uspela da uzme dosta trzista od Apple-a, cisto sumnjam da se taj trend nece nastaviti u ovoj godini, jednostavno pojesce ih ostali vremenom. Mozes videti i onda kada sam pricao lose o Apple-u pre nekih mesec dana pominjao bas da cu da preoderujem iPad 3.

Poslednja izmena:
Ne nisam nasao manu, samo znam da ce se vremenom desiti ista / slicna stvar kao sa smartphone-ovima, za sada je Apple no.1 u tablet segmentu. Videces da je prosle godine konkurencija uspela da uzme dosta trzista od Apple-a, cisto sumnjam da se taj trend nece nastaviti u ovoj godini, jednostavno pojesce ih ostali vremenom. Mozes videti i onda kada sam pricao lose o Apple-u pre nekih mesec dana pominjao bas da cu da preoderujem iPad 3.

pa si naprasno odustao u toku teme koju si otvorio o istom :D

@henry
Koliko vidim svi odgovori na tvoje postove su obrisani ali odgovoricu ponovo. :)
Ako konkurencija koja ni ne razvija OS nego ga dobija za dz od googla ne moze da napravi bar priblizno takav tablet po toj ceni onda bi trebalo da se pitas zasto?
U ceni jednog uredjaja ne mozes racunati samo delove. Tu su radnici koji sklapaju te delove, radnici u prodavnicama, transport, dizajneri, inzinjeri, armija programera...

Konkurencija ne moze da parira ni sa harverom a jos manje sa softverom, tako da ne vidim ni jedan razlog zasto ne kukaju ljudi kod konkurencije za cenu?
Jeste iPad skup ali kada pogledas sta ti je alternativa i po kojoj ceni nude takve proizvode onda..
I na kraju krajeva niko ne zabranjuje ostalima da prodaju slican uredjaj za 250$ svako ko misli da moze da ga napravi za te pare neka izvoli, preko noci bi postali najtrazeniji :)
I takodje apple ne tera silom nikog da kupuje iPad.

@gile
Cena kada se pretvori u evre je ostala ista (bar sam ja tako izracunao). Ja sam moj u Svajcarskoj kupio i sada sam bas pogledao cene.

A najverovatnije najbolje cene ce biti u nekoj susednoj zemlji ako se moze dobiti PDV nazad.
Ma ja nisam uopšte ničiji fan, to je velika greška jer si automatski subjektivan. Mene ne zanima konkurencija. Mene zanima cena i mogućnosti. iPad je dobar tablet i verovatno bolji od konkurencije ali cena je svejedno preterana generalno gledano. Ej bre žena otvori Esprit.com i gleda par slika i bummm ode safari. Takodje isto se dešava sa ostalim browserima na pojedinim sajtovima. Da ne pričam o flash sadržaju. To mene nervira razumeš? 520$ za tako nešto? Ma daj bre.
Juče updejtujem na 5.1 reko možda su sredili, odemo na esprit.com buummm pukne safari opet. O čemu pričamo nego o nesavršenom uredjaju?! Zato je cena neopravdana.
BTW,nije JB uradjen, ja volim iPad a i žena samo brate neke su stvari nedovršene. I sad ovaj pajser ortak kad uzme 3-ku ja ću da kupim 2-ku od njega za burazera 200 dolaresa. Hoće hoće, neće pfff i to me zabole;).

@henry to ti puca jer nemas rama, pre je to receno da je glavni problem iPad 1, u dvojci tog problema nema jer je ram dupliran, a nece ga biti ni u trojci jer je i u trojci ram dupliran u odnosu na dvojku :).

Aplikacije i danas na Android telefonima jos uvek kaskaju za onim na iPhone pa sada racunaj koliko ce im trebati to da srede na tabletima gde je potpuno druga prica. Ja mislim da trenutno Microsoft ima vece sanse da tu srediti stvar nego Android na tabletima.
Tablet se ne kupuje kao telefon i ne treba svima , a iPhone niko ni ne ocekuje da ce se prodati u istom broju kao android koji mozes da pronadjes u telefonu od 10 do 1000 evra.

Sada bas gledam 3GS juce dobio update na zadnji iOS 5.1, dok ICS jos uvek nije dobio ni SGS2 a kamoli neki telefon star kao 3GS, da stvar bude jos lepsa google vec najavio novi android :D

Sto se prednosti tice ja bih rekao da je upravo obrnuto, iOS iz starta ima prednost sa multitaskingom (mozete da naozovete kako god hocete) i koji je perfektan za mobilne uredjaje jer ne pravi nikakvih problema i ne moras da brines svaki pet minuta sta ti zdere bateriju u pozadini i radi bez veze...

