Šta je novo?

BD čitač/rezač

TheBigBang

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
24.12.2007
Poena
169
Ima li neko preporuku, ali iz iskustva, da je kupio i testirao neki od BD uredjaja, koliko je sve to pouzdano..mislim na medije BD50, jer se podrazumeva da mora i taj format da reže,a ne samo BD25.
Kakva je podrška BD medija kod nas i ako može na PM gde mogu da se kupe od 25 i 50GB,ako je to isplativo još uvek..

Ja sam hteo da kupim sebi, prvenstveno da kompletiram HTPC računar i sa njim. Kad sam video da je cena 100 i više €, filmovi preskupi, prazni diskovi isto, izbor nikakav, odustao sam. Ako im padne cena na 40 - 50 € i opadne cena diskova razmisliću ponovo.

Da se javim, ja već više od godinu dana imam Blueray rezač, i to upravo gore spominjani LG BH10LS30, ali do sada, verovali ili ne, nisam još uvek narezao nijedan BlueRay disk. Kupio sam ga ovde u Nemačkoj tada za 93 evra, u Retail pakovanju koje je sadržavalo kablicu, uputstvo i jedan prazan Verbatim BlueRay 4x disk i jedan 3D film.

Do sad sam ga koristio jedino za gledanje BlueRay filmova i odlično se pokazao.

To sto se kod nas prodaje pod brendom Verbatim su sve kinezi, a BD25 sam pitao u par prodavnica..isto neki tajvanci i sl. po ceni od 150+ dinara.
Za BD50 nisam dobio tačnu cenu, osim da su preko 1000din., ako je to Verbatim/kinez od 50GB koji košta 1000+ din, pa pre ove poplave si mogao da kupiš HD 2TB za 5000din u odnosu na kineskog Verbatim-a 250GB za 5xBD50 medija.

Nije to realno još uvek trebaju cene da padnu, da umre DVD, onaj od 700MB CD-ROM ne znam ko više i koristi.Skoro sam kupio u prodavnici DVD-DL 8.5GB ,nije hteo rezač u laptopu da ga nareze, pucala sesija..prodavac kaze da je problem sa nekim kodom, da ne vide svi rezaci sve medije..ma kako da ne..nije problem do toga, vec se proizvode krš mediji, a prodavci gledaju da imaju bar duplu zaradu..to je isto kao da me neko ubedi kako CD-ROM od 700MB ne moze da se nareze u nekom rezacu, zato sto nije kompatibilan sa rezacem..o čemu mi pričamo.. :D era BD50 medija, oni još pominju dečije bolesti koje su mediji imali skraja prošlog veka.

Ista ta priča se nastavlja i sa BD25/50 medijima.

Kao sto su ti svi ostali rekli - ne isplati se. I ja sam nedavno razmatrao tu opciju i zakljucio da se ne isplati. Cene medija su otprilike te, ako si i dalje zainteresovan mislim da sam na njih pre par dana naleteo u Mercator-ovom marketu.

U kom Merkatoru ..u BGu?

Za to možeš uvek da kupiš RW, bilo koji DVD,CD..

.Skoro sam kupio u prodavnici DVD-DL 8.5GB ,nije hteo rezač u laptopu da ga nareze, pucala sesija..prodavac kaze da je problem sa nekim kodom, da ne vide svi rezaci sve medije..ma kako da ne..nije problem do toga, vec se proizvode krš mediji, a prodavci gledaju da imaju bar duplu zaradu..to je isto kao da me neko ubedi kako CD-ROM od 700MB ne moze da se nareze u nekom rezacu, zato sto nije kompatibilan sa rezacem..o čemu mi pričamo.. :D era BD50 medija, oni još pominju dečije bolesti koje su mediji imali skraja prošlog veka.
U tome ima istine. Ti DL mediji su oduvek znali da prave probleme, ja recimo na Pioneer 108 nisam uspeo da narezem Verbatim DL DVD koji sam nabavio par godina posle poslednjeg firmware-a za doticni rezac. Rezanje je islo ok do drugog lejera al tu je prestajao da reze.
Takodje zbog cene nikad nisu preterano zaziveli, za jedan DL moglo je da se kupi nekoliko obicnih DVD diskova.

EDIT:
CD-ROM treba nama koji i dalje slusamo Audio-CD. :)

Poslednja izmena:
Tačno tako, ja slušam muziku u kolima, brat u svojim isto, a diskovi crkavaju, stalno dolaze novi hitovi, poželiš drugačiju kompilaciju...

Sve su to kinezi, zajedno sa tim verbatimom.
Sta vi imate u autu kad vam je bitan toliko CD audio, mi ostali slušamo u kolima mp3 i ne primećujemo razliku.

Ja sam i mislio na mp3 na CD.

Sve su to kinezi, zajedno sa tim verbatimom.
Sta vi imate u autu kad vam je bitan toliko CD audio, mi ostali slušamo u kolima mp3 i ne primećujemo razliku.
Na sta mislis da su kinezi? Moj DVD rezac iako jeste Made in China, nije tresh ako ovo sto se sada prodaje, a verujem i da je DL disk bio sasvim ok.

