Šta je novo?

Fejsbuk zgrće milijarde na nekima

Valmont

Slavan
Učlanjen(a)
15.04.2008
Poena
319
Fejsbuk, gigant u domenu socijalnih mreža, planira da izađe na berzu sa akcijama vrednim pet milijardi dolara. Vrednost kompanije procenjuje na 100 milijardi.

Ta najava izazvala je histeriju nagađanja o ogromnim sumama koje su u igri i bogatstvu koje će njegovi suosnivači steći.

Kako se tvrdi, biće na stotine novih milionera, a i nekoliko novih milijardera. U čitavoj toj gužvi dosta nezapaženo prolazi pitanje šta to Fejsbuk zapravo prodaje? A odgovor je očigledan, ali i neprijatan - svoje korisnike.

Kompanija svojim korisnicima stavlja na znanje da je korišćenje besplatno, i da će ostati besplatno, i oduvek se predstavljao kao neka vrsta altruističke službe koja pruža društvene usluge.

Fejsbuk je, međutim, prošle godine ostvario zaradu od 3,7 milijardi dolara, odnosno čist profit od milijardu dolara. Ako se zarada ostvaruje, a korisnici ne plaćaju, logičan zaključak je da oni nisu mušterije. Oni su, naime - roba.

Fejsbuk je, zapravo, ogromna i za mnoge zastrašujuća reklamna mreža. Njegov model poslovanja sastoji se u prikupljanju informacije o korisnicima i prodaje podataka oglašivačima.

Krunski dokaz da je upravo tako predstavljaju podaci sadržani u prijavi koju je ova mlada i prosperitetna kompanija podnela prilikom svog izlaska na berzu (tzv. S-1 prijava). Tu se vidi da je sve do 2009. poslovala s gubitkom, a da je profit počela da ostvaruje tek otkako je uvela taster „lajk“, koji olakšava utvrđivanje ciljnih grupa potrošača za određene proizvode.

Fejsbuk ima 845 miliona korisnika koji voljno pružaju podatke o svojim potrošačkim navikama, zajedno sa svojim ličnim podacima.

Te informacije postaju vlasništvo Fejsbuka koji njima može da trguje i ostvaruje dobit. Kada se korisnik uloguje, iskaču upravo reklame proizvoda za koje je sam pokazao interesovanje, tako da je ovakvo oglašavanje efikasnije nego u drugim medijima.

Izvor: Blic (05.02.2012)

Zgrcu milijarde na nama:zgran:

Da, da. :)

SS.png

***, ko nam kriv?

Ne kapiram sta je problem ?

Sada bi bilo fer da svi korisnici Facebooka dobiju besplatne akcije...odo' da otvorim profil

Meni nije jasno da li valmont troluje ili je ozbiljan? :D
Još mi je čudnije da ljudi misle da neke stvari dobijaju za džabe, iako kompanija koja im to omogućuje ima hiljade zaposlenih.

Ni meni nije jasno da li se trolluje ili ne:).
Ako je ozbiljan onda lol :D.
On the other note - i dalje mi nije jasno sta neki ljudi imaju protiv soc mreza. Hoces>odes otvoris nalog, neces> ne otvoris, i to je to, nema razloga za dramu:).

To isto radi i google, a sto je veca fora sad ce i pretragu da koristi da bi nas bolje prodao ......

Ovom forumu pod hitno treba jedan automatizovan test opšteg znanja koji bi omogućavao registraciju...

Ni meni nije jasno da li se trolluje ili ne:).
Ako je ozbiljan onda lol :D.
On the other note - i dalje mi nije jasno sta neki ljudi imaju protiv soc mreza. Hoces>odes otvoris nalog, neces> ne otvoris, i to je to, nema razloga za dramu:).

Nije ti jasno? Pa evo ti banalan primer koji mi prvo pada na pamet. Danas svaka nagradna igra zahteva da imas otvoren nalog. Nemas nalog? Nema nagradne igre. Da ne pricam sta ce im sve u buducnosti pasti na pamet, ovo je tek pocetak.

To isto radi i google, a sto je veca fora sad ce i pretragu da koristi da bi nas bolje prodao ......

Što misliš da to ne rade od prvog dana?

Sada su promenili privacy policy da bi se zaštitili od eventualnih tužbi koje bi mogle da uslede pošto su videli da se narod uzjogunio zbog SOPA/PIPA. Mada boli njih ona stvar, većina korisnika još uvek na Google gleda kao "dobru kompaniju".