Sa te strane bolji, ali sa strane random "gasenja" aplikacija nikako bolji,... Moze neki proces da se iskrade, ali to vidis vremenom i sredis doticni problem, ali da neko vuce 2 igre ili nesto na taj fazon odjednom na multitasking, to je retkost.

Microsoft zeza cena, kazu da ce mozda cak pojedini tableti dostici cenu od 900$ sto je previse. Postoje custom ROM-ovi kao sto postoji JB ;).

Apple je prisutan u mnogo manjem delu sveta u odnosu na konkurenciju, evo ti cist primer Srbija. Da bi ista Apple kupio moras da ides preko grane, dok Android tablete mozes da nadjes i kod lokalnih operatera po niskim cenama, imao si onaj Vodafone 10.1 tablet za neke smesne pare,...

Poslednja izmena:
@priest:
Kod Applea zbog ispravke buga u budilniku, updejtujes kompletan firmware. Kod Androida se updejtuje samo aplikacija.
Sustinski, android 2.3.x i ics se ne razlikuju previse. Ics ima novi Launcher UI koji ce Samsung, Htc, Motorola ionako da zamene sa svojim modifikacijama. I sada mozes da skines ics launcher koji radi i na starijim Androidima.

Multitasking se razlikuje. Kod ios aplikacija u pozadini je smrznuta i ne dobija cpu time. Kod Androida app u pozadini moze da nastavi da radi i korisnik moze da bira da li zeli da izadje iz app ili da je ostavi da radi.

Sramota je sto Samsung jos uvek nije izbacio ics za sgs2. Sramota je i sto Apple nove ios mogucnosti omogucava samo na novim telefonima, iako su stari perfektno sposobni za iste.

Ajde da se ovaj thread ne pretvori u flame war. Pisite na temu ipad3 i nemojte da uvlacite Androide ovde.

Poslednja izmena:
jel probao neko ovu dock tastaturu? Stavio bih jedan ipad da mi sluzi kao info displej u prijemnom odeljenju firme pa ne znam da li da uzmem bt keyboard ili je ova sa dokom ok?

Evo da se vratimo na temu:

[YOUTUBE]EH2L1XTaQsE[/YOUTUBE]

At 42.5-watt-hours capacity, the new iPad is almost all battery

During the new iPad’s unveiling yesterday, Phil Schiller noted many of the device’s upgrades— the new Retina display, quad-core graphics engine, and LTE networking— consume a lot of battery life. Schiller then announced the new iPad would have the same 10-hour battery life over Wi-Fi (or 9 hours over 4G) as the iPad 2. A few things not included in the presentation: The new battery is a 42.5-watt-hour rechargeable lithium-polymer battery with 70 percent more capacity compared to the iPad 2′s 25-watt-hour battery (pictured right). Judging from the image of the iPad 2′s battery, the new iPad battery likely will cover almost the entire surface area of the device.

ipad-2-battery.png

One of our readers noted that there isn’t a 1:1 relationship with capacity and size, however battery tech moves slow enough that a 70% increase in capacity will be a significant addition very close to 1:1.

With battery life remaining the same, the much larger battery is likely going towards powering the Retina display, LTE-capabilities, and the quad-core graphics in Apple’s new A5X chip. The A5X is also rumored to have double the RAM, which would require additional power.

The improved battery is likely the reason behind the new iPad’s 9.4 mm thick frame (compared to the 8.8mm iPad 2). In contrast, the iPad 2 was 34 percent thinner than the 13.4mm-iPad 1. According to IHS iSuppli report from March of last year, Apple was able to make its biggest reduction in thickness by redesigning the iPad 2′s battery. The thick new battery is obviously a compromise for the Retina display and LTE support.

One unanswered question is whether the new iPad’s 70 percent larger battery will take longer to charge. Will it take 70 percent longer from the same USB ports/Wall charger?

It will certainly be interesting to get a look at the new battery once we crack open the new iPad.

Npr. download u pozadini? Jako smara sto kada bilo sta skidam moram da drzim tu app otvorenu, inace nema garancije da je OS nece ubiti u pozadini i prekinuti dl.

To bas nije sasvim tacno. Kada pritisnes Home dugme aplikacija odlazi u "background state" koji traje oko 5 sekundi, i za to vreme radi normalno kao i da nije "ugasena". Nakon toga iOS je baca u "suspended state" kada ona ostaje u ram-u ali ne izvrsava kod, odnosno nema cpu aktivnosti. Medjutim, odredjene aplikacije tokom "background state" mogu zatraziti od iOS produzetak tog vremena i nastaviti normalno da rade u pozadini.