Ne slusam CDove u autu, vec kuci na CD plejeru. :)

Ja se sad razmisljam da do jeseni najkasnije uzmem neki samostalni BlueRay player kako bi na televiyoru gledao filmove.

A da odgovorim, ko nadje Pioneer BlueRay rezac taj je mnogo srecan, jer se pokazalo i u praksi da imaju mnogo bolji kvalitet izrade. Ni ovde u Nemackoj nema ih svugde da se nadju, a one koje sam video imaju oznaku "Made in Japan", dakle proveren kvalitet.

Mislim na medije da su svi do jednog u Srbiji kinezi i oni na kojima piše Verbatim.
Za Pioneer nisam siguran da li ih je neko kupio, ili još uvek postoje kao brend, u prošloj deceniji sam uglavnom imao Pioneer optiku, ali i ostali rade isto tako dobro..Nec i sl.Kod nas ne postoji Pioneer BD drive da se uzme, LG izgleda najisplativije, ali je pitanje sa medijima koliko je to kvalitetno i da li funkcionišu, kada se narežu na LG-u, pa reprodukcija na nekom kućnom BluRay player-u,.,,ili što reče čovek, uzeti externi USB/eSATA BD drive i rešen problem.

Ja sam i zaboravio kako izgleda taj CD-ROM od 700MB ;)

Kad kazes kinez, da li mislis Made in China ili neka kopija Verbatim-a?
Ako neces Verbatim, uzmi JVC by Tayio Yuden, ono su ti Made in Japan. :)

Inace, Pioneer postoji kao brend, niko ih nije kupio. U fazonu su da samo razvijaju uredjaje u pocetku kad je tehnologija relativno mlada, posle neko drugi radi uredjaje za njih. DVD rezaci su sve do Pioneer 108 modela bili "pravi" Pioneer uredjaji, posle je to pravio ko zna ko.
Verovatno zato su sada Pioneer BD rezaci kvalitetni, kad se omasovi, ko zna ko ce to praviti za Pioneer.

Da, to za Pioneer sto rece garson su i meni objasnili pre par godina. Nikada nisam imao doduse njhov uredjaj... Igrom slucaja jednostavno.

Promenuo sam dosta optickih drajvova i nisam ni sa jednim imao problema, kroz ruke su mi prosli Teac, NEC, LG, Asus i mislim da je bio i jedan Samsung -vise razlicitih modela tih firmi, osim tog jednog Samsunga. Kada uzimam prazne medije uzimam obavezno Verbatim (poreklo je bilo China i India mahom) i nikada nisam imao ni sa njima problem. Pukne rezanje nekog od njih, ali statisticki zanemarljivo i uvek su mi ih svi uredjaji citali bez problema. Jedan jedini izlet sam imao sam Memorex medijima tj. obicnim CD-ovima i oni su se pokazali dobro, imam ih i danas nekih 50 komada i nisam naleteo na neki da je necitljiv.

E sad, imao sam jos jedan izlet, sa Princo medijima koji je zavrsen stvarno neslavno. Epic failure sto bi rekli... To je cisti uzas! Na dva drajva, i dva razlicita kompa tada NEC i jedan LG u njima procenat uspesno zavrsenih sesija je bio otprilike oko 30-40%. Nikad vise, naravno!

Koristio sam i TDK za neke manje bitne stvari i Sony i nisam imao problema, prethodno receno se odnosilo na back-up multimedije (citaj filmova i muzike sa HDD-a).

@TheBigBang

U Mercatoru u NS-u, vasi beogradski mogu samo da imaju veci izbor ili da se zadesi da nemaju momentalno, isti lanac marketa - mahom ista ponuda.

Čista (ne)sreća. Proporcionalno i apsolutno, najviše problema sam imao sa Verbatim diskovima (i njihovim uredjajima uopšte), nisam obraćao pažnju na zemlju porekla. Kupujem uvek u istoj prodavnici.

Princo mi ne pominjite, imam neke DivX koncerte narezane na njima od pre par godina, danas..nijedan nije čitljiv, svi pukli sami od sebe, od stajanja, jer sam veoma retko pogledao ponovo neki od koncerata..već eto..da imam,)

@fr0wn3r
Hvala za info za Merkator, ali proći će još neko vreme dok se ne odlučim da uzmem BD drive, jer koliko kapiram LG nije loš izbor,kao reče _mladen2008 _ ali su u problemu mediji i njihova cena, kao i uvek.

Poslednja izmena:
Nema na cemu. :)

Ista situacija ovde sa Princo diskovima. I oni koji su narezani prsli od stajanja, ne korisceni, cuvani u kutiji za cd i u kabinetu, vitrini... sta li je vec... I to slobodno mogu da kazem da su skoro svi necitljivi.

Dakle, moja definitivna preporuka će UVEK, ali UVEK biti Pioneer BlueRay rezač upravo iz razloga njegovog kvaliteta u odnosu na ostale proizvođače. Najavljen je pre oko mesec dana najnoviji model, na ovom sajtu http://cdrinfo.com/Sections/News/Details.aspx?NewsId=32322 pa ako neko ima mogućnosti neka ga kupi preko Amazona ili nekako drukčije.