Meni su najsmesniji sponzori sa strane tipa:

4ADFL.jpg

Cekaj, sta je od ova dva?? 250 dnevno ili 100?!?!?:wall:

Meni je krivo zbog tih svih silnih milijardi, pa sam prestao sa FB-om.

cekaj,pa ko nas tera da koristimo fejsbuk?
i taj google zgrce milijarde na nama,obicnim smrtnicima?

Pa da, ali bez Gugla je teško nama naprednijim korsnicima dok je bez Fejbuka nezamislivo onima što ništa osim Fejsbuka ne znaju da koriste.

I oni i mi smo u istom sosu. Zapravo nama je gore jer Google jeste nosilac Web 2.0 i evolucije interneta.

Fejsbuk možeš iskulirati ako si nešto napredniji korisnik, Gugl ne možeš.

Što misliš da to ne rade od prvog dana?

Sada su promenili privacy policy da bi se zaštitili od eventualnih tužbi koje bi mogle da uslede pošto su videli da se narod uzjogunio zbog SOPA/PIPA. Mada boli njih ona stvar, većina korisnika još uvek na Google gleda kao "dobru kompaniju".

Rade, ali si bar pre uspevao da se izboris, imao si u opcjama izbor, i stvarno na gmail nalogu nisam vidjao reklame, u poslednje vreme je moguce videti u vrlo malom broju reklame.
Kad god se ulogujem na gmail izlogujem se sa youtube, pretraga je bila ukljucena,
al sad se borim tako sto u operi ucitam gmail, a firfox za surf.
Sa izmenom privacy policy su pokazali da mogu da rade sta im je volja, vec sutra ce biti jos neka ostrija privacy policy.

Bing? Gmail meni licno nikad nije preuzeo primat webmaila od starog dobrog jahua, Plus je ispao tezak fail... "Problem" je sto se Google infiltrirao u sve moguce IT sfere. Chrome mi je od prvog dana omiljeni pretrazivac, a od kad su kupili jutjub postali su vec pomalo preveliki. Android kao najuspesniji OS za mobilne uredjaje, ili bar onaj sa najvecim rastom i impactom na globalnu industriju, da i ne spominjem.

U danasnje vreme pomalo je smesno deliti korisnike na naprednije i one koji koriste fejsbuk. Medju prijateljima na fejsu imam i programere... Takodje, ne vidim u cemu je problem da zgrce milione, na necemu sto je mnogima toliko vazan deo dnevne rutine. Nije problem da koristite nesto besplatno, a jeste ako neko od toga sto je i dalje beslatno, pokusa da zaradi? Sta sa onim reklamama do sada, odjednom postaje problem ako izadje na berzu, i to je sokantna vest, povod za bojkot? Zar nije u stvari bolje sa stanovista "iskoricenog" korisnika mogucnost da kupovinom akcija i on zaradi na uspehu i popularnosti fejsbuka? Oh nouz, fejsbuk nas je PREVARIO!

Evo, jos jedan skorsnji primer, megaupload... Zavrsio se tako kako se zavrsio, ali je kao deo plana da se Kimi pokaze kao zli terorista obleodanjeno i njegovo enormno bogastvo, sto on, uostalom, nikada nije ni pokusavao da sakrije. Mislim da je jako naivno pretpostaviti da je neko u tom poslu bio zbog dobre duse i zelje za slobodnim deljenjem intelektualnog vlasnistva sirom kugle zemaljske.

Meh, realno, drnadam često po fb, pametno bi bilo raditi nešto drugo:) Realno, mnogo je to para za jednu kompaniju, šteta što to nije isparčano malo više. Ali uz tendenciju da se kapital ukrupnjava, teško da će takve firme imati pravu konkurenciju. A ko fol u kapitalizmu imamo fer konkurenciju, borbu protiv monopola itd:D Hahahaaa:D Kako smo mi svi istrolovani, nema smisla:p

...Kad god se ulogujem na gmail izlogujem se sa youtube, pretraga je bila ukljucena, al sad se borim tako sto u operi ucitam gmail, a firfox za surf...

Zar ti zaista misliš da ti to pomaže? Ne koriste oni samo cookie sa prepoznavanje koristnika, već i uparuju IP adrese korisnika.

Ne kapiram sta je problem ?

