Šta je novo?

iPad 3

E imao sam ja onda retinu jos pre dvadeset godina, samo mob stavim na 10 metara udaljenosti i voila.

Samo sto mobilni niko ne koristi na 10 metara udaljenosti a iPad na onu daljinu koju su oni rekli, koristi 99% ljudi.
Koliko vidim po prvim kometarima ljudi koji su bili tamo u sali i probali novi iPad, kazu da imaju isti utisak kao sto su imali sa retinom na iPhone 4 kada se pojavio.
Cak i da ga zalepis za nos da bi video neki piksel, i dalje ce ovo biti najbolji ekran na tabletu, a konkurencija cak i da ubaci nesto slicno u skoroj buducnosti nece imati veliku korist od te rezolucije jer nemaju ni aplikakacije adaptirane za veliki tablet ekran (uglavnom skaliraju aplikacije sa mobilnih telefona) a kamoli aplikacije napravljene za tako veliku rezoluciju.

Poslednja izmena:
Ovo je vrhunska sprava, svaka čast Appleu, dugo će proći dok se napravi ovakav ili sličan Android tablet.

Bogami. Kvalitetan uređaj bez dileme. Iskreno baš mi je drago da sam sačekao sa kupovinom dvojke, sad će kec u oglase, pa za par meseci kupujemo lagano trojku.

Nigde ne nalazim info o tome kakva je prednja kamera? Dal je poboljsana od dvojke ili je ista?
Zbog skype razgovora pitam

Kad pomenuste oglase, ili mi se čini, il` nešto mnogo prodaju tablete ovih dana.

Generalno ne volim Apple, ali iPad je prilično lepo parče hardvera. Jedino što me na njemu odbija je što ne postoji nikakav HDMI izlaz ili su stvarno trebali da stave Thunderbolt. Ali dobro, nešto mora da ostane za sledeću verziju, ne može sve odma, kako bi prodali sledeću generaciju :)

...već spomenuto preinačenje termina retina displej
http://www.youtube.com/watch?v=ohMgjabfiUM 7:10

"It turns out that there’s a magic number right around 300 pixels per inch that when you hold something around 10 or 12 inches from your eyes is the limit of the human retina to differentiate… and at 326 pixels per inch we are comfortably over that limit."

Steve Jobs 14. Jun 2010 at WWDC

a konkurencija cak i da ubaci nesto slicno u skoroj buducnosti nece imati veliku korist od te rezolucije jer nemaju ni aplikakacije adaptirane za veliki tablet ekran (uglavnom skaliraju aplikacije sa mobilnih telefona) a kamoli aplikacije napravljene za tako veliku rezoluciju.
LDPI, HDPI, MDPI... R(etina)DPI :p

lepo sam rekao da je Retina kvalitet grafike sveti gral "resolution independent" sage ... ;) - bitmap grafika koja je toliko precizna da nema smisla da bude jos preciznija :)

@John Cena prednja kamera je ista kao i na iPad2 - VGA

@mighty78 umesto HDMI izlaza imas AirPlay

Poslednja izmena:
Ja imam "natural" blur :D pa ne mogu da vidim pixele i da stavim telefon pred nosom. Na starim iPhonovima naravno primecujem i sa velike udaljenosti.

@mighty78 umesto HDMI izlaza imas AirPlay

Jeste, al umesto običnog HDMI kabla koje imam, moram da kupujem Apple TV 3gen da bih imao 1080p sliku. Samo 99$ :) Ne propuštaju da ti uvale još po nešto (klasičan upselling).

Imas adapter za HDMI za ipad, ne mora Apple Tv

Ja porucujem, zbog ove rezolucije i kvaliteta displeja najvise, cena je ok.

Poslednja izmena:
apple realno nema nikakvu vanzemaljsku tehnologiju. sve komponente drugi prave za njih, tako da i taj ekran nije ništa specijalno, pa i drugi mogu da ga naprave. odlično je to što će pomaći malo druge da naprave jeftinije uređaje iste takve ili bolje, kao i uvek. :D ovo je odlična rezolucvija i veoma bih je voleo na tabletu, ali ću kao i većina sačekati da izađe "normalan" tablet sa ekranom takve rezolucije koji mi neće zabranjivati osnovne stvari da uradi u os-u... ne znam... svi su bezobrazni i alavi na keš, ali apple je malo preterao, zato ih niko i ne voli iako prave dobre uređaje. ja ljude koji vole apple znam samo ovako sa neta, i što vidim snobove po gradu i to isključivo u tržnim centrima kad me nešto primora da odem tamo... -.-

Pa da drugi mogu da naprave takav ekran ali ocigledno nece, dok Apple ne izbaci tako nesto pa da oni prate u sledecih par meseci. Heh i to alavi na kesh gubi poentu kada se pogleda iPad 3 i ostali top tableti. Cena ista.

Poslednja izmena:
Na strani jesu ostali skuplji, kod nas ce biti drugacije. Sad je prime 640 sa dockom. A iPad ce da bude prilicno vise, ako je sudeci po kecu i dvojci kad su dosli kod nas.

EDIT: Evo sad bas gledam iPad 2 16gb (u prodavnici gde sam gledao i cenu primea) 62 000 dinara. A druga dva 71k i 81k.
Katastrofa.

Poslednja izmena:
Ja porucujem, zbog ove rezolucije i kvaliteta displeja najvise, cena je ok.