Postoji 5 vrsta aplikacija koje mogu da zatraze rad u pozadini:
-aplikacije koje pustaju muziku (Music.app, Instacast...)
-aplikacije koje koriste Location services (GPS)
-aplikacije za VOIP (Skype)
-Newsstand aplikacije koje rade download u pozadini
-aplikacije koje komuniciraju sa perifernim dodacima (bluetooth sluske, tastature...)

Kada neka od ovih aplikacija koje se izvrsavaju u pozadini zavrsi sa tim sto je radila automatski prelazi u Suspended state. One ostaju tom stanju (znaci ucitane u memoriji ali bez cpu time-a) sve dok se ne pojavi potreba neke Active aplikacije za vise ram memorije nego sto je u tom trenutku slobodno. Tada se iz rama izbacuju pojedine Suspended aplikacije da bi se isti oslobodio za aktivnu. To ti je ukratko princip rada multitasking-a na iOS-u, nadam se da je sad malo jasnije.

Poslednja izmena:
Sada procitah na engadget-u da ce za voice dictation trebati web konekcija,...

Aj sad ozbiljno.. nema vise offtopica i flejma. Ako imate nesto korisno u vezi novog iPada da kazete, izvolite.

Apple je 2011-te imao "laku" godinu: zadržao je isti ekran i rezoluciju na Ipadu 2, nije imao problema sa softverskom kompatibilnošću. Onda je zadržao isti ekran, rezoluciju i dizajn za Iphone 4S, opet je sav softver sa četvorke savršeno odgovarao za 4S.
Imali su manje troškove za razvoj tih uređaja, a ostvarili su rekordnu prodaju.
Ovo je godina "izazova" za njih - očekivali smo novi ekran za Ipad 3, sa svim problemima koje to nosi (rast hardverske zahtevnosti - proc, memorija, trajanje baterije, softverska kompatibilnost). Očekujemo novi Iphone, koji će sigurno imati novi dizajn, a verovatno i novi (veći) ekran, podršku za 4G, sa svim izazovima koje to nosi - softverska kompatibilnost, trajanje baterije, itd.

Zaista je impresivno kako su lako sve te probleme rešili na novom Ipadu - novi ekran sa bizarnom rezolucijom, najvećim dpi od svih ekrana na tabletima, A5X procesor koji to može da izgura, dvostruko više rama, 70% jača baterija, 4G podrška... ovo je pun pogodak, ostaje samo da vidimo šta će doneti Iphone 5 ;)

Koliko je lako i izvodljivo preko ipad-a pustati sve ono sto imam na kompu, preko wifi-a, moze li se ikako gledati film recimo koji je na pc-u, bez kopiranja na ipad? Ako ne to, moze li se pustiti divx sa titlom itd.. Mada vise me ovo zanima za iPad 2 :)

Koliko je lako i izvodljivo preko ipad-a pustati sve ono sto imam na kompu, preko wifi-a, moze li se ikako gledati film recimo koji je na pc-u, bez kopiranja na ipad? Ako ne to, moze li se pustiti divx sa titlom itd.. Mada vise me ovo zanima za iPad 2 :)
ne moze divix,mora se konvertovati u .mp4,moze se staviti titl ali meni nije uspjevalo

Instaliras avplayer, pušta sve formate bez konvertovanja i titlove.

bez problema, ja video klipove više ne prebacujem na ipad osim kad putujem negde
instaliraš air video aplikaciju na ipad i air video server na pc, označiš na pc-u foldere u kojima se nalaze video snimci, i to je to. Snimak se konvertuje u ipad format i streamuje sa pc-a u realnom vremenu, bez ikakvih zastoja...
kako radi pogledaj na klipu:

Apple je 2011-te imao "laku" godinu: zadržao je isti ekran i rezoluciju na Ipadu 2, nije imao problema sa softverskom kompatibilnošću. Onda je zadržao isti ekran, rezoluciju i dizajn za Iphone 4S, opet je sav softver sa četvorke savršeno odgovarao za 4S.
Imali su manje troškove za razvoj tih uređaja, a ostvarili su rekordnu prodaju.
Ovo je godina "izazova" za njih - očekivali smo novi ekran za Ipad 3, sa svim problemima koje to nosi (rast hardverske zahtevnosti - proc, memorija, trajanje baterije, softverska kompatibilnost). Očekujemo novi Iphone, koji će sigurno imati novi dizajn, a verovatno i novi (veći) ekran, podršku za 4G, sa svim izazovima koje to nosi - softverska kompatibilnost, trajanje baterije, itd.