Po onome što sam čuo od jednog nemačkog stručnjaka, ovaj model je dosad ubedljivo najkvalitetniji što se BlueRay rezača tiče.

Za evropsko tržište zvaće se Pioneer BDR-207JBK, a takođe će čitati i rezati i 128 GB BlueRay diskove. Evo opisa u citatu ispod:

The internal drive can write up to 128 Gbytes on a single BDXL Quad Layer disc (equal to 27 single layer DVDs). Designed for professional users, this computer drive allows users to author high-definition Blu-ray Disc content while also delivering the ability for high-capacity data storage. The drive can read BD-ROM discs, read/write triple/dual/single layer BD-R and BD-RE discs, read DVD-ROM, and read/write most DVD and CD recordable media formats.

The Pioneer BDR-207JBK writer is able to burn and read 3-layer and 4-layer BD-R XL (100GB and 128GB) at 12x and 3-layer BD-RE XL (100GB) discs at 2X.

The drive is also compatible with the Blu-ray 3D format and of course is capable of writing on both BD-R SL and DL discs at 12X, BD-R LtH (6X), BD-RE SL /DL at 2x, DVD recordables (SL) at 16X max, DVD recordables (DL) at 8x, DVD-RW at 6X, DVD+RW at 8X, DVD-RAM at 5X, CD-R at 40x and Cd-RW at 24X.

The maximum reading speeds for BD-ROM SL is 10x, BD-ROM DL 8x, DVD-ROM SL 16x, DVD-ROM DL 12x and CD at 40x.

The "Peak Power Reducer" technology maintains low power consumption and stable operation. The "Limit Equalizer technology" purifies unclear signals generated when reading data on BD discs in order to improve reading quality. The "Disc vibration Resonance Stabilizer" technology is dedicated for precision writing in a high speed environment: high speed disc rotation causes disc warping due to disc resonant vibration. This results in unstable writing quality, especially in the outer areas the newly designed top chassis, air flow caused by the high speed rotation will press the disc.

Other features include the new "PURE READ 3 +" technology for accurate playback of damaged audio CDs and the "Video & Audio Mode" for silent operation during playback of movies and audio.

The internal SATA drive is equipped with a 4MB internal buffer.

I Teac izbacuje ponovo nove uređaje, na moje veliko iznenađenje izgleda da se polako vraćaju u doba stare slave. http://cdrinfo.com/Sections/News/Details.aspx?NewsId=32421

Poslednja izmena:
Pa zar Teac nije prodat davno?

Izgleda da nije...to se baš i ja čudim.

Nego, interesuju me vaši komentari povodom ovog najnovijeg Pioneer BlueRay rezača. :) Baš malopre sam ga svuda tražio, još ga nema u prodaji. Verovatno će doći u prodaju odmah posle Cebit sajma u Hanoveru.

Elem, našao sam link, izgleda da ga prodaju samo u USA, a u Evropu stiže verovatno uskoro, nadam se za najdalje mesec dana. Link: http://www.pioneerelectronics.com/PUSA/Computer/Computer+Drives/BDR-207DBK

Poslednja izmena:
Ovaj DBK model reže up2 50GB, za razliku od JBK.
Samo još da vidimo cenu, pa kome treba 3D capable i duplo brže rezanje tj. @12x, neka uzme:d ja ću sačekati da se situacija izbistri sa medijima jer je to na prvom mesto što je bitno,a rezači i čitači će uvek raditi korektno, prevazidjeno je to vreme kada su pucali CD-ROM diskovi dok burn software i firmware nisu imali podršku za buffering.Sada je samo stvar kvaliteta medija i vremena da cena i jednih i drugih bude pristupačna svima..pa da polako ispratimo u zaborav CD/DVD/DL/RW/+/-.. i slične formate:bottle:

Još samo kad bi ovo čudo od Pioneera došlo na srpsko tržište e to bi bilo dobro, a i to što kažeš, ova američka varijanta je za nijansu oslabljena, prava stvar je tek JBK model.

Naravno da su cene BlueRay diskova još uvek velike, ali opet ne toliko kao nekada, situacija je sada ipak bolja. Neke analize govore da tek 2014. godine treba da se očekuje POTPUNI prelazak na BlueRay medije i rezače.

Da, 2014 cemo imati HDDove od 5 TB, kome onda treba BD.

Pa da, to jeste tačno, garson, ali tako je kako je. :)

Ja sam prvi DVD rezač platio 295 eura, ASUS0804, tako da sada 100 evra nije mnogo za BD Rezač. DVD je bio 2 evra TDK ili Maxel, a beli no name ili alfa su bili oko 1 evro. Ako je sada 25 GB BD disk 3 evra, nije mnogo ... naravno, onome kome treba. Mi smo navikli sada da dajemo 25-30 dinara za DVD, pa nam je sve mnogo . :) :)

Nije mnogo, realno, ali problem su HDDovi koji su mnogo pojeftijili (pre poplava :p) a nude velike kapacitete.

Nazad
Vrh Dno