Verovatno ne bi ukapirao ni kad bi neko pokusao da ti objasni.
Ali ova FB i cela prica oko njega, uopste nije za sprdnju. I ovo uopste nije vest koju treba olako prihvatiti i zaboraviti za 5 min. Voleo bih samo da cujem sta David Icke misli o ovome. Jeste da lik zna da bulazni, ali ja mislim da je bar 30 posto onoga sto on prica i propagira cista istina. FB je verovatno najociglednija stvar koja veoma ide u prilog svemu sto taj covek prica. A najveci posao za njih je bio da FB i to bezuslovno deljenje licnih informacija na sve strane postane normalna i uobicajna stvar, i to da ovakve vesti prihvatamo kao sprdnju, a to je odavno obavljeno.

Pa da, ali bez Gugla je teško nama naprednijim korsnicima dok je bez Fejbuka nezamislivo onima što ništa osim Fejsbuka ne znaju da koriste.

I oni i mi smo u istom sosu. Zapravo nama je gore jer Google jeste nosilac Web 2.0 i evolucije interneta.

Fejsbuk možeš iskulirati ako si nešto napredniji korisnik, Gugl ne možeš.

Gradjani Srbije su dosta inferniorni u tehnoloskom smislu u odnosu na velike zemlje. Tu lezi i zec zasto Srbi vole FB. Pa jednostavno velika vecina nista ne zna drugo da koristi osim FB-a. Babe su naucile da lajkuju i postavljaju muzicke numere na FB. To je vrhunac njihovog evolucionog procesa koji je poceo sa majcinstvom.

^^Ljudi gusteri zgrcu milijarde na nama:zgran::zgran:

U danasnje vreme pomalo je smesno deliti korisnike na naprednije i one koji koriste fejsbuk. Medju prijateljima na fejsu imam i programere...

Koliko su aktivni na fejsu u poslednje vreme? Jel te smaraju da napraviš G+ nalog? Koliko sam video većina "naprednijih" korisnika se prešaltalo na G+ koji je danas gotovo pa zamena za LinkedIn nalog.

U danasnje vreme pomalo je smesno deliti korisnike na naprednije i one koji koriste fejsbuk. Medju prijateljima na fejsu imam i programere.
I medju milion politicara na svetu ima onih koji ne kradu...
Pa ja opet delim ljude na postene i na politicare, i niko mi se ne smeje ;)

Do juce smo se zalili kako neko zgrce milijarde prodavajuci nam proizvode sa velikim marzama,
sada se opet zalimo zato sto neko zgrce milijarde deleci nam nesto besplatno.
Nama izgleda nikako udovoljiti.

Kao sto tetsuo rece na prethodnoj strani, imate besplatan proizvod, da bi on bio besplatan mora da se zaradi na necemu a opet vam ni dinar iz dzepa nije otisao.
Al ste paranoicni na taj fejs, uzas jedan...

Verovatno ne bi ukapirao ni kad bi neko pokusao da ti objasni.
Ali ova FB i cela prica oko njega, uopste nije za sprdnju. I ovo uopste nije vest koju treba olako prihvatiti i zaboraviti za 5 min. Voleo bih samo da cujem sta David Icke misli o ovome. Jeste da lik zna da bulazni, ali ja mislim da je bar 30 posto onoga sto on prica i propagira cista istina. FB je verovatno najociglednija stvar koja veoma ide u prilog svemu sto taj covek prica. A najveci posao za njih je bio da FB i to bezuslovno deljenje licnih informacija na sve strane postane normalna i uobicajna stvar, i to da ovakve vesti prihvatamo kao sprdnju, a to je odavno obavljeno.

[YOUTUBE]7Vnc4NzJ7KY[/YOUTUBE]
[YOUTUBE]Z_jsw9hct94[/YOUTUBE]

Nije ti jasno? Pa evo ti banalan primer koji mi prvo pada na pamet. Danas svaka nagradna igra zahteva da imas otvoren nalog. Nemas nalog? Nema nagradne igre. Da ne pricam sta ce im sve u buducnosti pasti na pamet, ovo je tek pocetak.
Sve te firme koje zahtevaju nalog za nagradnu tako rade sebi promociju uz pomoc istog tog FBa i to free (posto su svi sad na FBu zar ne? Osim nekolicine koja odbija to zbog ko zna cega al ajde).
Mislim ne kontam, sta treba nama da plati sad FB sto ga koristimo, jer iskreno niko nas ne tera zar ne :D?

To isto radi i google i ostali sajtovi tog tipa. Nista novo.

Nazad
Vrh Dno