Zaista je impresivno kako su lako sve te probleme rešili na novom Ipadu - novi ekran sa bizarnom rezolucijom, najvećim dpi od svih ekrana na tabletima, A5X procesor koji to može da izgura, dvostruko više rama, 70% jača baterija, 4G podrška... ovo je pun pogodak, ostaje samo da vidimo šta će doneti Iphone 5 ;)

Na duze staze nece dobro proci. Android ima veliki izbor modela a spple samo jednan model telefona i jedan tableta. Npr nisam uzeo iphone jer sam hteo ekran sa 4.3". Sad planiram ipad3 ali da izadje android tablet sa 12" batalio bih ipad. Isto tako znam ljude kojima je trebao smart phone sa malim ekranom i to opet ima android. Fragmentacija trzista daje ceci izbor kupcima sa specificnim potrebama.

Bolje cuti posto pre deluje da si ti taj koji je zbunjen posto ne vidis koja je razlika izmedju aplikacije koju je drgonzo okacio i one koju je salac okacio. izgleda je to previse za tebe. obe imaju i svoje prednosti i mane. on the fly konverzija vs direktno streamovanje (pusti 1080p materijal preko wifija pa vidi kako ce ici), ali pokazao si da je shvatanje toga za tebe previse. toliko o naprednim korisnicima, jedino izgleda sto umete je da flameujete,zaista napredno :S .

Poslednja izmena:
Dobro, na iPadu 2 ne može 1080p preko WiFi, na drugim tabletima može. AirVideo je dobra aplikacija, koristio sam je kad sam imao iPhone 3G i verovatno će raditi posao kako treba čoveku.

Bolje cuti posto pre deluje da si ti taj koji je zbunjen posto ne vidis koja je razlika izmedju aplikacije koju je drgonzo okacio i one koju je salac okacio. izgleda je to previse za tebe. obe imaju i svoje prednosti i mane. on the fly konverzija vs direktno streamovanje (pusti 1080p materijal preko wifija pa vidi kako ce ici), ali pokazao si da je shvatanje toga za tebe previse. toliko o naprednim korisnicima, jedino izgleda sto umete je da flameujete,zaista napredno :S .
Ja na svom jeftinom kineskom android tabletu od 130 evra strimujem 1080p bez ikakvih problema. Ne kontam zasto ne bi mogao da strimujes nesto ako bitrate filma nije veci od protoka.
Svaka konverzija je sporija od strimovanja, ali bi me cudilo da ti to mozes da razumes.

Poslednja izmena od urednika:
Ipad moze da hw dekoduje samo h264 i mozda jos ponesto, ali AVI sigurno ne moze (u stvari moze ali nece :) ). Tu na scenu stupa soft decoderi i playeri. Problem je sto procesor u iPadu nije dovoljno jak da dekoduje nesto sto nije h264 u fullHD ili ako ima drugaciji kontejner (mkv ili avi umesto mp4). Obe, gore nevedene, aplikacije imaju smisla.. ako gledas DivX filmove sa lokalne mreze onda je glupo da ih neka PC app transkodira u letu jer ipad cputo moze da izgura. Ako gledas neki HD ili fullHD, onda je bolje da PC app transkodira to u letu u manjoj rezoluciji (npr u 1024 x NNN).
Jeftini kineski androidi verovatno u sebi ima hw codece za sve popularnije formate i kontejnere, pa mu nije problem da pusti bilo sta.

Logika je jednostavna.. sve sto nije "made by Apple" nije predvidjeno da se koristi na Apple uredjajima. To vazi za sve.. pocev od dodataka pa do formata za multimediju. Obican USB mis na Apple desktop masini laguje i preskace, dok Apple mis radi korektno. Korisnik nema potrebe da prebacuje razne video snimke na ipad, vec treba da ih kupi sa itunes-a.

na koji alternativni nacin navedeni buzz player pristupa on the fly konvertovanju video fajlova?

Problem je kako pustiti preko wifi konekcije video fajl koji nije na tabletu. Jedan pristup je da radis konverziju, a onda da strimujes (ili da strimujes dok konverzija jos nije zavrsena, ali sigurno to nije realtime). Drugi pristup je da strimujes fajl i da ga pustas pomocu softverskih kodeka. Onaj ko to ne shvata po mojim merilima je ogranicen ili se trudi da to postane.
Post je namenjen websteru.

Poslednja izmena:
Vrh Dno