Nikad neću razumeti likove kojima je cena iPad-a 500$ ok, cena 7970 video karte od 700$ ok, itd.
Neverovatno koliko su neki ili začarani ili dupe brišu novčanicama. Šta je ovde ok? Taj tablet za svehu koju se koristi treba da košta max 250$ koliko bih možda dao da kupujem, a ne nekakvih 500,600$. Pa ti se onda desi da apdejtuješ na 5.0.1 a ono te Safari yebe i gasi na pojedinim web stranicama hahaha smejurija za tu OK cenu. Dobar tablet je iPad ali cena je preterana u svakom slučaju.

Poslednja izmena:
@Thierry Henry
Nista ti to lepo napravi pa ga prodaj za 250$ .
Nisam neki zagovornik Apple uredjaja i nek ljudi uzivaju u tim gedzetima nemoj karmu da im kvaris ;) .

Cena u Svici (najniza u Evropi) je sa iPad-om 3 dignuta za 30 CHF, pre je iPad 2 bio 499 CHF, sada je iPad 3 529 CHF. 250$ na tabletu kostaju samo delovi kada sve ostalo dodas na to i malo Apple zarade dodje se na nekih razumljivih 500$. Amazon prodaje svaki Kindle u gubitku u startu, ali se nadaju da ce profitirati preko aplikacija i knjiga, dok Apple profitira cim proda tablet + aplikacije, pa onda imaju nebesku zaradu :).

@Thierry Henry
Nista ti to lepo napravi pa ga prodaj za 250$ .
Nisam neki zagovornik Apple uredjaja i nek ljudi uzivaju u tim gedzetima nemoj karmu da im kvaris ;) .

Ne, reći ćeš mi da njih košta proizvodnja više od 200$?! Aha važi.
Ja sam uzeo ženi jer joj je crko laptop glupavi od ortaka iPad1 za 200$ kao nov jer je dečko uzeo ipad2 u tom trenutku pre godinu dana. Ne kvarim ja nikom ništa samo ne mogu da shvatim pravdanje cene nekog nesavršenog uredjaja kao što je iPad.

@henry
Koliko vidim svi odgovori na tvoje postove su obrisani ali odgovoricu ponovo. :)
Ako konkurencija koja ni ne razvija OS nego ga dobija za dz od googla ne moze da napravi bar priblizno takav tablet po toj ceni onda bi trebalo da se pitas zasto?
U ceni jednog uredjaja ne mozes racunati samo delove. Tu su radnici koji sklapaju te delove, radnici u prodavnicama, transport, dizajneri, inzinjeri, armija programera...

Konkurencija ne moze da parira ni sa harverom a jos manje sa softverom, tako da ne vidim ni jedan razlog zasto ne kukaju ljudi kod konkurencije za cenu?
Jeste iPad skup ali kada pogledas sta ti je alternativa i po kojoj ceni nude takve proizvode onda..
I na kraju krajeva niko ne zabranjuje ostalima da prodaju slican uredjaj za 250$ svako ko misli da moze da ga napravi za te pare neka izvoli, preko noci bi postali najtrazeniji :)
I takodje apple ne tera silom nikog da kupuje iPad.

@gile
Cena kada se pretvori u evre je ostala ista (bar sam ja tako izracunao). Ja sam moj u Svajcarskoj kupio i sada sam bas pogledao cene.

A najverovatnije najbolje cene ce biti u nekoj susednoj zemlji ako se moze dobiti PDV nazad.

Poslednja izmena:
@Henry pazi i ja mislim da Apple dere sve redom, pa sam cak i ocekivao da ce konkurencija izaci sa boljim tabletom za manje pare. Jedini ko je to do sada uradio je u neku ruku Amazon, jer je izbacio Kindle Fire sa super hw-om sa 2.5 puta nizom cenom, sve ovo ostalo je ipak trenutno losije od iPad-a. Mislim da samo treba dati malo vremena Google-u da sredi tablet verziju Android-a, da izadje malo jaci hw, nece tu iPad posle imati sta da trazi.

A sto se tice Apple zarade, reci da kao kompaniju delovi kostaju oko 250$, sklapanje nekih 10$, reci shipping 10$ do radnje i konstruisanje uredjaja 50$-70$ sa nekih 10$ jos pride to ti dodje na nekih max 350$. Zarada kompanije je cistih 150 $ (da zaokruzimo), naravno to se valjda i oporezuje pa imaju jos manju zaradu. Nista im ne bi bilo kada bi tablet prodavali i po 50 $ nizoj ceni, ali zasto bi to radili, kada ce svi da ga kupe po trenutnoj ceni.

@priest najbolje bi bilo odes za Svicu kupis tablet vrate PDV i eto ti iPad-a za smesan kes :).

Inace ko kaze jos jednom da je Quick Time super, neka pogleda Apple keynote sada na njihovom sajtu i shvati da postoji dosta delova gde doticni player kuca, buguje, nema zvuka, slika se izoblicava itd. Ne znam da li je do snimka ili do playera, ali kontam da ne bi Apple izbacio video gde nema zvuka u klipu 2 minuta i gde se vide neki kvadratici i neke gluposti. A tek sto su nahvalili onu post PC eru, stvarno no comment, iPod post PC uredjaj, to je atak na zdrav razum.

Verovatno ces opet naci manu posle 1 dan pa neces hteti da uzmes iPad :D. Morao sam, jer smesno koliko menjas pricice iz posta u post.

Premium uredjaji uvek imaju premium cenu. Tako to ide. A Apple bas i nije nabudzio cenu, barem ne osnovnog modela od 499$ obzirom da objasnjava svima ostalima sta je tablet.

Vrh Dno